Geometriska eller mjuka och organiska former?

En vattendelare när det gäller trädgårdar är om man ska utöva strikt kontroll över det som växer eller låta trädgården leva sitt eget liv och bli mer vildvuxen. Man behöver naturligtvis inte ta det till en extrem och du kan hitta ett läge mellan vildvuxet och geometriskt som passar dig. Om du gillar att ha det prydligt och kontrollerat är det bra med tydligt avgränsade planteringar med raka kanter och kanske formklippta buskar och häckar. En mer fritt växande trädgård kommer att ge ett naturligare intryck med plantor som anpassar sig efter varandra och den miljö där de växer. Det handlar mycket om ifall du vill kunna kontrollera vad som ska vara i blickfånget på en given plats eller om du vill ha en spännande trädgård som bjuder på överraskningar.

för bäst trädgårdsinspiration bör vi se så mycket olika trädgårdar som möjligt

Låna trädgårdsinspiration från olika koncept

Att skapa en trädgård innebär inte att du behöver uppfinna något från grunden. Det finns många traditioner och kulturer som du kan ta inspiration från. Här är några traditioner som kan vara värda att kolla upp. Genom att titta på bilder får du mycket trädgårdsinspiration så att du helt kan utgå från en stil, eller kombinera element från flera.

 

  • Zen trädgård – japansk minimalism med mycket stenar, inspirerad av zen buddhism.
  • Romantisk trädgård – klassisk brittisk ombonad stil med mjuka former och mycket blommor.
  • Köksträdgård – trädgård med fokus på vad du kan äta och kanske läkeörter.
  • Fjärilsträdgård – en trädgård med blommor som avger dofter som drar till sig fjärilar.

En bild säger mer än tusen ord

Att titta på bilder av vackra trädgårdar är ett utmärkt sätt för att få inspiration kring allt från vackra växter till hur du kan skapa snygga avgränsningar och vilsamma platser i en trädgård. Samla bilder på detaljer eller helhetslösningar du gillar i en mapp på datorn. I nästa fas kan du gå igenom vad som fungerar tillsammans och i just din trädgård. Du kan också låta dig inspireras av din närmiljö och kanske ta hem en gren eller en sten med ett utseende som du tror kan tillföra något i din trädgård.

 

Gör gärna en så kallad moodboard, alltså en ritning med olika sektioner, planteringar och funktioner som du vill ha i din trädgård. Då blir det lättare att gå vidare.

Vilka funktioner ska din trädgård ha?

Ett annat tips är att leta efter trädgårdsinspiration utifrån hur du vill använda trädgården. Om du vill skapa en fin uteplats eller om du vill ha inspiration kring hur du förbättrar jorden i dina planteringar hittar du texter som går in specifikt på just det här på Yepstr. Har du själv svårt att hinna med förändringar kan du alltid använda Yepstrs app för att hitta trädgårdshjälp!

olika gångar, eller 'walkways', finns det supermycket trädgårdsinspiration för

Ett superbra exempel på en funktion som en välplanerad trädgård borde ha är gångar. De delar upp trädgårdens dekorativa egenskaper samtidigt som den binder ihop trädgårdens funktioner. Just här finns mycket trädgårdsinspiration att hämta från alla möjliga hörn på planeten eftersom olika typer av vägar har byggts sen civilisationens start. Om det är en allé i en massiv trädgård eller en enklare stengång från verandan till en liten groddamm, gör ingen skillnad. Det kan självklart göras rent i dekorativt syfte också och även om det inte finns något i slutet av vägen kan det bidra till en vacker avskiljare mellan två olika typer av växtligheter.

Låt dig inspireras, men behåll verklighetskontakten

Även om du kan låna inspiration från trädgårdsstilar som är förknippade med en viss region, som persiska trädgårdar eller medelhavsträdgårdar, är det viktigt att utgå från förutsättningarna som gäller där du bor. Annars kan du bli besviken när växter inte klarar att övervintra, inte hinner få blommor eller ge skörd innan sommaren är slut. Vad det är för växtzon där du bor är en viktig utgångspunkt för allt du planerar. Vill du jobba med växter som egentligen behöver mer sol än vad som ges där du bor så får du vara beredd på att förså dem tidigt på våren och kanske ta in dem på vintern.