Från servis till buffétips – vi har receptet för en lyckad fest.

Publicerat 12 juni, 2019 in ・ Festhjälp ・ Tips och guider

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Varmare temperaturer och kvällar som aldrig tycks ta slut. Sommaren är utan tvekan här, och anledningarna att fira är många. Men att hålla en fest är inte alltid en dans på rosor. Vi går igenom allt du behöver tänka på inför en lyckad fest – från servis till lokal.

Gästlista är A&O

Ingen fest är den andra lik, och vad man som värd eller värdinna tycker är viktigt varierar. Oavsett om du planerar ett födelsedagsfirande, en bröllopsfest eller en mottagning efter ett dop, är gästlistan alltid A och O. I alla fall enligt festfixarveteranden Michael Bindefeld.

Han menar att det inte spelar någon roll hur lyxig champagnen är, hur dyr din catering blir eller hur tajt ditt liveband spelar – om du inte får till en bra gästlista. Kanske vill ni bara vara släkt och familj eller endast kompisar. Bindefeld rekommenderar gäster av olika åldrar och bakgrunder – då blir samtalen spännande och livliga.

Ta med detta tankesätt till bordsplaceringen. Det är inte bara samtalen mellan bordskavaljerer som ska fungera, du vill också ha bra dynamik rakt över bordet.

Servis, servera, catering

Anlita servis via Yepstr – få tid över till era gäster

Din roll som värd eller värdinna

Ditt övergripande, och viktigaste ansvar, är att alla gäster ska känna sig sedda och välkomna. Håll extra koll på de som kanske inte är en naturlig del av gänget, eller är lite blyga. Inkludera och introducera.

Se även till att skicka ut dina inbjudningar i god tid. Dessa ska innehålla information om tid, plats, klädkod. Det ska också framgå om det serveras middag, eller endast enklare tilltugg – så gästerna vet om man ska komma hungrig eller inte.

Vidare är det viktigt att ha koll på eventuella allergier eller annan kosthållning. Så alla blir mätta och belåtna av det du bjuder på.

anlita servis fest

Servera på grannens fest är ett perfekt ungdomsjobb.

Anlita servis

Men även du ska ju ha tid att njuta av festligheterna. Unna dig lite hjälp på festen, lägg upp en annons via Yepstr. Då kan du få hjälp av ungdomar mellan 15-21 år, som bor i närheten. Kanske är det till och med grannens barn som vill ha uppdraget. De kan hjälpa till med allt från att fylla på buffén och servera dryck, till att plocka glas och diska. Helt vitt och försäkrat – och guld värt för den som hellre samtalar med sina gäster, än att städa undan efter dem.

Ska du iväg på fest. Hitta en barnvakt i närområdet.

Vad ska vi servera på buffén?

Att laga mat till många människor kräver sin planering. Här är planering viktig – du vill inte komma hem från affären och kommit på att du glömde köpa det där smörpaketet. Räkna också ut hur mycket mat som ska tillagas så dina gäster inte går hungriga. Här kan du hitta bra uträkning på hur mycket mat som behövs.

Duka upp buffén från höger till vänster. Börja med tallrikar, bestick, servett och följ därefter med bröd, smör och ost. Sen det kalla – sill, skaldjur, kallskuret eller sallader av olika slag. Därefter kan ni placera det varma – om ni nu serverar något sådant.

Välj mat som ni kan förbereda i förväg, så er servis kan fylla på vartefter. Duka gärna ditt buffébord så dina gäster kan ta för sig från två håll. Inga köer – glada gäster.

Anpassa valet av dryck efter säsong, eller efter det du vet din umgängeskrets gillar. Glöm ej ett roligt alkoholfritt alternativ, det är inte roligt att stå med ett glas läsk som vuxen.

Hur mycket alkohol som går åt varierar. Här vet återigen du bäst vilken kapacitet dina vänner har. Vi kan dock säkert säga att det går åt mer dryck vid självservering än det gör när ni använder servis. Så låt dina anställda yeppar servera drycken – och glöm inte vattnet!

dekorera fest lokal

Blommor och girlanger gör mycket för stämningen.

Hitta eventlokal

Att ha sin fest i sitt hem är smidigt och gemytligt. Men det är inte alltid som utrymmet räcker till. Har du festen på annan plats kan det vara schysst att det finns möjlighet att ta sig dit på olika sätt. Alla har ju inte tillgång till bil eller råd med taxi – så närhet till kollektivtrafik är bra.

Förbered lokalen med extra toapapper och handdukar. Dekorera med ljus, blommor och girlanger. Är det vackert väder kan ni ju vara utomhus.

Jacob använde Yepstr på förlovningsfesten, och fick hjälp att servera.

Annat att tänka på

Se till att du har fungerande Spotify och högtalare, du vill inte stå och bråka med inlogg och sladdar när gästerna anländer. Förbered spellistor, låt dina gäster lägga till musik de gillar. Annars kan ni använda er av musiktjänstens färdiga spellistor.

Planera timmarna innan festen noga. Se till att din servis kommer i god tid så du har tid att informera dem om kvällen och så de hinner äta innan passet drar igång. Ge dig själv lite tid efter alla förberedelser att göra dig i ordning och dricka ett glas vatten. Låt festligheterna börja.

Anlita servis på noll tid. Ladda ner Yepstr