background-shape

9 sommarjobb för ungdomar i gymnasiet

sommarjobb på läger

Tips på 9 sommarjobb för dig i gymnasiet

Sommaren närmar sig med stormsteg och med det kommer sommarjobben. Är du en av de gymnasieelever som inte hittat rätt sommarjobb, behöver akut hjälp eller bara funderar på vilka sommarjobb som finns? Då är den här guiden för dig!

Hitta extrajobb

Vilka sommarjobb som finns varierar ifall du bor i Malmö, Sollentuna eller Östersund, men du hittar dem på ungefär samma sätt. För visst finns det fortfarande sommarjobb för sen ansökan och alla åldrar. Vi har listat 10 sommarjobb 2018 för dig som går i gymnasiet.

Vet du inte vilket sommarjobb som passar dig bäst? Tänk på detta:

  • Plats: Tänk på var du vill sommarjobba. Har du ett lantställe, vill du vara ”i stan” över lunchen eller kanske i skärgården? Värt att fundera på!
  • Schema och arbetsperiod: Låt inte hela sommaren gå till arbete. Fråga redan på arbetsintervjun hur länge uppdraget gäller och hur schemat ser ut om dagarna.
  • Arbetsbörda: Vissa jobb kräver mer fysisk ansträngning än andra. För somliga är detta önskvärt, för andra inte. Vad känner du?
  • Rykte: Fråga tidigare sommarjobbare hur deras erfarenhet var på den plats du är sugen på att söka till.

Den här artikeln är skriven av Yepstr: Sveriges största app för ungdomsjobb. Vi har tidigare skrivit om hur du hittar ungdomsjobb under gymnasietiden. Med vår app hittar du enkelt akuta sommarjobb i ditt närområde, exempelvis gräsklippning eller sommarprojekt som målning.

Skaffa Yepstr idag!

Nu kikar vi på 9 sommarjobb för dig som är under 19 och går i gymnasiet!

Sommarjobb inom serviceyrken

Sommarjobba i butik

Skobutik för ungdomsjobb, sommarjobb
Sommarjobb på skobutik

Bara för att de ordinarie anställda tar semester så kan inte butiker stänga ned hela juli. Eftersom att många butikskedjor redan anställer ungdomar så är de vana vid att ta in extrahjälp från sommarjobbare.

Tips: det finns många fler butiker än bara de stora kedjorna. Ta med en bunt utskrivna CV:n och lämna in i butiker nära en plats där du vill arbeta.

Hitta butiksjobb

Sommarjobba på hotell

Sommarjobb på hotell
Sommarjobb på hotell

Medan resten av landet tar semester varvar hotellen upp. Att sommarjobba på hotell kan innebära allt från att jobba i receptionen, till frukosten eller till och med som fastighetsskötare. Perfekt för dig som vill arbeta i en väldigt social miljö och kunna förlänga efter sommaren.

Hitta hotelljobb:

Sommarjobb inom vården

Sjukhus, typisk arbetsplats för sommarjobb
sommarjobb inom vården

Sommarjobba inom vården, perfekt för dig som har ett sug efter att studera till sjuksköterska eller läkare i framtiden. Få in din första fot och skaffa erfarenhet från en spännande och bransch. Speciellt under Corona-tid 2020 så växte den här sektorn oerhört. 

Hitta sommarjobb inom vården

Sommarjobb vid lantstället

Sommarjobba på restaurang eller i café

Vanligt ungdomsjobb i kafé, sommarjobb på café
sommarjobb på café

På sommaren flyttas café- och restaurangverksamheterna ut i skärgården och andra sommarorter. Det är vanligt att caféer utanför städerna är lokalägda och öppningar är därför svårare att hitta på nätet. Men de uppskattar absolut ifall du tar dig tid att ringa eller besöka med sin sommarjobbsansökan.

Tips: Vissa restauranger och caféer i stan har en till verksamhet på populära sommarorter. Populära Stockholmsrestaurangen Monrads har även en restaurang på Sandhamn, till exempel.

Hitta restaurangjobb

Sommarjobba i kiosk

Utländsk kiosk, sommarjobb kiosk som finns vid stränder om somrarna.
sommarjobb i kiosk

När de svenska stränderna och strandpromenaderna ökar i popularitet gör även de kringliggande kioskerna det. Då behövs det extrapersonal! Att arbeta i en strandkiosk är superkul och du får lära dig en hel del om kassa- och kundhantering.

Hitta extrajobb

Tips: Fundera på vilka sommaraktiviteter som är populära, finns det mycket folk finns det garanterat en kiosk i närheten! Exempel är minigolfbanor och volleybollplaner.

Hitta kioskjobb:

sommarJobba i matvarubutik

sommarjobb i matvarubutik
sommarjobb i matvarubutik

Matvarubutiker anställer massvis med ungdomar för ungdomsjobb, men de som arbetar under året tar sommaren som ett tillfälle för att resa eller börja med något nytt. Här finns det stora möjligheter till övertid, vilket betalar bra.

Hitta butiksjobb:

Sommarjobba utomhus

Sommarjobb som ungdomsledare

"Glada

Sommaren är en högtid för läger av olika slag! Din förening, min förening, allas föreningar har sommarläger, dessutom poppar det upp flertalet konfirmationsläger och liknande som söker flertalet ledare!

Hitta jobb som ungdomsledare

Sommarjobb som idrottstränare eller på sportläger

Flickor på träningsläger, sommarjobb som idrottstränare
sommarjobb som idrottstränare

Under sommaren, och andra lov, arrangeras sportläger runtom i landet. Att jobba på idrottsläger innebär att du viger en stor del av sommaren till ditt sommarjobb, men även att du är utomhus, lär känna massvis med nya människor och får en erfarenhet för livet. Det är lätt att googla fram idrottsläger och de söker många medarbetare.

Tips: Tänk tillbaka på vilka sporter du själv engagerat dig i och prata med dina gamla tränare, de kanske är engagerade i något läger.

Sommarjobba via Yepstr

Är du en ungdom mellan 15-24 år? På Yepstr kan du hitta ditt första jobb, tjäna pengar och ta klivet in på arbetsmarknaden. Vare sig du söker ett sommarjobb för att tjäna en slant till en resa, extrajobb vid sidan av studierna eller helgjobb när schemat tillåter, så bygger du, genom att använda Yepstr, ditt CV och skaffar dig värdefulla referenser. Hos oss hittar du jobb som barnvakt, trädgårdshjälp, hundvakt, läxhjälp, eller varför inte en festfixare. När du visat dig duktig och nått en tillräckligt hög nivå (ja vi har levels), har du möjlighet att söka till företag som letar extrapersonal eller erbjuder andra typer av studentjobb och ungdomsjobb. Häng med och inled din karriär på Yepstr.

Läs mer

Ladda ner Yepstr nu!

Andra artiklar som kanske intresserar dig

Sommarjobba med Yepstr

Den ultimata guiden till ungdomsjobb

P.S

Vilken typ av extrajobb erbjuds?

Via appen kan ungdomarna ta alla möjliga uppdrag som läggs ut i deras närområde. Du som kund kan lägga ut annonser om det mesta du kan tänkas behöva ha hjälp med i hemmet. Det kan vara allt från  barnpassning, husdjur, trädgårdsarbete, läxhjälp till festhjälp.  Nedan finner du information om hur appen fungerar.

FAKTA/ Så fungerar Yepstr för dig som kund
  1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
  2. Lägg gärna till ett par olika tider när ni kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så ni kan se dem ha kul tillsammans!
  3. När ni hittat en (eller ett par) bra matcher så kan ni boka och betala direkt i appen.

Hitta extrajobb

fakta / extrajobb med yepstr för dig som ungdom
  1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km inom ditt närområde.
  2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
  3. När du hittat ett uppdrag som passar dig så är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
  4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
  5. När uppdraget är klart så är det bara att betala i appen, så landar pengarna på kontot inom en vecka.