background-shape

Odla blåbär

Odla dina egna blåbär för de absolut godaste

Odla blåbär

Brukar du, precis som vi, gå ut i skogen med korgen i högsta hugg och plocka blåbär varje år? Det finns naturligtvis en charm i det, men att gå ut i sin egen trädgård och skörda blåbär från sin alldeles egen planta tillhör också livets goda. I den här artikeln får du all kunskap du behöver för att odla blåbär i trädgården. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Skillnaden mellan skogsblåbär och trädgårdsblåbär

De odlade blåbären är inte helt identiska sina skogslevande bröder och systrar. De blir istället ofta mer än dubbelt så stora, och smaken är lite mindre koncentrerad. Du har säkert köpt färska blåbär i plastask i mataffären någon gång. Detta är i regel alltid trädgårdsblåbär. När du äter dessa slipper du också bli blå om tunga och läppar, eftersom den blåa färgen enbart sitter i skalet. En odlad blåbärsplanta blir också mycket högre än de som växer vilt i skogen. Upp till en och en halv meter hög närmare bestämt.

Många sorter och stora variationer

Framför allt det amerikanska blåbäret har blivit mer och mer efterfrågat för hemmaodling. Dessa är också de största bären, och de är därför väldigt lättplockade. Amerikanska blåbär mognar successivt, något som är populärt eftersom skörden då varar längre. Goldtraube, Northcountry och Northblue är några av de sorter som är mest eftertraktade. 

De svenska sorterna är också mycket populära. Putte E och Emil E ger gott om saftiga blåbär som är något mindre än de amerikanska sorterna, men i gengäld ger bär tidigare. Redan i juli kan du börja njuta av dessa blåbär. När du odlar blåbär bör du plantera flera olika sorters plantor, eftersom korspollineringen gör att du får större skördar. 

odla blåbär innebär inte bara att stoppa ned plantan i marken, också om att äta dem!

Före planteringen

Det är lätt att odla blåbär med framgångsrikt resultat, så länge du ser till att följa de råd som finns för att plantorna ska trivas. De flesta av dessa saker behöver du göra innan eller i samband med plantering. Blåbär tycker om surjord. Förbered därför inför odlingen med att köpa in jord med lågt pH-värde, till exempel rhododendronjord. 

  • Sätt blåbärsplantan i en hink med vatten så att rotblötan blir ordentlig. Detta minskar risken för att plantan torkar ut och dör när du sedan sätter den i jorden. 
  • Gräv ett hål i marken där du ska sätta plantan och fyll hålet med rhododendronjord eller ogödslad torv. 
  • Täck sedan över jorden med träflis eller en fiberduk tills det är dags för plantering.

Plantera blåbär

Nu är du redo att plantera dina blåbär! Skrapa undan träflisen så att hålet med jord syns. Plocka därefter ur blåbärsplantan ur sin kruka och sätt ner i hålet. Täck över med mer rhododendronjord eller torv. Packa jorden tätt runt plantan, vattna rikligt och täck sedan med träflis igen. Sätter du en blåbärssort som du räknar med ska bli hög så är det en bra idé att redan nu stötta upp plantan med en blomsterpinne. 

Blåbär har ett väldigt ytligt rotsystem så var försiktig när du sätter andra plantor i närheten av dina blåbär, eftersom framtida skördar kan bli misslyckade om du av misstag skadar rötterna. Ska du plantera fler än en blåbärsplanta så rekommenderar vi ett avstånd mellan plantorna på åtminstone 1,5 meter. 

Fåglar älskar blåbär så vill du ha några bär över till dig själv så gör du bäst i att täcka buskarna med nät tills det är dags att skörda dem. 

När ska jag plantera blåbär?

I odlingskretsar är det allmänt känt att bär ska planteras på höstkanten, men det är en sanning med modifikation. Blåbär går bra att plantera från tidig vår till sen höst eftersom plantan är mycket tålig. Vill du ha skörd första året bör du plantera den så tidigt som möjligt på våren. Räkna dock inte med några mängder blåbär första året. Normalt sett vill blåbär gärna bo in sig på sin plats i två till tre år innan de ger som mest bär. 

Att tänka på när du ska odla blåbär

Här kommer några små tips på vägen för att du ska få en så välmående planta som möjligt, som ger så många bär som den bara kan: 

  • Vi kan inte vara för tydliga med att du ska sätta plantan i rhododendronjord eller torv. Gör du inte det, dör den med största sannolikhet.
  • Blåbär trivs allra bäst i ett soligt läge i trädgården. Den kommer överleva även på en plats med skugga, men ger bäst skörd i direktkontakt med solstrålar. 
  • Fyll på med mer torv runt plantorna varje år. Den behöver inte grävas ner – det räcker med att du lägger den runt varje planta. 

Då ska du beskära blåbär

Du behöver i regel aldrig beskära dina blåbärsplantor. Under vinterhalvåret kan du klippa bort skadade eller döda grenar från dem. Om plantan blir för tät kan du ta bort ett par grenar och kvistar som växer inåt. Var inte orolig över att ta bort de vissna grenarna – det kommer nya och friska kvistar därifrån. 

Odla egna blåbär för att kunna servera till sommarens desserter

Recept med blåbär

Att ha så stor tillgång till blåbär som plantor i trädgården borgar för är verkligen en ynnest. Blåbär kan du nästan ha till allt. I salladen, till det vita vinet eller som efterrätt. Sockrade blåbär i kall mjölk är ju något av det godaste som finns, det har de flesta av oss med oss från barnsben. Här kommer några tips till dig som vill experimentera vidare och upptäcka nya favoriter med detta skogens (och numera också trädgårdens) guld. 

Varm blåbärskompott

Värm blåbär tillsammans med några matskedar vatten i en kastrull och tillsätt socker. Låt blåbären koka sönder och servera dem sedan till exempelvis bananpannkakor. Gärna med lite kokos till. Barnsligt gott!

Blåbärsglass

Har du tillgång till en glassmaskin så kan vi varmt rekommendera dig att göra en glass av dina nyskördade blåbär. Ägg, socker, grädde, mjölk och blåbär är allt du behöver för att få dina gäster att bli väldigt imponerade av din expertis i köket.

Blåbär och chevré

Visste du att blåbär och getost är bästa vänner? Som tilltugg i början av kalaset tycker vi att du ska servera blåbär och chevré ovanpå knaprig crostini. Det gifter sig riktigt bra. Bon appetit!

Hitta trädgårdshjälp idag

Vill du läsa mer om odling? Läs vidare!