En rabattkant används i de flesta trädgårdar

En rabattkant är ett trädgårdshjälpmedel som gör det lättare att hålla ordning på planteringar på tomten. Eller bara den gräns där en plantering slutar och en annan del av tomten tar vid. Rabattkanter används mer och mer och här kommer vi att gå igenom varför det är så och vad du vinner på att ha en ordentlig rabattkant.

Hitta trädgårdshjälp idag

Har alla rabatter kanter?

Själva definitionen på en rabatt kan sägas vara att det är en plantering i en trädgård som är tydligt avgränsad. Den har alltså kanter även om det bara är en naturlig kant där en plantering övergår i en stenläggning eller där gräsmattan tar vid. Visst kan en rabatt övergå i något annat på ett mjukt sätt men förr eller senare når man då en gräns för när det inte längre är en rabatt utan något mer vildvuxet som lever sitt eget liv.

Utan rabattkant får man mindre kontroll över sin odling

Ett problem med rabatter som saknar tydliga kanter är att det som finns utanför rabatten kan ta sig in i den, och att det som växer inne i rabatten kan sprida sig över ytor där man vill ha annat. En rabattkant är alltså inte något man har bara för att man tycker det är snyggt med tydliga och synliga kanter utan det handlar om att förebygga problem. Om du tycker att var sak ska ha sin plats på tomten behövs det helt enkelt rabattkanter som håller isär olika sektioner. 

Alternativet är att låta gräsklipparen eller en särskild kantklippare gå längs en rabattkant som man inte markerat med stenar eller något annat. Då måste du dock var väldigt noggrann när du närmar dig rabatten för att inte skada den. Du får också vara beredd på att rensa mer i rabatten och på att dra upp rotskott i gräsmattan om du har en plantering med perenna växter. Du sparar helt enkelt tid på att ha en rabattkant. Vissa rabattkanter utgör också ett litet hinder för skadedjur och skyddar det som finns i rabatten även på det sättet.

Ett hus vid havet med tydliga rabattkanter för att hjälpa odlingen

Att ha en kant runt en rabatt innebär att planeringen innanför rabatten kan vara lätt upphöjd. På så sätt kan du lägga till extra jord som har precis de egenskaper du behöver för att dina plantor ska trivas. Pallkragar kan användas som en form av upphöjd rabattkant som ger ett bättre odlingsresultat.

Du kan köpa en färdig rabattkant

När man talar om rabattkanter syftar man ofta på en viss produkt du kan köpa i många butiker. Alltså själva kanten man använder för att avgränsa rabatten. De kan vara olika höga och gjorda i många olika material. Olika rabattkanter kan passa olika bra beroende på om du har en rabatt med runda, raka eller krokiga kanter. Det finns ingen begränsning i hur stora rabatterna kan vara utan du köper rabattkant i längder som kan fästas i varandra och därför rama in hur stora ytor som helst i princip. En rabattkant kan vara diskret och låta planteringen tala för sig själv eller ganska iögonfallande. 

En populär variant är en rabattkant av tunn metall som köps på rulle och som får en fin patina i takt med att den långsamt rostar. Då kallas det ofta för kantstål eller cortenstål. Rabattkanter du köper färdiga i en butik kan också vara gjorda i trä, galvaniserad plåt (som inte rostar) eller plast. Oavsett om du är ute efter en rabattkant som smälter väl in i miljön eller en som sticker ut och blir en synlig kontrast så har du en hel del att välja mellan idag.

Vissa rabattkanter sticker man ner en bit i jorden för att de ska hindra rotskott från att ta sig in i eller ut ur rabatten. Rabattkanter är generellt väldigt enkla att få på plats. Det kan vara bra att ha någon form av klubba för att få ner dem i marken ordentligt. 

Gräskant är en synonym till rabattkant som man hör ibland och det finns en annan liknande produkt som kallas för trädring. Den är rund och helt enkelt avsedd att placeras runt ett träd eller en buske. En trädkant kan naturligtvis också användas för att skydda en rund rabatt.

En rabattkant är essentiell för att skydda odlingen från en robotgräsklippare

Hitta trädgårdshjälp idag

Använd rabattkant om du har en robotgräsklippare

En anledning till att det säljs fler rabattkanter idag än någonsin tidigare är att det blir allt vanligare med robotgräsklippare. Har du lagt ner tid på att anlägga en vacker rabatt så vill du naturligtvis inte att en robotgräsklippare ska fara in och massakrera dina blommor eller vad det nu är du har i rabatten. 

Man kan gräva ner linor som signalerar att en trädgård har sektioner som inte ska klippas men det är faktiskt enklare att använda rabattkanter som en robotgräsklippare helt enkelt kör in i för att sedan fortsätta klippa på rätt sida om kanten. Om du är typen som gillar att ha millimeterkort gräs som du hela tiden håller efter med en robotgräsklippare är det troligt att du också kommer att uppskatta en prydlig rabattkant runt dina odlingar. Det är också bra med en rabattkant om du har en robotgräsklippare med större räckvidd än den yta där den arbetar.

Det blir dessutom lättare att klippa en kant med vanlig gräsklippare eller kantklippare, om du använder rabattkant runt till exempel träd och buskar.

Rabattkanter är inget nytt påfund

Även om det säljs fler rabattkanter idag är det inte på något sätt ett nytt fenomen. Snygga och praktiska kanter har man använt sig av så länge det funnits trädgårdar i princip. De har till exempel kunnat vara anlagda med platta stenar som lagts på varandra, lager på lager. Det kan vara mycket snyggt samtidigt som de fyller samma praktiska funktioner som de rabattkanter du köper i butiken. 

Vad rabattkanter består av beror på var de är anlagda, ofta har man tagit material som det finns gott om i närområdet. Här fokuserar vi på rabattkanter i svenska trädgårdar, men för att ge ett exempel så används ofta halva kokosnötter, med den runda sidan uppåt, där det finns kokospalmer.

Fördelen med moderna rabattkanter är framförallt att de är gjorda för att du ska kunna montera dem så enkelt som möjligt. Kantsten är en lite mer exklusiv variant av rabattkant som funnits länge, och som används i många lite mer exklusiva eller offentliga trädgårdar. Den tar längre tid att lägga och kostar mycket mer än till exempel kantstöd eller en rabattkant av plast. 

Vill du ha ett väldigt lättplacerat alternativ som dessutom är billigt och bra för planteringen rekommenderar vi torvblock. Även stockar och grova grenar kan användas som rabattkant som förbättrar jorden i takt med att den förmultnar.

Här är ytterligare några exempel på rabattkanter som förekommer i äldre trädgårdar och som du kan lägga själv:

 • Murade tegelstenar, gärna handslagna och med patina, de lagrar värme och blir fina.
 • Behandlat trä, kan var nedsänkt i marken eller som en upphöjd kant.
 • Runda stenar, betongsten, huggen granit eller kullerstenar.
 • Platta stenar eller utomhusklinkers i jämnhöjd med marken.
 • Med flätad sly kan du skapa en dekorativ rabattkant, det passar extra bra om du vill ha en lite högre kant, kanske runt en köksträdgård.
 • Blanda till exempel torvblock, stenar och grenar för en rustik rabattkant.

Att täcka marken kan vara ett alternativ till rabattkant

Om du inte vill ha en upphöjd rabattkant men uppnå samma effekt kan du avgränsa planteringar genom att täcka dem med ett material som gör att ogräs inte sprider sig. Bark fungerar mycket bra för ändamålet och finns att köpa på plantskolor. Väljer du organiska material så ser det naturligt ut samtidigt som de avger näringsämnen till jorden och håller den fuktig. Du kan också täcka marken runt lite större plantor som du inte vill ska sprida sig med sten.

Ett barn plockar stenar i en trädgårdsgång

En rabattkant kan användas till många olika slags avgränsningar

Som vi redan har varit inne på kan en rabattkant användas runt buskar och träd men det finns betydligt fler användningsområden än så. Om du har partier med grus på tomten så har du säkert märkt att det har en tendens att spridas över områden där det inte ska vara grus. En rabattkant kan vara precis lagom hög för att gruset ska hålla sig på plats. Du kan ha rabattkanter längs båda sidorna av en gång i trädgården. Du kan också använda en rabattkant som hinder för gräs som annars kommer att växa över en vacker stenläggning. Tänk på att en rabattkant du har mitt i gräsmattan bör vara väl synlig, annars är det lätt hänt att någon springer in i den, särskilt om gräset växer så högt på dess sidor att kanten skyms.

Sammanfattning

För att avrunda kan man säga att en ordentlig rabattkant framförallt har följande fördelar:

 • De är ofta mycket enkla att placera.
 • En rabattkant håller planteringen på plats.
 • De kan användas även om du inte har raka rabatter.
 • Det blir lättare att klippa gräs eller hålla efter andra ytor som gränsar till rabatten.
 • Den skyddar mot ogräs och skadedjur.
 • De finns i olika stil som passar i olika trädgårdsmiljöer.
 • Med en rabattkant blir det tydligt var det inte är meningen att man ska gå.
 • Rabattkanter hindrar robotgräsklippare från att förstöra planteringar.

Hitta trädgårdshjälp idag