Odla örter

26/5/2021
odla örter hemma för att krydda till maten och göra den extra smaskig|Att odla örter kan se ganska olika ut, men anpassa efter bekvämlighet!|Efter att man odlat örter kan man helt enkelt aldrig sluta

Odla örter

Att odla örter har mycket lång tradition och det finns mycket kunskap om olika örters växtsätt och egenskaper. Definitionen på ört är väldigt vid. Det handlar om växter med stam som inte är förvedad och där delarna ovan jord ofta vissnar bort om de inte skördas. Här kommer vi att behandla örter som används inom matlagning eller inom naturmedicinen. Att odla örter kan vara ett sätt att bygga upp ett litet husapotek och samtidigt ha tillgång till härliga kryddor, kanske hela året.

Fleråriga och ettåriga örter

En skiljelinje när det gäller örter är om de är ettåriga eller fleråriga (perenna). Ettåriga örter kan ofta fröså sig själva men om du skördar dem innan de går i frö kommer du att behöva så nya nästa vår. Perenna örter kan ge skörd år efter år.

Vanliga örter som är ettåriga:

  • Dill
  • Koriander
  • Basilika

Vissa örter som odlas som ettåriga i Sverige är fleråriga i länder med varmare klimat. De kan övervintra även hos oss om de tas in och får värme och extra ljus under vintern. Det finns också örter som är tvååriga (bienner) som får blad första året och blommor nästa. Persilja är en sådan växt, men den skördar man första året eftersom det är just bladen man vill åt. Fleråriga kryddväxter kan få en förvedad stam och klassas då inte längre som örter, i strikt mening. Men de har samma användningsområde.

Att odla örter kan se ganska olika ut, men anpassa efter bekvämlighet!

Exempel på fleråriga örter:

  • Timjan
  • Rosmarin
  • Salvia

Medicinalväxter

Många läkemedel som används inom skolmedicinen är växtbaserade, så det finns gott om växter med beståndsdelar som verkligen har effekt. De ska förstås inte användas som ersättning till mediciner du verkligen behöver. Du kan dock odla örter som är godkända av Läkemedelsverket och få tillgång till ett naturapotek som kan vara värt att testa vid mildare symptom.

Exempel på medicinalväxter med bevisad effekt:

  • Vitlök – antiseptisk
  • Johannesört – lindrar nedstämdhet
  • Röd solhatt (Echinacea) – stimulerar immunförsvaret
  • Vänderot (Valeriana) – rogivande

Så lyckas du med att odla örter

Eftersom det finns så otroligt många växter som klassas som örter är det svårt att ge annat än väldigt generella råd. Här på Yepstr hittar du även detaljerade guider för hur du går tillväga för att odla specifika örter och andra växter enligt konstens alla regler. Det är framförallt följande saker som avgör om du lyckas med att odla örter:

  • Planteringens placering och vilken växtzon du bor i
  • Kvalitén på jorden
  • Hur mycket vatten örterna får

Olika örter har olika krav när det gäller jord, sol och vatten. Nyckeln till att bli bra på att odla örter är alltså att läsa på lite om de växter du planterar. Något som nästan alla örter gillar är en upphöjd odlingsbädd eller i alla fall en odling där du grävt upp och förbättrat jorden med till exempel kompost, vedaska eller gödsel. Vissa örter vill ha så mycket kväve som möjligt andra föredrar en annan sammansättning av näringsämnen. 

När det gäller vatten skiljer sig också behovet åt, men om du ser till så att jorden hela tiden är fuktig genom att vattna ofta men inte för mycket så är du rätt ute. Den som skaffat sig erfarenhet av att odla örter ser på bladen och stammen om de behöver vatten. Örter “sträcker på sig” om de mår bra och säckar ihop om de är törstiga eller om de står i jord som är dåligt dränerad så att rötterna börjat ruttna.

Om det handlar om plantering av ettåriga växter är det viktigt att göra det vid rätt tidpunkt. Du vill att de ska hinna få så mycket sol som möjligt under en säsong, men planterar du dem när det fortfarande finns risk för frostnätter har du varit för tidigt ute. Frösår du så gör du det inomhus eller möjligen i ett växthus om det inte blir för kallt. Fleråriga örter kan behöva täckas med löv på hösten, det skyddar mot den värsta kölden samtidigt som löven ger näring åt jorden i takt med att de förmultnar.

Efter att man odlat örter kan man helt enkelt aldrig sluta

Hur bevarar man örter?

Om du lyckas med att odla örter är det troligt att du kommer att kunna skörda mer än vad du omedelbart gör av med. Det innebär att du, om du hanterar dem rätt, kan njuta av dina örter under lång tid framöver. Här är några sätt att bevara örter på:

  • Torka
  • Bevara i kylskåp
  • Frysa 
  • Bevara i olja, honung eller vinäger
  • Fermentera

Att bevara i kylskåp ger bara en veckas hållbarhet och för varje dag kommer örterna att tappa i kvalitet. Att torka eller frysa är bra om du har örter med medicinala egenskaper eller kryddörter som du vill bevara så gott det går. Räkna med omkring ett års hållbarhet i frysen. Torkade örter behåller smak och andra egenskaper i uppemot tre år. Örter du lägger i honung eller vinäger får mycket lång hållbarhet även om de kan tappa mycket av färgen. Örtoljor har några veckors hållbarhet men är väldigt användbara som dressing, på bröd eller i marinader. Du kan helt enkelt mixa örter med olja och använda i den formen. Du kan hälla vegetabilisk olja över örter och låta det stå en vecka innan du silar bort växtdelarna och bara använder oljan. Örtolja kan också frysas in i till exempel ett isfack.

Att välja att odla örter som man sedan fermenterar är inte så vanligt men det är ett sätt att höja näringsinnehållet på, samtidigt som örterna kan få lång hållbarhet. Det finns mjölksyrabakterier på örterna redan när du plockar dem så inget behöver tillsättas. Gnugga bladen så att växtsaften sipprar fram och placer dem i en burk med locket på glänt. Ställ den på en varm plats. Det är allt som krävs för att fermenteringen ska komma igång. Fermenterade örter bevaras sedan i en lufttät förpackning. Att torka fermenterade örter ger dig ett fantastiskt té.

Bevara medicinalväxter

Det effektivaste sättet att ta till vara på medicinalväxter är att göra ett extrakt med vatten eller etanol. Då koncentreras de aktiva ämnena. Om du använder alkohol så häller du det så det täcker växtdelarna i en tätslutande glasburk. Låt den stå i 14 dagar i solljus och sila sedan bort växtdelarna.

Om ni letar efter fler odlingstips kan ni läsa vidare här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar