Man kan odla mangold lite var som helst, den är väldigt enkel att ta hand om

Odla mangold 

Mangold är en väldigt tacksam grönsak att odla. Det går lika bra att odla den ute i rabatten, i en pallkrage eller i en kruka inomhus. Den är också mycket god att äta redan som ungplanta, så om du glömt att sätta igång med odlingen i tid kan du fortfarande plantera mangold och skörda den redan samma sommar. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Vad är mangold?

Mangold tillhör växtarten som kallas för beta och är faktiskt nära släkt med rödbetan. Mangold har dock inte en lika svullen rot som rödbetan, och därför är det bara bladen man äter. I köket används den på samma sätt som spenat och den kallas därför ibland för romersk spenat, spenatbeta eller stamspenat.

Väldigt nyttig grönsak

Mangold kallas ibland för en supergrönsak. Den innehåller bland annat lutein och zeaxantin, som hjälper ögonen att hålla sig friska. Mangolden är också fullproppad med magnesium och vitamin K, som motverkar psykisk ohälsa respektive benskörhet. 

Odla flera olika sorter mangold

Det finns många olika sorters mangold och framför allt är det färgen på stjälkarna som varierar. Dessa kan bli purpur, orange, gröna, vita, gula och röda. De största bladen får du från Fordhook Giant, medan Rainbow Chard gör din sallad till ett färgsprakande mästerverk då den har en förmåga att ge stjälkar med olika färg. Vill du skörda din mangold tidigt och använda dem som babyblad i salladen rekommenderar vi den purpurfärgade Magenta Sunset.

Odla mangold för att krydda till salladen lite

Förarbete innan odling av mangold

Ska du friodla mangold i trädgården är det bra att utse ett så soligt läge som möjligt. Mangold går också bra att odla i ett skuggigt läge, men då blir inte skörden lika stor. Mangolden tycker inte heller om att stå för nära störbönor och senap så välj en annan rabatt om du även planterat detta. 

Jord

Näringsrik jord med mycket mull är vad mangold gillar bäst. Den föredrar också en jord med ett pH-värde runt 7,0, men det går med fördel bra att kvävegödsla jorden efter sådd för att öka chansen till en god skörd. Platsen där mangold ska sättas går utmärkt att förbereda så tidigt som möjligt på våren genom att mylla ner kväverikt gödsel och kompost.

Dags att så

Mangold går bra att sätta ner så fort jorden blivit uppvärmd. Tidpunkten för detta varierar beroende på var i landet du bor, men det är enkelt att ta reda på vilken temperatur jorden har genom att använda sig av en vanlig termometer. I mitten av maj fram till i början av juni brukar vara en bra tidpunkt. Genomsnittstemperaturen utomhus bör ligga på mellan tio och tjugo grader för att mangolden ska överleva och ge en god skörd. 

För att kontinuerligt kunna skörda mangold är det bra att så den i omgångar. Då kan du med fördel plocka bladen av din mangold och ha i sallader under stora delar av sommaren. 

Skötselråd av mangold

Direkt efter plantering behöver du vattna din mangold. Därefter ska detta ske löpande och vid behov. Känn på jorden under och omkring betan. Är den torr så är det bra att vattna. Det är även en god idé att gödsla jorden med kväverikt gödsel. På hösten kan detta bytas ut mot stallgödsel. Man brukar säga att mangold är en ettårig växt, men tar du väl hand om den under hösten och vintern kan du få ytterligare skörd under början av nästa vår. 

Gallring

När dina mangoldplantor har växt till sig och blivit ungefär en decimeter höga är det dags att gallra. Plantavståndet bör vara ungefär tio till tjugo centimeter. De små plantor som du gallrar bort går utmärkt att rengöra noga och ha i en sallad. 

Sjukdomar hos mangold

Mangolden är normalt sett väldigt tålig och är näst intill immun mot sjukdomar och skadeinsekter. Det enda skadedjur som kan ställa till med problem är betbladlusen. Om du upptäcker dessa sexbenta rackare på dina plantor är det dock förhållandevis enkelt att råda bot på. Ta fram vattenslangen och ge din mangold en rejäl dusch, så spolas också lössen bort av bara farten. 

Skördetid

Det tar cirka två månader för en mangold att utvecklas från frö till färdig planta. Därefter kan du skörda dem fram tills i september. När du ska skörda din mangold är det viktigt att tänka på att du rycker de yttre bladen rakt upp när du ska ha loss dem från plantan. Detta gör nämligen att plantan stimuleras och chansen ökar att det kommer nya blad att skörda, så att du kan njuta av mangold i salladen fler gånger. 

Det går även bra att skörda hela plantan. Skär då av den ungefär tre centimeter ovanför jord. Då kommer det också nya blad som du kan skörda senare under sommaren. 

Om man glömt att odla mangold i tid till sommaren gör det ofta inget, man kan få en smarrig skörd ändå

Använd din mangold

Som vi tidigare nämnde används bladen från mangold på ungefär samma sätt som spenat i köket. Det går lika bra att skära ner dem i salladen, som att steka dem och tillaga dem som soppa. Som fyllning i en paj tillsammans med en god ost gör du garanterat succé vid nästa knytkalas.

Även stjälkarna på mangold går att använda sig av i matlagning. Kokta smakar de ungefär som vit sparris. Skulle din mangold börja blomma kan du också använda blommorna i grytorna. Dessa tillagas och används ungefär på samma sätt som små och späda broccoliskott. 

Blott fantasin sätter gränser för vad du kan göra med mangold. Vågar vi föreslå en glass gjord på avokado och mangold? 

Förvaring av mangold

Den mangold som inte går åt under eller strax efter skörden kan förvällas och frysas in. Att förvälla grönsaker är mycket lätt. Koka dem i lättsaltat vatten i tre till tio minuter, skölj dem under rinnande vatten och låt torka. Frys sedan in dem i fryspåsar. Låt tina i rumstemperatur eller kylskåp.

Mangold går också att torka i ugn på svag värme. Detta görs enklast genom att låta ugnsluckan vara öppen en bit. Sätt till exempel en diskhandduk mellan lucka och ram för att låta luft komma in i ugnen. Det går naturligtvis också bra att använda sig av en torkugn om du skulle ha en sådan tillgänglig.

Hitta trädgårdshjälp idag

Vill du läsa mer överhängande om odling? Läs vidare!