Meny Stäng

Borde du skaffa läxhjälp inför nationella proven?

De nationella proven är de viktigaste proven under skolåret. Höga betyg på nationella proven innebär högre slutbetyg och ökade möjligheter att komma in på drömskolan. Det finns förstås många andra viktiga delar som spelar in i ditt slutbetyg, men det är absolut nödvändigt att göra sitt bästa på de nationella proven.

Det är inte lätt att motivera sig när sport- och påsklov hopar sig ungefär samtidigt som de nationella proven. Lyckligtvis finns det hjälp. Det finns testprover och annat material online. Testprover är oftast gamla prov med verkliga frågor i stil med vad du kommer att möta på nationella proven. För somliga kan några timmar tillsammans med någon som nyligen gjort nationella proven vara det som tar en över tröskeln. Det här inlägget är för dig som funderar på om du borde skaffa läxhjälp inför de nationella proven. Ibland gör emellertid en personlig handledares uppmärksamhet all skillnad. Ta en titt på för- och nackdelarna med läxhjälp.

Läxhjälp hjälper med struktur

Läxhjälpare – oavsett om de är privata eller arbetar för ett läxhjälpsföretag – har erfarenhet av att planera sina studier och förbereda sig inför provtillfällen. De flesta läxhjälparna hjälper individuella studenter såväl som studentgrupper. För att få ut det mesta av din läxhjälp borde du göra ett testprov innan ni ska ses, så att ni tillsammans kan bestämma vad du behöver arbeta på.

Läxhjälp motiverar dig

Även om du inte alltid kommer ha din läxhjälpare på plats medan du studerar så kan de hjälpa till med att hålla koll på dina framsteg, sätta mål och ge den motivation som krävs för att du ska kunna svara på testfrågorna på egen hand.

Läxhjälp är personlig

Till skillnad från studiekurser eller lektioner i skolan så hjälper läxhjälpare med dina specifika problem. Om du ständigt får höga poäng på del A men har problem med del C kan din läxhjälpare sätta detta i din läroplan så att ni, tillsammans, kan ta er igenom era utmaningar.

Läxhjälp kan bli dyr

Baksidan av läxhjälp är att kostnaderna kan skena. Läxhjälp kostar 90-450 kronor per timme, ofta med en minimikostnad per månad. För somliga är detta en värdefull investering, men för andra är det aningen för dyrt.

Om kostnaden för läxhjälp får dig att tveka kan det vara värt att överväga om du kan använda dig av det för två eller fyra fokuserade läxhjälpstimmar där du kan få hjälpa att komma igång snabbt. Det finns en hel del privat läxhjälp med flexibla scheman, exempelvis via Yepstrs app.

Om du vill veta hur mycket läxhjälp kostar, se vår prisjämförelse av olika läxhjälpstjänster.

Läxhjälp betyder inte garanterad framgång på de nationella proven

Många läxhjälpsföretag påstår sig garantera förbättrade resultat och bevisad effekt av just deras metoder, men det är inte sant. I slutändan handlar allt om dig och din vilja att studera. Läxhjälp är ett verktyg för att hjälpa dig komma igång och att strukturera ditt arbeta. Du måste ta till dig den feedback du får, använda de studietekniker du lär dig och arbeta hårt på egen hand för att nå hela vägen.

Vårkalender 2018 – vårens alla händelser

Även om vårens intåg är efterlängtad så innebär den också en hel del bestyr som ska hinnas med. Med en vårkalender och genom att anlita någon av Yepstrs tusentals ungdomar som söker korttidsuppdrag får du hjälp med dina vårprojekt samtidigt som du hjälper ambitiösa ungdomar in i arbetslivet. Nedan följer några exempel på hur Yepstr kan hjälpa just dig.

Vårstädning

En vårkalender börjar när du säger att den börjar, med vårstädningen. Känslan av att vilka rensa ut det gamla och göra plats för nytt infinna sig i takt med att vårsolen tittar fram. Med bärhjälp från Yepstr kan du bli av med de där gamla möblerna eller kläderna du inte längre använder.

Plantera nytt

Att plantera nytt i trädgården med de förväntningar som det innebär uppskattas av många. Men för att kunna göra den roliga delen av trädgårdsarbetet krävs ofta en rejäl upprensning vilket kanske inte alltid känns lika kul. Dina grannars barn hjälper däremot gärna till att rensa ogräs och göra fint i trädgården då att du kan fokusera på det roliga.

Majbrasa

Grenar och ogräs som blir kvar efter rensningen i trädgården kan med fördel användas för att göra upp en härlig majbrasa. Samla vänner och familj för att välkomna våren och blicka framåt mot de ljusa stunder som väntar.

Studentmottagning

Vårens alla fester byts snart mot en av sommarens första, studentmottagningen. Här finns tillfälle att göra något extra och hylla våra nyblivna studenter. För att själv kunna vara med och njuta av festligheterna är ett bra tips att ta hjälp av de ungdomar som själva har ett tag kvar till studenten. De kan hjälpa dig med allt ifrån matlagning och förberedelser till servering och underhållning på festen.

Midsommar

Din vårkalender avslutas med sommarens största händelse, midsommar. Denna klassiska högtid och en milstolpe för den svenska sommaren kan innebära en del oroligheter. Kommer regnet hålla sig borta eller ska vi planera för att hålla festligheterna inomhus? Dessa bekymmer kräver ofta extra förberedelser och planering, något som ungdomarna på Yepstr kan hjälpa er med. Dem kan även ta hand om disken under dagen och kanske behöver ni musikunderhållning framåt kvällen?

Tips för att sätta samman familjens egen vårkalender

Det finns många olika knep för att hålla alla i familjen uppdaterade om vårens händelser. Momof6 har här satt samman en bra lista över digitala och analoga familjekalendrar.

En jämförelse av olika trädgårdstjänster

Varför Trädgårdshjälp?

Vill du koppla av i din trädgård, men verkar mest spendera tid på att rensa ogräs eller försöka hålla gräsmattan vältrimmad?Att anlita trädgårdshjälp är värt kostnaden och kan till och med spara pengar på lång sikt. Att ha en fin trädgård kan öka värdet på er trädgård, men framför allt bespara er all tid och pengar som går åt till omodling i annat fall.

Från landskapsarkitekter till grannens tonåring, trädgårdshjälp kommer i många olika former. När du anlitar en trädgårdsmästare eller landskapsarkitekt betalar du för deras kunskaper och hårt arbete, medan lättare uppgifter som gräsklippning kan utföras av otränade ungdomar. Att underhålla gräsmattan kan räcka långt.

Lycka till med jakten efter nästa trädgårdshjälp!

Företag Pris* (kr/tim) Nivå RUT-avdrag
Adoer 350 Heltidsarbetare Ditt ansvar
Smartaval 310 Mångsysslare Ditt ansvar
Hemrex 356 Mångsysslare Ditt ansvar
Proassistans 440 Trädgårdsproffs Ditt ansvar
Yepstr 100 Ungdomar Ej möjligt

Adoer

Adoer startade 2013 och började då tillhandahålla trädgårdsmästare och aborister hjälpt hundratals husägare, bostadsrättsföreningar och företag över hela Stockholm.

Adoer kan hjälpa dig med allt från enklare sysslor som städning och trädbeskärning, till mer avancerad anläggning av färdig gräsmatta och trädgårdsanläggning. Innan RUT-avdraget kostar trädgårdshjälp från Adoer från 350 kr/tim.

Smarta val

Smarta Val är en helserviceleverantör av hemhjälp som erbjuder såväl matlagning som trädgårdshjälp. Smarta val erbjuder såväl engångsuppdrag som löpande stöd.  Trädgårdshjälp från Smarta Val är såväl ansvarsförsäkrad som RUT-berättigat.
Innan RUT-avdraget kostar trädgårdshjälp från Smarta val 310 kr/tim.

Hemrex

Hemrex är ytterligare en bred hemtjänstleverantör som ämnar att bespara dig tid. Här hittar du en lång rad tjänster, från IT-tjänster till trädgårdsarbete, utfört av anställda s.k. Hemrexare.
På Hemrex betalar du från 356 kr/tim för RUT.

Proassistans

Proassistans har tillhandahållit trädgårds- och hushållstjänster  sedan 2009. De som arbetar vi Proassistans är anställda och arbetet är RUT-berättigat.

Yepstr

Yepstr är inte exakt vad du är van vid. Vi är inget företag som anställer barnvakter som vi sedan hyr ut, utan vi hjälper istället familjer att träffa duktiga barnvakter (privatpersoner mellan 15-21 år) i sitt närområde för att själva intervjua. Som privatperson kan man betala en annan privatperson upp till 9 999 kr/år för barnvaktstjänster/läxhjälp utan att påföra arbetsgivaravgifter och moms. Obs, detta gäller både dig och din partner, så tillsammans kan ni betala 19 998 kr till en barnvakt. Det går utmärkt att betala ytterligare 19 998kr till en annan barnvakt också!

Yepstr gör det sedan lätt att kommunicera, koordinera och sköta betalning på ett korrekt sätt och inkluderar en av de bästa försäkringarna som finns (ansvar-, olycksfall- och egendomsförsäkring via IF) mot en avgift på 10%.

Varför? Jo vår vision är att ta tillbaka barnvaktandet till hur det fungerade förr i tiden – när grannar litade på varandra och tog hjälp utan mellanhänder. Vi tror att Yepstr är det mest effektiva sättet att hjälpa så många som möjligt och dessutom tror vi att vi gör världen bättre när grannar lär känna varandra och börjar lita på varandra igen.

Trädgårdshjälp via Yepstr kostar mellan 80-120 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

En jämförelse av olika barnvaktstjänster

Varför Barnvakt?

Att hitta en barnvakt som fungerar bra med familjen, som kan rycka in snabbt vid behov och som man känner att man kan lita på är ofta livsförändrande. Med en bra barnvakt vid sin sida har man helt plötsligt möjlighet att vara med på sociala sammanhang eller öronmärka värdefull egentid med sin partner.

Resultatet? En gladare, mer harmonisk familj med mer kvalitetstid och föräldrar med mer energi som återigen kan känna sig “i kontroll” igen.

Men att hitta en barnvakt som passar är ofta lättare sagt än gjort. De vanligaste problemen familjer erfar är att de själva saknar kontaktnätet och att de barnvakter de tilldelas via förmedlingstjänster ofta bor för långt bort, har svårt att rycka in med kort framförhållning eller är alldeles för dyra.

I syfte att hjälpa fler hitta bästa möjliga barnvakt har vi skapat den här sammanställningen av några av Sveriges största barnvaktstjänster. I jämförelsen finns mer traditionella barnvaktsföretag (som rekryterar och “hyr ut” barnvakter) såväl som en Yepstr där du skapar en annons som skickas till barnvakter i ditt närområde.

Lycka till med barnvaktssökandet!

FÖRETAG PRIS (KR/TIM)* MINIMIKOSTNAD (KR)* BARNVAKTEN TJÄNAR (KR/TIM)** BARNVAKTSINTERVJU MAXBELOPP PER BARNVAKT (KR/ÅR)*** RUT-AVDRAG
Nanny by Tellus 378 1512 (4 tim) 100 Företaget Inget Ditt ansvar
MyNanny 359 898 (2,5 tim) 90 Företaget Inget Ditt ansvar
Nanny Poppins 359 898 (2,5 tim) 90 Företaget Inget Ditt ansvar
Nanny.nu 334 1000 (3 tim) 103 Företaget Inget Ditt ansvar
Yepstr 100 50 (0,5 tim) 90 Familjen själva 19 998 Ej möjligt

* Obundna, spontana uppdrag
** Barnvakt 17 år ingångslön (före eventuell skatt)
*** Baserat på två personer i hushållet. En privatperson kan betala en barnvakt upp till 9 999 kr per år utan att påföra arbetsgivaravgifter eller moms. Yepstr håller koll.
Källa: företagens hemsidor samt direktförfrågan

Nanny by Tellus

Nanny by Tellus hemsida barnvakt barnpassning

Nanny by Tellus skräddarsyr sina upplägg efter era behov, både med långsiktiga upplägg för barnvakt varje vecka och mer sporadisk hjälp. Kostnadsupplägget beror på erfarenhetsnivå och vilken sorts upplägg ni söker. Nanny by Tellus erbjuder engelsktalande barnvakter. Från 338 kr i timmen före eventuellt RUT-avdrag.

MyNanny

MyNanny finns över hela landet och har ett brett utbud av barnvakter som genomgått särskilda utbildningar, exempelvis olycksfallsutbildning. Välj om du behöver upphämtning och lämning på förskolan, heltid, deltid eller sporadisk hjälp. Från 278 kr i timmen för en heltidsbarnvakt före eventuellt RUT-avdrag.

Nanny Poppins

Nanny Poppins är en relativt ny aktör som har en styrka i transparens med urvalsprocessen av er nya barnvakt. Alla barnvakter har tidigare erfarenhet av att självständigt passa barn, är kontrollerade mot belastningsregistret och genomgår en djupintervju. Kostnaden för barnvakt beror på era behov, men från 358 kr i timmen (179 kr i timmen om ni har outnyttjat RUT-utrymme kvar).

Nanny.nu

Nanny.nu grundades 2007 och är idag det företag som har störst omsättning vad gäller barnpassning i Sverige. Nanny.nu har en enkel prismodell där du kan välja erfarenhetsnivå och skala priset därefter. Från gymnasiestudenter, till seniora barnvakter. En gymnasiestudent som barnvakt kostar från 334 kr i timmen och en senior barnvakt från 392 kr i timmen, före eventuellt RUT-avdrag.

Yepstr

 

yepstr hemsida barnvakt barnpassning

Yepstr är inte exakt vad du är van vid. Vi är inget företag som anställer barnvakter som vi sedan hyr ut, utan vi hjälper istället familjer att träffa duktiga barnvakter (privatpersoner mellan 15-21 år) i sitt närområde för att själva intervjua. Som privatperson kan man betala en annan privatperson upp till 9 999 kr/år för barnvaktstjänster/läxhjälp utan att påföra arbetsgivaravgifter och moms. Obs, detta gäller både dig och din partner, så tillsammans kan ni betala 19 998 kr till en barnvakt. Det går utmärkt att betala ytterligare 19 998kr till en annan barnvakt också!

Yepstr gör det sedan lätt att kommunicera, koordinera och sköta betalning på ett korrekt sätt och inkluderar en av de bästa försäkringarna som finns (ansvar-, olycksfall- och egendomsförsäkring via IF) mot en avgift på 10%.

Varför? Jo vår vision är att ta tillbaka barnvaktandet till hur det fungerade förr i tiden – när grannar litade på varandra och tog hjälp utan mellanhänder. Vi tror att Yepstr är det mest effektiva sättet att hjälpa så många som möjligt och dessutom tror vi att vi gör världen bättre när grannar lär känna varandra och börjar lita på varandra igen.

Barnvakt via Yepstr kostar mellan 80-120 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

En jämförelse av olika läxhjälpstjänster

Varför läxhjälp?

Läxhjälp är ett bra sätt för elever att bli självständiga och skaffa sig de färdigheter som krävs för att lyckas i skolan. Handledning handlar inte bara om att förbättra betygen utan det finns en lång rad fördelar med att arbeta med en handledare eller studiepartner. Läxhjälp leder till förbättrade arbets- och studievanor, ökat självförtroende och förbättrade attityd, med rätt läxhjälp förbättras till och med elevens sociala färdigheter. Och så förstås det självklara, bättre betyg i skolan.
Att finnas där som stöd åt sina barn är värdefullt under skoltiden, men handledning från äldre elever kan vara gynnsamt sett till det sociala, och närheten i åldern. Det blir en mer inspirerande miljö att arbeta med någon som själv, nyligen, gått igenom liknande situationer som era barn gör just nu. Idag finns det en hel uppsjö av alternativ för läxhjälp, från privata till offentliga organisationer. Från grannens barn till digitala verktyg. Alla de här alternativen kommer med egna fördelar, vilka vi försöker bena ut nedan.
Läxhjälp passar sig både för dem som har det kämpigt i skolan, och dem som behöver lite mer struktur till sina studier. Att ha läxhjälp betyder inte att du är en dålig elev och det är mer ett bevis på ambition än något annat att arbeta med en handledare. De flesta studenter har en eller flera lärare som de inte klickar med på ett pedagogiskt plan, även då kan det vara bra med en extrahandledare med ett mer passande sätt att undervisa just dig.
Ta en titt på listan nedan för att få en överblick över de vanligaste svenska alternativen för läxhjälp:

FÖRETAG TYP TIMKOSTNAD* STUDENTEN FÅR (kr/tim)** MINIMIKOSTNAD*** MAXBELOPP VEM INTERVJUAR?
MyAcademy Bemanning 565 125 8475 kr Inget Företaget
Allakando/ Smartstudies Bemanning 545 125 5450 kr Inget Företaget
Studybuddy Digital 570 110 5700 kr Inget Företaget
Yepstr Digital 110 100 110 kr 19 998 kr/år **** Familjen själva
Albert Automatisk Ingen Inga studenter 99 kr Inget Ingen intervju

Studybuddy

läxhjälp studybuddy

Studybuddy har funnit sedan 2004. Det är en av Sveriges största arbetsplatser för högskolestudenter. Via Studybuddy hittar ni äldre studenter som kommit längre i sin utbildning och som vill komplettera studierna med att handleda yngre elever. Studybuddys upplägg passar dig som söker ämneskunnig läxhjälp från ett närliggande universitet. Läxhjälp från Studybuddy innebär att hela studieplan hanteras och schemaläggs av handläggare på bolaget. Då bolaget ansvarar för förmedlingen av läxhjälp kan du, som förälder, luta dig tillbaka och låta Studybuddy sköta jobbet, men så tillkommer en prispremium till det.
Studybuddys styrka ligger i det stora utbudet av kurser och vikarierande läxhjälpare. Här hittar du även digital läxhjälp. Priserna varierar beroende på kurser, var du bor, schemaupplägg och om du föredrar privat eller delad undervisning.

MyAcademy

myacademy hemsida läxhjälp

MyAcademy grundades 2005 och är idag störst på läxhjälp i Skandinavien. MyACademy erbjuder både så kallade klippkort och löpande upplägg med en testperiod om 14 dagar. MyAcademy arbetar metodiskt med yngre ungdomar och fokuserar på studietekniken. Läxhjälpen kallas för studiecoacher och fyller i digitala rapporter så att föräldrarna kan följa sina barns resa. Medan Studybuddy lägger stor vikt vid ämneskunskap har MyAcademy valt att fokuset app studieteknik och motivation. För läxhjälp veckovis erbjuder MyAcademy priser från 2999:-/månaden.

Smartstudies

smartstudies hemsida läxhjälp

Smartstudies startade 2007 och finns på de flesta av Sveriges större orter. De har en slående expertis i matematik och språkstudier med sådan spännvidd att de kan arrangera läxhjälp för modersmål oavsett var ni kommer ifrån. Smartstudies erbjuder även läxhjälp för företag och vuxna. Läxhjälp från Smartstudies börjar från 236 kronor i timmen.

Allakando

Allakando har specifika utbud för era behov. Med särskilda kurser för högskoleprovet, digitala utbildningar och sommarundervisning hittar ni precis de tjänster som passar bäst för att höja betygen med läxhjälp. Med de intelligenta uppläggen följer även omfattande kvalitesgarantier och extratjänster som onlineutbildning inför högskoleprovet. Beroende på era behov börjar läxhjälp från Allakando från 399 kronor i timmen.

Albert

Albert är en digital mattelärare som finns tillgänglig dygnet runt, året runt. Det är ett läxhjälpsprogram anpassat för att hjälpa er klara av skolan och utvecklas i den takt som passar er bäst. Du kan ladda hem Albert till både iOS och Android. Albert finns i två (2) versioner, en basversion och en premiumversion. I basversionen får du alla lektioner och 10 tillfällen per kapitel där du kan fråga Albert om hjälp att lösa en uppgift. Vill du använda Albert mer än så, eller få tillgång till specialfunktioner som ”Testa dina kunskaper” kan du enkelt uppgradera till premiumversionen. Premiumversionen kostar 99 kronor i månaden.

Lärarjouren

lärarjouren hemsida läxhjälp

Lärarjouren grundades 2001 tillsammans med SU och KTH. Lärarjouren är expert på uppdrag som kräver hög ämneskunskap och våra lärarvikarier arbetar på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildning i Stockholmsområdet. Lärarjourens arbetar är både vikarier och läxhjälpare. Från 480 kronor i timmen för fysisk hjälp, eller 9 kronor i minuten för digital läxhjälp. Två gånger i veckan erbjuder lärarjouren kostnadsfri läxhjälp till elever i grundskolan och gymnasiet dit alla är välkomna, på Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Yepstr

yepstr läxhjälp hemsida

På Yepstr kommer du inte finna detaljplanerade tre månaders utbildningsprogram, certifikat och kvalifikationer. Däremot kan du räkna med att komma i kontakt med riktigt duktiga ungdomar i ditt grannskap som gärna hjälper till.  Då våra ungdomar arbetar utifrån sina egna modeller så rekommenderar vi att ni tar lite tid tillsammans först och diskuterar igenom upplägget.När du skapar en sökning så kan du förvänta dig flera svar då läxhjälps-uppdrag upplevs som meriterande och bra att ha på sitt CV! Hittade ni inte rätt kandidat på första försöket så har ni alltid rätt att tacka nej inom 30 min (gratis) och prova nästa kandidat.
Läxhjälp via Yepstr kostar mellan 80-130 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

5 tips inför sista terminen, sista rycket!

Nationella proven och slutuppsatserna närmar sig och många studenter börjar blicka mot slutet av grund- eller gymnasieskolan. Påväg mot sommarlovet är vägen fylld med projekt, prov och uppsatser. Innan terminen tar fart är det därför bra att börja förbereda inför den stadigt ökande arbetsbelastning, så att du får mer tid att njuta av den sista terminen innan alla vänner sprids för vinden, och stressen kan hållas under kontroll. Därför delar vi med oss av våra 5 favorittips för att ni ska ro hem slutbetygen.

1. Sätt upp din studieplan

När nationella proven närmar sig vill du vara redo med din studieplan. Att ha en studieplan för de sista veckorna innan nationella proven ger dig alla verktyg för att du inte ska skjuta upp studierna. Det är lätt att skjuta på plugget inför nationella proven, men glöm inte att du fortfarande kommer ha vanligt skolarbete som behöver göras samtidigt, sätt upp ett pluggschema så att du inte måste sitta långa nätter innan provdagen.

För att komma igång med din studieplan bör du välja 3 eller 4 dagar i veckan minst en månad i förväg då du spenderar 15-45 minuter studietid. Var konsekvent med dessa små läxstunder i en månad före nationella proven så hinner du gå igenom gammalt material.

2. Undvik att hårdplugga

Sista terminen plugga mycket

Vi är inte gjorda för att hårdplugga. För att du ska lära dig någonting är det bättre att köra lätta studier över en längre period, i motsats till att hårdplugga. Att tvinga dig själv till att proppa de sista dagarna fulla med plugg gör att du lätt glömmer det du studerat och framkallar onödigt stress. Om du har komplexa ämnen som matematik eller naturvetenskap kan du lära dig att komma ihåg formler, men det blir svårt att förstå dem.

3. Hitta en studiegrupp

Startup Stock Photos

Undvik att bli överväldigad av alla studier genom att hitta en studiegrupp. I en grupp om 3-5 personer som du träffar ett par gånger på upptampen till nationella proven så ökar du chanserna att få goda betyg. Alla människor besitter olika gåvor och just den fråga du har svårt för kanske någon av dina vänner förstår till fullo. Att studera i grupp är dessutom mycket roligare. Gör flash cards och frågesporter av studierna, lämna omdömen på varandras arbeten och diskutera nya koncept. Nyckeln ligger i att förklara för andra, snarare än att få det förklarat för dig.

4. Unna dig sömn. Mycket sömn.

När man börjar sista terminen och hamnar i en tung studieperiod förlorar man lätt det viktigaste receptet till framgång: sömn. Det är viktigt att få minst 7-8 timmars sömn varje natt för att upprätthålla fokus, behålla dina energinivåer och förbättra dina studieprestationer.

5. Be om hjälp

Vänta inte med att ställa frågor tills dagarna innan slutproven. Om du börjar se över ditt studiematerial några veckor i förväg vet du vilka frågor och ämnen du kan behöva extragenomgångar i. Lärare har ofta kontorstid antingen före eller efter skolan och andra elever som hjälper till med läxhjälp kan också klämma in extratimmar för att hjälpa dig om du frågar i god tid. Om du stöter på koncept som känns väldigt främmande kan privat läxhjälp vara till stor hjälp. Många som hjälper med läxhjälp är yngre och har nyligen genomgått samma situation som du själv. Dra nytta av de äldre studenternas expertis för att få ut det mesta av din studietid.

Låt oss presentera Yepstr för Företag

Fler och fler ungdomar i Sveriges storstadsområden vänder sig till Yepstr för att hitta arbete, ta vara på nya erfarenheter och utvecklas professionellt.  Med över 10 000 registrerade ungdomar bara i Stockholmsområdet så ser vi en daglig utveckling av nya superstjärnor, ungdomar som är redo för större utmaningar. Därför lanserar vi nu Yepstr för Företag, det naturliga steget för gymnasieungdomar som har visat prov på ansvarsfullhet, mognad och driv.

Från och med december 2017 kan alla Yeppar som nått erfarenhetsnivå 5 ta del av företagsjobb. Samma app, nya möjligheter.

Möt vårt företagsteam: Sofie och Jacob, community manager och VD på Yepstr. Sofie och Jacob kommer att bli välbekanta ansikten för ungdomar som når nivå 5 och företag som vill etablera lyckade lösningar med ett par extrahänder vid behov.

yepstr för företag

Hela teamet arbetar hårt med att bygga en suverän produkt för såväl företag som privata beställare och ungdomar. Men för er som söker en kontaktperson är det Jacob och Sofie som kommer vara er närmast. Har ni inget konto ännu, men vill testa Yepstr för företag? Det är super enkelt! Följ våra 4 steg på vår företagssida. Har ni ett konto redan? Då är det ännu enklare! Gå in på er profil i appen och klicka på “Yepstr för företag”. När ni lägger upp nya uppdrag kan ni nu välja “jag vill boka som företag”.

Jacob kommer att vara huvudsakligt ansvarig, medan Sofie fortsätter vara alla våra yeppars främst förkämpe och er främsta kontakt som företag. Vad kan ni förvänta er? Vi kommer att:

 • Finnas tillgängliga för att reda ut eventuella tekniska problem.
 • Löpande utbilda och hjälpa alla våra yeppar när de gör framsteg i sina karriärer.
 • Aktivt arbeta för att matcha intressanta företag med drivna ungdomar, och hjälpa båda parter att lyckas i sina roller.

Vad behöver ni hjälp med och vad förväntar ni er av oss och Yepstr för Företag? Lämna gärna en kommentar på inlägget eller ta kontakt direkt på hej@yepstr.com

Yepstr finns för att hjälpa ungdomar att smida sin egen lycka, med Yepstr för företag tar vi ännu ett steg i den riktningen.

5 tips för dig som ska träffa en ny barnvaktsfamilj – yepinlägg

Det här blogginlägget handlar om att möta en ny barnvaktsfamilj för första gången och har skrivits av vår fantastiska Yep Tove. Tove har lång erfarenhet av att arbeta som barnvakt via Yepstr och delar här med sig av sina bästa tips för dig som precis ska träffa en ny familj för första gången.

Att träffa en ny barnvaktsfamilj med vetskapen om att nästan all fokus ligger på dig är inte alltid särskilt lätt, jag skulle snarare sagt säga att det är en av de svårare situationerna du kan sätta dig i arbetsmässigt. Speciellt om det är en relativt ny situation för dig och inte är särskilt van vid att träffa nya människor. Första intrycket vet vi ju alla är otroligt viktigt när man träffar nya, men hur får man till det i samband med nervositet och press? För att familjen ska bli till Din barnvaktsfamilj behöver de ju kunna känna både tillit och förtroende till dig som ska passa deras barn så det måste du visa att du kan ge.

Jag tror att en väldigt viktig sak är att vara så lugn du bara kan. Självklart är det okej att vara nervös, det tror jag vi alla är eller var första gångerna vi träffade en ny barnvaktsfamilj. Men det är viktigt att nervositeten inte tar över hela situationen. Men hur ser man till det då, att vara lugn och stabil i det du gör och säger?

Tänk gärna igenom vad du ska säga innan du träffar dem. Tänk igenom vad som är viktigt att få fram när du presenterar dig själv så att du är säker på det och en väldigt bra sak att göra innan är att ha några frågor på lager till barnvaktsfamiljen. Till exempel, vad är barnet/barnens favoritaktivitet? Finns det några allergier? Vart finns den närmaste lekplatsen? Att ställa frågor är en perfekt sak att göra för att hålla igång samtalet men även för att visa att du är verkligen är engagerad och vill detta.

Jag tror att så länge du behåller ditt lugn och självförtroende så löser sig resten på vägen, men här har du 5 snabba och enkla tips för att lyckas med ditt första möte hos familjen du vill vara barnvakt till!

 1. Innan du knackar på, ta ett djupt andetag! Det är jätteviktigt att inte glömma bort andningen i jobbiga situationer.
 2. Gör inte “döda fisken” handslaget när du hälsar på familjen för första gången. Döda fisken är alltså när du inte alls lägger någon kraft i ditt handslag, det känns väldigt oengagerat och blygt. Ett stadigt handslag är en viktig grund för ett bra första intryck inför en ny familj!
 3. Jobba bort de negativa tankarna såsom “Nej det här gick inte bra”, “Inte kommer den här familjen vela ta hjälp av mig” och så vidare. Tänk inte så! Familjen har valt att prata med dig av en anledning och så länge du är glad och positiv så kommer allting säkert gå galant!
 4. Rikta mycket fokus på barnet/barnen om möjligheten finns. Fråga hur den eller de mår, vad den eller de gillar att göra! Det visar både engagemang men även så får förhoppningsvis barnet/barnen mer förtroende för dig.
 5.  Nämn gärna vad du har för tidigare erfarenheter av barn, kanske har du något syskon eller passat något barn inom släkten tidigare? Om inte, var ärlig med det och säg att du inte har någon tidigare erfarenhet men är ivrig att skapa din första!

Hoppas att detta hjälpte en smula och ett stort lycka till, barnvakts jobbet är verkligen något speciellt!

Tove

 

 

 

 

 

Vill du läsa fler tips och tricks från superyeppar från andra Yeppar?

Hur man visar framfötterna på jobbet – yepinlägg

Det här blogginlägget handlar om hur man visar framfötterna på jobbet och har skrivits av vår fantastiska Yep Tilda. Tilda har extrajobbat i flera år, och på sistonde även via Yepstr. Här delar Tilda med sig av sina bästa tips för hur du kan visa framfötterna på jobbet och därigenom ge ett gott intryck.

Jag har jobbat med allt möjligt sedan jag började extrajobba för cirka 6 år sedan. Jag har delat ut flyers iklädd kockkostym i köpcentrum, arbetat på café i rusningstid, hållit i en uppvärmning iklädd mjukisdjursdräkt samt arbetat som värdinna på en lägenhetsvisning. Arbeten som helt och hållet saknar någon tydlig koppling men som ändå innehåller två väsentliga likheter: en arbetsgivare och en anställd.

Nästan vem som helst kan bli anställd och göra ett bra jobb, men det är inte alltid man blir anställd igen. Jag har lärt mig att om man vill garantera det sistnämnda, är det viktigt att man visar framfötterna. Ser arbetsgivaren att man har ambition och viljestyrka att genomföra jobbet på bästa möjliga sätt är chansen stor att man blir anställd igen. Men hur gör man för att visa framfötterna? Jag brukar tänka såhär:

 1. Lyssna noga på instruktionerna och fråga om något är oklart- hellre klargöra allt i förväg än
  att behöva göra om något som man feltolkat. Om det är mycket på en gång skriv en
  checklista och bocka av allt du gjort så glöms inget.
 2. Arbetar du på ett event eller liknande, se till att allt är som det ska- Finns det vatten
  överallt? Står det något tomt framme? Behöver något fyllas på? Att visa för din arbetsgivare
  att du kan hitta egna arbetsuppgifter utan att behöva fråga hela tiden är ett gott tecken. Det är dock viktigt att inte kliva på någons tår. Så om du fått strikta instruktioner om att endast plocka tomma glas, spring inte iväg och hämta en bricka med snittar och gå runt med dessa utan att fråga din arbetsgivare.
 3. Var alltid trevlig- jag har flera gånger gått till ett jobb med ett humör långt under ”glad-sträcket” och alldeles för lite sömn i bagaget, men det är inte min arbetsgivares fel. Ta aldrig ut din ilska eller trötthet på ditt jobb. Ett par djupa andetag, favoritlåten i hörlurarna på väg till jobbet och ett leende botar det mesta. Det är okej att må dåligt, men skjut undan ilskan tills passet är över.
 4. Testa olika metoder när saker inte går som de ska- att sitta barnvakt åt ett barn som blivit övertrött och ledsen kan vara otroligt stressigt.  Stanna då upp, andas lugnt och testa sedan allt du kan komma och tänka på. Lyft upp barnet i famnen och vagga det, ge barnet vatten/napp/gosedjur/snuttefilt, ibland kan barnet blivit varm så att fläkta eller blåsa svagt kan hjälpa, det är även otroligt viktigt att försöka behålla lugnet själv. Om ingenting fungerar är det helt okej att ringa föräldrarna. Be de komma hem, eller fråga om de har någon hemlig metod de vet fungerar. När det kommer till barnpassning är det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, här visar framfötterna främst genom att du visar viljan att göra ett bra jobb.
 5. Sitt inte med telefonen- även om det inte finns massor att göra just precis då är det inte okej. Sociala medier kan alltid vänta till senare, speciellt om du är på ett jobb med kunder runt omkring. Att stå och scrolla bland flöden under arbetstid kommer minska dina chanser att få nya jobberbjudanden. Väntar du ett viktigt samtal är det en annan grej, men se till att informera din arbetsgivare om det då i förväg.

tove_visa_framfotterna_nytt_jobb

Lycka till! // Tilda

Vill du läsa fler tips och tricks från andra Yeppar?

11 tips för lyckad barnpassning för er och er barnvakt

Varesig du ska ut för kvällen eller har svårt att anpassa arbetet efter dagisschemat så är en barnvakt en bra idé för att lätta på familjens stress. Att hitta rätt barnvakt och att lära känna dem under en intervju är en svår fråga i sig.

Yepstr förmedlar barnpassning åt hundratals barn i månaden, och baserat på tips från de familjer som använder tjänsten, de som passar barnen och mängder av möten däremellan så har vi nu tagit fram den här guiden för hur ni hittar en barnvakt för just er familj.

Det här inlägget är en fortsättning på våra intervjuer med superyepparna Tilda och Alma.

varför söker ni barnpassning och vad är drömbilden?

Börja med att etablera varför ni söker barnpassning och er drömbild av er barnvakt. Det finns många olika sorters barnvakter; från de lekfulla till de disciplinerade, de erfarna, eller de . Ta en ordentlig funderare kring vilken slags tillvaro ni vill att barnvakten ska bidra till. Det är viktigt att inte lura er själva här, för en barnvakt bidrar till hela familjens välmående och inte bara barnen.

Ställ de breda frågorna; ålder, kön, personlighet och intressen. Ta era behov och önskemål i lika stor beaktning. Medan grannens 14-åriga dotter kommer väldigt bra överens med barnen så är det inte säkert att hen är mogen nog att laga mat, lägga barnen till sängs eller att hålla scheman ännu. Desto äldre barnvakt, desto mer redo för ansvar, men desto yngre desto närmare till hands för lek och skoj tillsammans med barnen.

Med en tydlig drömbild kring er barnvakt kan ni nu börja fundera på barnens önskemål och behov.

Frågor och behov

När du har drömbilden klar för Er, familjen, kan du nu rikta blicken mot barnen. Skriv ned en lista på frågor som är specifika för era barn. Har ni en blyg treåring kan ni fråga kandidaten om hen har någon erfarenhet av blyga barn. Med mer aktiva barn är frågor kring hur man hanterar energin och håller dem sysselsatta viktiga.

Blanda behovsfrågorna med de formella frågorna som “hur mycket erfarenhet har du av att vara barnvakt sedan tidigare”, “hur tillgänglig är du på helgen?”. Använd listan som en mall för att vara säker på att du kan kontrollera och jämföra era kandidater med varandra.

Färdighetskrav

Barnvakter kommer i alla former. Det finns de utbildade, erfarna, unga, de som har lätt till skratt och de som är disciplinerade. Alla de stora och mjuka frågorna är viktiga, men också nära till hands. Ta ett steg tillbaka och fundera på exakt vilken sorts bakgrund er barnvakt behöver ha.

Deltar era barn i flera idrotter eller andra aktiviteter efter skolan? Ställ körkortskrav. Behöver era barn komma ut utomhus mer eller ägna sig mer åt sina läxor? Hitta en barnvakt som kan hjälpa till med läxorna under barnpassningen eller som har ett intresse av att vara utomhus.

Alla de färdigheter som ni önskar hos en barnvakt bör ni adressera och lyfta fram tidigt i processen, så att ni får ut det mesta av den tid som barnvakterna spenderar med era barn.

Barnpassning och schemaläggning

Följ ert schema under en månads tid, kolla upp vad ni faktiskt hade behövt stöd med. Hur lång tid i förväg hade ni kunnat förutse behovet? Hur ofta behöver ni hjälp på okonventionella tider och hur mycket kan schemaläggas som återkommande hjälp?

Alla sådana här saker hjälper er ge en korrekt uppdragsbeskrivning så att varken ni eller er framtida barnvakt blir fångade av situationer då ni behöver kalla in någon annan i sista minuten, eller ställa in era egna (eller deras) planer, det hjälper er även beräkna budget och dylikt.

För enkel schemaläggning kan ni även använda Yepstr, där schemaläggning, betalning och kontakt sker direkt i appen. Ni kan även boka barnvaktsinervjuer med yeppar från er kommun. Appen når bara ut i ert närområde och är därför även ett bra alternativ för att hitta en ersättare med kort varsel ifall er ordinarie barnvakt är sjuk eller liknande. Testa Yepstr här!

Logistik

Relaterat till tidsaspekten är förstås frågan om logistik. Vid nödfall, kan er barnvakt då ta er till eller från er på ett smidigt sätt? Olyckliga och oförutsedda händelser som att något av era barn gör illa sig innebär logistiska frågor då barnvakten akut kan behöva komma in och passa det andra barnet.

Förväntningar på er barnvakt

Berätta klart och tydligt för er barnvakt vad som förväntas av henom. Behöver hen vara tillgänglig med kort varsel över helger? Var tydlig med det. Skriv ned förväntningarna på ett papper så att inga missförstånd uppstår. Ifall barnvakten ska hjälpa till att städa upp efter maten, förtydliga det i uppdragsbeskrivningen. Även saker som påverkar era barn indirekt bör skrivas ut tydligt i skrift, vanliga frågor som behöver behandlas kan var: Får hen ringa personliga samtal under arbetstiden?

Hur känner ni inför eventuella bilder tillsammans med barnen i sociala medier? Får hen ta med barnen på personliga brådskande ärenden eller är det bättre att avboka dagens arbete isåfall?

Skriv ned era förväntningar och diskutera igenom dem tillsammans med er barnvakt. Diskutera även vad som förväntas när barnen har gått till sängs eller hur hen får bruka huset. Det är skönt för er barnvakt att veta vad reglerna för att äta mat från er kyl eller kolla på er TV är.

Barnvaktens roll i Uppfostran

Hur vill ni att barnvakten ska göra när era änglar tappar humöret och beter sig som riktiga troll? Har ni en time out-regel? Arbetar ni med förbud? Eller försöker ni styra dem till andra aktiviteter? Alla familjer har sitt sätt att uppfostra, var noggrann med att kommunicera detta till barnvakten redan vid intervjun, så att de är redo och känner att det är en metod som de kan arbeta med.’

Etablera även detta framför och tillsammans med barnen, ifall de beter sig illa medan både ni och barnvakten är hemma, stötta barnvakten i att disciplinera barnen så att ni demonstrerar ert stöd för deras medverkan i uppfostran.

Husregler

Man vill gärna förvänta sig att barnen ska vara änglalika även då ni inte är hemma, men alla barn testar gränser. Därför är det viktigt att skriva ned vilka regler som gäller i ert hem, för hur ska barnvakten kunna hjälpa era barn att efterleva dem ifall hen inte kan dem?

Skriv ut reglerna och diskutera igenom dem tillsammans med er barnvakt, så att hen kan hjälpa till att införliva dem i vardagen. Regler och listor kan kännas tråkigt, men kom ihåg att detta blir en arbetsplats för er barnvakt. 

Barninventering

Ännu en lista i raden. Det är viktigt att du inte glömmer inventering av dina barn. Behöver Kalle höra en godnattberättelse innan han kan somna? Får Emilia exemutslag en gång i kvartalet? Allting som gäller hälsa eller på annat sätt speciellt beteende för ett välfungerande umgänge för barnen och barnvakten behöver förklaras i detalj, för vid eventuell kris är det inte säkert att er barnvakt har koll på vad som krävs.

Var även tydlig med var ni förvarar förstahjälpenlåda, brandsläckare och andra saker som krävs vid eventuell krissituation.

Dela med er av era erfarenheter

Inkludera det roliga i er inventering också, men var även uppriktig med vad som har funkat och inte förr. Ramlar Oskar ofta när han spelar fotboll? Säg det, så att inte er barnvakt behöver känna oro för att hen gjort något fel.

Barnpassning är för barnvakten lika mycket vänskap som jobb

Trots att du är en förälder som anlitar en barnvakt som ska vara en vän åt din barn i månader, kanske år, framöver så är det bra att behandla relationen som en vanlig affärsrelation. Ha ett tydligt schema, löneavtal och en öppenhet kring när och hur löneutbetalning sker.

Andra frågetecken som bäst löses på förhand är hur ni förväntar er att er barnvakt hanterar semestertider och hur ni ska hantera extraarbete eller månader med färre timmar än vanligtvis. Visa respekt för er barnvakts tid och kräv samma respekt tillbaka. Med en affärsmässig relation från början blir det lättare att hantera framtiden.

Hitta barnvakter i ert område på Yepstr idag!

© 2018 Yepstrs blogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.