Praktmagnolia och dess tulpanliknande blommor

23/8/2021
praktmagnolia är ett supervackert träd som alla känner igen|Praktmagnolia är en vacker växt|Praktmagnolian behöver sällan beskäras

Praktmagnolia

En blommande praktmagnolia i trädgården är ett säkert vårtecken. I april–maj slår de ludna knopparna ut till vackra, tulpanliknande blommor i färgerna vitt till cerise och sprider en svag citrusdoft omkring sig. Det är inte svårt att förstå magnolians stora popularitet om man en gång upplevt den förtjusande blomningen. 

Fakta om praktmagnolia

Magnolia-släktet omfattar drygt 80 olika arter i flera olika storlekar, varav vissa är städsegröna. Det är dock inte alla arter som trivs i vårt nordiska klimat, så i Skandinavien hittar du endast lövfällande arter. En av de allra vanligaste arterna i våra svenska trädgårdar är den som heter Magnolia X soulangiana, även kallad praktmagnolia. Det är inte en naturlig art från början, utan en så kallad hybrid mellan den kinesiska yulanmagnolian och östasiatiska liljemagnolian. 

  • Släkte: Magnoliaceae
  • Vetenskapligt namn: Magnolia X soulangiana
  • Ursprung: växer naturligt i Östasien, Himalaya, Nord- och Sydamerika
  • Storlek: ca 2–6 meter hög, samt ca 2–5 meter bred
  • Växtzon: 1–2 
  • Vintergrön: nej
  • Blomningsperiod: april–maj

Många olika sorter

Inom arten praktmagnolia finns ett flertal olika sorter av träd och buskar. En av de mest populära sorterna i Sverige kallas för Alexandrina. Den känns igen på blommorna som är mörkrosa i mitten och går mot vitt ut på kronbladen. Några andra vanliga sorter är Alba Superba, Lennei, Picture och Rustica Rubra. Mellan dessa kan de olika nyanserna av rosa och vitt variera, men även blommornas form kan se olika ut. Rustica Rubra är exempelvis välkänd för sina rosa, skålformade blommor medan andra sorter mer liknar utslagna tulpaner. Det finns även sorter med helvita blommor, som till exempel Brozzoni och Lennei Alba.

Praktmagnolia är en vacker växt

Praktmagnolian behöver mycket näring för att trivas

Magnolian växer ursprungligen vilt i glesa skogar, i områden där somrarna är varma men oftast regniga. Om man ska plantera en magnolia av arten Magnolia X soulangiana i sin trädgård så ska man först och främst se ut en växtplats i ett soligt till halvskuggigt, vindskyddat läge. För att skydda sin praktmagnolia från minskad tillväxt och svampsjukdomar är det helt avgörande att den planteras i rätt typ av jord. Bäst trivs den i en närings- och mullrik jord med ett lågt pH-värde. Jorden kan vara neutral eller något sur, men får inte vara kalkrik om plantan ska växa bra. Magnolior tycker mycket om fuktiga jordar, men eftersom de också är mycket känsliga för vinterfukt behöver man se till att deras växtjord är väldränerad. 

Bästa tiden för plantering är i slutet av april eller början på maj, när jorden hunnit bli varm. Men du kan även plantera praktmagnolia i september, när sommarvärmen ännu är kvar i jorden. En nyplanterad magnolia behöver rejält med vatten under sin första säsong, så att rötterna tar sig ordentligt. Har du köpt och planterat ett litet träd får du räkna med att det kan ta ett par år innan du får uppleva en första blomning. Det tar ungefär tre år innan en nyplanterad praktmagnolia hunnit rota sig ordentligt och börjar växa.

Vacker men känslig 

Någonting du ska ha i åtanke om du funderar på att plantera någon typ av magnolia i din trädgård, är att de må vara vackra men inte alltid helt lätta. Även sorter inom praktmagnolia-arten är känsliga, så för att verkligen lyckas är det viktigt att veta vad de kräver för skötsel. Detta kan man såklart få hjälp med av anställd trädgårdshjälp via yepstr.

En magnolias svagaste punkt är rötterna. Dessa behöver du vara extra aktsam med, då rotsystemet är ytligt och skadas mycket lätt. Man ska därför vara försiktig med att gräva, trampa eller krafsa runt trädet, men också vara aktsam vid planteringen. Extra viktigt är det under perioden då växten är avlövad. En god idé är också att årligen tillföra kompostjord, torvmull eller rhododendronjord för att skydda rotsystemet extra mycket. Torra somrar kan en magnolia behöva vattnas extra mycket.

Praktmagnolian är också väldigt känslig för frost. Under de kallare månaderna bör du därför skydda dess rötter mot frost med hjälp av ett tjockt men luftigt lövtäcke. Men även under våren kan busken/trädet behöva skydd mot eventuella köldknäppar. För att skydda de känsliga knopparna kan du täcka hela praktmagnolian med exempelvis juteväv. 

Praktmagnolian behöver sällan beskäras

Behöver inte beskäras

Träd eller buskar av magnolia-släktet behöver inte beskäras, men kan ibland behöva glesas ut något för att de ska växa fint. Det är något du bäst gör under de varmaste sommarmånaderna, när praktmagnolian växer för fullt och sår läker som snabbast. Det enda du behöver göra då är att ta bort eventuella döda, skadade eller sjuka grenar. På så vis koncentreras näringen på de friska delarna av busken eller trädet.

Skadedjur och växtsjukdomar

En praktmagnolia blir i regel sällan drabbad av sjukdomar eller angrepp av insekter och svamp. Men det kräver att växtjorden är rätt förberedd. Om du upplever att bladen börjar blekna och gulna, då har du med största sannolikhet ett för högt pH-värde i jorden. Åtgärda det genom att försiktigt blanda ner torv eller surjordskompost.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: