Plantera björnbär i sommar för att variera lite bland hallonbuskarna

Björnbärsbuske, eller Björnbär, är en lågväxande vintergrön buske som har sitt ursprung i Skandinavien. Växten har fått sitt namn efter de mörka saftiga bären som den producerar och som troddes vara en favoritmat för björnar. Björnar trivs dock inte i stor utsträckning där Björnbär växer, så namnet tycks vara ett historiskt missförstånd. Vilda Björnbär är också känd för sin förmåga att trivas i dåliga jordar och hårda klimat. Faktum är att växten är så tålig att den ofta används som en indikator på jordens kvalité. Vilda Björnbär är inte bara tolerant mot dåliga förhållanden, utan den bidrar faktiskt till att förbättra jorden runt omkring den. Växtens rötter binder jorden, vilket förhindrar erosion och förbättrar dräneringen. Björnbär tillför också näringsämnen till jorden när den växer.

Du kan köpa björnbär i affären under säsong men också köpa björnbärsplantor och plantera egna björnbär.

Hitta trädgårdshjälp idag

Björnbär

Tillhör Rosaceae – rosväxt och specifikt släktet Rubus. Bäret är en egentligen en frukt – stenfrukt – och innehåller mycket fibrer och antocyaniner som också finns i blåbär och vindruvor. Bäret är hårt och grönt när det är omoget, får därefter en vinröd färg och är vid moget tillstånd blåsvarta och saftiga. Antocyaniner är antikroppar som är hälsosamma och håller oss friska. Historiskt sett så har Björnbäret använts som medicinalväxt mot blodproppar, demens och sägs lugna oroliga magar.

Vilda Björnbär

Björnbär har ett kraftigt rotsystem som kan spridas flera meter. Vilda buskar med Björnbär är mycket taggiga och det är bra att skydda kroppen och händerna ordentligt om man vill nå in i de taggiga snåren för att plocka bären.

Behöver du hjälp med vad du ska göra när du planterar björnbär?

Trädgårdsodlade Björnbär

Du kan plantera egna Björnbärsbuskar i trädgården. Om du köper plantor på en plantskola så är buskarna inte riktigt lika taggiga som de vilda. Men rotsystemet är stort och de kan fortfarande skjuta rotskott flera meter ifrån den ursprungliga plantan.

Plantera Björnbär 

Björnbär trivs på en solig ljus plats och vill gärna ha ett plank, en vägg eller bergvägg att slingra sig mot. Eftersom rotsystemet är stort så bör du planera att ha 1 meter mellan plantorna, om du skall plantera flera plantor. Björnbär vill ha ett neutralt pH värde på 7 i jorden, använd planteringsjord för att blanda i den uppgrävda jorden. Gräv en till ytan stor grop men inte djupare än krukan som plantan är odlad i. Sätt plantan i vatten ett par timmar innan planteringen och vattna gropen ordentligt innan du sätter ner plantan. Tryck till ordentligt runt plantan och stampa ner jorden så att växten sitter säkert.

Planterar du mot en husvägg, bergvägg eller ett plank se till att plantan sitter minst en halv meter från väggen. Du kan plantera Björnbär under hela sommarhalvåret. Bor du utanför växtzon 1 och 2 och där termometern kryper ner till flera minusgrader, så bör du skydda plantorna under vintern. Du kan vika ner den beskärda plantan och räfsa på höstlöv över busken och jorden så att den skyddas mot kylan.

Vattna

Vattna din nyplanterade växt ordentligt. Du måste också vattna hela den torra perioden så att den kan skjuta rötter och etablera sig på sin nya plats.

Att plantera björnbär är inte svårt om man följer

Beskära och gödsla Björnbär

Skär ner alla skott som burit bär efter skörden ner till marknivå, nya skott kan du beskära ner till halv meter. Står din Björnbärsbuske nära gräsmattan, så tar gräsklipparen de nya rotskotten när du klipper, och du slipper bekymra dig om dom. Du kan gödsla vart eller vartannat år på våren.

Hitta trädgårdshjälp idag

Skörda Björnbär

Lite stickigt är det och du kan skydda kroppen med långbyxor, långärmat och handskar. När bären är blåsvarta och mogna så är dom lättplockade, håll en bunke under klasarna och dra loss bären.

Skölj av och rensa skörden från blad och ät Björnbären råa. Du kan frysa ner bär som dom är i påsar eller förvara dom i rumstemperatur några timmar och i kyl cirka ett dygn. Du kan koka Björnbärssaft eller sylt, göra en god Björnbärspaj som serveras med glass. Njut av dina saftiga och nyttiga Björnbär!

Är du sugen på att plantera björnbärets röda syskon hallon? Läs vidare här!