Vill du veta hur man motverkar ogräs i grusgången?

Alla villaägare vet att ogräs kan vara en riktig plåga och snabbt ta över en grusgång eller rabatt. Även om ogräs ofta ses som ett problem som måste elimineras kan ogräs faktiskt spela en viktig roll i trädgårdens ekosystem. Ogräs hjälper till att reglera fuktnivåer och förhindra vind- och vattenerosion. Dessutom utgör ogräs ett hem för nyttiga insekter och parasiter som hjälper till att hålla jorden på plats. Ogräs kan dock också tränga undan andra växter och göra det svårt att hålla trädgården snygg.

Hitta trädgårdshjälp idag

Det är frustrerande när ogräset växer mitt i grusgången. Det gör inte bara stigen ful utan kan också utgöra en stor risk att snubbla. Oftast så klipper man gräsmattan längs grusgången, men det är svårt att klippa mitt på gången eftersom stenar åker in i gräsklipparen och kan förstöra den helt. Så hur får man bort ogräset enkelt utan att behöva ligga på knä och rensa planta för planta, eller använda giftiga kemikalier.

Varför växer ogräs mitt i min grusgång?

Man kan tycka att stenarna i grusgången skulle skydda mot ogräs eftersom inget solljus tränger ner, men ogräset gror fint mitt i gången, och växer sig högt längs sidorna. Utmed sidorna kan du klippa ner med en trimmer lite försiktigt så inte gruset eller singeln flyger omkring, men ogräset växer snart ut igen.

Det finns tre huvudsakliga anledningar till att ogräset växer i en grusgång. Först för att fröna är små och färdas med vinden och dras omkring av djur. Även om gången verkar fri från jord så behöver inte fröet mycket fukt och jord för att gro. Ogräs är mycket tåliga plantor, de tål att trampas på utan att förstöras. Till sist så har ogräs starka rötter, ogräset kommer tillbaka även om du klipper ner det. Så även om stenen täcker jorden så har ogräset vid sidan av gången starka rötter som kan skjuta iväg skott. Du har säkert sett gamla asfalterade ytor där ogräs sticker upp. Man säger att asfalten blommar! Det finns flera sätt att göra sig av med ogräset; du kan skålla det med hett vatten, bränna det, använda salt, ättiksprit eller använda biologiskt nedbrytbara bekämpningsmedel. I värsta fall kan du lägga om gången.

Ta bort ogräs från din grusgång med hett vatten

Ogräsplantan vissnar snabbt ner om du skållar den med hett vatten, du kan använda vattnet som du kokat potatis eller pastan i. Är vattnet varmare än 60 grader så dör plantan. Men om du inte drar upp rötterna så kommer den tillbaka efter ett tag igen.

Så här kan du göra mot ogräset i grusgången

Bränna bort ogräs

Ett sätt att kontrollera tillväxten av ogräs är att bränna bort den med hjälp av en liten, handhållen brännare eller blåslampa. Denna metod är snabb och effektiv och hjälper till att kontrollera ogräset. Försök att dra upp så mycket av rötterna som möjligt när du bränt klart. Men var försiktig med eld när det är torka i marken eller om du bränner i närheten av buskar, högt gräs eller andra saker som kan börja brinna.

Ta bort ogräs med salt

Det finns ett enkelt och effektivt sätt att döda ogräs som växer i en grusgång – salt. Genom att strö en mängd salt på ogräset, hämmar du tillväxten och du dödar ogräset snabbt vid roten. Se bara till att vara försiktig, eftersom salt också kan skada närliggande växter. Du kan använda grovt salt eller vägsalt.

Ta bort ogräs med ättiksprit

En enkel och effektiv lösning kan vara – ättiksprit. Spraya en lösning gjord av ättiksprit och vatten direkt på ogräset och låt verka i några minuter. Sedan sköljer du ordentligt med vatten. Blanda 1 del ättiksprit och 9 delar vatten och häll i en vanlig sprayflaska eller blomsterspruta.

Tyvärr är ättika inte bra för jordens mikroorganismer och maskar. Ättiksprit kan också lösa upp mineraler i marken – urlaka marken. Så spraya varsamt bara precis där det behövs.

Ta bort ogräs med biologiskt nedbrytbara bekämpningsmedel

EU och Sverige har stränga direktiv vad gäller bekämpningsmedel, så kallade pesticider. Bekämpningsmedel innehåller kemikalien Glyfosat och kan skada alla växter, kemikalier sjunker också ner i jorden och når först dagvatten, dagvattenbrunnar och sen grundvatten. Om du måste använda bekämpningsmedel så läs instruktionerna noggrant, så du skyddar dig själv, växt- och djurliv i din trädgård.

Lägga om en grusgång

Om du har en riktigt gammal övervuxen grusgång så kan det vara en idé att lägga om den. Först måste du ta bort alla stenar och grus. Har du mycket livskraftiga ogräs som; Åkerfräken, kvickrot eller kirskål så kan du täcka med markduk innan du lägger på grus och singel. Du kan behöva använda markduk också om du har lerjord. Vill du bli fri från ogräset så blir det svårt att använda det gamla gruset om du inte har möjlighet att rengöra det ordentligt. Du kan lägga på natursingel av storlek 4-8 mm eller 8-12 mm. Lagret skall vara 3-4 cm tjockt.

Hitta trädgårdshjälp idag

Du kan hitta trädgårdshjälp

Om du inte hinner ta tag i ogräsbekämpning i din grusgång eller andra trädgårdssysslor så kan du anlita trädgårdshjälp. Yepstr har duktiga ungdomar som har erfarenhet av att hjälpa till i trädgården. Ladda ner appen och se vilka som bor nära dig. Ungdomen får avtalsenlig lön och du får rutavdrag.

Här kan du läsa vidare om du har fått ogräs mellan stenplattorna!