Meny Stäng

5 tips för dig som ska träffa en ny barnvaktsfamilj – yepinlägg

Det här blogginlägget handlar om att möta en ny barnvaktsfamilj för första gången och har skrivits av vår fantastiska Yep Tove. Tove har lång erfarenhet av att arbeta som barnvakt via Yepstr och delar här med sig av sina bästa tips för dig som precis ska träffa en ny familj för första gången.

Att träffa en ny barnvaktsfamilj med vetskapen om att nästan all fokus ligger på dig är inte alltid särskilt lätt, jag skulle snarare sagt säga att det är en av de svårare situationerna du kan sätta dig i arbetsmässigt. Speciellt om det är en relativt ny situation för dig och inte är särskilt van vid att träffa nya människor. Första intrycket vet vi ju alla är otroligt viktigt när man träffar nya, men hur får man till det i samband med nervositet och press? För att familjen ska bli till Din barnvaktsfamilj behöver de ju kunna känna både tillit och förtroende till dig som ska passa deras barn så det måste du visa att du kan ge.

Jag tror att en väldigt viktig sak är att vara så lugn du bara kan. Självklart är det okej att vara nervös, det tror jag vi alla är eller var första gångerna vi träffade en ny barnvaktsfamilj. Men det är viktigt att nervositeten inte tar över hela situationen. Men hur ser man till det då, att vara lugn och stabil i det du gör och säger?

Tänk gärna igenom vad du ska säga innan du träffar dem. Tänk igenom vad som är viktigt att få fram när du presenterar dig själv så att du är säker på det och en väldigt bra sak att göra innan är att ha några frågor på lager till barnvaktsfamiljen. Till exempel, vad är barnet/barnens favoritaktivitet? Finns det några allergier? Vart finns den närmaste lekplatsen? Att ställa frågor är en perfekt sak att göra för att hålla igång samtalet men även för att visa att du är verkligen är engagerad och vill detta.

Jag tror att så länge du behåller ditt lugn och självförtroende så löser sig resten på vägen, men här har du 5 snabba och enkla tips för att lyckas med ditt första möte hos familjen du vill vara barnvakt till!

 1. Innan du knackar på, ta ett djupt andetag! Det är jätteviktigt att inte glömma bort andningen i jobbiga situationer.
 2. Gör inte “döda fisken” handslaget när du hälsar på familjen för första gången. Döda fisken är alltså när du inte alls lägger någon kraft i ditt handslag, det känns väldigt oengagerat och blygt. Ett stadigt handslag är en viktig grund för ett bra första intryck inför en ny familj!
 3. Jobba bort de negativa tankarna såsom “Nej det här gick inte bra”, “Inte kommer den här familjen vela ta hjälp av mig” och så vidare. Tänk inte så! Familjen har valt att prata med dig av en anledning och så länge du är glad och positiv så kommer allting säkert gå galant!
 4. Rikta mycket fokus på barnet/barnen om möjligheten finns. Fråga hur den eller de mår, vad den eller de gillar att göra! Det visar både engagemang men även så får förhoppningsvis barnet/barnen mer förtroende för dig.
 5.  Nämn gärna vad du har för tidigare erfarenheter av barn, kanske har du något syskon eller passat något barn inom släkten tidigare? Om inte, var ärlig med det och säg att du inte har någon tidigare erfarenhet men är ivrig att skapa din första!

Hoppas att detta hjälpte en smula och ett stort lycka till, barnvakts jobbet är verkligen något speciellt!

Tove

 

 

 

 

 

Vill du läsa fler tips och tricks från superyeppar från andra Yeppar?

Hur man visar framfötterna på jobbet – yepinlägg

Det här blogginlägget handlar om hur man visar framfötterna på jobbet och har skrivits av vår fantastiska Yep Tilda. Tilda har extrajobbat i flera år, och på sistonde även via Yepstr. Här delar Tilda med sig av sina bästa tips för hur du kan visa framfötterna på jobbet och därigenom ge ett gott intryck.

Jag har jobbat med allt möjligt sedan jag började extrajobba för cirka 6 år sedan. Jag har delat ut flyers iklädd kockkostym i köpcentrum, arbetat på café i rusningstid, hållit i en uppvärmning iklädd mjukisdjursdräkt samt arbetat som värdinna på en lägenhetsvisning. Arbeten som helt och hållet saknar någon tydlig koppling men som ändå innehåller två väsentliga likheter: en arbetsgivare och en anställd.

Nästan vem som helst kan bli anställd och göra ett bra jobb, men det är inte alltid man blir anställd igen. Jag har lärt mig att om man vill garantera det sistnämnda, är det viktigt att man visar framfötterna. Ser arbetsgivaren att man har ambition och viljestyrka att genomföra jobbet på bästa möjliga sätt är chansen stor att man blir anställd igen. Men hur gör man för att visa framfötterna? Jag brukar tänka såhär:

 1. Lyssna noga på instruktionerna och fråga om något är oklart- hellre klargöra allt i förväg än
  att behöva göra om något som man feltolkat. Om det är mycket på en gång skriv en
  checklista och bocka av allt du gjort så glöms inget.
 2. Arbetar du på ett event eller liknande, se till att allt är som det ska- Finns det vatten
  överallt? Står det något tomt framme? Behöver något fyllas på? Att visa för din arbetsgivare
  att du kan hitta egna arbetsuppgifter utan att behöva fråga hela tiden är ett gott tecken. Det är dock viktigt att inte kliva på någons tår. Så om du fått strikta instruktioner om att endast plocka tomma glas, spring inte iväg och hämta en bricka med snittar och gå runt med dessa utan att fråga din arbetsgivare.
 3. Var alltid trevlig- jag har flera gånger gått till ett jobb med ett humör långt under ”glad-sträcket” och alldeles för lite sömn i bagaget, men det är inte min arbetsgivares fel. Ta aldrig ut din ilska eller trötthet på ditt jobb. Ett par djupa andetag, favoritlåten i hörlurarna på väg till jobbet och ett leende botar det mesta. Det är okej att må dåligt, men skjut undan ilskan tills passet är över.
 4. Testa olika metoder när saker inte går som de ska- att sitta barnvakt åt ett barn som blivit övertrött och ledsen kan vara otroligt stressigt.  Stanna då upp, andas lugnt och testa sedan allt du kan komma och tänka på. Lyft upp barnet i famnen och vagga det, ge barnet vatten/napp/gosedjur/snuttefilt, ibland kan barnet blivit varm så att fläkta eller blåsa svagt kan hjälpa, det är även otroligt viktigt att försöka behålla lugnet själv. Om ingenting fungerar är det helt okej att ringa föräldrarna. Be de komma hem, eller fråga om de har någon hemlig metod de vet fungerar. När det kommer till barnpassning är det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, här visar framfötterna främst genom att du visar viljan att göra ett bra jobb.
 5. Sitt inte med telefonen- även om det inte finns massor att göra just precis då är det inte okej. Sociala medier kan alltid vänta till senare, speciellt om du är på ett jobb med kunder runt omkring. Att stå och scrolla bland flöden under arbetstid kommer minska dina chanser att få nya jobberbjudanden. Väntar du ett viktigt samtal är det en annan grej, men se till att informera din arbetsgivare om det då i förväg.

tove_visa_framfotterna_nytt_jobb

Lycka till! // Tilda

Vill du läsa fler tips och tricks från andra Yeppar?

11 tips för lyckad barnpassning för er och er barnvakt

Varesig du ska ut för kvällen eller har svårt att anpassa arbetet efter dagisschemat så är en barnvakt en bra idé för att lätta på familjens stress. Att hitta rätt barnvakt och att lära känna dem under en intervju är en svår fråga i sig.

Yepstr förmedlar barnpassning åt hundratals barn i månaden, och baserat på tips från de familjer som använder tjänsten, de som passar barnen och mängder av möten däremellan så har vi nu tagit fram den här guiden för hur ni hittar en barnvakt för just er familj.

Det här inlägget är en fortsättning på våra intervjuer med superyepparna Tilda och Alma.

varför söker ni barnpassning och vad är drömbilden?

Börja med att etablera varför ni söker barnpassning och er drömbild av er barnvakt. Det finns många olika sorters barnvakter; från de lekfulla till de disciplinerade, de erfarna, eller de . Ta en ordentlig funderare kring vilken slags tillvaro ni vill att barnvakten ska bidra till. Det är viktigt att inte lura er själva här, för en barnvakt bidrar till hela familjens välmående och inte bara barnen.

Ställ de breda frågorna; ålder, kön, personlighet och intressen. Ta era behov och önskemål i lika stor beaktning. Medan grannens 14-åriga dotter kommer väldigt bra överens med barnen så är det inte säkert att hen är mogen nog att laga mat, lägga barnen till sängs eller att hålla scheman ännu. Desto äldre barnvakt, desto mer redo för ansvar, men desto yngre desto närmare till hands för lek och skoj tillsammans med barnen.

Med en tydlig drömbild kring er barnvakt kan ni nu börja fundera på barnens önskemål och behov.

Frågor och behov

När du har drömbilden klar för Er, familjen, kan du nu rikta blicken mot barnen. Skriv ned en lista på frågor som är specifika för era barn. Har ni en blyg treåring kan ni fråga kandidaten om hen har någon erfarenhet av blyga barn. Med mer aktiva barn är frågor kring hur man hanterar energin och håller dem sysselsatta viktiga.

Blanda behovsfrågorna med de formella frågorna som “hur mycket erfarenhet har du av att vara barnvakt sedan tidigare”, “hur tillgänglig är du på helgen?”. Använd listan som en mall för att vara säker på att du kan kontrollera och jämföra era kandidater med varandra.

Färdighetskrav

Barnvakter kommer i alla former. Det finns de utbildade, erfarna, unga, de som har lätt till skratt och de som är disciplinerade. Alla de stora och mjuka frågorna är viktiga, men också nära till hands. Ta ett steg tillbaka och fundera på exakt vilken sorts bakgrund er barnvakt behöver ha.

Deltar era barn i flera idrotter eller andra aktiviteter efter skolan? Ställ körkortskrav. Behöver era barn komma ut utomhus mer eller ägna sig mer åt sina läxor? Hitta en barnvakt som kan hjälpa till med läxorna under barnpassningen eller som har ett intresse av att vara utomhus.

Alla de färdigheter som ni önskar hos en barnvakt bör ni adressera och lyfta fram tidigt i processen, så att ni får ut det mesta av den tid som barnvakterna spenderar med era barn.

Barnpassning och schemaläggning

Följ ert schema under en månads tid, kolla upp vad ni faktiskt hade behövt stöd med. Hur lång tid i förväg hade ni kunnat förutse behovet? Hur ofta behöver ni hjälp på okonventionella tider och hur mycket kan schemaläggas som återkommande hjälp?

Alla sådana här saker hjälper er ge en korrekt uppdragsbeskrivning så att varken ni eller er framtida barnvakt blir fångade av situationer då ni behöver kalla in någon annan i sista minuten, eller ställa in era egna (eller deras) planer, det hjälper er även beräkna budget och dylikt.

För enkel schemaläggning kan ni även använda Yepstr, där schemaläggning, betalning och kontakt sker direkt i appen. Ni kan även boka barnvaktsinervjuer med yeppar från er kommun. Appen når bara ut i ert närområde och är därför även ett bra alternativ för att hitta en ersättare med kort varsel ifall er ordinarie barnvakt är sjuk eller liknande. Testa Yepstr här!

Logistik

Relaterat till tidsaspekten är förstås frågan om logistik. Vid nödfall, kan er barnvakt då ta er till eller från er på ett smidigt sätt? Olyckliga och oförutsedda händelser som att något av era barn gör illa sig innebär logistiska frågor då barnvakten akut kan behöva komma in och passa det andra barnet.

Förväntningar på er barnvakt

Berätta klart och tydligt för er barnvakt vad som förväntas av henom. Behöver hen vara tillgänglig med kort varsel över helger? Var tydlig med det. Skriv ned förväntningarna på ett papper så att inga missförstånd uppstår. Ifall barnvakten ska hjälpa till att städa upp efter maten, förtydliga det i uppdragsbeskrivningen. Även saker som påverkar era barn indirekt bör skrivas ut tydligt i skrift, vanliga frågor som behöver behandlas kan var: Får hen ringa personliga samtal under arbetstiden?

Hur känner ni inför eventuella bilder tillsammans med barnen i sociala medier? Får hen ta med barnen på personliga brådskande ärenden eller är det bättre att avboka dagens arbete isåfall?

Skriv ned era förväntningar och diskutera igenom dem tillsammans med er barnvakt. Diskutera även vad som förväntas när barnen har gått till sängs eller hur hen får bruka huset. Det är skönt för er barnvakt att veta vad reglerna för att äta mat från er kyl eller kolla på er TV är.

Barnvaktens roll i Uppfostran

Hur vill ni att barnvakten ska göra när era änglar tappar humöret och beter sig som riktiga troll? Har ni en time out-regel? Arbetar ni med förbud? Eller försöker ni styra dem till andra aktiviteter? Alla familjer har sitt sätt att uppfostra, var noggrann med att kommunicera detta till barnvakten redan vid intervjun, så att de är redo och känner att det är en metod som de kan arbeta med.’

Etablera även detta framför och tillsammans med barnen, ifall de beter sig illa medan både ni och barnvakten är hemma, stötta barnvakten i att disciplinera barnen så att ni demonstrerar ert stöd för deras medverkan i uppfostran.

Husregler

Man vill gärna förvänta sig att barnen ska vara änglalika även då ni inte är hemma, men alla barn testar gränser. Därför är det viktigt att skriva ned vilka regler som gäller i ert hem, för hur ska barnvakten kunna hjälpa era barn att efterleva dem ifall hen inte kan dem?

Skriv ut reglerna och diskutera igenom dem tillsammans med er barnvakt, så att hen kan hjälpa till att införliva dem i vardagen. Regler och listor kan kännas tråkigt, men kom ihåg att detta blir en arbetsplats för er barnvakt. 

Barninventering

Ännu en lista i raden. Det är viktigt att du inte glömmer inventering av dina barn. Behöver Kalle höra en godnattberättelse innan han kan somna? Får Emilia exemutslag en gång i kvartalet? Allting som gäller hälsa eller på annat sätt speciellt beteende för ett välfungerande umgänge för barnen och barnvakten behöver förklaras i detalj, för vid eventuell kris är det inte säkert att er barnvakt har koll på vad som krävs.

Var även tydlig med var ni förvarar förstahjälpenlåda, brandsläckare och andra saker som krävs vid eventuell krissituation.

Dela med er av era erfarenheter

Inkludera det roliga i er inventering också, men var även uppriktig med vad som har funkat och inte förr. Ramlar Oskar ofta när han spelar fotboll? Säg det, så att inte er barnvakt behöver känna oro för att hen gjort något fel.

Barnpassning är för barnvakten lika mycket vänskap som jobb

Trots att du är en förälder som anlitar en barnvakt som ska vara en vän åt din barn i månader, kanske år, framöver så är det bra att behandla relationen som en vanlig affärsrelation. Ha ett tydligt schema, löneavtal och en öppenhet kring när och hur löneutbetalning sker.

Andra frågetecken som bäst löses på förhand är hur ni förväntar er att er barnvakt hanterar semestertider och hur ni ska hantera extraarbete eller månader med färre timmar än vanligtvis. Visa respekt för er barnvakts tid och kräv samma respekt tillbaka. Med en affärsmässig relation från början blir det lättare att hantera framtiden.

Hitta barnvakter i ert område på Yepstr idag!

FRÅN A-Ö, UNG OCH NY I ARBETSLIVET

Från a-ö, ung och ny i arbetslivet

Som ung, 15-21 år gammal, och påväg in på ditt första jobb är du antagligen laddad med frågor. Den här guiden är för dig som söker eller precis har fått ett jobb. Få koll på de rättigheter och skyldigheter som är viktiga att känna till. Arbetsgivaren ska till exempel se till att du får lön, en bra arbetsmiljö och att du inte behöver utföra uppgifter som är farliga. Dina skyldigheter handlar inte minst om att du ska sköta ditt jobb.

Mer om ungdomsjobb.

För dig som letar jobb vill vi tipsa om 12 ungdomsjobb för dig som vill jobba extra under gymnasiet.

A-kassa

När du ska byta jobb, precis slutat studera eller av annan anledning blir arbetslös kan du ha rätt till arbetslöshetsersättning, så kallad a-kassa. För att ha rätt till a-kassa så måste du registrera dig och betala a-kasseavgift redan när du arbetar.

Mer information och kontakt till din a-kassa

Information om regler, medlemskap och kontaktuppgifter till Sveriges a-kassor.

Anställningsavtal

När du fått ett nytt jobb så har du rätt till ett skriftligt anställningsavtal som beskriver dina arbetsuppgifter, lön och andra skyldigheter eller rättigheter. Även om du inte fått anställningsavtalet i skrift så är även en muntlig överenskommelse giltig, men mer svårtydd.

Mer information om vad ditt anställningsavtal ska innehålla

Läs den här guiden från Monster för mer om vad anställningsavtalet ska innehålla.

Arbetsgivarorganisationer

Som anställd har du rätt att organisera dig fackligt men även arbetsgivarna har egna organisationer. De kallas just arbetsgivarorganisationer. Föreningen Svenskt Näringsliv företräder drygt 60 000 små och stora företag som är organiserade i 50 bransch- och arbetsgivarförbund.

Mer information om arbetsgivaroganisationer

Svenskt Näringsliv är ett samlingsnamn för Sveriges arbetsgivare och har mer information om arbetsgivarorganisationer.

Arbetsintyg/betyg

Om du har varit anställd i över sex månader har du rätt till ett arbetsintyg. Det är viktigt att ditt arbetsintyg beskriver vad du har gjort och hur det har gått. Om du har varit anställd kortare tid är arbetsgivaren bara skyldig att ge dig ett anställningsintyg, men be gärna om ett betyg i alla fall. Det hjälper till när du ska söka nästa jobb.

Arbetsmiljö

Du har som anställd rätt att ställa vissa krav på din arbetsmiljö. Du har rätt till både bra fysisk och psykisk miljö för att du ska må bra. Bland annat har du rätt till rätt belysning, bullerfri miljö och att trivas bra på din arbetsplats.

Mer information om vilka krav du kan ställa på din arbetsmiljö

Det kan vara svårt att ställa krav när du är ny på första jobbet, men det finns bra information på Arbetsmiljöverkets hemsida för unga.

Arbetstid

På första jobbet vill man gärna bevisa sig, men kom ihåg att din ordinarie arbetstid inte får vara mer än 40 timmar i veckan, resten är övertid.

Avsked

Även om du har jobbat ett tag så kan vissa omständigheter innebära avsked. Om du inte klarar av att hålla din sida av avtalet med din arbetsplats så kan arbetsgivaren ha rätt att avskeda dig. Då får du sluta direkt. Se även uppsägning.

Bank

Första jobbet innebär första lönen. När du nu ska ta emot lön är det bra att skaffa ditt egna bankkonto. Prata med din arbetsgivare och dina föräldrar om vilken bank de använder och föredrar. De största bankerna i Sverige är: Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Danskebank.

CSN

Har du börjat plugga på universitetet och ta studielån eller studiebidrag så är det viktigt att du informerar CSN om att du påbörjat en anställning och hur mycket du beräknas tjäna. Ifall du tjänar en viss mängd pengar så kan det innebära en sänkning av ditt bidrag eller lån från CSN, och om du då inte informerat CSN på förhand kan du istället bli återbetalningsskyldig.

CV

CV, kort för Curriculum Vitae, är det dokument som du använder för att visa upp din erfarenhet och varför just du är kvalificerad för jobbet du söker.

Lär dig mer om vad ett CV är och hur du skriver det

Läs mer i Yepstrs CV-skola.

Diskriminering

Svensk lag förbjuder diskriminering både när du söker och när du påbörjat ditt jobb. Det är till exempel förbjudet för chefer och arbetsledare att behandla någon sämre på grund av ålder, kön, ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning. Om du känner dig trakasserad eller på annat vis illa behandlad kan du kontakta Diskrimineringsombudsmannen.

Läs mer om diskrimering

Diskrimineringsombudsmannen har mer information om vad diskriminering innebär och vad du kan göra. Besök Diskrimineringsombudsmannen.

Enskild firma

Utöver de vanligaste anställningsformerna så arbetar även allt fler svenskar som konsulter. Då ingås ett konsultavtal och konsulten skickar ut fakturor till uppdragsgivaren, istället för att ta emot lön. Det enklaste sättet för att ingå en sådan relation är att starta upp en egen firma. Det kostar ingenting och går relativt snabbt, men kommer med andra skyldigheter än att vara anställd.

Det är vanligt att man har enskild firma om man arbetar med många arbetsgivare eller som ung vill testa på att frilansa inom något område som man är duktig på.

Mer information om hur du starter en enskild firma

Läs mer på Bolagsverkets hemsida.

Facket

Facket är en förkortning av fackförbund eller fackförening. Ett fackförbund består av anställda som gått samman för att få större inflytande när de förhandlar med arbetsgivaren om sådant som löner, arbetstider och semester. För dig som befinner är ny på jobbet kan det vara skönt att veta att du har stöd. Det är frivilligt att gå med i facket och olika yrken har olika fackföreningar.

Mer information om facket

Vill du veta mer om facket och vad det kan göra för dig? Kolla in LO:s ungdomssajt, TCO:s ungdomssajt eller SACO:s ungdomssajt.

Försäkringar

Det finns många försäkringar som du har rätt till enligt lag. Dit hör till exempel sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring. Dessutom har många organisationer och arbetsgivare extra försäkringar för sina anställda som bestämts av facket.

Mer information om försäkringar

Försäkringskassan listar alla former av ersättning som kan ha rätt till på sin hemsida.

Grundlön

Grundlönen utgörs av den fasta månadslönen plus fasta tillägg eller tim-, dag- eller veckolön för månaden för timanställda. Månadslönen innehåller också rörliga tillägg.

Handledning

Som nyanställd är det viktigt att du tar reda på vad exakt som förväntas av dig och hur du ska lyckas utföra de förväntade uppgifterna. Fråga därför din arbetsgivare om vilka möjligheter det finns till handledning och vem du kan vända dig till ifall du har några frågor.

Introduktionsjobb

Se “yrkesintroduktionsjobb”.

Jämställdhet

Förutom att det är viktigt att det ska vara samma rättigheter och skyldigheter för killar och tjejer så måste även företag som har tio eller fler anställda ska det finnas en jämställdhetsplan.

Kollektivavtal

Din fackförening har ett kollektivavtal som beskriver vilka villkor som gäller för dig, även för dig som är ny på jobbet eller har ett ungdomsjobb. Avtalet har förhandlats fram av facket och arbetsgivaren eller arbetsgivarorganisationen och ställer upp gemensamma regler för många arbetsplatser.

Mer information om kollektivavtal

Vill du veta mer om kollektivavtal för dig som är ung? Läs mer på LO:s ungdomssajt eller TCO:s ungdomssajt.

Korttidsjobb

Korttidsjobb har vuxit fram allt mer den senaste tiden. För dig som går under gymnasiet eller på högskolan kan det vara skönt att veta att ditt arbete löper över en kortare tid och inte kommer att krocka med framtida åtaganden.

Hitta korttidssjobb

Yepstr, Academic Work och bonsai har alla korttidsjobb som du kan ta dig an när du behöver hitta något extra att arbeta med, utan längre åtaganden. Läs mer om att arbeta via Yepstr.

LAS, Lagen om Anställningsskydd

Lagen om Anställningsskydd, förkortat LAS, är den svenska lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning.

Mer information om LAS

Lagen reglerar bl.a. uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Läs mer om LAS på Visionens hemsida.

Lokala jobb

Lokala jobb är sådana arbeten som utförs i ditt område eller i din kommun. Det är vanligt att första jobbet är just ett lokalt jobb, det kan vara lättare att hitta jobb hos grannar som ung.

Mer om lokala jobb

För mer om lokala jobb kan ni även läsa vår guide till att hitta lokala jobb.

Lön

Din lön ska vara en del av ditt anställningsavtal. Även vid första jobbet så har du rätt till att förhandla om din lön. Viktigt att tänka på är att du får högre lön desto mer erfarenhet du har. I din erfarenhet kan du även räkna in korttidsjobb, sommarjobb, utbildning och extrajobb såsom erfarenhet från Yepstr.

MBL, Medbestämmandelagen

MBL, medbestämmandelag ger dig som är anställd rätt att påverka vad som händer på arbetsplatsen. Det sker vanligen genom ditt fackombud.

Mer information om medbestämmandelagen

För mer information om medbestämmandelagen, se Wikipedias inlägg.

Nystartsjobb

Har du varit borta från arbetslivet länge på grund av arbetslöshet eller att du varit sjuk? Var inte rädd för att ge dig ut och söka jobb igen! Den arbetsgivare som anställer dig efter en längre frånvaro har rätt till ekonomiskt stöd, så kallat nystartsjobb. Din arbetsgivare får stöd lika länge som du har varit borta från jobbet.

Mer information om nystartsjobb

Nystartsjobb administreras och förmedlas av arbetsförmedlingen, läs mer på arbetsförmedlingens hemsida.

Omkostnader (arbetsrelaterade)

Ifall det uppstår arbetsrelaterade omkostnader för exempelvis resor eller inköp så ska du ta upp detta med din arbetsgivare, för att hitta en överenskommelse kring ersättning.

Provision

Provisionslön är en rörlig kompensation som baseras på dina arbetsprestationer under en viss period. Det är vanligt att jobb inom försäljning har viss eller helt provisionsbaserat lön.

Restskatt

Ifall din arbetsgivare betalar för lite skatt på din lön kan de eller du drabbas av restskatt. Uppge därför alltid en rättvisande skattetabell, så att du undviker tråkiga överraskningar. Som ung kan du begära jämkning under studietiden, jämkning innebär att du inte betalar någon skatt under året, men även att du kan drabbas av restskatt i slutet av året.

Semester och ledighet

Din rätt till semester och ledighet hör ihop med vilken sorts anställning du har. Om du exempelvis jobbar hel- eller deltid har du oftast rätt till 25 dagars semester, men om du har en kortare projektanställning kan reglerna se annorlunda ut. Du jobbar in din semester under året och därför måste du som nyanställd kanske vara ledig utan lön första året. Du har kanske inte hunnit jobba ihop någon semester.

Mer om semester och ledighet

Läs mer på LO:s ungdomssajt eller TCO:s ungdomssajt.

Skatt

När du är anställd betalar du inkomstskatt. Exakt hur mycket skatt du betalar beror på var du bor och hur mycket du tjänar. Din arbetsgivare betalar in skatten och så kallade arbetsgivaravgifter åt dig. Din skatt dras av den lön som avtalats med din arbetsgivare.

Mer om skatter

Lär dig allt om skatt hos Skatteverket.

Sjuk

När du blir sjuk är det viktigt att du talar om det för din närmaste chef/ arbetsledare så fort du har möjlighet, så att de kan hitta en ersättare. Som anställd är du försäkrad och kan få ersättning när du är sjuk, utom för den första dagen, som kallas karensdag.

Mer om sjuklön och sjukanmälan

Läs mer om sjuklön, ersättning och hur du sjukanmäler dig på forsakringskassan.

Tillsvidareanställning

Tillsvidareanställning är en anställningsform som innebär att anställningen inte har något slutdatum.

Traineejobb

Du som är ung kan ha möjlighet till traineejobb. Traineejobb är anställning på deltid som kombineras med yrkesutbildning på deltid (minst 25 procent). Om du studerar minst 50 procent kan du ansöka om studiemedel via CSN. Traineejobben kan ges för jobb inom sjukvård, äldreomsorg, funktionshinderomsorg, skola och fritidshem eller andra bristyrken.

Mer om Traineejobb

Läs mer om traineejobb på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ungdomsjobb

Ungdomsjobb är arbeten som reserveras, eller premieras, för dig som är ung. Vanliga sådana är exempelvis restaurangjobb, korttidsjobb eller butiksjobb.

Uppsägning

Innebär att du säger att du vill sluta på ditt jobb. Eller att arbetsgivaren säger upp dig. Vid uppsägning gäller en viss uppsägningstid som ska stå i ditt anställningsavtal, oftast minst en månad. Se även avsked.

Utbildningskontrakt

Du som är mellan 20-24 år och inte tagit studenten kan få stöd att börja på eller avsluta en gymnasieutbildning via Komvux eller folkhögskola. Ifall du måste så kan du kombinera deltidsstudier med arbete eller praktik utifrån dina individuella förutsättningar. Ett utbildningskontrakt skrivs mellan dig, din kommun och arbetsförmedlingen. Den innehåller en planering för din utbildning och eventuellt annat stöd.

Utvecklingssamtal

Första jobbet kan kännas svårt, om än roligt. Precis som du hade utvecklingssamtal med din lärare i skolan kan du därför begära det på din arbetsplats. Där kan du prata ut om dina funderingar kring jobbet, dina arbetskamrater, lön och en hel del annat.

Mer information om utvecklingssamtal

Vill du veta mer om vad ditt utvecklingssamtal innebär, vilka frågor du kan ta upp och vad du kan förvänta dig av din arbetsgivare?
Se Unionens informationssida om utvecklingssamtal.

Vikariat

Vikariat är tidsbegränsade jobb med anledning av sjukdom eller av annan anledning långvarig ledighet hos en fast anställd. Att hitta ett vikariat kan vara ett bra sätt att få en anställning som innebär större ansvar tidigt i karriären, men innebär viss osäkerhet. Som ung kan ett vikariat även vara tacksamt då jobbet kommer utan bindningstid.

Hitta vikariatjobb

Det vanligaste vikariatet är inom skolan, kolla in: Skoljobb eller vikariepoolen.

Yrkesintroduktionsanställning

Ifall du är under 24 år och saknar yrkeserfarenhet eller har varit arbetslös i minst tre månader har du möjlighet att lära dig ett yrke och få hjälp av en handledare samtidigt som du får lön. Anställningen kallas för en yrkesintroduktionsanställning och du kan ha den i upp till ett år. Minst 15 procent av tiden ska bestå av utbildning eller handledning.

Årsinkomst

Det är viktigt att komma ihåg att du betalar skatt baserat på din års- och inte månadsinkomst. Detta innebär att din skatt ska beräknas baserat på vad du tror att du kommer att tjäna under året, inte vad du tjänar just den här månaden. Ifall du felaktigt rapporterar din årsinkomst kan du drabbas av restskatt.

Övertid

I Sverige får ordinarie arbetstid inte överstiga 40 timmar per vecka. Ifall den skulle göra det räknas det som övertid, vilket oftast innebär att du har rätt till övertidsersättning. Övertid avtalas av fackförbunden, kolla därför med ditt fackförbund ifall du har rätt till övertid.

Sommarprojekt – från vårstädning till kompostbyggande

Sommarprojekt

Med vårstädningen så är sommaren officiellt igång. Mellan ledighet, utlandsresor och midnattsdopp så är det svårt att hålla reda på och hinna mer alla sommarprojekt. Här följer därför nio saker viktiga projekt för att se till att er tomt håller sig i toppenskick hela sommaren ut. Om ni söker en hjälpande hand så hittar ni tusentals ungdomar som letar extrajobb eller sommarjobb i Yepstrs app.
sommarprojekt blommor i solljus

Rensa ogräs

Vintern har dragit sig tillbaka och gräset växer i snabbare takt och helt oreglera. Att hålla trädgården fin handlar till stor del om att tämja den tidigt, och sedan underhålla den sommaren igenom. Medan arbetet är tidskrävande så är det också ett enkelt sommarprojekt. Ogräset behöver bekämpas någon gång varannan eller var tredje vecka beroende på sommarvädret. Vi i Villa har satt samman en guide med konkreta tips för att bekämpa  ogräset.

Hitta hjälp med att rensa ogräs

sommarprojekt penslar måla hus

Måla om huset

Planer på att måla om huset är ungefär lika mycket av en svensk tradition som midsommar. Den här sommar är det dags att ta tag i det och fräscha upp huset, staketet och trädgårdens alla träbyggnader. Att måla om huset är ett projekt för en hel sommar och ett perfekt sommarjobb för dig som behöver hålla igång, eller en ungdom i området. Läs den här guiden från Dinbyggare.se för att undvika vanliga misstag när du målar om ditt trähus.

Hitta hjälp med att måla om huset

sommarprojekt stolar vår sommar

vårstäda tomten

Faktisk vårstädning tar tid och är krävande. Ta hjälp av ett par extrahänder från Yepstr. Bärhjälp och fönsterputsning är typiska uppdrag som ni kan ta hjälp för.

Se även vår checklista för att vårstäda trädgården.

Hitta hjälp med vårstädningen

sommarprojekt häck sommar sol

Klipp häcken

Okej, klippa häcken kanske man inte gör redan i maj. Men när sommaren kommer så går det snabbare än vad man tror för häcken att växa sig både vild och stor. Skaffa grannskapets snyggaste häck genom regelbundet underhåll. Med rätt verktyg kan även en tonåring från Yepstr hjälpa till med ett korttidsuppdrag och se till att er häck är i högsta form.

Hitta hjälp med häckklippning

sommarprojekt sten sommar sol

Forsla bort gamla utemöbler och sten

Med tiden så samlar man på sig saker som först ställts åt sidan. Forsla bort gamla möbler och sten för att höja gården till något alldeles extra. Ett sommarprojekt i dess rätta mening. Ta tillfället i akt att forsla bort, bära undan eller återanvända gamla saker som ligger spridda runtom tomten. Passa på att se er omkring efter sten som spridit sig över tomten och forsla bort eller återanvänd dem.

Hitta bärhjälp

sommarprojekt Svensk sommar gräs

Gräsklippning och bevattning

Ett sommarprojekt som de flesta helst undviker. Boka upp gräsklippning och bevattning redan nu så att ni inte behöver oroa er för tomten när ni är hälsar på släkten eller är ute och reser. Er gräsmatta kommer att tacka er.

Hitta hjälp med gräsklippning

sommarprojekt salladsblad sommar

Odla nytt

Nu när ni kan ta del av all den tid ni tidigare behövt lägga på tunga och tråkiga trädgårdsuppgifter själva så är det dags att plocka frukten. Ett sommarprojekt som bokstavligen talat bär frukt, eller blommar ut, är att börja odla i trädgården. För mer om hemmaodling, se dessa enkla odlingsråd från odla.nu.

Hitta trädgårdshjälp

sommarprojekt hand jord kompost

kompostera och återvinn

Det kanske mest tacksamma sommarprojektet ni kan ta er an är att bygga en kompost. Med en kompost får ni bra daggmask för fiske, jord till odling och mindre sopor att kasta. Att bygga en kompost behöver inte vara svårt eller tungt heller, se Beijers guide till att bygga en kompost.

Hitta bygghjälp

sommarprojekt möbel utomhus vårstädning

Städa ur huset

Inte så mycket ett sommarprojekt som ett vårprojekt. Städa ur huset för att skapa en härlig atmosfär och känna att ni verkligen kan njuta av sommaren när den gjort sig mer stadigvarande. Bär ut gamla möbler, ge gamla kläder till myrorna och möblera om för att skapa en öppen och somrig atmosfär.

Hitta bärhjälp

Lokala jobb – så hittar du dem

Lokala jobb

Har du letat efter jobb men haft problem med att hitta lokala jobb? Det finns en lång rad olika sätt att smalna av ditt jobbsökande så att du kan fokusera på och få jobb i din kommun eller i andra områden där du vill arbeta.

Använd lokala resurser

Börja med att använda dig av lokala resurser. Låter kanske enkelt, men många arbetssökande ungdomar är så fasta vid att söka jobb online att de glömmer de gammaldags metoderna. Börja så nära du möjligen kan, gå via din lokala arbetsförmedling, kommunhus och skola.

Arbetsförmedlingen kan förse dig med det stöd du behöver när du ska söka jobb och har särskilt stöd för ungdomsjobb. Din gymnasieskola kan också ha en lång rad samarbetspartners som har korttids- eller deltidsjobb. Du kan förstås även använda dig av Blockets lokala sidor.

bemästra din jobbsökmotor

Sökmotorer är den vanligaste platsen att börja när man söker arbete, men det är ganska ovanligt att annonser dyker upp på Google eller Bing, använd istället speciella jobbsökmotorer. De vanligaste svenska sökmotorerna för att hitta jobb är Platsbanken, Monster och Academic Work.

Tips för att hitta rätt med hjälp av sökmotorer

Sök den sorts arbete som du är intresserad av som sökord tillsammans med stad eller kommun. Avancerade sökfunktioner kan låta dig smalna av din sökning ännu mer genom exempelvis företagsnamn eller jobbtitel. Använd specifika sökningar som vilken erfarenhetsnivå du söker efter genom att skriva in det direkt i sökfälte, exempelvis: “1-2 års arbetslivserfarenhet”, “junior” eller “ingen erfarenhet krävs”

Bor du i storstadsregioner som Stockholm och Göteborg är det inte ovanligt att annonser i ditt område; exempelvis Sollentuna, vänder sig mot hela Stockholm. Använd därför sökfunktionen för att hitta ditt område, istället för kategorier. Söker du jobb på ditt lokala ICA i Sollentuna? Skriv då in: “butiksbiträde ica ingen erfarenhet sollentuna”

Läs lokaltidningarna

Det är lätt att glömma bort lokaltidningarna när man söker jobb, men de har starka nätverk och bra kontakter lokalt i ditt område. Att hitta just ungdomsjobb eller lokala uppdrag är lätt just i lokaltidningarna. Det kan gälla allt från hundpassning till några extratimmar på lokala kontor.
Många lokaltidningar har även annonsering online. Tidningar som Mitt I har båda omfattande lokala tidningar online och privata annonser. Se mer på Mitt I:s hemsida.

Håll koll på lokala anslagstavlor

Det enklaste men mest tidskrävande sättet att hitta nya jobb kan vara att hålla koll på lokala anslagstavlor. I ditt närområde finns det promenadstråk och parker i vilka det finns anslagstavlor där du kan leta efter annonser eller sätta upp egna ifall du vet vilket slags jobb du letar efter. Ett vanligt lokalt ungdomsjobb är hundpassning eller barnvaktande.

Skaffa Yepstr

Skamlös egenreklam. Yepstr är en app för både Android och iOS i vilken du kan möta grannar eller andra som bor i din kommun och behöver hjälp med hundpassning, barnvaktning, trädgårdshjälp eller andra korttidsjobb. Alla jobben är anpassade för att passa som ungdomsjobb och är alltid lokala.

När du jobbar via Yepstr så är alla jobben försäkrade och dina referenser sparas så att du kan använda dem i ditt CV. Appen inkluderar ett levelsystem genom vilket du kan tjäna mer pengar, få bättre referenser och slutligen hitta arbete hos företag.

Kom igång med Yepstr.

Börja prata

Ta en stund och fundera på hur många företag du passerar på vägen till och från skolan. Du passerar flertalet kiosker, butiker och andra kontor som kan behöva hjälp. Idag är det så vanligt att man söker jobb online att det kan vara en stark fördel att gå in och prata med butiks- eller företagsägaren direkt.

Följ och prata i sociala medier

Ofta pratar vi om de saker man inte ska göra i sociala medier för att få ett jobb. Men sociala medier kan även vara väldigt bra för att komma i kontakt med ditt lokala favoritföretag. Många ICA-handlare eller restauranger har egna Facebooksidor specifikt för ditt område. Med ett försiktigt närmande så skulle du kunna inleda en diskussion online med chefen på ditt lokala favoritföretag.

Börja med att följa lokala företag i sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn. Kika efter jobbannonser och delta i konversationer när det passar sig.

Jobba för kommunen

Din kommun har flera olika lokala jobb, extrajobb och sommarjobb. Att söka sommarjobb via kommunen är tacksamt då du kan söka flera jobb samtidigt och därför att det finns mycket utomhusarbete.

Kommunala jobb utannonseras dels på din kommuns hemsida eller på offentliga jobb.

Fråga, fråga, fråga

Det går snabbt och enkelt att glömma bort den allra enklaste vägen till första jobbet: genom familjen och vänner. Upp till åtta av tio jobb förmedlas genom kontakter. Fråga dina föräldrar vilka de känner som kan tänkas ha behov av hjälp. Sedan har förstås även dina vänner som redan har jobb en fot på insidan, prata med dem och hör ifall de kan hjälpa till. Tänk till ordentligt på vilka slags kontakter du kan tänkas ha: tidigare kollegor, chefer, rumskamrater, klasskompisar, lagkompisar eller far- och morsyskon.

Hör av dig via Facebook, ta en kaffe och håll utkik efter chanser att hjälpa dem så att de kommer ihåg dig när möjligheter öppnar upp sig.

Barnvakter – hjälp familjens bästa vän göra ett bra jobb

Tre tips från våra bästa barnvakter

Yepstr för vi kontinuerligt en väldigt nära dialog med våra barnvakter för att förstå de utmaningar de står inför vid nya uppdrag. Här har vi samlat några av deras bästa tips för hur du som förälder kan ge din barnvakt de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb!

Teas tips – prata klarspråk och säg vad du vill ha!

Barnvakter på Yepstr

Tea

Många barnvakter upplever att föräldrar kan gå och irritera sig på saker utan att säga till… och sedan när de väl gör det så blir det som en explosion eller onödigt nedlåtande.

En bra barnvakt gör allt för att du skall känna dig nöjd och trygg. Desto tydligare och desto tidigare desto bättre. Bryr du dig väldigt mycket om att allt är diskat och rent – så säg det!

“Jag kan ju inte gissa exakt hur varje familj vill ha det – alla är ju olika! Berättar du så gör jag mitt bästa såklart” – Tea Stjärne

Tildas tips – den praktiska listan

Barnvakter på Yepstr - Tilda

Tilda

Som förälder så känner du ditt barn utan och innan och det mesta går per automatik. Så är det absolut inte för er nya barnvakt. De kommer med ett helt blankt papper och måste snabbt sätta sig in i flera år av erfarenhet.

Ta därför lite extra tid i lugn och ro och bara fundera på vad som hade varit bra för er nya barnvakt att känna till och skriv ner detta på ett papper. Oftast kan det här ta lite tid så avsätt gärna minst en halvtimma.

Här är några vanliga saker som vår barnvakt Tilda Barkselius stött på:
– Viktiga telefonnummer (även närmaste vuxen i området)
– Allergier, överkänsligheter
– Adress till förskola / fritids etc.
– Matpreferenser
– Om och var det finns plåster eller en medicinlåda
– Speciella nattningssaker såsom gosedjur eller filtar som måste finnas till hands
– Instruktioner för hur induktionshällar / spisar / ugnar / mikro fungerar
– Portkod / alarmkod
– Annan teknisk utrustning såsom TV, wifi, tv-spel, dator etc.
– Annan viktig info (exempelvis ADHD / epilepsihantering etc.)

Med en bra lista så har man iallafall något att utgå ifrån. Sen så kommer den ju såklart växa och förändras med tiden. – Tilda Barkselius

Almas tips – schema med hålltider

Barnvakter på Yepstr - Alma

Alma

Så tidigt som möjligt (helst innan barnvakten ens kommit på intervju) så är det bra om familjen skriver ner sina hålltider och rutiner som du ger till barnvakten samt fäster en kopia på kylskåpet.

Med det här schemat så hjälper du barnvakten att snabbt komma in i era rutiner vilket ger alla en känsla av trygghet och stabilitet. Många barn kan uppleva att det är lite jobbigt att bli lämnade med en ny person – men om rutinerna är samma så går det mycket snabbare att känna sig trygg.

Om möjligt så ge tid till lek och äventyr också – det är ett stort plus för många barnvakter.

“Man blir så glad själv när man ser hur otroligt glada barnen blir när de får vara med om något nytt” – Alma Nording

 

Söker du tips om hur du skall intervjua dina barnvakter så har vi fler tips på vår blog, alternativt på vår hemsida!

Lycka till!
Team Yepstr

Barnvakt – hur bör man intervjua ?

Hur bör man intervjua en barnvakt?

Det är inte helt lätt att genomföra intervjuer – än mindre en barnvaktsintervju när det oftast handlar om en tonåring helt utan intervju- eller arbetslivserfarenhet!

Men det är ju ändå en väldigt viktig intervju, för man överväger ju trots allt att lämna personen med det finaste man har.

Barnvakt - familjens bästa vän

Barnvakten – familjens bästa vän

På Yepstr så brukar vi alltid rekommendera föräldrar att söka efter fem egenskaper. Lyckas du träffa rätt på allihop så är chansen stor att du hittat den perfekta barnvakten. Barnvakten som är mer av en nära familjevän, en person som man kan lita på i ur och skur! Här är vår lista!

VIKTIGAST – ATT barnvakten faktiskt GILLAR BARN

Lyckas man hitta en barnvakt som verkligen gillar barn så brukar de flesta situationer lösa sig. De blir naturligt lite mer engagerade och omtänksamma. Det blir liksom lite lättare att stanna kvar lite längre och hitta på nya roliga aktiviteter för att nämna två exempel. Men tänk också på att det även finns personkemi bland barnvakt och barn – en barnvakt kan vara perfekt åt dig men kanske inte fungerar alls lika bra med din grannes barn!

SÄKERHET OCH LYHÖRDHET

Under intervjun så leta efter indikationer på att barnvakten är lyhörd, t.ex. genom att visa sig intresserad och ställa motfrågor. Då har man oftast också ett bra säkerhetstänk!
Passa även på att fråga lite kring vanliga faror i hemmet för barn för att få lite generella tankar. Det du söker är en barnvakt som kan komma på ett flertal olika faror såsom höjder, småbitar (för småbarn), varma plattor, skarpa saker, ström etc. Ett flertal barnvakter har idag tagit kurser i hjärt- och lungräddning vilket kan vara till hjälp om olyckan är framme! Saknar barnvakten detta så kan du alltid be dem ta en sådan kurs och erbjud dig att täcka kostnaden (det handlar vanligtvis om 3-500kr).

Kul att ha att göra med!

Allt blir mycket enklare med lite humor – bajsblöjor, stressade föräldrar, gråtande ungar. Under intervjun så försök känna efter om ungdomen har lite glimten i ögat. Det bästa är ju om ni alla kan ha kul ihop! Det skall ju trots allt vara roligt att ha barn 🙂

FLEXIBilitet

Barnfamiljers scheman ändras ofta nästan varje kvart. Därför är det oftast extremt viktigt att barnvakten kan vara flexibel och anpassa sig till familjens behov… eller att man har en lista med många bra alternativa barnvakter!

TIDIGARE ERFARENHET

Självklart är det alltid bra om barnvakten kan uppvisa tidigare erfarenhet inom barnpassning. Men! Erfarenheter från andra uppdrag kan också vara enormt mycket värt. Läxhjälp är ett solklart exempel, men egentligen så är alla genomförda jobb och uppdrag goda tecken på att barnvakten kan ta ansvar och vet hur viktigt det är att dyka upp i tid och anmäla i god förväg om man känner sig krasslig.

Sista tipset – föräldrarna

Slutligen – om du vill vara extra säker – be barnvakten ta med en förälder till intervjun! Att få träffa barnvaktens föräldrar säger ofta väldigt mycket om mer än vad ungdomen har för värderingar och arbetsmoral.

 

Det finns många andra bra resurser på nätet med information om vad man bör förvänta sig av en barnvakt. Till exempel har care.com tips på 18 egenskaper man bör leta efter hos en bra barnvakt!

Lycka till med barnvaktssökandet!

Team Yepstr

XP & LEVELS – VÄGEN TILL FRAMGÅNG!

Att veta exakt vad man vill bli kan vara svårt, men att veta att man vill bli något är betydligt lättare. På Yepstr kan du bli något, men du kan även bli något mer… du kan bli något stort!

Precis som i det vuxna arbetslivet lönar det sig att visa framfötterna, att vara driven och att kämpa! Gör du det är du värd belöning och värd att klättra i karriären. Därför vill vi välkomna Yepstrs nya Level-system! För varje jobb du utför och för varje ny användare du bjuder in tjänar du XP (erfarenhetspoäng) som är avgörande för din framtid.

– mer XP betyder högre Level

– högre Level innebär fördelar

– fördelar är exempelvis ökad lön, större sökradie och mentorskap

– mentorskap möjliggör din resa, resan för att bli något – något stort!

Se videon om hur du vinner din framtid  https://goo.gl/zHeBfw

LYCKA TILL!!

12 ungdomsjobb för dig som vill jobba extra under gymnasiet

Är du en av de gymnasieelever som känner att studie- eller barnbidraget inte räcker till? Då är extrajobb en bra lösning för att få tjäna pengar på fritiden. Samtidigt som du tjänar extrapengar så förbereder du dig också för framtiden. Många arbetsgivare tycker att det är bra att du haft ungdomsjobb redan under gymnasiet. Dessutom får du testa på olika arbeten tidigt, så att du kan fatta kloka karriärsval.

Visst finns det extrajobb för ungdomar under 18 år, men de måste följa vissa regler och ha tid för skolan. Vi har listat 12 ungdomsjobb som passar väl in med reglerna och skolscheman. 

Innan du läser om var du hittar jobben följer här fyra saker att ha i åtanke när du letar efter ditt första extrajobb.

 • Plats: Det är viktigt att du kan ta dig till och från jobbet enkelt och stressfritt. Dels för att du ska orka hålla humöret upp på jobbet, men också för att du ska hinna i tid ifall du drabbas av förseningar.
 • Schema: Försäkra dig om att ditt jobb kommer gå att anpassa efter ditt schema. Tänk på vad som passar dig bäst, ett bestämt schema eller ett flexibelt som bestäms veckovis. Kolla så att du får tillräckligt med tid över inför viktiga prov eller skolresor.
 • Arbetsbörda: Ifall jobbet kräver stor fysisk ansträngning, så kan det vara bra att provjobba innan. Fysiskt ansträngande extrajobb tar ofta mer kraft än vad man tror och de korta timmarna känns snabbt långa.
 • Rykte: Allting kan verka bra när du läser om ditt nya arbete på deras hemsida eller går på en arbetsintervju, men det är lätt att man blir vilseledd.
  Kontakta f.d. anställda och fråga hur deras erfarenhet har varit. Håller chefen vad de lovar på intervjun? Är det ett företag som haft ungdomsjobb förut? De allra flesta blir bara glada över att få hjälpa till! 

Alla dessa punkter hjälper förstås även för dig som vill vara egenanställd. Yepstr är appen för dig som vill testa att vara egen-anställd och jobba då du kan och vill göra det. Registrera dig hos Yepstr!

Nu kikar vi på de tolv bästa extrajobben för dig som fortfarande går i gymnasiet!

Ungdomsjobb inom serviceyrken

 

ungdomsjobb inom serviceyrken

Jobba som butiksbiträde

Många klädes- och teknikkedjor sysselsätter ungdomar med särskilt intresse för produkterna. Här kan det finnas ytterligare uppsidor utöver lönen och de flexibla tiderna, nämligen anställdrabatten.

Tips: Besök butiken du kan tänka dig att jobba i, personligen, för att lämna in ditt CV.

Hitta butiksjobb

Jobba i restaurang/café

Ingenstans kommer du att bemötas av så många leenden som från dem som du serverar mat eller kaffe. Restaurang- eller caféerfarenhet innebär ett bevis på att du kan hantera pengar och hantera högt tempo. Ofta finns det hur mycket arbete som helst, så var aktsam på att du inte dras in för fler timmar än vad du klarar av.

Tips: Du kanske har problem med att hitta en restaurang eller ett café som söker personal. Då kan du fråga ifall de inte kan spara ditt nummer ifall någon i personalen skulle bli sjuk. Restaurangvärlden är van vid ungdomsjobb och du kommer att träffa många jämnåriga.

Hitta restaurangjobb

Jobba med catering

Som cateringpersonal bär du uniform på jobbet, mingla med skrattande gäster och äta överbliven mat. Nästan för bra för att vara sant. Catering sker dock ofta sena kvällar, även på helger, och är ett ganska oregelbundet extrajobb.

Tips: Cateringjobb innebär mycket dricks och ofta även betalt under bordet. Se till så att du får ett kontrakt och en grundlön, så att du kan använda erfarenheten när du söker nästa jobb.

Hitta cateringjobb

 

Jobba på hotell

Att arbeta på hotell innebär den yttersta formen av service. Är du ständigt glad och hjälpvillig så är detta det perfekta extrajobbet under tonåren. Ofta innebär det dock sena kvällar eller tidiga morgonar.

Tips: Liksom med restaurangjobb så kan du be om att få provarbete ifall någon anställd skulle bli sjuk, eller ifall de behöver frukostpersonal.

Hitta hotelljobb:

Ungdomsjobb lokalt

kioskjobb jobba lokalt

Jobba i kiosk

De allra flesta lokalområden har sin egen kiosk där de nödköper mjölk innan middagen eller en godisbit på väg hem från skolan.

Tips: Troligen är du redan ‘tjenis’ med ägaren och van vid att se henom hänga bakom disken varje gång du springer förbi med småmynten i högsta hugg. Passa på att fråga ifall det inte finns utrymme för dig att arbeta någon timme i veckan, så hen får vila.

Hitta kioskjobb:

Jobba i snabbmatsrestaurang

Snabbmatsrestauranger tar stor stolthet i att ligga i framkant gällande ungdomsjobb. Det är hög omsättning på folk och det finns många lediga timmar att arbeta. Här finns det en klar och tydlig process för hur du får befordran eller löneförhöjning, vilket ger viss trygghet.

Tips: Sök flera gånger. Snabbmatsrestauranger tar ofta emot enorma mängder ansökningar, ofta är det bara slumpen som avgör ifall du får det eller inte.

Hitta snabbmatsjobb:

Jobba i matvarubutik

Ifall du inte har något emot att möta dina grannar, vänner och familj när de är ute på helgshopping så är matvarubutikerna ett väldigt bra sätt att tjäna mycket pengar på kort tid. Med övertidstillägg så blir lönen ganska bra och två helger i månaden kan innebära en extraresa nästa sommarlov.

Tips: Du har antagligen redan kompisar eller äldre syskon som jobbar eller har jobbat  i matvarubutiker, be dem om en rekommendation!

Hitta butiksjobb:

Jobba på gym

Många gym behöver resurspersonal som kan hoppa in och arbeta i receptionsdisken någon timme i månaden. Lägger du ändå all din tid på gymmet, eller har planer på att göra det, så kan du lika gärna tjäna pengar medan du gör det.

Tips: Fråga dem som redan jobbar där hur de fick jobbet.

Hitta gymjobb

Ungdomsjobb inom barn och utbildning

jobba med barn

Jobba med läxhjälp

Läxhjälp betalar ofta väldigt bra och kommer med flexibla tider. Att jobba som läxhjälp innebär ofta att du går med på att arbeta hos “din” familj under en längre tid, åtminstone en termin. Som ungdomsjobb är läxhjälp perfekt, det är väldigt flexibelt, och du förfriskar minnet från tidigare skolår.

Tips: Gå till din lokala grundskola och sätt upp lappar, så kan du själva begära det pris du tycker att du är värd.

Hitta jobb som läxhjälp

Barnvakt

Likt läxhjälp så kommer du som barnvakt att förväntas arbeta under en längre tid ifall du extrajobbar som barnvakt. Att vara barnvakt innebär ett enormt ansvar, men är också bland det roligaste du kan göra som extrajobb.

Tips: Knacka dörr hos dina grannar och låt dem veta att du letar efter ett barnvaktsjobb.

Hitta barnvaktsjobb

 

Jobba som ungdomsledare

Ofta är ungdomsledare ett sommarjobb, men det finns även helgaktiviteter. Svenska kyrkan och många fritidsgårdar söker ungdomsledare. De här jobben är ofta reserverade för dig som är i de äldre tonåren och kanske har varit aktiv inom någon organisation tidigare.

Tips: Fundera på vilka olika organisationer du har varit engagerad i tidigare, ibland glömmer man bort sina kontakter från unga år. Har du varit scout, aktiv i kyrkan eller kanske varit med i någon hobbyorganisation?

Hitta jobb som ungdomsledare

Jobba som idrottstränare

Du behöver inte ha varit en supertalang för att arbeta som idrottstränare för knattelag, däremot behöver du ha en stark ansvarskänsla och lite pondus.

Tips: Tänk tillbaka på vilka sporter du själv engagerat dig i och prata med dina gamla tränare. Om de inte har tränarroller som ungdomsjobb kan du alltid försöka få jobb i föreningens reception.

Jobba via Yepstr

För dig som vill smaka på hur det är att vara egen och jobba enligt dina egna villkor så har vi tagit fram Yepstr. En arbetsmarknadsplats för ungdomar. Yepstr förmedlar lokala jobb som att klippa gräset, kratta löv eller rasta hundar. Appen kostar givetvis ingenting och du jobbar bara enligt egen förmåga! Ladda hem Yepstr nu!

Hitta praktik (bonus)

Har du stora planer inför framtiden och mindre behov av extrapengar? Då kan en deltidspraktik vara en bra lösning. Vanliga ungdomsjobb passar kanske inte in med dina framtidsplaner. Isåfall kan du höra av dig till intressanta företag och erbjuda dina tjänster som deltidspraktikant. Tänk på att du ändå ska begära lön för mödan och be om vägledning.

© 2017 Yepstrs blogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.