Meny Stäng

9 sommarjobb för ungdomar i gymnasiet

Sommaren närmar sig med stormsteg och med det kommer sommarjobben. Är du en av de gymnasieelever som inte hittat rätt sommarjobb, behöver akut hjälp eller bara funderar på vilka sommarjobb som finns? Då är den här guiden för dig.

Vilka sommarjobb som finns varierar ifall du bor i Malmö, Sollentuna eller Östersund, men du hittar dem på ungefär samma sätt. För visst finns det fortfarande sommarjobb för sen ansökan och alla åldrar. Vi har listat 10 sommarjobb 2018 för dig som går i gymnasiet.

Vet du inte vilket sommarjobb som passar dig bäst? Tänk på detta:

 • Plats: Tänk på var du vill sommarjobba. Har du ett lantställe, vill du vara “i stan” över lunchen eller kanske i skärgården? Värt att fundera på!
 • Schema och arbetsperiod: Låt inte hela sommaren gå till arbete. Fråga redan på arbetsintervjun hur länge uppdraget gäller och hur schemat ser ut om dagarna.
 • Arbetsbörda: Vissa jobb kräver mer fysisk ansträngning än andra. För somliga är detta önskvärt, för andra inte. Vad känner du?
 • Rykte: Fråga tidigare sommarjobbare hur deras erfarenhet var på den plats du är sugen på att söka till.

Den här artikeln är skriven av Yepstr: Sveriges största app för ungdomsjobb. Vi har tidigare skrivit om hur du hittar ungdomsjobb under gymnasietiden. Med vår app hittar du enkelt akuta sommarjobb i ditt närområde, exempelvis gräsklippning eller sommarprojekt som målning.

Skaffa Yepstr idag!

Nu kikar vi på 9 sommarjobb för dig som är under 19 och går i gymnasiet!

Sommarjobb inom serviceyrken

Sommarjobba i butik

Skobutik för ungdomsjobb

Bara för att de ordinarie anställda tar semester så kan inte butiker stänga ned hela juli. Eftersom att många butikskedjor redan anställer ungdomar så är de vana vid att ta in extrahjälp från sommarjobbare.

Tips: det finns många fler butiker än bara de stora kedjorna. Ta med en bunt utskrivna CV:n och lämna in i butiker nära en plats där du vill arbeta.

Hitta butiksjobb

Sommarjobba på hotell

Hotellfrukost med sommarjobbare

Medan resten av landet tar semester varvar hotellen upp. Att sommarjobba på hotell kan innebära allt från att jobba i receptionen, till frukosten eller till och med som fastighetsskötare. Perfekt för dig som vill arbeta i en väldigt social miljö och kunna förlänga efter sommaren.

Hitta hotelljobb:

Sommarjobb inom vården

Sjukhus, typisk arbetsplats för sommarjobb

Sommarjobba inom vården, perfekt för dig som har ett sug efter att studera till sjuksköterska eller läkare i framtiden. Få in din första fot och skaffa erfarenhet från en spännande bransch.

Hitta sommarjobb inom vården

Sommarjobb vid lantstället

Sommarjobba på restaurang eller i café

Vanligt ungdomsjobb i kafé

På sommaren flyttas café- och restaurangverksamheterna ut i skärgården och andra sommarorter. Det är vanligt att caféer utanför städerna är lokalägda och öppningar är därför svårare att hitta på nätet. Men de uppskattar absolut ifall du tar dig tid att ringa eller besöka med sin sommarjobbsansökan.

Tips: Vissa restauranger och caféer i stan har en till verksamhet på populära sommarorter. Populära Stockholmsrestaurangen Monrads har även en restaurang på Sandhamn, till exempel.

Hitta restaurangjobb

Sommarjobba i kiosk

Utländsk kiosk, typisk kiosk som finns vid stränder om somrarna.

När de svenska stränderna och strandpromenaderna ökar i popularitet gör även de kringliggande kioskerna det. Då behövs det extrapersonal! Att arbeta i en strandkiosk är superkul och du får lära dig en hel del om kassa- och kundhantering.

Tips: Fundera på vilka sommaraktiviteter som är populära, finns det mycket folk finns det garanterat en kiosk i närheten! Exempel är minigolfbanor och volleybollplaner.

Hitta kioskjobb:

sommarJobba i matvarubutik

matvarubutiker söker sommarjobbare!

Matvarubutiker anställer massvis med ungdomar för ungdomsjobb, men de som arbetar under året tar sommaren som ett tillfälle för att resa eller börja med något nytt. Här finns det stora möjligheter till övertid, vilket betalar bra.

Hitta butiksjobb:

Sommarjobba utomhus

Sommarjobba som ungdomsledare

Glada ungdomar på sommarläger, vill du sommarjobba på läger?

Sommaren är en högtid för läger av olika slag! Din förening, min förening, allas föreningar har sommarläger, dessutom poppar det upp flertalet konfirmationsläger och liknande som söker flertalet ledare!

Hitta jobb som ungdomsledare

Sommarjobb som idrottstränare eller på sportläger

Flickor på träningsläger, sommarjobb som idrottstränare

Under sommaren, och andra lov, arrangeras sportläger runtom i landet. Att jobba på idrottsläger innebär att du viger en stor del av sommaren till ditt sommarjobb, men även att du är utomhus, lär känna massvis med nya människor och får en erfarenhet för livet. Det är lätt att googla fram idrottsläger och de söker många medarbetare.

Tips: Tänk tillbaka på vilka sporter du själv engagerat dig i och prata med dina gamla tränare, de kanske är engagerade i något läger.

Sommarjobba via Yepstr

Är du en ungdom mellan 15-21 år? På Yepstr kan du hitta ditt första jobb, tjäna pengar och ta klivet in på arbetsmarknaden. Vare sig du söker ett sommarjobb för att tjäna en slant till en resa, extrajobb vid sidan av studierna eller helgjobb när schemat tillåter, så bygger du, genom att använda Yepstr, ditt CV och skaffar dig värdefulla referenser. Hos oss hittar du jobb som barnvakt, trädgårdshjälp, hundvakt, läxhjälp, eller varför inte en festfixare. När du visat dig duktig och nått en tillräckligt hög nivå (ja vi har levels), har du möjlighet att söka till företag som letar extrapersonal eller erbjuder andra typer av studentjobb och ungdomsjobb. Häng med och inled din karriär på Yepstr.

Läs mer

Ladda ner Yepstr nu!

Andra artiklar som kanske intresserar dig

Sommarjobba med Yepstr

Den ultimata guiden till ungdomsjobb

5 sätt ni kan använda Yepstr som småföretagare

Yepstr för småföretagare

Som småföretagare är det svårt att hitta tid för avslappning. Så fort det dagliga arbetet är över så är det dags att ta tag i alla småuppgifter som har hopat sig under veckan. Nu kan ni lägga ut flera enklare uppgifter på de drivna ungdomar som redan har genomfört flera stycken uppdrag via Yepstr.

Organisera ert digitala liv

När man lever ett produktivt liv i hög takt är det lätt att livet runtom bli stökigt. Hitta hjälp för att organisera ert företag.

Hamna på rätt bana genom att ta in någon som kan organisera era mappar, dokument och filer. Sätt upp strukturen och låt en yep hantera organiseringen, på nolltid så är du igång igen och med mer kreativt utrymme än någonsin.

organisera på kontoret

Som småföretagare är organisation på kontoret inte helt lätt att uppehålla. Att organisera kontoret kan hjälpa mer än ni tror. Anställda blir gladare och känner sig mer motiverade när arbetsmiljön är välorganiserad, dessutom gör det ett gott intryck vid kundmöten. Läs gärna Recruitloops artikel med 5 anledningar till varför ett välstädat kontor spelar roll.

Event och mässor

Att anordna eller delta i branschevenemang och mässor är bra för affärerna, men utmattande. För många företag är det nästan praxis att ta in extrapersonal för såna investeringar. Många småföretagare vänder sig till oss för den här sortens uppdrag. Att anlita ungdomar innebär att ni får medarbetare som är energiska, trevliga och framåt. Flowlife använde Yepstr för mässförsäljning. Det viktigaste för Flowlife är att man säljer en känsla, och då är energin allt.

Testgrupper

QA-testning, smakprover och andra testgrupper kan vara svåra att fylla ut. Att använda Yepstr för testgrupper av olika slag har visat sig vara populärt bland företag. Ungdomarna är uppvuxna med teknik, slutar skolan redan innan den vanliga arbetsdagen är över, och dessutom har de nya perspektiv.

Marknadsföring för småföretagare

Bra marknadsföring kräver tid och fokus, därför hamnar vissa aktiviteter lätt på sidolinjen för småföretagare, fastän de ger goda resultat. Exempelvis kan det vara lönsamt att dela ut flyers, men inte tillräckligt för att ägna sin egen tid åt det. Att använda yeppar för att dela ut flyers eller sätta upp affischer över stan gör att ni får ut ordet, medan ni ägnar er åt er kärnverksamhet.

Borde du skaffa läxhjälp inför nationella proven?

De nationella proven är de viktigaste proven under skolåret. Höga betyg på nationella proven innebär högre slutbetyg och ökade möjligheter att komma in på drömskolan. Det finns förstås många andra viktiga delar som spelar in i ditt slutbetyg, men det är absolut nödvändigt att göra sitt bästa på de nationella proven.

Det är inte lätt att motivera sig när sport- och påsklov hopar sig ungefär samtidigt som de nationella proven. Lyckligtvis finns det hjälp. Det finns testprover och annat material online. Testprover är oftast gamla prov med verkliga frågor i stil med vad du kommer att möta på nationella proven. För somliga kan några timmar tillsammans med någon som nyligen gjort nationella proven vara det som tar en över tröskeln. Det här inlägget är för dig som funderar på om du borde skaffa läxhjälp inför de nationella proven. Ibland gör emellertid en personlig handledares uppmärksamhet all skillnad. Ta en titt på för- och nackdelarna med läxhjälp.

Läxhjälp hjälper med struktur

Läxhjälpare – oavsett om de är privata eller arbetar för ett läxhjälpsföretag – har erfarenhet av att planera sina studier och förbereda sig inför provtillfällen. De flesta läxhjälparna hjälper individuella studenter såväl som studentgrupper. För att få ut det mesta av din läxhjälp borde du göra ett testprov innan ni ska ses, så att ni tillsammans kan bestämma vad du behöver arbeta på.

Läxhjälp motiverar dig

Även om du inte alltid kommer ha din läxhjälpare på plats medan du studerar så kan de hjälpa till med att hålla koll på dina framsteg, sätta mål och ge den motivation som krävs för att du ska kunna svara på testfrågorna på egen hand.

Läxhjälp är personlig

Till skillnad från studiekurser eller lektioner i skolan så hjälper läxhjälpare med dina specifika problem. Om du ständigt får höga poäng på del A men har problem med del C kan din läxhjälpare sätta detta i din läroplan så att ni, tillsammans, kan ta er igenom era utmaningar.

Läxhjälp kan bli dyr

Baksidan av läxhjälp är att kostnaderna kan skena. Läxhjälp kostar 90-450 kronor per timme, ofta med en minimikostnad per månad. För somliga är detta en värdefull investering, men för andra är det aningen för dyrt.

Om kostnaden för läxhjälp får dig att tveka kan det vara värt att överväga om du kan använda dig av det för två eller fyra fokuserade läxhjälpstimmar där du kan få hjälpa att komma igång snabbt. Det finns en hel del privat läxhjälp med flexibla scheman, exempelvis via Yepstrs app.

Om du vill veta hur mycket läxhjälp kostar, se vår prisjämförelse av olika läxhjälpstjänster.

Läxhjälp betyder inte garanterad framgång på de nationella proven

Många läxhjälpsföretag påstår sig garantera förbättrade resultat och bevisad effekt av just deras metoder, men det är inte sant. I slutändan handlar allt om dig och din vilja att studera. Läxhjälp är ett verktyg för att hjälpa dig komma igång och att strukturera ditt arbeta. Du måste ta till dig den feedback du får, använda de studietekniker du lär dig och arbeta hårt på egen hand för att nå hela vägen.

Vårkalender 2018 – vårens alla händelser

Med en vårkalender och genom att anlita någon av Yepstrs tusentals ungdomar som söker korttidsuppdrag får du hjälp med dina vårprojekt samtidigt som du hjälper ambitiösa ungdomar in i arbetslivet. Nedan följer några exempel på hur Yepstr kan hjälpa just dig.

Vårstädning

En vårkalender börjar med vårstädningen. Känslan av att det är dags att rensa ut det gamla och göra plats för det nya börjar infinna sig i takt med att vårsolen tittar fram. Med bärhjälp från Yepstr kan du bli av med de där gamla möblerna eller kläder du inte längre använder.

Plantera nytt

Att plantera nytt i trädgården med de förväntningar som det innebär uppskattas av många. Men för att kunna göra den roliga delen av trädgårdsarbetet krävs ofta en rejäl upprensning. Sommarjobbare hjälper gärna till att rensa ogräs och göra fint i trädgården då att du kan fokusera på det roliga.

Majbrasa

Grenar och ogräs som blir kvar efter rensningen i trädgården kan med fördel användas för att göra upp en härlig majbrasa. Samla vänner och familj för att välkomna våren och blicka framåt mot de ljusa stunder som väntar.

Studentmottagning

Vårens alla fester byts snart mot sommarens första, studentmottagningen. Här finns tillfälle att göra något extra och hylla våra nyblivna studenter. Självklart ska du som förälder vara med och njuta av festligheterna, så ta hjälp av de ungdomar som själva har ett tag kvar till studenten. De kan hjälpa dig med allt från matlagning och förberedelser till servering och underhållning på festen.

Midsommar

Din vårkalender avslutas med försommarens största händelse, midsommar. Denna klassiska högtid ska vara rolig, inte stressig. Kommer regnet hålla sig borta eller ska vi planera för att hålla festligheterna inomhus? Hur ska vi hinna med allt? Dessa bekymmer kräver ofta extra förberedelser, något som sommarjobbare gärna hjälper till med. De kan även ta hand om disken under dagen, och kanske behöver ni musikunderhållning framåt kvällen? Allt detta hittar ni i Yepstr-appen!

Tips för att sätta samman familjens egen vårkalender

Det finns många olika knep för att hålla alla i familjen uppdaterade om vårens händelser. Momof6 har här satt samman en bra lista över digitala och analoga familjekalendrar.

En jämförelse av olika trädgårdstjänster

Varför Trädgårdshjälp?

Vill du koppla av i din trädgård, men verkar mest spendera tid på att rensa ogräs eller försöka hålla gräsmattan vältrimmad?Att anlita trädgårdshjälp är värt kostnaden och kan till och med spara pengar på lång sikt. Att ha en fin trädgård kan öka värdet på er trädgård, men framför allt bespara er all tid och pengar som går åt till omodling i annat fall.

Från landskapsarkitekter till grannens tonåring, trädgårdshjälp kommer i många olika former. När du anlitar en trädgårdsmästare eller landskapsarkitekt betalar du för deras kunskaper och hårt arbete, medan lättare uppgifter som gräsklippning kan utföras av otränade ungdomar. Att underhålla gräsmattan kan räcka långt.

Lycka till med jakten efter nästa trädgårdshjälp!

Företag Pris* (kr/tim) Nivå RUT-avdrag
Adoer 350 Heltidsarbetare Ditt ansvar
Smartaval 310 Mångsysslare Ditt ansvar
Hemrex 356 Mångsysslare Ditt ansvar
Proassistans 440 Trädgårdsproffs Ditt ansvar
Yepstr 100 Ungdomar Ej möjligt

Adoer

trädgårdshjälp från adoer

Adoer startade 2013 och började då tillhandahålla trädgårdsmästare och aborister hjälpt hundratals husägare, bostadsrättsföreningar och företag över hela Stockholm.

Adoer kan hjälpa dig med allt från enklare sysslor som städning och trädbeskärning, till mer avancerad anläggning av färdig gräsmatta och trädgårdsanläggning. Innan RUT-avdraget kostar trädgårdshjälp från Adoer från 350 kr/tim.

Smarta val

trädgårdshjälp med smartaval

Smarta Val är en helserviceleverantör av hemhjälp som erbjuder såväl matlagning som trädgårdshjälp. Smarta val erbjuder såväl engångsuppdrag som löpande stöd.  Trädgårdshjälp från Smarta Val är såväl ansvarsförsäkrad som RUT-berättigat.
Innan RUT-avdraget kostar trädgårdshjälp från Smarta val 310 kr/tim.

Hemrex

trädgårdshjälp från Hemrex

Hemrex är ytterligare en bred hemtjänstleverantör som ämnar att bespara dig tid. Här hittar du en lång rad tjänster, från IT-tjänster till trädgårdsarbete, utfört av anställda s.k. Hemrexare.
På Hemrex betalar du från 356 kr/tim för RUT.

Proassistans

trädgårdshjälp från Proassistans

Proassistans har tillhandahållit trädgårds- och hushållstjänster  sedan 2009. De som arbetar vi Proassistans är anställda och arbetet är RUT-berättigat.

Yepstr

trädgårdshjälp från Yepstr

Yepstr är inte exakt vad du är van vid. Vi är inget företag som anställer barnvakter som vi sedan hyr ut, utan vi hjälper istället familjer att träffa duktiga barnvakter (privatpersoner mellan 15-21 år) i sitt närområde för att själva intervjua. Som privatperson kan man betala en annan privatperson upp till 9 999 kr/år för barnvaktstjänster/läxhjälp utan att påföra arbetsgivaravgifter och moms. Obs, detta gäller både dig och din partner, så tillsammans kan ni betala 19 998 kr till en barnvakt. Det går utmärkt att betala ytterligare 19 998kr till en annan barnvakt också!

Yepstr gör det sedan lätt att kommunicera, koordinera och sköta betalning på ett korrekt sätt och inkluderar en av de bästa försäkringarna som finns (ansvar-, olycksfall- och egendomsförsäkring via IF) mot en avgift på 10%.

Varför? Jo vår vision är att ta tillbaka barnvaktandet till hur det fungerade förr i tiden – när grannar litade på varandra och tog hjälp utan mellanhänder. Vi tror att Yepstr är det mest effektiva sättet att hjälpa så många som möjligt och dessutom tror vi att vi gör världen bättre när grannar lär känna varandra och börjar lita på varandra igen.

Trädgårdshjälp via Yepstr kostar mellan 80-120 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

En jämförelse av olika barnvaktstjänster

Varför Barnvakt?

Att hitta en barnvakt som fungerar bra med familjen, som kan rycka in snabbt vid behov och som man känner att man kan lita på är ofta livsförändrande. Med en bra barnvakt vid sin sida har man helt plötsligt möjlighet att vara med på sociala sammanhang eller öronmärka värdefull egentid med sin partner.

Resultatet? En gladare, mer harmonisk familj med mer kvalitetstid och föräldrar med mer energi som återigen kan känna sig “i kontroll” igen.

Men att hitta en barnvakt som passar är ofta lättare sagt än gjort. De vanligaste problemen familjer erfar är att de själva saknar kontaktnätet och att de barnvakter de tilldelas via förmedlingstjänster ofta bor för långt bort, har svårt att rycka in med kort framförhållning eller är alldeles för dyra.

I syfte att hjälpa fler hitta bästa möjliga barnvakt har vi skapat den här sammanställningen av några av Sveriges största barnvaktstjänster. I jämförelsen finns mer traditionella barnvaktsföretag (som rekryterar och “hyr ut” barnvakter) såväl som en Yepstr där du skapar en annons som skickas till barnvakter i ditt närområde.

Lycka till med barnvaktssökandet!

FÖRETAG PRIS (KR/TIM)* MINIMIKOSTNAD (KR)* BARNVAKTEN TJÄNAR (KR/TIM)** BARNVAKTSINTERVJU MAXBELOPP PER BARNVAKT (KR/ÅR)*** RUT-AVDRAG
Nanny by Tellus 378 1512 (4 tim) 100 Företaget Inget Ditt ansvar
MyNanny 359 898 (2,5 tim) 90 Företaget Inget Ditt ansvar
Nanny Poppins 359 898 (2,5 tim) 90 Företaget Inget Ditt ansvar
Nanny.nu 334 1000 (3 tim) 103 Företaget Inget Ditt ansvar
Yepstr 100 50 (0,5 tim) 90 Familjen själva 19 998 Ej möjligt

* Obundna, spontana uppdrag
** Barnvakt 17 år ingångslön (före eventuell skatt)
*** Baserat på två personer i hushållet. En privatperson kan betala en barnvakt upp till 9 999 kr per år utan att påföra arbetsgivaravgifter eller moms. Yepstr håller koll.
Källa: företagens hemsidor samt direktförfrågan

Nanny by Tellus

Nanny by Tellus hemsida barnvakt barnpassning

Nanny by Tellus skräddarsyr sina upplägg efter era behov, både med långsiktiga upplägg för barnvakt varje vecka och mer sporadisk hjälp. Kostnadsupplägget beror på erfarenhetsnivå och vilken sorts upplägg ni söker. Nanny by Tellus erbjuder engelsktalande barnvakter. Från 338 kr i timmen före eventuellt RUT-avdrag.

MyNanny

MyNanny finns över hela landet och har ett brett utbud av barnvakter som genomgått särskilda utbildningar, exempelvis olycksfallsutbildning. Välj om du behöver upphämtning och lämning på förskolan, heltid, deltid eller sporadisk hjälp. Från 278 kr i timmen för en heltidsbarnvakt före eventuellt RUT-avdrag.

Nanny Poppins

Nanny Poppins är en relativt ny aktör som har en styrka i transparens med urvalsprocessen av er nya barnvakt. Alla barnvakter har tidigare erfarenhet av att självständigt passa barn, är kontrollerade mot belastningsregistret och genomgår en djupintervju. Kostnaden för barnvakt beror på era behov, men från 358 kr i timmen (179 kr i timmen om ni har outnyttjat RUT-utrymme kvar).

Nanny.nu

Nanny.nu grundades 2007 och är idag det företag som har störst omsättning vad gäller barnpassning i Sverige. Nanny.nu har en enkel prismodell där du kan välja erfarenhetsnivå och skala priset därefter. Från gymnasiestudenter, till seniora barnvakter. En gymnasiestudent som barnvakt kostar från 334 kr i timmen och en senior barnvakt från 392 kr i timmen, före eventuellt RUT-avdrag.

Yepstr

 

yepstr hemsida barnvakt barnpassning

Yepstr är inte exakt vad du är van vid. Vi är inget företag som anställer barnvakter som vi sedan hyr ut, utan vi hjälper istället familjer att träffa duktiga barnvakter (privatpersoner mellan 15-21 år) i sitt närområde för att själva intervjua. Som privatperson kan man betala en annan privatperson upp till 9 999 kr/år för barnvaktstjänster/läxhjälp utan att påföra arbetsgivaravgifter och moms. Obs, detta gäller både dig och din partner, så tillsammans kan ni betala 19 998 kr till en barnvakt. Det går utmärkt att betala ytterligare 19 998kr till en annan barnvakt också!

Yepstr gör det sedan lätt att kommunicera, koordinera och sköta betalning på ett korrekt sätt och inkluderar en av de bästa försäkringarna som finns (ansvar-, olycksfall- och egendomsförsäkring via IF) mot en avgift på 10%.

Varför? Jo vår vision är att ta tillbaka barnvaktandet till hur det fungerade förr i tiden – när grannar litade på varandra och tog hjälp utan mellanhänder. Vi tror att Yepstr är det mest effektiva sättet att hjälpa så många som möjligt och dessutom tror vi att vi gör världen bättre när grannar lär känna varandra och börjar lita på varandra igen.

Barnvakt via Yepstr kostar mellan 80-120 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

En jämförelse av olika läxhjälpstjänster

Varför läxhjälp?

Läxhjälp är ett bra sätt för elever att bli självständiga och skaffa sig de färdigheter som krävs för att lyckas i skolan. Handledning handlar inte bara om att förbättra betygen utan det finns en lång rad fördelar med att arbeta med en handledare eller studiepartner. Läxhjälp leder till förbättrade arbets- och studievanor, ökat självförtroende och förbättrade attityd, med rätt läxhjälp förbättras till och med elevens sociala färdigheter. Och så förstås det självklara, bättre betyg i skolan.
Att finnas där som stöd åt sina barn är värdefullt under skoltiden, men handledning från äldre elever kan vara gynnsamt sett till det sociala, och närheten i åldern. Det blir en mer inspirerande miljö att arbeta med någon som själv, nyligen, gått igenom liknande situationer som era barn gör just nu. Idag finns det en hel uppsjö av alternativ för läxhjälp, från privata till offentliga organisationer. Från grannens barn till digitala verktyg. Alla de här alternativen kommer med egna fördelar, vilka vi försöker bena ut nedan.
Läxhjälp passar sig både för dem som har det kämpigt i skolan, och dem som behöver lite mer struktur till sina studier. Att ha läxhjälp betyder inte att du är en dålig elev och det är mer ett bevis på ambition än något annat att arbeta med en handledare. De flesta studenter har en eller flera lärare som de inte klickar med på ett pedagogiskt plan, även då kan det vara bra med en extrahandledare med ett mer passande sätt att undervisa just dig.
Ta en titt på listan nedan för att få en överblick över de vanligaste svenska alternativen för läxhjälp:

FÖRETAG TYP TIMKOSTNAD* STUDENTEN FÅR (kr/tim)** MINIMIKOSTNAD*** MAXBELOPP VEM INTERVJUAR?
MyAcademy Bemanning 565 125 8475 kr Inget Företaget
Allakando/ Smartstudies Bemanning 545 125 5450 kr Inget Företaget
Studybuddy Digital 570 110 5700 kr Inget Företaget
Yepstr Digital 110 100 110 kr 19 998 kr/år **** Familjen själva
Albert Automatisk Ingen Inga studenter 99 kr Inget Ingen intervju

Studybuddy

läxhjälp studybuddy

Studybuddy har funnit sedan 2004. Det är en av Sveriges största arbetsplatser för högskolestudenter. Via Studybuddy hittar ni äldre studenter som kommit längre i sin utbildning och som vill komplettera studierna med att handleda yngre elever. Studybuddys upplägg passar dig som söker ämneskunnig läxhjälp från ett närliggande universitet. Läxhjälp från Studybuddy innebär att hela studieplan hanteras och schemaläggs av handläggare på bolaget. Då bolaget ansvarar för förmedlingen av läxhjälp kan du, som förälder, luta dig tillbaka och låta Studybuddy sköta jobbet, men så tillkommer en prispremium till det.
Studybuddys styrka ligger i det stora utbudet av kurser och vikarierande läxhjälpare. Här hittar du även digital läxhjälp. Priserna varierar beroende på kurser, var du bor, schemaupplägg och om du föredrar privat eller delad undervisning.

MyAcademy

myacademy hemsida läxhjälp

MyAcademy grundades 2005 och är idag störst på läxhjälp i Skandinavien. MyACademy erbjuder både så kallade klippkort och löpande upplägg med en testperiod om 14 dagar. MyAcademy arbetar metodiskt med yngre ungdomar och fokuserar på studietekniken. Läxhjälpen kallas för studiecoacher och fyller i digitala rapporter så att föräldrarna kan följa sina barns resa. Medan Studybuddy lägger stor vikt vid ämneskunskap har MyAcademy valt att fokuset app studieteknik och motivation. För läxhjälp veckovis erbjuder MyAcademy priser från 2999:-/månaden.

Smartstudies

smartstudies hemsida läxhjälp

Smartstudies startade 2007 och finns på de flesta av Sveriges större orter. De har en slående expertis i matematik och språkstudier med sådan spännvidd att de kan arrangera läxhjälp för modersmål oavsett var ni kommer ifrån. Smartstudies erbjuder även läxhjälp för företag och vuxna. Läxhjälp från Smartstudies börjar från 236 kronor i timmen.

Allakando

Allakando har specifika utbud för era behov. Med särskilda kurser för högskoleprovet, digitala utbildningar och sommarundervisning hittar ni precis de tjänster som passar bäst för att höja betygen med läxhjälp. Med de intelligenta uppläggen följer även omfattande kvalitesgarantier och extratjänster som onlineutbildning inför högskoleprovet. Beroende på era behov börjar läxhjälp från Allakando från 399 kronor i timmen.

Albert

Albert är en digital mattelärare som finns tillgänglig dygnet runt, året runt. Det är ett läxhjälpsprogram anpassat för att hjälpa er klara av skolan och utvecklas i den takt som passar er bäst. Du kan ladda hem Albert till både iOS och Android. Albert finns i två (2) versioner, en basversion och en premiumversion. I basversionen får du alla lektioner och 10 tillfällen per kapitel där du kan fråga Albert om hjälp att lösa en uppgift. Vill du använda Albert mer än så, eller få tillgång till specialfunktioner som ”Testa dina kunskaper” kan du enkelt uppgradera till premiumversionen. Premiumversionen kostar 99 kronor i månaden.

Lärarjouren

lärarjouren hemsida läxhjälp

Lärarjouren grundades 2001 tillsammans med SU och KTH. Lärarjouren är expert på uppdrag som kräver hög ämneskunskap och våra lärarvikarier arbetar på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildning i Stockholmsområdet. Lärarjourens arbetar är både vikarier och läxhjälpare. Från 480 kronor i timmen för fysisk hjälp, eller 9 kronor i minuten för digital läxhjälp. Två gånger i veckan erbjuder lärarjouren kostnadsfri läxhjälp till elever i grundskolan och gymnasiet dit alla är välkomna, på Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Yepstr

yepstr läxhjälp hemsida

På Yepstr kommer du inte finna detaljplanerade tre månaders utbildningsprogram, certifikat och kvalifikationer. Däremot kan du räkna med att komma i kontakt med riktigt duktiga ungdomar i ditt grannskap som gärna hjälper till.  Då våra ungdomar arbetar utifrån sina egna modeller så rekommenderar vi att ni tar lite tid tillsammans först och diskuterar igenom upplägget.När du skapar en sökning så kan du förvänta dig flera svar då läxhjälps-uppdrag upplevs som meriterande och bra att ha på sitt CV! Hittade ni inte rätt kandidat på första försöket så har ni alltid rätt att tacka nej inom 30 min (gratis) och prova nästa kandidat.
Läxhjälp via Yepstr kostar mellan 80-130 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?

Sista terminen, sista rycket! Våra 5 bästa tips för sista terminen.

Nationella proven och andra slutprov närmar sig och många studenter börjar blicka mot slutet av grund- eller gymnasieskolan. Innan terminen tar fart är det därför bra att börja förbereda inför den stadigt ökande arbetsbelastning, så att du får mer tid att njuta av den sista terminen innan alla vänner sprids för vinden, och stressen kan hållas under kontroll. Därför delar vi med oss av våra 5 favorittips för att ni ska ro hem slutbetygen.

1. Sätt upp din studieplan för sista terminen

Att ha en studieplan för de sista veckorna innan nationella proven ger dig alla verktyg för att du inte ska skjuta upp studierna. Det är lätt att skjuta på plugget inför nationella proven, men glöm inte att du fortfarande kommer ha vanligt skolarbete som behöver göras samtidigt. Tips för att komma igång med din studieplan: välj 3 eller 4 dagar i veckan minst en månad i förväg då du spenderar 15-45 minuter var gång. Var konsekvent med dessa små läxstunder inför före nationella proven så hinner du gå igenom gammalt material.

2. Undvik att sista-minuten-plugga

Sista terminen plugga mycket

Vi är inte gjorda för att sista-minuten-plugga. För att du ska lära dig någonting är det bättre att köra lätta studier över en längre period. Att proppa de sista dagarna fulla med plugg gör att du lätt glömmer det du studerat och framkallar onödigt mycket stress. Komplexa ämnen som matematik eller naturvetenskap lägger grunden för mycket som du lär dig på högskolan.

3. Hitta en studiegrupp

Startup Stock Photos

Starta en studiegrupp. I en grupp om 3-5 personer som du träffar ett par gånger på upptampen till nationella proven så ökar du chanserna att få goda betyg. Alla är vi bra på olika saker, och just den fråga du har svårt för kanske någon av dina vänner förstår till fullo. Att studera i grupp är dessutom mycket roligare. Gör flash cards och frågesporter av studierna, lämna omdömen på varandras arbeten och diskutera nya koncept. Dessutom så lär man sig en hel del av att själv förklara för andra.

4. Unna dig sömn. Mycket sömn.

Det viktigaste receptet till framgång: sömn. Det är viktigt att få minst 7-8 timmars sömn varje natt för att upprätthålla fokus, behålla dina energinivåer och göra det mesta av sista terminen.

5. Be om hjälp

Vänta inte med att ställa frågor tills dagarna innan slutproven. Om du börjar se över ditt studiematerial några veckor i förväg vet du vilka frågor och ämnen du kan behöva hjälp i. Lärare har ofta kontorstid antingen före eller efter skolan och andra elever som hjälper till med läxhjälp kan också klämma in extratimmar för att hjälpa dig. Om du stöter på främmande frågor kan privat läxhjälp vara till stor hjälp. Många som hjälper med läxhjälp är yngre och har nyligen genomgått samma situation som du själv. Man upplever bara sista terminen en gång!

Behöver du läxhjälp? Se även vår jämförelse av olika läxhjälpstjänster!

Låt oss presentera Yepstr för Företag

Fler och fler ungdomar i Sveriges storstadsområden vänder sig till Yepstr för att hitta arbete.  Med över 15 000 registrerade ungdomar, bara i Stockholmsområdet, så ser vi en daglig utveckling av nya superstjärnor. Därför lanserar vi nu Yepstr för Företag, det naturliga steget för gymnasieungdomar som har visat prov på ansvarsfullhet, mognad och driv.

Från och med december 2017 kan alla Yeppar som nått erfarenhetsnivå 5 ta del av företagsjobb. Samma app, nya möjligheter.

Möt vårt företagsteam: Sofie och Jacob, community manager och VD på Yepstr. Sofie och Jacob kommer att bli välbekanta ansikten för ungdomar som når nivå 5 och företag som vill etablera lyckade lösningar med ett par extrahänder vid behov.

yepstr för företag

Hela teamet arbetar hårt med att bygga en suverän produkt för såväl företag som privata beställare och ungdomar. Men för er som söker en kontaktperson är det Jacob och Sofie som kommer vara er närmast. Har ni inget konto ännu, men vill testa Yepstr för företag? Det är super enkelt! Följ våra 4 steg på vår företagssida. Har ni ett konto redan? Då är det ännu enklare! Gå in på er profil i appen och klicka på “Yepstr för företag”. När ni lägger upp nya uppdrag kan ni nu välja “jag vill boka som företag”.

Jacob kommer att vara huvudsakligt ansvarig, medan Sofie fortsätter vara alla våra yeppars främst förkämpe och er främsta kontakt som företag. Vad kan ni förvänta er? Vi kommer att:

 • Finnas tillgängliga för att reda ut eventuella tekniska problem.
 • Löpande utbilda och hjälpa alla våra yeppar när de gör framsteg i sina karriärer.
 • Aktivt arbeta för att matcha intressanta företag med drivna ungdomar, och hjälpa båda parter att lyckas i sina roller.

Vill ni testa Yepstr för företag?

Vad behöver ni hjälp med och vad förväntar ni er av oss och Yepstr för Företag? Lämna gärna en kommentar på inlägget eller ta kontakt direkt på hej@yepstr.com

Yepstr finns för att hjälpa ungdomar att smida sin egen lycka, med Yepstr för företag tar vi ännu ett steg i den riktningen.

Hundvaktsguiden: hitta en bra hundvakt

Att hitta en bra hundvakt är inte lätt. Er hund är en del av familjen, så det är otroligt viktigt att ni hittar en bra hundvakt som är redo för just er hund. Vi har satt ihop 7 tips för att ni ska hitta en hundvakt med erfarenhet och kunskap.

Förstå varför ni anlitar en hundvakt

För somliga handlar det om lite sällskap medan ni är på jobbet, för andra har hunden mer energi än en själv. Sätt er ned och formulera varför ni tänker anlita en hundvakt. Att hitta en bra hundvakt handlar om att möta varandras förväntningar.

Boka ett möte

Det är lätt att prata för hundens sak vid intervjuer och telefonsamtal, men till syvende och sist är det viktigaste i mötet att hunden känner sig trygg hos er blivande hundvakt. Ni vet att ni hittat en bra hundvakt ifall hen kan ta ansvar för hunden från första början. Ta en testpromenad tillsammans!

Innan ni träffar hundvaktskandidaten kan det vara bra att ha klart för er vad ni letar efter. Care har en bra lista på karaktärsdrag som du kan leta efter för att hitta en bra hundvakt.

Ställ de viktiga frågorna

Förutom mötet mellan er hundvakt och hund är det bra att ta tillfället i akt och ställa alla de viktiga frågorna som hjälper er få koll på hur passande motparten är att ta hand om er hund. Bena ut alla detaljer från början. Viktiga frågor inkluderar:

 • Har du möjlighet att gå ut med hunden [de dagar som behövs]?
 • Hur skulle du hantera en situation där du inte kan på grund av sjukdom eller andra påkomna anledningar?
 • Går du ut med flera hundar på samma gång?
 • Var promenerar du med hunden?
 • Vilka tider kan du hämta och lämna hunden?
 • Behöver du ett fast schema?
 • Hur ser din tillgänglighet ut om helger och semestertider?

Diskutera träningsmetoder

Det är er, inte hundvaktens, uppgift att uppfostra och träna hunden. Men eftersom att hen kommer att spendera mycket tid tillsammans med hunden är det viktigt att ni känner er nöjda med hur hunden uppfostras när ni är där.

Visa runt huset och tomten

Det är viktigt att visa runt personligen. Det gäller hundens vardagliga saker som mat och leksaker, eller kanske medicin.

Etablera rutiner

Många hundägare och hundvakter etablerar gemensamma rutiner för att hålla koll på att allting går rätt till. Exempelvis är det vanligt att hundvakter lämnar en lapp som berättar att de varit där och hur allting har gått. Hitta en bra hundvakt, men hitta även bra rutiner.

hitta en bra hundvakt som är omtyckt

Be om referenser så att du vet att din hundvakt faktiskt har de egenskaper och erfarenheter som de uppger sig ha. Ifall ni använder Yepstr för att hitta en hundvakt finner ni referenser direkt i appen.

Letar ni även en barnvakt? Se vår guide till hur du genomför en bra barnvaktsintervju!

© 2018 Yepstrs blogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.