Klippa rosor

29/5/2022
Börjar det bli dags att klippa rosor i trädgården?

Att ha rosor i sin trädgård är alltid ett vackert och omtyckt färginslag, för att inte tala om doften. Många förknippar rosor med skönhet och romantik. Men för att få mycket rosor så måste man ge mycket kärlek till rosen i form av omvårdnad. Växten skall ha tillgång till sol, syre, en bra jord och vatten och behöver hjälp med beskärning av gamla döda grenar, eller kala skott som stjäl energi. En frisk växt producerar många rosor. Men det är inte alltid lätt att veta när man ska klippa rosor och hur man skall göra det på rätt sätt. Hur man klipper, skiljer sig också från ros till ros. Om du tycker att rosen ser eländig ut på hösten kan du ta bort döda grenar, men vänta med att klippa - beskära den, tills nästa vår.

Det finns en gammal regel som färdats i folkmun genom tiderna. När det dyker upp små "musöron" på Björken då är det dags att klippa rosorna. Det är viktigt att inte beskära för tidigt, när kvicksilvret fortfarande kan krypa ner under nollan under frostiga vårnätter. Beskär du och råkar ut för en frostnatt är det risk för att de nya snitten blir frostskadade.

När är bästa tiden för att klippa rosor

Olika sorters rosor med olika beskärningar

  • Rabattrosen; är rosor du ser längs trädgårdskanter och gångar. Du kan klippa ner rosenhäcken rejält, för att på de nya rosskotten kommer det att växa nya rosor. Ta bort gamla och döda grenar, forma och klipp ner med sekatör och grensax.
  • Marktäckande rosor; Samma här, ta bort allt dött material och sen kan du klippa med en grensax eller sekatör.
  • Stamrosor; är rosor som är ympade på en stam av en vildros. Ta bort gamla, döda grenar och ta bort grenar som har några år på nacken. Om kala smala grenar skjuter iväg långt, skär bort dom också. För övrigt klipp lätt ovanför begynnande skott och planera formen. Om det växer rotskott från den ursprungliga stammen, skär dom vid marknivå eller dra upp med rot om det går. Om du tittar på rotskotten kan du se att dom skiljer sig från ädelrosens skott.
  • Buskrosor; Ta bort skadade och döda grenar. Klipp bort tunna skott vid förgreningen eller ovanför ett nytt begynnande skott. Du kan skära bort en femtedel av grenarna varje år och och klipp sen av två tredjedelar av topparna. När buskrosen beskärs på detta sätt kommer ljuset och luft till och det utvecklas fler rosor. Har du en Vresros så kan du korta ner hela busken för att få en fylligare buske, rosorna växer på årsskotten. Om du inte beskär så får du en hög buske med kala grenar nertill och rosor på toppen.
  • Krukrosor; Är oftast stamrosor. Om du har en ros i kruka så är den enkel att sköta du klipper ovanför begynnande skott på kronan för att behålla den form du vill ha och tar bort eventuella rotskott.
  • Klätterrosor; Är känsliga växter så vänta gärna till början av Maj. Ta bort alla döda och eventuellt frostskadade grenar. Beskär försiktigt bort för klena grenar och forma rosen genom att klippa ett rent snitt ovanför det nya begynnande skottet.

När ska man klippa rosor på hösten?

Hur skär man bäst

När du skall klippa rosor så skall du ha en vass ren sekatör. Det är viktigt att snittet blir rent och inte går sönder - då kan du skada växten. På en gren så ser du en liten utbuktning för ett nytt skott, du skall klippa - skära ovanför denna med ett snett klipp, med samma vinkel som knoppen har mot grenen. Om du vill smalna av busken eller minska bredden på rosen, så skär du av ovanför ett begynnande skott som växer inåt växtens mitt. Vill du däremot att rosen skall bli bredare och yvigare då skär du ovanför ett begynnande skott som växer ut mot sidorna.

Verktyg för att klippa rosor

Du kommer långt med en bra sekatör. Verktyget skall vara vasst, du kan slipa det med en slipsten. Rostiga och oslipade sekatörer kan skada snittet på din ros.

Du kan också använda dig av en grensax som har lite längre handtag så att du når längre in i växten. Det är dock viktigt att du ser vad du gör när du klipper.

Förvara dina verktyg inomhus, ligger dom ute blir plasten eller handtaget av trä förstörda av sol och regn, och du får ett rostigt verktyg av vätan. Innan och efter du använt sekatören gör rent verktyget och torka bort växtrester. Skulle du ha någon sjukdom i en växt i din trädgård så är risken mindre att du sprider den med en ren sekatör.

Kan man klippa rosor på våren?

Gödsla 

När du beskurit dina rosor kan du passa på att gödsla rosorna. Du använder rosgödsel som är rikt på kväve, kalium och har en mindre del fosfor. Du kan gödsla igen i mitten på sommaren. På hösten kan du använda djurgödsel från bondgården, som sen har hösten och vintern på sig att tränga ner i jorden.

Vattna

Rosor vill ha mycket vatten se till att vattna varje kväll under torrperioden på sommaren.

Njut av dina vackra väldoftande rosor!

Läs vidare om hur man går tillväga för att odla perenner.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: