Feng shui handlar egentligen om en livsfilosofi, men det leder till väldigt vackra trädgårdar

Om du alltid har drömt om att skapa en harmonisk och vacker trädgård, kan du hämta inspiration ur Feng Shui. Lär dig hur de olika elementen påverkar din energi och hur du designar en avkopplande trädgårdsoas.

Hitta barnvakt idag

Vad är Feng Shui?

Den österländska läran Feng Shui bygger på filosofin om att allting i vår omgivning bär på en livsenergi (qi) som påverkar oss – exempelvis färger, former och olika element. Genom att lära sig hur dessa samspelar, kan man designa miljöer där energier flödar på ett sätt som skapar balans. Läran återspeglas bland annat i Feng Shui-inspirerade trädgårdar – en plats som enligt österländsk tradition är en källa till vishet, själsro och upplevelser för alla sinnen.

Vad kännetecknar en Feng Shui-trädgård?

I en typisk Feng Shui-trädgård finns en god balans mellan energierna yin och yang. Där samspelar elementen på ett genomtänkt vis, så att livsenergin inte ska rusa igenom trädgården, utan istället flöda långsamt och mjukt genom den. Allt för att du ska fyllas av lugn och harmoni när du vistas i trädgården. Det är även vanligt med olika “trädgårdsrum” där varje rum är avsett för en viss aktivitet såsom avkoppling, odling, meditation och umgänge.

Inom Feng Shui arbetar man mycket med kontraster för att skapa liv och balans, bland annat genom att inspireras av naturens brist på spikraka linjer och perfektion. Det anses också vara viktigt att planera trädgården så att man kan njuta av den året runt, till exempel genom att plantera städsegröna växter.

Feng shui handlar mycket om yin och yang.

Yin och yang

Inom Feng Shui nämns ofta yin och yang – de kraftfulla energierna man vill ha balans mellan. Yin står för vila, svala nätter, tystnad och mjuka former. En lugn, feminin energi. Yang är den raka motsatsen; aktivt, hett, vilt, spetsigt, hårt och ljudligt. Solen är exempelvis en självklar yang-energi.

De fem elementen inom Feng Shui

En harmonisk trädgård bygger enligt Feng Shui på samspelet mellan de fem olika elementen som är universums byggstenar. 

  • Trä – motsvarar yang-energin i våren. Symboliseras av färgen grön, trämaterial och höga, långsmala former. Träelement i trädgården kan vara trämöbler, trädäck, cypresser, barrträd och vintergröna växter.
  • Eld – motsvarar sommartidens yang-energi och solen. Symboliseras av nyanser i rött och orange, röda växter, samt spetsiga blad och former. Exempel i en trädgård är röda rosor, röda liljor, dahlior och chilifrukt.
  • Vatten – motsvarar vinterns yin-energi. Symboliseras av mörkblått och svart, speglar, glas och slipade kristaller. Vågiga och böljande former representerar vattenelementet, liksom slingrande gångar och vattenarrangemang såsom fågelbad och dammar. Växter som magnolior, björkar och kaprifoler hör också till elementet.
  • Metall – motsvarar höstens yin-energi. Metallelementet symboliseras av ting i järn och metaller, samt cirkulära/halvrunda former. I en trädgård kan elementet representeras av växter med grå blad, möbler placerade i runda formationer, samt blommor som vita rosor och vita hortensior. 
  • Jord – motsvarar högsommarens energi; yin och yang i balans. Jord symboliseras av kvadratiska former, samt jordiga toner, dämpade gula nyanser och terracotta. Stenar och marksten, samt gula blommor, är exempel på inslag som lyfter jordelementet.

Hitta trädgårdshjälp idag

Ett viktigt element av en harmonisk Feng shui trädgård är grässkötseln på de platser man har det. Läs här om du behöver lite extra tips!