Prestationsångest och läxhjälp – hur stöttar jag mitt barn inför en ny termin

Publicerat 14 augusti, 2019 in ・ Läxhjälp ・ Tips och guider
Ibland händer det att prestationsångest kommer i vägen, till och med för yngre elever. Hur stöttar man på bästa sätt?

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

För att lyckas i skolan krävs ofta mer än ett gott läshuvud – det kräver uthållighet, psykisk styrka och jävlar anamma. Men ibland händer det att ens prestationsångest kommer i vägen, till och med för yngre elever. 

Enligt Skolverkets “Attityder till skolan 2018”, upplever var fjärde elev i de yngre åldrarna att de ställer för höga krav på sig själva i skolan, och tre av tio känner sig stressade i skolan. Flickor oroar sig mer än pojkar, en skillnad som inte fanns för fem år sedan. Elevernas stress har alltså ökat över tid.

Bris har många gånger lyft problemet kring elever skolstress, och beskriver ett utbrett tillstånd som många gånger kan diagnosticeras som utbrändhet

Stress i skolan 

Andelen unga som känner stress i skolan har alltså ökat på sistone, ett mönster mycket likt det Skolverket iakttog under 80- och 90-talet. Sedan dess har många skollagar stadgats och slopats – men stressen verkar ändå bestå.

Många av eleverna tror att det krävs toppbetyg i alla ämnen för att kunna skapa en framtid de vill ha. Ångesten börjar tidigt, inför skola, betyg och framtidsval som ligger så långt bort att det inte går att överblicka. 

Det är lätt att glömma bort att för barnen är skolan mer än en plats dit man går fem dagar i veckan. Det är här en stor del av barnets sociala liv sker. Här tolkas sociala koder, man försöker passa in, hantera konflikter, och kanske till och med mobbning. Det är inte svårt att förstå att det kan bli kämpigt att fokusera på att ta in kunskap med allt detta i huvudet.

Det går inte att alltid vara på topp och hinna med allt, inte ens om man är en ung elev i början av sin skolkarriär.

Prestationsångest

Prestationsångest innebär en rädsla för att misslyckas, eller att man tror att man inte har förmåga att leva upp till egna eller andras förväntningar. Man tycker det är läskigt att bli granskad och bedömd, då det kan innebära en risk att det avslöjas att man inte duger. 

Känslan är självfallet inte kopplad till den faktiska prestationen, men gör att man börjar tänka negativt, ältar och klankar ner på allt man tar sig för. 

Hur märker jag prestationsångest hos mitt barn?

Ibland är det svårt att märka att ens barn har prestationsångest. Men det finns flera saker som man kan försöka hålla utkik efter. 

Ångesten brukar blossa upp redan innan prestationen. Detta kallas förväntansångest och handlar om att man målar upp massa tänkbara negativa scenarier i huvudet. Därför kan man hålla utkik på morgnarna innan skolan då även kroppen kan reagera på ångesten. Man får höjd puls, svettningar och börjar må illa. Var uppmärksam på mornar innan skolan, beter sig din son eller din dotter annorlunda? 

Personer med prestationsångest brukar tillslut börja undvika situationer som genererar dessa känslor. Något som förstås kan kännas skönt i stunden, men snart kommer ångesten blossa upp på nytt. 

läxhjälp på timme prestationsångest

Få igång samtalet hemma, och se till att er läxhjälp är med på tåget.

Hur hjälper jag mitt barn att hantera sin prestationsångest?

I och med en ny termin är det dags att hitta tillbaka till struktur och rutin, som ofta står i bjärt kontrast till sommarens frihet och fröjder. Om ditt barn upplever skolstarten som ångestfylld finns det saker som kan hjälpa. Undvik att förmana eller förvarna inför den nya terminen. Det var länge sen du gick i skolan, så ditt barn vet nog vad som komma skall. Ha ett öppet samtal kring vad det kommande läsåret innebär. Finns det något ditt barn är exalterad inför, och finns det andra saker som kanske oroar? Hur kan du hjälpa till?  Erbjuda läxhjälp eller fritidsaktivitet ? 

Med lindrig prestationsångest är bästa tipset att börja prata i familjen. Sätt er ner på kvällen och gå igenom skoldagen. Vad har hänt idag, vad gick bra och vad kunde gått bättre? Var något extra kul och fick du beröm? Ställ frågor som man inte riktigt kan svara ja och nej på, till exempel vad ditt barn är mest nöjd över under dagen. 

Om beröm och att inte jämföra sig

Här är det förstås viktigt att du inte pressar barnet, det kanske tar ett tag innan han eller hon berättar något. Men då visar du i alla fall att du vill lyssna och att du bryr dig. Du kan alltid berätta om din egen dag, för att svara på samma frågor som du ställt ditt barn. Uppmana ditt barn att inte jämföra dig med andra. Berätta att det är okej att göra misstag, och visa det gärna genom att berätta om dina egna. 

Här kan du läsa mer om smart beröm och pluggtips

Visa att du är engagerad genom att sätta er varje måndag och planera veckan tillsammans. På det sättet har du koll på om det är någon större redovisning eller prov på gång som kanske kräver lite extra stöd eller läxhjälp. Se till att alla kommer upp i tid och att frukost alltid äts – det är viktigt för att hålla humör och fokus uppe fram till lunch.

läxhjälp, självkänsla,prestationsångest

Grit, eller jävlar anamma har höjts som en viktig del av barns skolgång och lärande.

Uthållighet

Att ha läshuvud, mattehjärna eller fallenhet för att memorera glosor är otroligt användbart. Men på senare tid har driv, kämparanda eller jävlar anamma lyfts som viktiga egenskaper för att lyckas i skolan. Den amerikanska psykologen Angela Duckworth har beskrivit denna egenskap, grit på engelska, som att man är passionerad och har en uthållig inställning till långsiktiga mål. 

Hur hjälper jag mitt barn till bättre självkänsla?

I och med att människor blir allt mer otåliga och lever på snabba kickar och resultat – blir det svårare att hitta disciplinen att kämpa för en långsiktig belöning eller ett mål som ligger långt fram i tiden. Det råder alltså inget tvivel att detta är en egenskap som borde uppmuntras, med tanke på den goda inverkan den har på allt vi tar oss för. Torkel Klingberg, professor i neurovetenskap, säger att egenskapen är delvis ärftlig men att den absolut går att träna upp.

Hur stärker man då sitt barns jävlar anamma. En del handlar om att ge beröm på rätt sätt, och att återkopplingen ska vara både omedelbar och nyanserad. Det är viktigt med beröm, men ha ett samtal kring händelsen i fråga. Vad gick bra, och vad tyckte du var svårare? Var extra noga med att ge beröm som är kopplat till ansträngning, och inte bara resultat. 

Forskning visar dessutom att organiserade aktiviteter har mycket god inverkan på uthållighet och jävlar anamma. Så om det finns möjlighet är det mycket givande om ditt barn kan delta i någon typ av sport som dans, ridning eller lagsporter. Läs fler tips rörande grit och motivation här

Läxhjälp eller barnvakt via Yepstr

Känner du att tiden inte räcker till? Att ditt barn behöver mer stöd och hjälp med läxor och pepp än vad du har möjlighet att ge. Då kan vi rekommendera att ta hjälp via Yepstr. Ta hjälp med läxhjälp eller barnvakt, och se till att ungdomen du anlitar har koll på vilka rutiner som gäller, och hur ungdomen kan stötta ditt barn med läxor och prestationsångest. Ta hjälp av denna guide. Snart har ditt barn en ung vuxen att se upp och ty sig till.

En bra läxhjälp kan lägga grund till en god relation till skola och läxor när prestation och frågor blir associerat till något positivt och snällt. 

Skaffa läxhjälp till hösten, gör det via Yepstr