Trädgårdsverktyg som borde finnas i varje trädgård

Publicerat 10 juli, 2019 in ・ Tips och guider ・ Trädgårdshjälp
Nu grönskar det i dalens famn, dags att plocka fram trädgårdsverktygen och dyka ner i rabatterna. Vi listar verktygen du behöver.

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

En trädgård kräver ansträngning, vilja och en del kunskap kring trädgårdsskötsel för att hållas vacker och ljuvlig. Eller en riktigt bra app där du smidigt och enkelt kan komma i kontakt med duktiga ungdomar som gärna tjänar lite extra pengar för att hjälpa till. Oavsett hur du löser det måste du förstås ha ordentliga trädgårdsverktyg att arbeta med. Yepstr listar de viktigaste. 

Rensa ogräs med smarta trädgårdsverktyg

Ogräset bör rensas bort tidigt, och sedan ses efter hela sommaren. Dra upp dem vid roten, sedan kan du låta renset ligga kvar i rabatterna. Det förmultnar, och blir till jord efter några dagar. 

För att verkligen får upp ogräset vid roten rekommenderar vi ordentliga ogräsjärn. Här finns det olika typer att välja mellan. Kultivator, skyffeljärn eller rensjärn med bygel – hitta det verktyg som passar dig bäst.

Detsamma gäller andra handredskap med korta skaft. Ofta finns det olika set av trädgårdsverktyg att köpa med tex liten planteringsspade, maskrosjärn och plattrensjärn. 

Vad behövs göras i trädgården i juli? Yepstr tipsar!

trädgårdshjälp

Skaffa trädgårdshjälp via Yepstr

Buskar, kvistar och rosor 

Ha alltid en sekatör nära till hands, för beskärning av olika slag. Här finns det en stor marknad att välja från. De dyrare håller förstås längre, är skarpare och lättare att använda, men kräver en hel del underhåll, slipning och inoljning. En billig sekatör rostar dock lätt och går sönder. Men det finns många riktigt bra i mellanklassen också. Se bara till att du inte väljer en tung modell. Då kommer du inte orka arbeta med den särskilt ofta. 

För större buskar och träd krävs en ordentlig häcksax. Gärna med längre skaft så du verkligen kommer åt. Här kan du välja mellan en eldriven eller en manuell. Visst är det praktiskt med en eldriven, men det finns en viss känsla i att snygga till häcken med manuella verktyg. 

När det däremot är dags att klippa till fruktträden är det dags att ta till grensaxen, eller till och med grensågen för de riktigt grova grenarna. Att använda just en grensåg ger ett bra mycket finare snitt än snickarens såg. Grensågen kanske du dock ska hålla för dig själv, om det inte är en yep som har en del erfarenhet av trädgårdsverktyg och trädgårdsjobb.

Läs mer om trädgårdsskötsel här

trädgårdshjälp

Fina rabatter ger extra trädgårdsnjut

Rabatter och trädgårdsland

Att man behöver en spade i trädgården har vi redan nämnt. Dels en mindre planteringspade men även en större som du kan använda vid anläggning av trädgårdsland och rabatter. Spaden måste ha en höjd som passar dig, så du inte skadar axlarna när du arbetar. Ju tyngre jord, desto tyngre spade ska du ha så du orkar gräva i lerjord och få undan stenar. Ska du gräva djupt och tungt ska du ha en spetsig spade, så du verkligen kommer ner på djupet. 

Grep är ett annat användbart trädgårdsverktyg för att luckra upp jord och ta upp färskpotatis ur trädgårdslandet. Du kan göra detta med en spade också, men en grep minimerar skada på rötter och lökar i jorden. 

Trädgårdsverktyg till gräsmattan

En kratta är ett redigt trädgårdsverktyg som är bra att ha till rabatter och grusgångar. Bosse Rappne, trädgårdsexpert och före detta programledare på Äntligen Hemma, tipsar Råd och Rön om att välja en kratta med raka pinnar som inte fastnar i marken. 

Komplettera med en lövräfsa – höstverktyget nummer ett. Räfsa upp höstlöven, eller ta hand om överblivet gräs efter du klippt gräsmattan. Ett hett tips är att spara detta gräsklipp, och lägga ut mellan plantorna i rabatterna. På så vis täcks jorden, och hålls fuktig en längre tid. Perfekt för varma torra somrar. 

Bosse Rappne rekommenderar en räfsa i plåt före plast – som är vekt och har för stark börjning på sina pinnar. Plåträfsan håller bättre och tål hårdare tag. Se till att den har en viss fjädring bara, så du får tag ordentligt. 

En trädgård, är väl inte en trädgård utan en ordentlig gräsklippare? Anpassa ditt köp av gräsklippare till storleken på din trädgård. Är det en mindre gräsplätt räcker det kanske med en handjagare. Medelstora trädgårdar behöver nog en batteri eller eldriven manick, medan stora gräsmattor klarar av en motordriven lösning. Vill du vara snäll mot miljön kan du välja en svanenmärkt modell.

gräsklippning på timmer, semester

Gräsklippare är A och O

Komplettera gärna med en grästrimmer för att ansa kanter och trängre utrymmen där din gräsklippare inte kommer åt. Efter några år kommer du upptäcka vilka verktyg som behövs i just din trädgård. Lägg till trädgårdshandskar, skottkärra och en slagvinda på hjul för vattning och påfyllning av barnens plaskbassäng så är du i hamn.

Ta hjälp

Är du inte så pigg på hantera häcksax och gräsklippare hela sommaren? Ta hjälp av en duktig ungdom via Yepstr. Via appen kommer du i kontakt med ungdomar mellan 15-21 år i ditt område som letar efter extrajobb. 

Perfekt om du är borta i juli och behöver någon som sköter trädgården under tiden. Kanske behöver fler i kvarteret trädgårdshjälp? Gå ihop med grannarna så blir det som ett sommarjobb för ungdomen i fråga. Då är det ju perfekt om du har verktygen rengjorda och redo, lagom till att din trädgårdshjälp anländer. 

Glad sommar! 

Behöver du hjälp? Hitta trädgårdshjälp via Yepstr.