background-shape

Odla potatis inför sommarens potatissallad

・ Trädgård - Hushållets lugna plats
Odla din egna potatis inför sommaren

Odla potatis

Att odla potatis är inte bara en ren och skär vardagslyx – det är väldigt tacksamt också. Potatis går nämligen lika bra att odla i ett trädgårdsland som i pallkrage och till och med i hink. Att kunna frossa i sin egen potatis till midsommar och andra sommarmiddagar är en fin känsla och potatisen smakar aldrig godare än när du kan gå ut och hämta den i din egen trädgård. I vår kompletta guide hjälper vi dig att lyckas med att odla potatis redan idag. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Olika sorters sättpotatis

Det finns tidiga, medeltidiga och sena potatissorter och vilken du sätter i jorden avgör när du kan skörda potatisen. Den tidiga potatisen är den som i handeln kallas för primörpotatis eller färskpotatis. Den kan du skörda till midsommar om du har låtit den förgro. Våra favoritsorter är bland annat Swift, Gourmandine och Rocket. Även Arrow kan rekommenderas, främst för att den ger en stor skörd. Dessa bör ätas i samband med att de tas upp ur jorden.

Den medeltidiga potatisen kallas också för sommarpotatis, eftersom skörden ofta sker under juli och augusti. Dessa sorter är ganska få, men Inova och Cerisa är två av dem som smakar absolut bäst. Även sommarpotatis bör ätas direkt, eftersom de snabbt blir dåliga om du skulle spara dem. 

Den potatis som vi äter under resten av året kallas för sen potatis. King Edward, Bintje och Asterix tillhör några av de sorter som vi köper året runt i butik. Även mandelpotatis och sparrispotatis är sena potatissorter som skördas under hösten eller vintern. Ett tips är att odla potatis av flera olika sorter. På det sättet har du egen potatis att äta under stora delar av året. 

Odla egen potatis för det blir som allra bäst

Odla sötpotatis

Sötpotatis är visserligen närmare släkt med moroten än vad den är med det vi vanligtvis kallar potatis, men visst går det bra att odla även denna rotsak i Sverige. Den kräver dock mer värme än vad den vanliga potatisen gör, och du bör inte sätta ner den i jorden förrän jorden blivit åtminstone 10 grader varm. I växthus eller odlingstunnel går den dock bra att odla året runt. 

Förgroning av potatis

När du köpt din sättpotatis bör du låta den förgro i upp till fem veckor. Detta görs bäst genom att lägga potatisen i en vid låda, till exempel ett tomt ölflak. Det går också bra att förgro potatisen i äggkartonger, där varje potatis får ett eget litet fack. Ställ potatisen i lådan du väljer ljust och svalt tills potatisen fått stadiga, mörka groddar. Då är det dags att odla potatisen. 

Köp frisk potatis

Det må låta som en självklarhet, men var noga med att du köper friska sättpotatisar. Är potatisen kontrollerad i laboratorium, statsplomberad och garanterat frisk, är detta näst intill en garanti för en lyckad skörd. 

Rätt sorts jord och läge när du ska odla potatis

Potatis kan planteras i de flesta jordar, men jorden bör vara lucker så att potatisens rotsystem kan tränga ner i den. Potatisen blir mer lättskördad i sandjord men tyngre lerjordar håller näring och vatten bättre. I lerjord är dock kupering och skörd svårare. Potatisen trivs bäst i en mager jord som är väldränerad. pH-värdet i jorden bör ligga någonstans runt 6. Dessutom trivs potatisen bäst i ett soligt läge. Du bör inte heller använda jord där det tidigare odlats potatis. Denna jord är trött och använder du den för att odla potatis ökar risken för sjukdomar på plantorna. 

Dags att sätta potatis

Plantera din potatis när jorden är runt 7–8 grader varm. Denna tid varierar beroende på var du bor, men bör vara i mitten av april i södra Sverige, och i slutet av maj i norra Sverige. Du tar enkelt reda på hur varm jorden är genom att sticka ner en termometer i den. Potatisen bör planteras ungefär 10–20 centimeter ner i jorden. För tidig potatis ska avståndet mellan varje potatis vara ungefär 30 centimeter, och för sen potatis något längre.

Man kan göra mycket goda saker om man odlat potatis själv

Näring och vattning

Det är viktigt att vattna dina potatisplantor i samband med att de sätts ner i jorden. Därefter bör plantorna fortsätta vattnas under hela knölutvecklingen. I samband med att plantorna blommar är det extra viktigt att se till att de inte torkar ut. 

Potatisen kräver i regel inte mycket gödsel. Risken om du gödslar för mycket är att du blir stående med enbart blast och inga potatisknölar. Du kan med fördel gödsla med kompost i samband med sättningen, men var därefter försiktig. 

Kupa potatis

Potatisen är känslig för solljus. Får knölarna du ska äta kontakt med solen så blir de gröna och giftiga. Därför bör du skydda potatisarna från detta genom att kupa dina plantor. Kratta till exempel upp jord runt plantorna när du odlar potatis, eller täck raderna av potatis med halm, löv eller andra organiska material.

Skörda potatis

Om du lät din potatis förgro kan du räkna med att se skörd av de tidiga potatissorterna efter ungefär åtta veckor. Sommarpotatis vill gärna vara i jorden ungefär 10–12 veckor, medan den sena potatisen tar ännu längre tid. Fös försiktigt undan jorden och leta efter knölar. Ser potatisarna klara ut gräver du upp hela plantan och plockar potatisen från den. Släng sedan blasten. Fingertoppskänsla är A och O när det är dags att skörda din potatis. Om du vid kontroll skulle tycka att potatisen är för liten eller skör kan du gräva ner den igen och vänta en vecka eller två innan du skördar. 

Ju senare du skördar din potatis, desto tjockare skal kommer den ha. Detta ökar hållbarheten på potatisen och är anledningen till att färskpotatis och sommarpotatis bör ätas i samband med skörden. 

Lagra potatis

Har du odlat färskpotatis eller sommarpotatis bör du som vi tidigare nämnde äta potatisen omgående. Har du istället valt att odla höst- och vinterpotatis kan den sparas under en längre tid utan att bli dålig. Sortera ut den skadade potatisen, eftersom eventuella sjukdomar på denna kan sprida sig till den friska potatisen. Placera sedan din potatis i luftiga lådor och förvara dem mörkt och kallt. Detta förlänger lagringstiden på potatisen. Cirka tre till sju plusgrader bör temperaturen i utrymmet du förvarar potatisen i vara. 

Vid rätt förvaring kan höst- och vinterpotatis hålla upp till åtta månader. Sommarpotatis går bra att spara i ett par veckor och färskpotatis bör ätas inom en vecka.

Hitta trädgårdshjälp idag