Hur genomför man en bra barnvaktsintervju?

Det är inte helt lätt att genomföra intervjuer – än mindre en barnvaktsintervju när det oftast handlar om en tonåring!

Men det är ju ändå en väldigt viktig intervju, för man överväger trots allt att lämna personen med det finaste man har.

Barnvaktsintervju för att hitta familjens bästa vän

Barnvakten – familjens bästa vän

På Yepstr så rekommenderar vi föräldrar att söka efter fem egenskaper. Lyckas du träffa rätt på allihop så är chansen stor att du hittat den perfekta barnvakten. Barnvakten som man kan lita på i ur och skur! Här är vår lista!

VIKTIGAST – ATT barnvakten faktiskt GILLAR BARN

Lyckas man hitta en barnvakt som verkligen gillar barn så brukar de flesta situationer lösa sig. De blir naturligt lite mer engagerade och omtänksamma. Det blir liksom lite lättare att stanna kvar lite längre och hitta på nya roliga aktiviteter för att nämna två exempel. Men tänk också på att det även finns personkemi bland barnvakt och barn – en barnvakt kan vara perfekt åt dig men kanske inte fungerar alls lika bra med din grannes barn!

SÄKERHET OCH LYHÖRDHET

Under intervjun så leta efter indikationer på att barnvakten är lyhörd, t.ex. genom att visa sig intresserad och ställa motfrågor. Då har man oftast också ett bra säkerhetstänk!
Passa även på att fråga lite kring vanliga faror i hemmet för barn för att få lite generella tankar. Det du söker är en barnvakt som kan komma på ett flertal olika faror såsom höjder, småbitar (för småbarn), varma plattor, skarpa saker, ström etc. Ett flertal barnvakter har idag tagit kurser i hjärt- och lungräddning vilket kan vara till hjälp om olyckan är framme! Saknar barnvakten detta så kan du alltid be dem ta en sådan kurs och erbjud dig att täcka kostnaden (det handlar vanligtvis om 3-500kr).

Kul att ha att göra med!

Allt blir mycket enklare med lite humor – bajsblöjor, stressade föräldrar, gråtande ungar. Under intervjun så försök känna efter om ungdomen har lite glimten i ögat. Det bästa är ju om ni alla kan ha kul ihop! Det skall ju trots allt vara roligt att ha barn 🙂

FLEXIBilitet

Barnfamiljers scheman ändras ofta nästan varje kvart. Därför är det oftast extremt viktigt att barnvakten kan vara flexibel och anpassa sig till familjens behov… eller att man har en lista med många bra alternativa barnvakter!

TIDIGARE ERFARENHET

Självklart är det alltid bra om barnvakten kan uppvisa tidigare erfarenhet inom barnpassning. Men! Erfarenheter från andra uppdrag kan också vara enormt mycket värt. Läxhjälp är ett solklart exempel, men egentligen så är alla genomförda jobb och uppdrag goda tecken på att barnvakten kan ta ansvar och vet hur viktigt det är att dyka upp i tid och anmäla i god förväg om man känner sig krasslig.

Sista tipset – föräldrarna

Slutligen – om du vill vara extra säker – be barnvakten ta med en förälder till intervjun! Att få träffa barnvaktens föräldrar säger ofta väldigt mycket om mer än vad ungdomen har för värderingar och arbetsmoral.

Det finns många andra bra resurser på nätet med information om vad man bör förvänta sig av en barnvakt. Till exempel har care.com tips på 18 egenskaper man bör leta efter hos en bra barnvakt!

Lycka till med barnvaktssökandet och hoppas att ni känner er redo för näta barnvaktsintervju!

Team Yepstr