Vertikalskära gräsmatta

29/5/2022
Vertikalskär gräsmattan för att få in luft till rötterna|Vertikalskära gräsmattan kanske är något för dig som vill liva upp gräset igen|Man kan testa att vertikalskära gräset om man har problem med gräsmattan

Trädgårdsmästare har många olika metoder för att ta itu med ogräs i gräsmattan, men en av de mest effektiva är att helt enkelt klippa gräset. Vertikalskärare är en typ av gräsklippare eller handhållet verktyg som används för att vertikalskära en gräsmatta, i princip klippa vertikalt istället för horisontellt.

Förebygg för att få en stark gräsmatta

Det bästa sättet att bli av med ogräs i gräsmattan är att arbeta förebyggande så att jorden och gräsplantan mår bra och vinner i tillväxt över ogräset. Det finns många faktorer som bidrar till hur gräsmattan mår; Ljuset, pH värdet i jorden, fuktigheten, temperatur, näring och syresättningen.

Ljuset

En gräsmatta behöver ljus, i alltför skuggiga partier ligger vattnet kvar efter regn och det bildas lätt mossa. Det är fotosyntesen som håller växtligheten igång. 

Temperaturen

Gräsmattan påverkas av både sträng vinter och sol. Vattningen är av yttersta vikt under heta sommardagar. 

pH värdet

För sur eller basisk jord påverkar hur gräsmattan mår. Du kan genom att se vilka ogräs du har, få en indikation på pH värdet i din jord. Om din jord är näringsrik så indikerar Maskros, Hundkex, Gråbo och Korsört att du har en bra jord.

Bevattning och fukt

Marken ska vara fuktig, men inte våt när du vattnat din gräsmatta. Se över diken och dränering om du får vattenansamlingar där gräsmattan har svårt att torka upp efter regn.

Näring

När man sått så behöver fröna näring i form av gödsel. Du bör undvika kemikalier eftersom dom skadar växter, djur och människan. 

Lufta jorden under gräsmattan

Under gräset bildas en finfördelad filtmatta som täcker och täpper till jorden. Genom att räfsa eller skära sönder denna filt av fibrer så syresätts jorden.

Vertikalskära gräsmattan kanske är något för dig som vill liva upp gräset igen

Vertikalskära gräsmatta för att syresätta jorden

Du kan räfsa gräsmattan hårt för att jorden skall få tillgång till mer syre tex när du räfsar bort gräsklippet efter gräsklippningen. Man kan också använda sig av en vertikalskärare som är en gräsklippare som skär gräset vertikalt istället för horisontellt.

Vertikalskära gräsmattan för att få fler gräsplantor

Gräsklipparen som vertikalskär klyver plantor och skär av rötter en halv till en centimeter ner i jorden. Jorden blir syresatt och de sönderskurna plantorna kan skjuta mer skott. Detta ger en kortare, tätare gräsmatta som bättre kan tränga undan oönskade ogräs. Att vertikalskära är särskilt effektiv mot vanliga ogräs som t ex maskrosor.

När skall man vertikalskära

Det viktigaste att veta är när man inte skall vertikalskära!

Du skall inte skära på vintern, tidigt på våren eller när gräset slutat växa på hösten. Eftersom vertikalskärning delar plantor, skär av rötter och ger jorden syre så är det viktigt att gräset får skjuta skott efter skärningen. Gräset måste vara igång och växa ordentligt när du skall skära. Om du vill skära på våren så kan du klippa gräsmattan med vanlig gräsklippare först och se till så att gräset har en bra växtkraft.

Så efter du har vertikalskurit

Du kan så eller toppdressa efter du vertikalskurit gräsmattan, sprid ut med en räfsa. Om du vertikalskurit på sensommaren kan du kalka och ge näring vid behov.

Lycka till med ogräsbekämpningen!

Här kan du läsa vidare om generell trädgårdsskötsel för att få lite inspiration!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar