Maskrosplockare - Ett användbart redskap

8/3/2021
maskrosplockare|

Så fungerar en maskrosplockare

En maskrosplockare har bett som är vassa och som går djupt ner i marken utan att du behöver anstränga dig när du använder redskapet. De sluter sig sedan runt roten så att du kan lyfta upp maskrosen. När det gäller maskrosor är det mycket viktigt att man lyckas dra upp dem med rötterna. Finns det en bit av roten kvar så kommer det att växa ut en ny maskros från den. Att bara köra över dem med gräsklipparen är alltså en högst tillfällig lösning på problemet. Det kan till och med leda till att maskrosornas rötter växer sig starkare eftersom du göder gräsmattan och det som växer i den när man klipper. 

Ju mer maskrosor du får bort desto grönare, mjukare och mer lättskött gräsmatta kommer du att få. Om du inte rensar bort maskrosor kommer de istället att få övertaget tills du har en “maskrosmatta” snarare än en gräsmatta. Du har alltså mycket att vinna på att investera i ett så enkelt trädgårdsredskap som en maskrosplockare. Vissa oroar sig för att det ska bli för många hål i gräsmattan om man använder en maskrosplockare men faktum är att de små hålen också kan ha en positiv effekt. Jorden luftas och näringsämnen kan lättare tränga ner. 

Ta hjälp med trädgårdsarbete från Yepstr, ladda ner appen här

En maskrosplockare är ett flexibelt trädgårdsredskap

Vissa tillverkare har inte maskrosplockare i sitt sortiment utan de säljer ogräsupptagare, kort och gott. Dessa ser ofta likadana ut som maskrosplockare och det är helt enkelt samma produkt. Även om de flesta använder den här typen av verktyg till just maskrosor i Sverige så är det ett trädgårdsredskap som fungerar utmärkt till andra typer av ogräs. Det är alltså inte bara du som har problem maskrosor eller jobbar i trädgårdar som har det, som har nytta av en maskrosplockare.

Ett giftfritt sätt att göra sig av med ogräs

Många som har problem med ogräs använder kemikalier för att lösa problemet. De förgiftar helt enkelt jorden så att det man vill få bort inte kan växa i den. Det finns också ogräsmedel som appliceras direkt på en specifik planta, men det blir för pilligt när det gäller maskrosor. Många ogräsmedel skadar även sådant som vi vill ska växa. Det är en skönare känsla att hålla sin gräsmatta fin med en maskrosplockare istället för att använda gifter som har en negativ påverkan på livet i jorden.

Rensa maskrosor med god ergonomi

Det är inte bara tidsbesparande att använda en maskrosplockare om du har mycket maskrosor att hålla efter. Du kan också arbeta på ett bekvämare sätt som sparar ryggen. Alternativet till att använda ett ändamålsenligt redskap för maskrosor är ofta att gå ner på knäna och dra upp dem med händerna eller använda en annan typ av redskap som egentligen inte är anpassat för uppgiften. Med en maskrosplockare kan du stå rakryggad medan du snabbt rensar gräsmattan från maskrosor. För många är det det enda alternativet för att få upp maskrosor med rötterna. När det gäller större gräsmattor är det också nödvändigt att använda ordentliga redskap i kampen mot ogräs. Annars tar det för lång tid helt enkelt och det kan kännas hopplöst om man vet att man inte arbetar tillräckligt snabbt för att hålla efter maskrosorna på sikt.

Måste man ta bort maskrosor?

Ska man låta sina maskrosor finnas fast man vet att de kallas ogräs? Det är den eviga frågan. Maskrosor kan ses som väldigt vackra men vill man ha gräs i gräsmattan så är det ju inte samma sak. När maskrosen blommat över produceras frön som sedan sprids med vinden över stora ytor där maskrosor kan få ett ännu starkare fäste. Just det faktum att maskrosfrön sprids i grannskapet kan orsaka irritation i vissa villaområden eftersom andra faktiskt påverkas av att någon inte tagit bort maskrosorna innan de blommat över. Bor man mer avsides behöver man inte tänka på det, men om det finns grannar i närheten som är noga med sin trädgård och man bryr sig om vad de tycker kan det vara en bra idé att investera i en maskrosplockare. Dra upp dem medan blommorna fortfarande är gula så sprids inte fröna.

Vad gör man med maskrosorna man dragit upp?

Maskrosor har länge ansetts vara nyttoväxter och man kan göra många olika saker med maskrosens olika delar. Späda blad kan ätas i sallad. Bittert smakande delar har inom folkmedicinen använts mot bland annat dålig matsmältning . Men av maskrosens blommor går det att göra ett starkt vin. Det vanligaste är dock att man helt enkelt kastar bort dem. Företrädesvis i en kompost så att de kan förmultna och bli till näring för andra växter.

Inte nog med tid för att använda din maskrosplockare?

Att hålla efter gräsmattan med din maskrosplockare kräver en hel del tid. Tid du kanske hellre spenderar på annat. Då kan du anställa en av ungdomarna som söker jobb som trädgårdshjälp här på Yepstr. Du bidrar till att skapa arbetstillfällen och får samtidigt en snygg gräsmatta utan maskrosor!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: