background-shape

Barnfilmer – de bästa för de allra yngsta

greta gris - barnfilmer

Det är inte alltid lätt att veta var man ska leta när man är på jakt efter bra barnfilmer. Eller hur? Det vimlar av streaming-tjänster och ja, det är lite av en djungel. För att göra saker och ting lättare för dig har vi därför gjort en lista över de populäraste barnfilmerna för de allra yngsta – alltifrån de nyaste till de lite mer klassiska.

Hitta barnvakt idag

Letar du efter filmer för lite äldre barn? Den listan hittar du här!

Barnfilmer för småbarn – bra eller dåligt?

Det här med skärmtid är en ständigt pågående debatt. Vissa säger att barn under 2 år inte ska ha någon tid framför skärmar över huvud taget, medan andra menar att det viktigaste inte är tiden framför skärmen utan vad det faktiskt är som barnet tittar på. Mer information om små barn och skärmtid hittar du på 1177 samt på Forskning.se.

Självklart ska ett barn inte tillbringa alltför långa stunder stillasittande framför en tv, dator eller läsplatta – det är inte därför vi vill tipsa bra barnfilmer. Vi vill tipsa om de bästa klippen och filmerna för att du som förälder ska kunna känna dig lugn och veta att ditt barn ser på något bra och ibland till och med utvecklande de där stunderna. För det är inte rimligt att hålla ett barn helt borta från skärmar idag. Det vi däremot kan se till är att välja bra och pedagogiska program.

De bästa animerade barnfilmerna för de allra yngsta

babblarna - barnfilmer
Bilden kommer från Youtube

Babblarna

Omåttligt populära bland de allra yngsta barnen är Babblarna. Det är ett färgglatt gäng av figurer i olika former som sjunger och dansar, och som skapades med syftet att främja barns språkutveckling. De används ofta som pedagogiskt material – de är alltså inte bara roligt för barn att titta på, de är utvecklande också. Bra va? Mer om författare och den pedagogiska vinkeln kan du läsa här.

Var hittar du då Babblarna? Jo, det finns både filmer och blandade klipp gratisYoutube och SVT Play.

Klipp och filmer finns även tillgängliga på SF Kids, Viaplay, C More och Streamly.

greta gris - barnfilmer
Bilden kommer från Entertainment One

Greta Gris

En annan populär karaktär är Greta Gris, eller Peppa Pig som hon heter på originalspråk. Precis som det låter handlar det om en gris som heter Greta och hennes äventyr tillsammans med hennes mamma, pappa och lillebror. Något djupare pedagogiskt syfte finns inte, men att de yngsta barnen uppskattar det är tveklöst.

Greta Gris hittar du gratis på Youtube och SVT Play, samt om du har konto på SF Kids, Viaplay, Netflix eller HBO.

Daniel tiger - barnfilmer
Bilden kommer från SVT

Daniel Tigers kvarter

Ett lite mer exotiskt djur som ditt barn förmodligen skulle uppskatta att få besöka är Daniel Tiger. Det är en från början amerikansk-kanadensisk satsning med syftet att lära barn hur de kan ta sig an olika vardagssituationer. Det kan vara alltifrån att lära sig att dela med sig, till hur det går till när man får en spruta hos läkaren.

Youtube och SVT Play hittar du klippen gratis. Du hittar även den snälla lilla tigern på Netflix.

alfons åberg

Alfons Åberg

En av våra svenska klassiker är Alfons Åberg som från början bara fanns i böcker, skrivna och illustrerade av Gunilla Bergström. Första boken kom ut 1972 och bara ett par år senare kom den animerade tv-serien. Alfons bor ensam med sin pappa och berättelsen skildrar deras vardag – lugnt, mysigt och lagom busigt.

SVT Play och Youtube hittar du 10-minutersklippen gratis. Letar du lite längre klipp hittar du det att hyra eller köpa på SF Anytime.

2013 kom första långfilmen, Hokus Pokus Alfons Åberg – den hittar du på Netflix, Viaplay, SF Anytime.

Pettson och Findus - barnfilmer
Bilden kommer från Amazon

Pettson & Findus

Det finns en gubbe och en talande katt som också brukar gå hem hos de yngre barnen. Just det – Pettson och Findus. Den tankspridda och påhittige Pettson bor ute på landet med sin busiga och pratglada katt Findus, och tillsammans uppfinner de en massa användbara, och mindre användbara grejer, tältar och ger sig ut på olika äventyr.

Precis som med Alfons, började allt som en bokserie skrivna och tecknade av Sven Nordqvist och utkom på 80-talet. Sedan dess har de inte bara blivit animerade avsnitt utan hela sju barnfilmer om gubben och katten. Och figurerna är minst sagt lika populära nu som när böckerna först kom.

De kortare klippen om Pettson och Findus hittar du gratis på SVT Play.

Långfilmerna finns på C More, SF Anytime och Netflix.

Bolibompa

Bolibompa

På SVT Play hittar du en mängd blandade klipp från Bolibompa, SVT:s barnprogram. Det finns både animerade och programledarledda klipp. Visst känner du till Bolibompa-draken? Den har hängt med sedan 1987, och bjuder in till alla möjliga olika äventyr, sånger och danser. Det finns roligheter för barn i alla åldrar. Bolibompa Baby riktar sig till de allra yngsta barnen.

Bolibompa hittar du gratis på SVT Play eller på Barnkanalen.

Astrid Lindgrens karaktärer
Bilden kommer från astridlindgren.com

Astrid Lindgrens barnklassiker

Man kan inte sammanställa en lista med barnfilmer utan att ta med Astrid Lindgrens klassiska berättelser. Första boken om Pippi Långstrump kom år 1944 och var först ut av en lång lista av böcker om roliga, spännande och annorlunda karaktärer författade av Astrid Lindgren. Berättelserna har filmatiserats både i serieformat och långfilmer, och på senare år har det även kommit animerade filmversioner.

Att Pippi är omåttligt populär bland barn är nog inget du missat, men kanske har du glömt bort Emil, Tjorven, Madicken, Ronja och den där lustiga grabben med propeller på ryggen? Även de har en massa hyss och roligheter för sig och brukar uppskattas av barn från 2 år.

Hitta barnvakt idag

SVT Play hittar du de gamla inspelningarna (halvtimmesklipp) av Pippi, Vi på Saltkråkan och Madicken helt gratis.

C More och SF Anytime har både klipp och filmer av i stort sett alla Astrid Lindgrens berättelser som du kan hyra eller köpa. Där hittar du inte bara originalinspelningarna utan även de animerade versionerna.

Några av filmerna kan du också hitta på Viaplay och Google Play.

vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa mer om HLR för barn, få tips om vilka stolar som är bäst för de allra yngsta, och vilka badleksaker barnen tycker bäst om.

Du hittar även mer information om adhd och autism, och råd kring vad du kan göra om ditt barn drabbas av ögoninflammation, förstoppning eller vattkoppor.

tag
Är det dags för vab igen? Behöver du få lite jobb gjort? Eller är det bara en sådan där regnig och grå helg då man bara vill bädda ner hela familjen och kolla film? – oavsett anledning så vill du såklart hitta en film som barnen uppskattar. Var hittar du då bra barnfilmer, och vilka är de bästa egentligen? Här hittar du svaren!