Att ta bort ett getingbo i hemmet kan vara extra svårt

Ta bort getingbo

Att äga en villa är naturligtvis i de flesta fall helt fantastiskt. Tyvärr medför det dock att det kan komma objudna gäster på besök som vill värma sig. En av de vanligaste gästerna, som visserligen inte är så farliga för själva huset, är getingar. En bra idé kan dock ändå vara att ta bort ett getingbo direkt då detta kan vara mycket besvärande för de personer som bor och vistas i närheten av huset. De människor som inte är allergiska mot getingar upplever mest ett obehag och en klåda av att bli stucken, men för någon som är allergisk mot getingar kan ett stick vara livshotande.

Getingar bygger gärna bon i och runt omkring villor, eftersom det ofta bjuds på mycket sött och gott att äta där, och för att bli av med getingarna behöver du också ta bort getingboet. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Var är getingboet?

Det mest självklara tecknet på att du har ett getingbo på dina ägor är givetvis att du ser ovanligt många getingar. Genom att hålla koll på var de tar vägen kan du också lära dig var boets plats är. Du kan också, genom att se på antalet getingar, få en viss förståelse över hur stort boet är.

Getingar är bra för din trädgård

Om inte getingarna utgör någon fara eller gör så att du inte kan vara ute i trädgården är det bra för din trädgård om du kan låta getingboet vara. Getingarna bekämpar andra skadedjur som kan attackera dina växter och ditt hus. De hjälper också till att pollinera dina blommor, träd och buskar, vilket är ett måste för att du till exempel ska få frukt och bär.

Många getingbon blir exponentiellt större, vänta ej för länge

Hur tar man bort ett getingbo?

Det är stor skillnad på ett litet och ett stort getingbo. Under vårmånaderna är getingbon sällan större än en pingisboll, och innehåller bara en drottning, ett fåtal bin, och larver som inte hunnit bli getingar ännu. Då är det förhållandevis enkelt att ta hand om ett getingbo själv. I slutet av sommaren kan getingboet ha utvecklats och vara lika stort som en vattenmelon. Då kan det finnas upp till 5 000 getingar i boet. Förmodligen behöver vi inte tala om för dig att det inte är någon bra idé att gå i närkamp med 5 000 getingar. Anlita isåfall en skadedjurssanerare!

Anlita en expert

I många hemförsäkringar ingår det ett skydd mot skadedjur. Riskera inte att skada dig genom att försöka avlägsna ett stort getingbo själv utan ta då hjälp av en expert. Dessa har en annan sorts utrustning och skyddskläder för ändamålet. Ring därför ditt försäkringsbolag idag om getingboet ser ut att vara fyllt med ett stort antal getingar.

Ta bort getingboet själv

Om du har ett litet getingbo och tror dig kunna ta hand om det själv så är det relativt enkelt. Kan du kvickt ta dig från platsen är det absolut enklast att ta en lång pinne, hockeyklubba eller en kratta och helt enkelt slå bort boet. Görs detta innan boet hinner växa till sig får du troligtvis bara en eller ett par arga getingar efter dig, och med lite tur är de också förhållandevis vimmelkantiga och förvirrade efter smällen. 

Sitter getingboet på en plats du inte kan ta dig snabbt ifrån är föregående taktik ingenting att rekommendera. Det lättaste är isåfall istället att använda dig av dammsugaren. Sug upp det lilla boet och lägg sedan dammsugarpåsen i frysen över natten så att de få getingar som fanns i boet dör. Du kan också fånga upp boet med en vanlig plastpåse, knyta ihop den och sedan lägga den i ytterligare en plastpåse. Därefter är det bara att slänga påsen i brännbart eller komposterbart. 

Tips och tricks vid avlägsning av getingbon

Om du är orolig över att bli stucken, eller av andra anledningar har problem med att ta dig an uppgiften, finns det ett par generella och enkla tips och tricks att använda dig av vid avlägsnandet av ett mindre getingbo:

  • Ta bort boet på kvällen istället för på dagen. Då är getingarna mindre aktiva, i och med mörkret och den svalare temperaturen.
  • Använd utrustning! En bislöja är vanligtvis väldigt billig att köpa. Du kan dessutom klä dig i tjocka kläder och använda diskhandskar på händerna om du är orolig för att bli stucken av en geting.
  • Planera noga avlägsnandet så att du är ordentligt förberedd. Arbeta också lugnt och metodiskt för att inte uppröra getingarna i onödan.
  • Under hösten överger getingarna boet. Du bör ändå ta bort getingboet eftersom andra skadedjur kan bosätta sig i det övergivna boet. Vidta samma säkerhetstänk även under hösten, utifall att getingarna inte lämnat boet ännu.
Ta bort getingbo medan de fortfarande är små

Så undviker du att bli stucken

Getingar och bin är ett naturligt inslag i den svenska sommaren, oavsett om du har ett bo på din tomt eller ej. Därför kan det vara bra att förebygga risken för att bli stucken på bästa sätt. Några tips på hur du gör detta är: 

  • Använd inte söta parfymer eller färgglada kläder när du ska vara ute och det är mycket getingar i området.
  • Undvik häftiga rörelser om en geting fattat tycke för dig. Detta kan provocera dem och göra dem aggressiva. 
  • Är en burk eller flaska med dryck inte genomskinlig är det bättre att hälla upp drycken i ett glas än att dricka rakt ur burken eller flaskan.
  • Täck över maten som du ska äta utomhus tills det är dags att äta.
  • Plocka bort fallfrukt från gräsmattan, framför allt körsbär. Tills du gjort det, gå inte barfota på gräsmattan eftersom getingar kan avnjuta den frukt som fallit från träden. 

Om du blivit stucken av en geting eller ett bi

Har du blivit stucken av ett bi eller en geting och vet med dig att du inte är allergisk behöver du inte uppsöka ett sjukhus. Sitter gadden kvar kan du skrapa bort den med en kniv eller dina naglar. Använd inte en pincett eftersom detta kan göra att gadden utsöndrar mer gift än vad som är nödvändigt. Skölj sticket med kallt vatten eller en isbit och sätt på ett plåster för att undvika att klia dig på svullnaden som ett getingstick orsakar. 

Får du en allvarligare reaktion av getingsticket ska du söka vård! Symptom att tolka som allvarliga efter ett stick är till exempel huvudvärk, svårigheter att svälja, yrsel, svullnad i ansiktet eller andningssvårigheter. Sök alltid vård om du blivit stucken inuti munnen eller fått ett flertal stick på samma gång.

Hitta trädgårdshjälp idag