Ogräs i gräsmattan

8/3/2021
ogräs i gräsmattan|

Ogräs i gräsmattan är inte speciellt trevligt. Gräsmattan ska var den där gröna oasen, som barfotafötter gärna promenerar på, inte en plats där ovälkommen växtlighet frodas. Det finns ett par saker man kan göra för att hålla ogräset borta. Det finns också en del saker man kan göra om man väl märker att ogräset börjat få fäste. Om du följer de här råden kommer du vara några steg närmare en vacker gräsmatta. Och om du inte har tid att göra det själv, varför inte anlita någon av våra trädgårdshjälpare för att få arbetet gjort?

Vanliga typer av ogräs

Det finns, tyvärr, många olika ogräsarter som gärna växer i gräsmattan. Till de allra vanligaste ogräsen som kan drabba en gräsmatta hör bland annat:

  • Maskros
  • Tistel
  • Pilört
  • Svalört
  • Kirskål
  • Trädgårdsveronika
  • Våtarv
  • Revsmörblomma

För att du ska lyckas bekämpa ogräset behöver du först och främst känna till hur de olika sorterna förökar sig och hur de får fäste. Man pratar vanligtvis om två olika typer av ogräs; rotogräs och fröogräs. Av de här är rotogräs svårare att bekämpa och därför måste man redan när man anlägger gräsmattan göra på rätt sätt. På det sättet kan man minska risken för problem i framtiden. 

Så gräsmattan på rätt sätt

När du sår gräsmattan gör du det med en gräsfröblandning. Tack och lov har Lantbruksstyrelsen riktlinjer för hur många ogräsfrön som får finnas per kvadratmeter. Det gör att du oftast kan vara trygg med att den gräsfröblandning du väljer i sig inte ger upphov till för mycket ogräs i gräsmattan. Däremot ska du tänka på en del andra saker. 

Redan när du sår gräsmattan ska du gödsla i samband med sådden. Genom att göra det ger du nämligen fröerna rätt förutsättning för att växa sig starka. Starka och livskraftiga grässtrån har en större chans att vinna över ogräset. 

Satsa också på att så gräset tätt. Gräsmattor som har tätt intilliggande grästuvor är mer motståndskraftiga mot ogräs än gräsmattor där tuvorna är längre ifrån varandra.

Behöver du hjälp i trädgården? Ladda ner vår app och hitta hjälp från våra ungdomar redan idag här

 

Ge gräsmattan näring

Du ska ta för vana att gödsla din gräsmatta med jämna mellanrum. Som regel brukar man säga att det är bra att gödsla den upp till tre gånger per säsong. Gödslet gör att gräset trivs bättre, och på så vis blir gödslet också ett sätt att göra så att gräset kan vinna över ogräset. 

Tänk på vilken slags näring du väljer att ge gräsmattan. Det har visat sig att kalksalpeter inte ger önskade resultat, utan satsa istället på NPK-gödsel. Om du gödslar i samband med att du sår gräsmattan rekommenderar vi också att du undviker gödsel som innehåller kväve eftersom det inte nödvändigtvis ger de resultat du vill komma åt. 

Klipp gräsmattan på rätt sätt

När din gräsmatta väl är på plats kommer du behöva underhålla den, utöver att du ska gödsla den. Först och främst gäller det att hålla gräsmattan i skick vad gäller klippning. Men, även här finns saker att tänka på. 

Du ska inte klippa gräset för kort eftersom vissa ogräsarter kan huka sig under gräsklipparen och sprider sig snabbare när resten av gräsmattan är för kort. Du ska däremot klippa gräsmattan regelbundet för att de friska grästuvorna ska må bra. Klipp gräsmattan till en normal längd och se till att hålla den i det skicket för att det riktiga gräset ska ha chans att vinna över ogräset.

Använd inte kemiska ogräsmedel

Om du väl har fått angrepp av ogräs kan det vara frestande att använda kemiska bekämpningsmedel. Det är ingenting vi rekommenderar. Dels har de kemiska bekämpningsmedlen en effekt på jordmånen och kan förändra pH-värdet. Det gör att det friska gräsets förutsättningar också förändras. 

Istället för att använda kemiska ogräsmedel är det mycket bättre att rensa för hand, även om det är mer tidskrävande. I det långa loppet mår både gräsmattan och miljön bättre av det. 

Rensa ogräs i gräsmattan

När du ska rensa ogräs i gräsmattan behöver du använda olika metoder beroende på vilket ogräs du har drabbats av. Om jorden är fuktig kan du i många fall dra upp ogräset lätt utan att behöva använda något verktyg. 

Om gräsmattan däremot har en torrare jordmån kan du behöva använda verktyg. Vad gäller exempelvis maskrosor, som ofta har djupt växande rötter, behöver du vara noga med att få upp hela rotsystemet. Det finns speciella verktyg du kan använda för ändamålet så att du kommer åt. 

När du rensar ska du också tänka på att vara försiktig med de friska grästuvorna. Använd därför redskap som inte är för vassa så att det riktiga gräset inte skadas. Som med all rensning av ogräs gäller att du ska börja tidigt, helst genast när du ser de första ogräsplantorna. En långsiktig och varaktig ogräsrensning gör att du ger gräsmattan rätt förutsättningar att hålla sig fin och frisk. Om du dessutom rensar regelbundet ger du inte ogräset chans att sprida sig lika snabbt. 

Mer tips om hur du får en levande gräsmatta kan du läsa om här

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: