Att odla persilja hemma är lika enkelt på balkongen som i trädgården

Odla persilja

Persilja är en tvåårig ört som är användbar, nyttig och dessutom lätt att odla. Persilja har odlats sedan forntiden som kulturväxt. Den växer inte vilt, förutom där den planterats av människor. Man tror att ursprunget eller södra Europa eller sydvästra Asien.

Hitta trädgårdshjälp idag

Olika sätt att odla persilja

Persilja kan odlas på mer än ett sätt, beroende på vad man har för förutsättningar, här kommer vi att gå igenom några olika tekniker som passar på många håll i Sverige.

Så persilja direkt på växtplatsen

Att så persiljefrön direkt där man vill att den ska växa är tacksamt. Du måste inte göra det tidigt på våren utan det går faktiskt bra att så frön hela året. Frön du sår sent på året gror på våren och genom att så fröer hela våren och sommaren gör du skörden större. Persiljefrön gror förhållandevis långsamt, det kan ta en månad innan de första bladen kommer. Lite kan du skynda på det genom att så frön inomhus.

Gör som många andra i europa och odla egen persilja

Persilja kan trivas i både skugga och sol och ställer heller inte särskilt hårda krav på jorden den växer i. Även om den naturligtvis kommer att växa bättre om den får näring. Det är en fördel om jorden den växer i är något så när dränerad och helst inte för kompakt. Om du vill öka dina chanser att lyckas, trots att det alltså inte är särskilt svårt att odla persilja, så kan du förså den inomhus tidigt på våren och plantera ut när det är frostfritt.

När du väl har fått persilja att trivas på en plats är det troligt att den kommer att fröså sig själv så att du har kvar ett bestånd år efter år, trots att det inte är en flerårig växt. Att odla persilja ute i Sverige kräver inte så mycket. Får den bara lagom med vatten och sol kan du lätt bli självförsörjande på persilja. Om du inte vill ha en större monokultur med bara en sak passar det bra att samodla persilja med lite högre och långsmala växter.

Odla persilja på djupbädd eller i pallkrage

En specialvariant av att odla persilja utomhus är att skapa en växtplats med så bra förutsättningar som det bara är möjligt. Det kan innebära att man gräver upp jorden för att göra den luftig och blanda med gödsel eller kompost. Gärna så att man får en liten odlingsbädd som är högre än marknivå. Att odla i pallkrage är ett annat populärt sätt att odla. Pallkragen skyddar odlingen från allt från ogräs till vissa skadeinsekter. Samtidigt kan du fylla den med jord av hög kvalitet.

Odla persilja inomhus

När du odlar persilja i kruka inomhus behöver du vattna lite oftare än om det är en odling utomhus eftersom jorden torkar ut snabbare i en kruka. Annars är krukor ett bra alternativ. Framförallt är det en möjlighet för den som inte kan gräva ett eget trädgårdsland att få egen persilja. Hur stora krukor eller odlingstråg du ska använda kan du bestämma själv. Det blir naturligtvis större skörd ju mer jord rötterna har att växa i.

Vill du kunna odla persilja inomhus under vintern är det viktigt att ställa den i ett fönster där den får så mycket sol som möjligt. Söderläge är att föredra. Du kan ge den extra goda förutsättningar genom att komplettera med växtbelysning.

Odla persilja i en hydroponisk odling

Att odla persilja i en hydroponisk odling innebär att du inte planterar i jord utan i vatten. Det finns särskilda anläggningar i alla storlekar för detta. Till vattnet tillsätter du näring så att persiljan får i sig allt det som den annars tar ur jorden. En hydroponisk odling som sköts på rätt sätt ger större skördar än odling i jord. Det är enkelt att se till så att persiljan får rätt näringsämnen beroende på i vilken tillväxtfas den befinner sig. Man får mer kontroll helt enkelt. Precis som vid krukodling kan du, om du har ett hydroponiskt system inomhus, behöva komplettera med växtbelysning.

När du skördar persilja nyper du så många stjälkar med blad som du vill använda. Då kommer plantan att fortsätta ge skörd.

Olika typer av persilja

Persilja kan vara krusbladig eller slätbladig. Den krusbladig persiljan är lite mindre och mer kompakt i sitt växtsätt men smaken är ofta mer koncentrerad. I handeln finns det olika sorter av både den krusbladiga och slätbladig persiljan. De har ofta fina namn som Grüne Perle och Gigante di Napoli, läs på lite om sorterna innan du bestämmer dig för vilken eller vilka du ska välja. Rotpersilja har utvecklats från bladpersilja men har istället för stora blad en lite kraftigare rot som är vad man skördar. Den äts som en rotfrukt helt enkelt och går inte att odla i en grund kruka.

En bild på en persilja kvist

Så tar du till vara på persilja

Det bästa sättet att ta till vara på persilja är kanske att äta den helt färsk, som en krydda du strimlar och strör över maten eller i en sallad. Persilja fungerar också utmärkt i många olika grytor. Om du lyckats bra med att odla persilja och har den över ett lite större område kan du utan tvekan bli självförsörjande. Men då gäller det att du tar till vara på din persilja på rätt sätt. Det finns flera olika metoder som fungerar:

  • Torka persilja i ugn på låg värme – ger lång hållbarhet med tar bort en del färg och smak.
  • Blanda med vegetabilisk olja, ställ ljust och filtrera efter någon vecka – användbart och ger lite längre hållbarhet än om du förvarar färsk persilja i kylskåpet.
  • Frys in – ett bra sätt för att bevara persilja till nästa år.

Persilja är rikt på järn

Persilja är järnrikt och precis vad många av oss behöver. Persilja är också en bra källa till A-vitamin, flera olika B-vitaminer, C-vitamin och kalcium. Genom att odla persilja och verkligen se till att använda örten i matlagningen kan du få ett substantiellt tillskott av dessa viktiga näringsämnen. Persilja har inte en lika skarp smak som många andra kryddväxter utan är mer att likna vid en bladgrönsak. Det innebär att man kan äta mer av den än man gör av en ört med starkare smak.

Hitta trädgårdshjälp idag