background-shape

Vad är kärleksört?

・ Trädgård - Hushållets lugna plats
tag
kärleksört har historiskt varit delaktig i att spå relationer

Vad är kärleksört? 

Kärleksört är en av de populäraste blommorna i svenska trädgårdar. Detta eftersom den är väldigt tålig och inte behöver särskilt mycket omvårdnad. Eftersom kärleksörten är en suckulent och lagrar vatten i sina tjocka blad så behöver du faktiskt inte ens vattna den – den klarar det torra klimatet utmärkt ändå. Det spelar därför inte heller någon roll om du planterar den på en skuggig eller solig plats i trädgården. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Kärleksörten är också populär eftersom den blommar sent och sätter färg på trädgårdarna till hösten. I augusti slår den ut och med lite tur kan den blomma fram till slutet av oktober. 

Andra namn på kärleksörten, som du kanske har fått höra av äldre släktingar, är till exempel dunderlök (eftersom den förr planterades på taken för att skydda huset från blixtnedslag), käringkål och fetblad. 

Utseende

Kärleksörten kan bli upp till 60 centimeter hög och är under sommaren en ganska så anonym blomma i rabatterna. När den slår ut i blom förgyller den dock trädgården med sina sprakande färger. Plantera med fördel flera olika sorters kärleksört för att låta trädgården bada i de vita, rosa och gula blommor som slår ut.

Kärleksört är en tålig växt som lever länge

Varför heter det ‘kärleksört’?

Redan de gamla grekerna använde blomman för att spå i kärlek. Genom att hänga upp två blommor i en takbjälke kunde man enligt gammal sägen se hur äktenskapet skulle bli. Om blommorna vände sig mot varandra var det ett tecken på livslång och lycklig kärlek, men om blommorna vände sig ifrån varandra skulle äktenskapet bli olyckligt. 

En annan gest som bidragit till namnet var att ge en ung kärleksört eller rentav frön till sin tilltänkta, eftersom kärleken skulle hålla så länge kärleksörten höll. 

Plantera kärleksört

Har du en stenig och torr plats i trädgården där du inte vågar plantera något? Isåfall kan vi verkligen rekommendera kärleksört. Att plantera den är väldigt tacksamt eftersom den näst intill inte bryr sig om var den står – den kommer blomma ändå. Välj vanlig planteringsjord när du ska sätta din kärleksört och vattna sparsamt i samband med odlingen. Plantera på våren, så snart det är plusgrader även på natten. 

Kärleksörten är en perenn. Den är alltså flerårig och samma planta kommer färglägga dina rabatter år efter år. 

Beskärning av kärleksört

Kärleksörten kan som sagt blomma så långt som in i oktober. När den tappar bladen och det enbart återstår en stjälk bör du låta den vara över vintern. Blomstjälkarna är dessutom dekorativa i rabatten, speciellt beklädda i rimfrost och snö. Själva beskärningen gör du först under våren. Du gör bäst i att beskära kärleksörten ner till marknivå. Även om det inte behövs kan du också gödsla sparsamt i samband med beskärningen för att hjälpa kärleksörten att växa till sig. 

Eftersom kärleksörten är så tålig är det mycket enkelt att ta sticklingar, och även att sprida ut den i fler rabatter när den växt till sig. Sticklingar tar du genom att under sensommaren skära av en stjälk på ungefär tio centimeter och plantera den direkt i jorden. Vill du dela på den stora och buskiga blomman kan du helt enkelt göra det med en spade.

Olika sorters kärleksört

Det finns flera olika sorters kärleksört och dessa kan med fördel blandas när du sår dem, så att dina rabatter blir flerfärgade under hösten. Matrona och Variegatum har ljusrosa blommor och vita, ibland purpurfärgade blad. Snow Queen, Stardust och Iceberg ger dig vita blommor medan Brilliant har rosenröda, nästan lysande blommor. Även de purpurröda blommorna från Munstead Dark Red bidrar med mörkare röda nyanser till din rabatt. 

Ett par andra sorters kärleksört som vi vill rekommendera är Vera Jameson, Bertram Anderson och Robustum. Vanligast i svenska blomsterbutiker är dock Medio-variegatum, som även den är mycket vacker med sina gulbrokiga blad och vitrosa blommor. 

Äta kärleksört

Det går faktiskt att äta stora delar av kärleksörten. Det är tillochmed så att den vilda kärleksörten i Sverige ses som en av de viktigaste vilda plantorna ur ett näringsperspektiv. Blir det kris är det kärleksörten vi ska leta efter, eftersom den är mycket näringsrik! 

Framför allt är det bladen på kärleksörten som äts. Även stammarna går att äta, men är lite bittrare och bör kokas ganska länge. Rotknölen kan också den ätas vid behov. Den innehåller nästan 10 % kolhydrater, men är tyvärr inte så god oavsett hur länge den kokas. Bladen går att äta som de är, till exempel i en sallad, men smakar ännu bättre efter att ha kokats i några minuter. De påminner i smaken om såväl sparris som spenat och sockerärter, beroende på vilken sort du har planterat. Genom att blanda flera olika sorter i samma måltid får du en lika spännande som god maträtt.

Recept på kärleksört

Det finns många sätt att äta bladen från kärleksört på. Råa i en sallad som vi nämnde här ovan är kanske det vanligaste. Bladen går också att steka och servera som grönsaker till fisk. De går också att göra soppa på. Genom att steka ett par blad med stammar i mycket smör och servera med skirat smör och citronzest kan du förvåna ditt middagssällskap med en ovanlig förrätt. 

Har du tillgång till kärleksört, eller funderar på att plantera den, kan du med fördel experimentera med blomman i köket. Rengör alltid egenplockade blad och stammar noga för att inte få i dig någon jord. Detta kan göra dig allvarligt sjuk. 

Kärleksörtens medicinska egenskaper

Kärleksörten sägs ha medicinska egenskaper och har också använts för detta under historien. Framför allt har färska och krossade blad lagts på sår och brännskador för att lindra smärtan. Man har också använt kärleksört vid problem med liktornar, vårtor och valkar på fötterna. Örten är faktiskt antiseptisk och blodstillande. Därför gavs den också till människor som hade problem med dysenteri eller en blödande munhåla. Kärleksörten skulle då tuggas länge och väl för att sedan sväljas. 

Även om kärleksörten faktiskt har en hel del av de medicinska egenskaper som dåtidens läkare använde den till, råder vi dig dock att uppsöka den moderna sjukvården vid något av ovanstående problem.

Hitta trädgårdshjälp idag