Meny Stäng

Hur skriver man ett CV – En guide inför första jobbansökan

Många ungdomar söker sig till Yepstr med en initial vilja att tjäna egna pengar. En vilja som snart förvandlats till en dröm om en karriär. Bara genom att landa sitt första jobb via Yepstr har man kommit en ordentlig bit på vägen. Att söka jobb kräver mycket energi. Vi rekommenderar att börja med att skriva CV.

På Yepstr har vi ett levelsystem, som ska fungera som en extra morot för ungdomarna. När du tar uppdrag eller värvar en ny användare tjänar du XP och börjar snart levla upp. Vid level 5 kan du börja ta företagsjobb, och vid level 10 har du ett CV fyllt med erfarenheter.

Här kan du läsa mer om våra levels 

Att landa sitt första jobb, via Yepstr eller på andra platser, kan kännas som att klättra över ett oöverstigligt berg. Men med rätt verktyg är det inte riktigt lika svårt. Att addera ett snyggt CV till din verktygslåda är ett bra första steg.

Hur skriver man ett bra CV?
Struktur

Ett CV är en sammanställning av erfarenheter och kunskaper som är relevanta för tjänsten och arbetsgivaren i fråga. Denna erfarenhetsförteckning kan vara mer statiskt än ett personligt brev. Men det finns alltid värde i att kolla igenom ditt CV, och anpassa det inför varje ansökan.

Ditt CV ska inte vara längre än 1-2 sidor långt. Formateringen ska vara tydlig och logisk. Inga spexiga typsnitt och märkliga avstånd.

Inga erfarenhet att sätta på ditt CV? Här hittar du ungdomsjobb för dig som vill jobba extra under gymnasiet

Personuppgifter

Högst upp placerar du person- och kontaktuppgifter. Det ska ju vara enkelt att komma i kontakt med dig. Ta med för- och efternamn, adress, personnummer, telefonnummer och mail. Du kan också inkludera en länk till din profil på Linkedin eller annan hemsida som du använder i professionellt syfte.

Välj en mailadress som ger ett professionellt intryck, och inte en du skapade som ung. Har du en mailadress som innehåller ett smeknamn, eller favorithästen från barndomen, är det nog dags att skaffa sig en ny.

Åsikterna går isär huruvida man borde ha en bild i sitt CV eller inte. Ett argument för att ha en bild, är att man kanske bättre kommer ihåg en ansökan när man kan koppla den till en person. Om du väljer att inkludera en bild, se då till att det blir en seriös bild på bara dig. Be en förälder eller kompis hjälpa till.

CV, arbetslivserfarenhet, ungdomsjobb

Ditt nästa jobb är bara några intervjuer bort.

Studier

Under studier skall din utbildning redovisas. Vilket gymnasium man gått, vad du läste och när du gick där. Du kan också inkludera andra kurser eller utbildningar. Kanske har du gått en sommarkurs i ledarskap eller varit på kodarläger.

Börja med de senaste utbildningarna och jobba dig tillbaka.

Arbetslivserfarenhet

Kanske den viktigaste delen. Vad har du för erfarenheter som bekräftar att du klarar av tjänsten du söker. Börjar återigen med det senaste. Inkludera företagets namn, din titel, plats, period och vad du hade för ansvar. Håll det kort och koncist – glöm inte dina Yepstr-uppdrag!

Allt behöver inte vara med. Välj det viktigaste för just den tjänsten du söker. 

Inget att sätta på ditt CV? Kom igång med Yepstr på 2 minuter!

Annat att tänka på när man söker extrajobb

Andra viktiga delar att ha med i sitt CV är förstås språk. Ha med svenska, engelska och andra språk du kanske kan. Du kan också inkludera en sektion för övrig kunskap. Kanske har du lärt dig photoshop i skolan, eller har stenkoll på excel. Detta är ett utrymme för dig att skryta, men se förstås till att du talar sanning – annars har du en hel del pinsamma samtal som väntar.

Lägg till om du har körkort eller om du har erfarenhet av ideellt arbete – någon styrelse som du suttit i, eller om du engagerat dig i någon form av ungdomsförbund eller klubb. Det visar på driftighet och engagemang.

Innan du skickar in ansökan

Se till att ditt CV inte är mer än 2 sidor. Läs igenom och se till att du inte gjort några stav eller slarvfel. Läs igenom igen för säkerhets skull. Ett stavfel är förstås inte hela världen, men onödigt och motsägelsefullt om du till exempel beskrivit dig själv som noggrann.

Spara ner ditt CV i en pdf, och döp det till ditt för och efternamn – så det är enkelt att hitta även för andra.

Många företag efterfrågar ansökan på engelska, så det kan vara bra att ha ett uppdaterat, översatt CV på lager. Tycker du att det är svårt att hitta rätt ord på engelska kan du ta denna CV-guide till hjälp.

Vid det här stadiet kan det vara klokt att höra av sig till dina referenser och göra dem uppmärksamma på att du söker jobb. Berätta för dem om tjänsten du vill ha och fråga om du får ange dem som referens. På det sättet är de förberedda när din framtida arbetsgivare ringer. Referenser är guld värt, så se till att skapa goda relationer till de uppdragsgivare som du möter via Yepstr – vem vet, det kanske är genom dem du landar drömjobbet.

Här hittar du mer hjälp till ditt CV

Hur hjälper jag mitt barn till bättre självkänsla?

God självkänsla är något som börjar byggas tidigt, och måste underhållas livet ut. Den goda självkänslan är grunden för goda relationer, med både sig själv och sin omgivning. Hur hjälper man sitt barn till starkare självkänsla?

Det är lätt hänt att man blandar ihop termerna självkänsla och självförtroende. De båda egenskaperna är tätt sammanlänkade, men i grunden två olika saker. Med en god självkänsla tycker man att man duger precis som man är, och man gillar sig själv oavsett prestation. Självförtroende handlar om att man känner att man är duktig på att prestera och att man är kapabel att hantera och genomföra uppgifter.

De båda fenomenen ligger såklart nära varandra, något som kanske lett till att många blandar eller buntar ihop uttrycken. Att känna att man lyckas genomföra något, att man når ett mål eller uppfyller förväntningar på sig själv stärker förstås självkänslan. Men om detta band blir för starkt, att vi bara känner oss belåtna med oss själva när vi lyckas blir det ju inte heller bra.

Hur märks dålig självkänsla?

Det finns flera tecken på att ditt barn lider av låg självkänsla, och kanske behöver lite extra stöd.

 • Rädslan att misslyckas gör att man inte vågar prova nya saker.
 • Gå saker fel, eller inte bra nog, blir personen förkrossad.
 • Man vågar inte säga vad denne tycker.
 • Det blir viktigt att alltid vara andra till lags, ibland på egen bekostnad.
 • Känner att man är dålig på det mesta.
 • Man blir avundsjuk på andra som vågar, kan och lyckas.

Detta är ju känslor som vi alla kan uppleva. Men om beteendet dyker upp hos ens barn eller en ungdom i ens närhet under en längre tid, blir det lätt begränsande.

Bekräftelse är nyckeln

Enligt BRIS är bekräftelse det absolut viktigaste för att stärka barn och ungas självkänsla. Låg självkänsla har ju inte bara med personlighet att göra. Här spelar även familj, skola och samhälle viktiga roller. Självkänsla är alltså ofta avhängigt på omgivning.

Kärlek

Var tydlig med att du tycker om den unga i fråga. Ge kärlek utan förbehåll. Ge kramar och berätta hur viktigt barnet är för dig. Känner man sig älskad, respekterad och behövd blir man mer trygg med andra och med sig själv.

Lyssna

Odelad uppmärksamhet och lyhördhet stärker självkänsla och får ungdomar att förstå att det de har att säga är viktigt.

Uppmuntran

Klart man ska ge beröm och fira när saker går rätt och ungdomarna lyckas. Men det är viktigt att inte glömma uppmuntran när saker inte går som planerat. Målet är ett tillåtande klimat, där det är okej att prova och misslyckas.

Bekräfta känslor

Att visa att man inte är rädd för att ta tag i problem eller att gräva i känslor, är viktigt. Bekräfta att känslorna är tillåtna, och att du gärna pratar om dem.

Jämför aldrig

Alla har olika förutsättningar. Så att jämföra med andra barn och unga hjälper inte. Oavsett om det gäller betyg, idrottsprestation eller antal uppdrag på Yepstr.

Bra förebilder, viktigt för självkänslan

Goda förebilder

Att vara en ‘god förebild’ kan ibland kännas som en stor press. Men att vara optimistisk, positiv och bekräftande mot sin omgivning räcker ofta en bra bit. Här kan man också vara noga med de som omger sitt barn, som läxhjälp eller barnvakt, och vad den typen av förebilder kan bidra med.

Hitta läxhjälp via Yepstr

Utrymme

Att ge barn utrymme bevisar att de klarar saker på egen hand. Vare sig det handlar om att bre sin egen frukostmacka, eller att ge sig iväg på sitt första Yepstr-uppdrag, ger det övning i problemlösning och ansvar. Med en härlig känsla av oberoende och självständighet som resultat.

Läs mer hos BRIS

Vad är bra med god självkänsla?

Har ditt barn en god självkänsla är de mer benägna att :

 • Träffa nya kompisar
 • Ta ansvar
 • Vara stolta och nöjda med sin prestation oftare
 • Våga vara kreativa
 • Bättre hantera både positiva och negativa känslor
 • Hjälpa andra utan egen vinning.

Läs mer här

Bästa studietekniken

Stärkt självkänsla med läxhjälp via Yepstr?

Hur kan Yepstr hjälpa mig som förälder?

Yepstr kan vara ett verktyg på vägen mot ett starkare självkänsla för dina barn, men appen kan även vara en målsättning.

Dels kan tjänsten fungera som en möjliggörare. Kanske är man så stressad över sin milslånga att göra-lista att det inte finns tid att ge sitt barn den bekräftelse man egentligen vill. Genom Yepstr kan man hitta riktigt grymma ungdomar i närområdet som kan underlätta i vardagen. De tjänar pengar och får arbetslivserfarenhet, och du får tid över att spendera med dina barn.

Läs mer om barnvakt via Yepstr

Via Yepstr kan du hitta de där grymma förebilderna som ditt barn behöver. Antingen i form av en barnvakt, en trygg ungdom att skapa en långsiktig relation med. Om dina barn är i skolåldern kanske det är mer aktuellt med en härlig läxhjälp, att inspirera, bekräfta och stötta utanför klassrummet. En förebild som lägger lite extra tid och uppmärksamhet på ditt barn.

När ditt barn har fyllt 15 år, får man söka uppdrag via Yepstr. Vi är en av Sveriges främsta förmedlare av ungdomsjobb, och ger alla unga möjligheten att visa vad de går för – både för sig själv och för andra. Man tjänar inte bara egna pengar och bygger sitt CV. Man lär sig ta ansvar och möta nya människor- precis den där känslan av oberoende och möjligheter som eget utrymme ger.

Vi kommer alltid få nej i livet, vi kommer att misslyckas flera gånger. En god självkänsla som fångar upp och påminner oss om vårt värde är väsentligt. Här kan Yepstr vara både en möjliggörare och ett mål.  

Kom igång idag!

Hur hittar jag läxhjälp, och varför ska jag ha det?

Just nu sitter skolelever i hela landet och gnässar glosor och räknar ekvationer. Nationella proven står för dörren och nerverna sitter på utsidan. Att känna press inför ett prov eller en knepig redovisning är vanligt, och att få lite extra läxhjälp kan göra mycket. Det har Yepstr tänkt på.

Läshjälp inför prov och redovisningar

Låt duktiga ungdomar i närområdet hjälpa ditt barn med läxorna.

Det råder delade meningar om huruvida läxor alls är bra för barn och ungdomar. Ett läger anser att läxor är viktig för elevernas förmåga att planera och ta ansvar för sitt arbete. Medan andra menar att läxor, endast för läxornas skull, inte är att föredra då skolarbete skall utföras i just skolan. Oavsett vad man anser kan nog de flesta hålla med om att lite extra hjälp på traven kan gynna vem som helst.

Men läxhjälp kan vara dyrt med höga månadskostnader, fasta paket eller saftiga timavgifter. Läxhjälp är ett relationsbaserat uppdrag – precis som barnvakt och hundpassning. Så det är klart att man vill välja sin ungdom med omsorg. Nu kan du hitta läxhjälp via Yepstr.

hur hittar jag läxhjälp?

Bättre självförtroende med läxhjälp via Yepstr

Varför ska jag anställa läxhjälp?
 • Ökat självförtroende. Känner man sig redan osäker inom ett ämne kan det ta emot att räcka upp handen eller be om hjälp i klassrummet. Speciellt om det verkar som att alla andra redan förstår. Då är det lätt hänt att man håller tyst för att inte verka dum. Att få hjälp av en lite äldre elev, utanför klassrummets fyra väggar blir då enormt värdefullt. Både tempo och metod kan anpassas och eleven vågar ställa de frågor som kändes läskiga i skolan. På det viset blir det tydligt att elevens frågor inte alls är dumma. Utveckling och bekräftelse ger ökat självförtroende. Snart kommer ditt barn inte minnas varför hen inte vågade räcka upp den där handen.

 • Lust att lära. Att sitta bakom ett evigt växande berg av läxor kan släcka även den mest ambitiösas läslust. Hand i hand med ett ökat självförtroende kommer lusten att lära. Känner man att den extra tiden man lägger på läxorna ger resultat, att man utvecklas och når sina mål, är det svårt att undgå att få lite blodad tand. Snart pluggar man inte enbart för det där betyget, utan för att faktiskt lära sig och förstå samband. Gnistan tänds när man knäcker den där ekvationen och man känner att man faktiskt förstår.

 • Inför prov. Att ha löpande läxhjälp någon gång i veckan är toppen, men extra behov uppstår inför prov och skrivningar. Inför provet är repetition i fokus. Ta hjälp av en duktig ungdom via Yepstr som hjälper ditt barn genom instuderingsfrågor och ekvationer. Glöm inte att berätta för er läxhjälp hur det gick sen – även ungdomen kan få sig en självförtroendekick av ditt barns resultat.

 • God studievana. Studieteknik är något man använder sig av under hela sin skoltid – grundskola, gymnasiet och kanske framförallt under universitetet. Så det är lika bra att komma igång i tid. Vissa lär sig bäst genom att lyssna, andra genom att skriva eller prata högt. Läxhjälp via Yepstr kan hjälpa ditt barn att hitta metoder som passar. Läxläsningen blir mer effektiv när man lär sig struktur, planering och undviker prokrastinering. Studieteknik är något man ska lära sig tidigt, och kommer att underlätta när studierna blir mer avancerade och krävande. Plugget blir inte längre ett berg att bestiga, utan mer en lista att beta av.

Ingen vill låta sitt barns naturliga upptäcktslust släckas bakom vinglande läxhögar. Men det är ju inte alltid man har tiden att sätta sig ner och hjälpa till på kvällen, speciellt under särskilt intensiva veckor på jobb och i skolan. Lägg upp en annons och hitta en driven ungdom via Yepstr som läxhjälp till ditt barn.

Svårt att få ihop vardagspusslet? Så hanterar du stressen. 

Läxhjälp inför nationella proven

Hur förbereder man sig inför nationella proven?

Plugga inför nationella proven

Nationella proven används för att alla elever ska få exakt samma förutsättningar att visa vad de kan. Lärarna får i sin tur hjälp med att ge eleverna korrekta omdömen och betyg. Men hur förbereder man sig inför ett prov? Dela dessa tips med läxhjälpen, så hon eller han kan gå igenom dem med ditt barn.

Mer studieteknik här

 • Repetera gamla prov. Då de nationella proven skapas av Skolverket kan de skilja sig rätt rejält från de prov man är van vid att skriva. Ett bra tips är då att öva på proven från föregående år. Gör två eller tre gamla prov per ämne så får man bra koll på struktur, upplägg och tidsåtgång per del.

 • Läs igenom alla frågor först. Oldest trick in the book. Läser man igenom alla frågor innan är det enklare att disponera sin tid.

 • Kontrollera sina svar. Klart man bara vill därifrån så fort som möjligt men man ska alltid ta för vana att kika igenom sina svar innan man lämnar in. På det sättet slipper man onödiga stavfel eller plus som kanske egentligen ska vara minus.

 • Svara utförligt. Poäng kan plockas på smarta metoder och korrekta uträkningar trots att summan kanske inte blev helt rätt. Ta för vana att vara noggrann.

 • Se till att tiden räcker till. Läs igenom alla frågor innan du börjar och kolla noga igenom instruktionerna innan du sätter igång. Ett tips är att ringa in de frågor som man säkert kan, och börja med dem. Så kan man ägna sig åt de mer tidskrävande därefter utan av stressa.

 • TA HJÄLP. Hitta en ambitiös och skarp ungdom i ditt närområde som kan hjälpa ditt barn att utvecklas. Boka in en intervju innan du bestämmer dig för läxhjälp. Då kan ungdomen träffa ditt barn och ni kan lära känna varandra.

Här hittar du gamla prov

Bästa studietekniken

Knepiga läxor är svårt att ta itu med själv. Gör det enklare med Läxhjälp via Yepstr.

Det bästa tipset är väl egentligen att ditt barn sätter igång i tid, samt att äta och sova ordentligt både inför läxhjälpstimmarna och proven.

Fram med linjaler och miniräknare, nu kör vi!

Läs mer om Yepstr här

Extrapersonal till företaget hittar ni via Yepstr

Yepstr är inte bara en app som kopplar ihop duktiga ungdomar med familjer som behöver hjälp att lösa vardagspusslet. Det är också en marknadsplats för företag som kan hitta extrapersonal bland ungdomar som verkligen förtjänar det.

På Yepstr tycker vi att hårt arbete ska belönas. Visar ungdomar framfötterna ska lönen höjas, CV:t fyllas och nya möjligheter öppna upp sig. Därför introducerade vi ett level-system i appen. När våra ungdomar nått level 5 har de möjligheten att söka företagens ungdomsjobb .

Att gå ut gymnasiet med ett CV fyllt med vettig arbetslivserfarenhet som barnvakt, trädgårdshjälp och läxhjälp är toppen, men ännu bättre blir det med faktiska företagsjobb att briljera med.

Såhär fungerar Yepstr för privatpersoner.

Via Yepstr kan företag, precis som privatpersoner, lägga ut annonser för enklare arbetsuppgifter på timbasis som passar ungdomar i åldrarna 15-21 år. Ni behöver inte ringa någon, gå igenom komplicerade rekryteringsprocesser eller oroa er för höga headhunting fees. Lägg upp en annons för uppdraget som ska utföras och låt extrapersonalen komma till er. Alltid helt vitt och försäkrat.

Men hur kan ett företag ha nytta av Yepstr? Andra har använt sig av Yepstr på flera vis:

Företagets extrapersonal - ungdomsjobb via Yepstr

Extrapersonal till lagret? Testa Yepstr för företag redan idag.

Lagerarbete och städning

Låt snabbfotade ungdomar packa upp, sortera och städa ert lager. Kanske kan de hjälpa till att ta emot sändningar eller att packa och skicka beställningar? En noggrann yep klarar lätt köksstädningen och dammsugningen utan problem.

Eventpersonal

Huruvida personalen är energisk, driftig och positiv personal kan göra eller förstöra ert event. Via Yepstr kan ni anställa ungdomar på timbasis för att hjälpa till med servering på företagsfesten, jobba som funktionärer under mässan eller stötta under nästa företagskonferens. Skapa en annons på Yepstr för vem vet, kanske är det företagets nästa heltidsanställda ni kommer i kontakt med.

Här kan du läsa hur Flowlife använder sig av Yepstr för företag.

Sampling och tester

Ta hjälp av ungdomar via Yepstr för provsmakning eller användartester. Vilken är egentligen bästa glassen, och hur funkar nya versionen av er app för användare?

Administration och vikariat

Akut behov av personal på grund av sjukdom eller semester – på Yepstr hittar ni hjälpen ni behöver. Låt ordentliga ungdomar ta hand om den där administrationen som ingen orkar ta tag i, eller låt dem fylla sommarens semesterluckor. Enkla uppgifter som receptionistjobb, sortering eller flygbladsutdelning är ingen match för ungdomarna på Yepstr.

Administration på timme - extrapersonal till företaget via Yepstr

Hitta ungdomar via Yepstr som tar hand om administrationen som igen annan orkar ta tag i.

När ditt företag tar hjälp via Yepstr, kommer ni i kontakt med Sveriges mest ambitiösa ungdomar. Ni betalar 220 kr i timmen för ungdomar som redan bevisat sig mer en dugliga för jobbet.

Yepstr är en språngbräda för framtidens yngsta stjärnskott. De är redo, är ni?

Läs mer om Yepstr för företag

Hjälp, vad jag är stressad – Yepstr tipsar!

Aldrig vila på jobbet, ständigt uppkopplad och en kalender fylld av måsten och förväntningar. Att hinna med sin vardag och samtidigt få tid för annat är en konst. Yepstr listar tips att ta hjälp av när du har svårt att varva ner.

Få hjälp av Yepstr

Hjälp att få ihop vardagspusslet? Ta hjälp från Yepstr och frigör tid till annat.

Sjukskrivningarna på grund av stressrelaterade problem ökar. När vi blir stressade sover vi sämre, vi blir nedstämda och kan känna ångest eller värk. Vidare kan blodtrycket stiga, musklerna spännas och matsmältningen försämras. Stress är något vi alla kan uppleva, men när stressmomentet är över och hjärnan uppfattar att “faran” är över slås återhämtningssystemet på.

Men stressen vi känner idag är mer diffus. Vi har mycket att göra på jobbet, kraven från omgivningen är höga och vi är uppkopplade, aktiva och nåbara dygnet runt. När intrycken blir för många och stressen gränslös händer det att återhämtningssystemet inte slås på. Pauserna är få, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt, vi får inte någon naturlig återhämtning.

Barnvakt, trädgård, djurpassning, läxhjälp, it-support, företagshjälp - ungdomarna på Yepstr visar gärna vad de går för.

Ständigt uppkopplade och nåbara är det svårt att koppla av och varva ner. Yepstr kan hjälpa till på vägen.

Hur hanterar jag min stress? Yepstr listar fem tips:
Upptäck dina uppvarvare

Försök grena ut vilka situationer som stressar dig. Kanske är det specifika situationer, jobbiga möten eller andra delar av din vardag. Vad tänker och känner du då?

Vad får dig att varva ner?

Vad brukade få dig att slappna av, och vad hade du gjort om du varit lugnare? En god natts sömn, träning och vardagsmotion är stabila tips för nedvarvning. Annars kanske matlagning, träffa vänner eller någon annan aktivitet funkar bra för just dig.

Registrera dig på Yepstr och hitta en duktig barnvakt snabbt

Skaffa barnvakt via Yepstr och få tid över till annat.

Ta hjälp av kroppen

Att få tid till träning eller till att läsa en god bok är för många ren utopi. Men bara att andas djupare ner i magen kan verka lugnande för kroppen. Prova även att lugna ner dina steg samt att prata och äta lite långsammare.

Hantera dina tankar

Använd dig av din självmedkänsla och tryck inte bort tankar och känslor. Undvik att anklaga dig själv. Försök att istället bemöta tankarna med värme och medkänsla – som du skulle bemöta en vän.

Här kan du läsa mer om stress och hälsa

Hitta en trygg barnvakt i närheten

På Yepstr får du hjälp med barnpassning, hundrastning och trädgårdshjälp

Be om hjälp

Berätta för din chef, dina kollegor, familjemedlemmar och vänner hur du känner. Gör det tydligt hur folk i din närhet kan hjälpa dig. Du kan också göra tid för familj och för träning genom att ta in hjälp från Yepstr. Få tid för den där dejten eller utflykt med barnen istället för att ligga på knä i rabatterna eller låt en snäll och duktigt barnvakt i ditt närområde hämta från förskolan någon dag i veckan så du får tid för en löprunda.

Här kan du läsa mer om hur Yepstr kan hjälpa dig!

Lös vardagspusslet via Yepstr

Det är sällan att stressrelaterade problem löser sig över en natt, och att “bara säga nej” är inte alltid ett alternativ. Men att börja vara snäll mot sig själv och frigöra tid är en bra start. Lägg upp en annons på Yepstr och låt en kompetent ungdom i ditt närområde ta hand om göromål som du inte hinner med. Hos oss hittar du barnvakt, djurpassning, trädgårdshjälp, läxhjälp och mycket mer. Du betalar på timme, och yeppen får en skälig ersättning – helt vitt och försäkrat.

På Yepstr hjälper vi grannar att hjälpa varandra – på mer än bara ett sätt.

Läs mer här!

Trädgården ska bli vårfin – Yepstr listar hur du gör

Våren är kommen, varmare dagar stundar. Börja vårstädningen redan nu, och njut av en vacker trädgård i sommar. Yepstr listar vad som ska göras i trädgården under april.

Man behöver inte vara trädgårdsmästare för att kunna njuta av en lummig trädgård. Men det kan vara svårt att ha koll på vad som egentligen behövs göras för att få din trädgård redo för sommar och sol. Oroa er inte, vi listar vad som kan ordnas i trädgården redan under april.

Ingen tid att påta i trädgården?

Ibland kan det vara svårt att få ihop vardagen med alla måsten och engagemang. Då kan du enkelt anlita trädgårdshjälp via Yepstr! Du lägger upp en annons för trädgårdsjobb på vår app. Hjälpsamma ungdomar i närheten svarar, kommer över, gör jobbet och får sedan betalt på timme – helt vitt och försäkrat förstås.

Läs mer om hur Yepstr funkar här! 

Du får hjälp i trädgården och ungdomen går därifrån med extra pengar på fickan och mycket mer erfarenhet i ryggsäcken. Win win!

via Yepstr hittar du trädgårdshjälp enkelt och vitt

Ingen tid att påta i trädgården, ge trädgårdsjobb till en ungdom istället!

Förbered trädgården för våren – 7 tips för att komma igång:
Städdag i trädgården

Inled varje trädgårdssäsong med en ordentlig städdag i verktygsförrådet. Gör rent verktyg, redskap och krukor för att undvika växtsjukdomar och för att göra trädgårdsjobbet trevligare.

Krukväxterna sätter fart

Solen skiner starkare och längre för varje dag som går, vilket betyder att dina krukväxter behöver mer omsorg framöver. Se till att de inte torkar ut, ge de extra växtnäring och lämna de inte ensamma om du åker bort över helgen. Bästa tipset är att ordna en blomvakt. Yepstr har en hel drös ansvarsfulla ungdomar som gärna vattnar blommor när du är bortrest.

Rensa ogräs

När kommer ogräs, och när ska man egentligen rensa bort det. Ju tidigare du får ordning på ogräset, desto mindre jobb blir det sen. Smart!

Städa upp din trädgård – räfsa, rensa,plocka

Det som göms i snö kommer upp i tö – det är sedan gammalt. Ta ett städryck och räfsa upp löv, plocka bort kvistar, grenar och städa bort annat skräp.

att göra i trädgården. Hitta trädgårdshjälp över gatan via Yepstr

Trädgården mår bra av lite extra kärlek under våren. Låt en duktig ungdom göra jobbet åt dig!

Skydda dina växter

Varm sol och en höjd temperatur leder till tidiga växtspurter. Men med tjälen kvar i marken och dålig vätskeupptagning, riskerar växterna att torka. En idé är då att skydda växter som står soligt – kanske genom att sätta upp någon typ av fiberduk eller säckväv.

Få bort sniglar

Snigelkampen fortsätter – tro inte att sniglarna försvunnit efter vintern. En snigel lägger över 400 ägg på en säsong, så spara tid genom att bekämpa sniglar tidigt. Idag finns det bra snigelmedel i pelletsform som varken är skadligt för miljön eller för andra djur.

Hitta fler trädgårdstips här

Ta hjälp via Yepstr

Vårt sista tips är förstås att ta hjälp med dina trädgårdsbestyr. På Yepstr kan du få hjälp i trädgården med enklare sysslor  som du med gott samvete kan låta grannens barn ta hand om – vardagen går ihop och du blir en ungdomskämpe på köpet. Lägg upp din annons för trädgårdsjobb redan idag!

Vi ses i rabatterna!

Här kan du lära dig mer om trädgårdsjobb och Yepstr!

Succén bakom inflyttningsfesten? – Två ambitiösa ungdomar!

I den här artikeln berättar vår alldeles egen VD Jacob om hur han och hans fästmö tog hjälp av två ungdomar vid en större fest. Och vilken succé det blev.

Kul historia!

Min fästmö Catrine och jag bestämde oss för att vi skulle slå två flugor i en smäll och kombinera vår förlovningsfest med vår inflyttningsfest. Vi är båda entreprenörer med fulla kalendrar. Så bara att hitta tiden för att planera en fest är en kamp. Efter att ha hört vänner berätta sina historier om hur de tagit hjälp via Yepstr på fester, dop, födelsedagskalas och andra evenemang, tänkte vi att det var dags att prova. som VD för Yepstr är det ju nästan pinsamt att inte ha prövat alla kategorier.

Även företag kan ta hjälp av Yepstr inför sitt event

Dags att lägga upp annons

Måndag innan läggdags la vi tillsammans upp vår annons. Själva festen var på lördagen, så vi hoppades att det skulle vara tillräckligt med tid för att hitta någon. Catrine tyckte att vi skulle ta hjälp av två ungdomar. Det är ju roligare att jobba ihop.

Det visade sig vara en guld-idé och något jag verkligen rekommenderar. Har ni möjligheten att ta hjälp av fler ungdomar så gör det! Det blir mycket roligaste för alla involverade. Det tog inte lång tid förrän det plingade till i appen, och svaren började rassla in. De flesta ansökningar var super bra. Trevliga bilder, bre beskrivningar och genomtänkta motiveringar. Ibland lite knackigt språk, och någon duck face-bild får man räkna med. Det är ju ungdomar vi pratar om.

Så skriver man en bra motivering

Till slut valde vi att boka Daphne som då hade 16 uppdrag och ville ha ca 95kr/h. Nu har hon hela 34 utförda uppdrag, och jag är övertygad att hon kommer nå 100-strecket till sommaren. Vi bokade även Rachelle, som ännu inte hunnit utföra något uppdrag, med en timlön på 90 kr. Nu har hon kommit igång ordentligt och är upp i över 30 uppdrag.

ungdomar, yepstr, jacob rudbäck

Hitta hjälp via Yepstr

Vad kan man få hjälp med?

Båda var mycket responsiva i chatten och kunde komma en timme före festen för att förbereda. Vanligaste evenemangen som Yepstrs användare tar hjälp till är studentskivor, dop och lite större födelsedagsfester hemma, tex 50-års festen. Vad kan man då får hjälp med på sitt evenemang må ni undra? Jo!

 • Välkomna gäster och ta hand om ytterkläder och skor. Detta gör stor skillnad om det rör sig om mindre lokaler med begränsat hängutrymme
 • Hålla rent, plocka glas och tallrikar etc.
 • Servera dryck. Så länge det finns en ansvarig vuxen på plats få kan minderåriga servera alkohol. Tänk dock på att det ska vara en miljö som är lämplig för ungdomar- Inga vilda fester med andra ord.
 • Servera mat eller fylla på buffén. Gör stor skillnad för gästerna och för dig. Mindre kaos i köket och mindre stress för dig.

Vad kan jag förvänta mig när jag tar hjälp via Yepstr?

Ungdomar med potential

Självklart behövs ungdomarna lite tips och stöttning under kvällen. Kanske någon påminnelse om att ta ett varv och plocka disk ibland. Man kan ju inte allt första gången. Dock var det tydligt att både Daphne och Rachelle hade en vilja att lära – och sammantaget briljerade de ju!

Folk ville till och med ge dem dricks. Jag är stolt över att kunna säga att vår kombinerade förlovning/inflyttningsfest blev en grym succé och efter kvällen har flera av mina vänner valt att ta hjälp via Yepstr för olika evenemang. Det behöver inte vara ett stort spektakel – även för mindre sammankomster kan det vara skönt med lite avlastning. När man ändå lägger massa pengar på mat och dryck, gör det kanske inte så mycket med några extra hundralappar. Det blir en helt annan fest när man själv kan slappna av och njuta.

Hur kan Yepstr hjälpa dig?

Barnkalas borde ju egentligen vara det optimala jobbet. Hur kul som helst för barn att få umgås med någon som är lite närmare dem själva i ålder, och ungdomarna har ju energin att leka och skoja hela kalaset. Här nedanför ser ni en bild från festen och inringade ser ni Daphne och Rachelle. Helt suveräna!

ungdomar, yepstr, fest

Inte sista gången

Nästa evenemang kommer vi definitivt ta hjälp igen. Det blir sannolikt på Catrines födelsedag eller vår nästa inflyttningsfest. Alternativt om vi tar tag i midsommarfirandet. Time will tell! Frågan är om vi ska boka Daphne och Rachelle igen eller om vi ska ge några andra duktiga ungdomar chansen.

Båda två har ju sprungit vidare i Yepstr-karriären och nu låst upp företagsjobb. Det känns kul att ha varit med och stöttat där.

Kom igång med detsamma

Ett stort tack till våra användare

Detta blogginlägg är skrivet av vår Lead designer Dan, en av stjärnorna bakom appens funktionalitet och utseende. I detta inlägg vill han tacka er kära användare som varje dag pushar oss till att utveckla appen till det bättre. Utan er feedback hade det inte varit möjligt!

Jag började skriva en post om hur jag jobbar med design här på Yepstr. Det blev mest en massa “tuffa” ord om UX, UI, användarcentrerad design, design thinking, typografi, färg och interaktiva element. Men då kände jag bara SNARK! Till och med klockorna stannade när jag läste igenom 😴

Jag kände att jag borde kunna sammanfatta allt på ett annat sätt. Ett sätt man kan läsa och förstå, och kanske tycka är intressant även om man inte jobbar med eller redan är intresserad av produktdesign. Rensat från lingo som jag knappt förstår själv ibland.

Jag gör ett försök.

Har du feedback till oss. Skriv i vår chatt!

Användarperspektivet

Allt vi gör, alla idéer för ny eller förbättrad funktionalitet, förenklade flöden och ny design kommer på ett eller annat sätt från våra användare. Det är för våra användare vi gör det här för, och det ligga till grund för allt vi gör. Det är så jag tar mig an problem och utmaningar med mitt verktyg; design.

Vi har jättebra statistik på hur användare beter sig i vår app, hur en barnvaktsanvändare skiljer sig från en hundvakts-, läxhjälp- eller trädgårdskund. Vi har data på var användare fastnar eller var de försvinner i flöden.

Fördelar med läxhjälp via Yepstr

Vi har ett fantastiskt community som gärna delar med sig av feedback. Både positiv och negativ och oftast på ett konstruktivt sätt. Dessutom träffar jag användare och genomför intervjuer och/eller prototyp-tester minst två dagar i månaden. Otroligt givande och kul! Självklart har jag och mina duktiga kollegor kreativa, smarta eller knasiga idéer på hur vi kan göra saker smidigare och bättre. Efter det gör vi grejer framför våra datorer med en massa bra redskap och metoder som oftast har tuffa engelska namn.

Så data + användarfeedback + magkänsla = bättre app. Bra va?

 

användare, ux design

Yepstr utgår från sina användare

Implementering ger svar

Implementering av ny funktionalitet ger alltid svar. Vad vi än testar och frågar i våra användartester, eller vad vi i teamet TROR utifrån siffror och magkänsla. Vad en stressad småbarnsförälder gör i ett användartest, i en konstruerad testmiljö på vårt kontor, stämmer ganska sällan med hur appen används i verkliga livet. Oavsett om det är att lägga ut en annons för att hitta en ny barnvakt eller betala hundvakten för senaste rastningen. Men inputen är ovärderlig.

Stressad? Yepstr kan hjälpa dig

Att få höra historier om vad som har varit bra eller dåligt och vad som ledde till vissa beslut hjälper oss att bli bättre. Det är även därför vi försöker göra många mindre uppdateringar istället för stora tidskrävande. Allt vi gör hänger ihop. Vi måste bearbeta hur tjänsten fungerar –  från att registrera ett konto till att göra sin första betalning och lämna feedback till Yeppen som utfört arbetet.

Användare har alltid rätt

Ni känner säkerligen till uttrycket att kunden har alltid rätt. Det går att applicera på användare också. Jag kan ibland tycka att det är jättekonstigt att användare beter sig på ett visst sätt eller inte förstår appen. Men, det betyder ju att det är VI som har misslyckats någonstans på vägen. Kanske har vi varit otydliga i kommunikationen, eller att designen gör det otydligt hur appen ska användas. Så när tillräckligt många använder appen på ett, enligt oss, oväntat eller inkorrekt sätt, är det bara att sätta sig vid ritbordet igen.

Datan ljuger inte, och vi jobbar väldigt mycket baserat på vad datan säger om användandet i vår tjänst. Men det som har gett mig absolut mest inspiration och förståelse för våra användare är den feedback de delar med sig av. Det är guldvärt när ni tar er tid att skriva i vår kundtjänst-chatt, eller kommer hit och pratar med oss och delar med sig av era upplevelser och tankar kring vår tjänst.

Så ett stort stort tack från mig och hela teamet bakom Yepstr! Det hade inte varit möjligt utan er feedback.

Kom igång med Yepstr här

Vill du vara med och hjälpa till?

Varje månad har vi två dagar som är dedikerade till användartester som du kan anmäla dig till här

De som ställer upp på användartest får en rabattcheck för en timmes kostnadsfri hjälp i appen. Perfekt att använda vid betalning av nästa uppdrag. Självklart är det vi som står för kostnaden och Yeppen får betalt precis som vanligt.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med design inklusive alla buzzwords? Maila mig: dan@yepstr.com.

Flyttips – 10 tips för en smidig flytt

Att flytta till ett nytt hem innebär ofta en stor glädje och fjärilar i magen. Någonting man tyvärr inte kan säga om själva förberedelsen inför flytten; det ska packas, det ska fixas, vilket kräver såväl fokus som energi.  För att underlätta den stora dagen och göra din flytt så smärtfri som möjligt har vi sammanställt en checklista med 10 bombsäkra flyttips.

flytthjälp, ungdomsjobb via Yepstr

Flytten blir enklare med extrahjälp via Yepstr

våra 10 flytTips:
1 Packa ALLT i kartonger

Du spar tid genom att lätt kunna bära och stapla grejerna i flyttbilen. Dessutom slipper du repa lampor, bryta grenar av växter eller få vetemjöl i hela bakluckan.

2 Boka pigga ungdomar

Upplever även du att alla vänner helt plötsligt skulle ha släktmiddag, åka på weekendresa eller att de blev akut magsjuka så fort du nämner ordet flytt? Boka pigga och glada ungdomar istället! På appen Yepstr får du svar samma dag, till en billig penning på ca 90 kr/h. Boka flytthjälp

3 Använd magväska

Det är mycket småsaker du kommer att behöva, och i all stress är det lätt att lägga ifrån sig bilnycklar, mobil, skruvmejsel och gummisnoddar på “smarta” ställen här och var.  Se till att du alltid bär med dig det viktigaste men ändå har händerna fria för att lyfta och bära.

4 Köp papptallrikar till porslinet

Skippa silkespapper, tidningar och hushållsrullen. Lägg en papptallrik mellan varje porslinstallrik istället så slipper du kras och repor.

5 Ha dragkedja på tröjan

Du kommer att springa in och ut som en galning, du kommer svettas och frysa om vart annat. Klä dig därför i en tröja som är lätt att ta av och på utan att du måste dra den över huvudet.

6 Packa verktyg och dammsugare sist

Det kommer alltid vara något mer som ska skruvas ned, saker kommer (tyvärr) gå sönder och behöva dammsugas upp för att inte repa golvet. Låt därför dammsugaren och lådan flytta sist.

7 Använd suddgummi till borrhål

Det är lätt hänt att väggen ser ut som en prickig korv av alla gamla borrhål när tavlor och hyllor försvinner. Köp ett gäng suddgummin och bryt av små bitar som du trycker in i hålen. Köp i olika färger så de matchar tapet och väggfärg.

8 Spara på PET-flaskor

Vätskebrist är inte att föredra för att humöret ska vara på topp eller för att huvudvärken ska hålla sig borta. Eftersom glas och koppar är nedpackade kan det vara bra att ha sparat ett gäng vattenflaskor så att alla som hjälper till får en egen att fylla på med jämna mellanrum.

9 Använd strumporna som krosskydd

Rena sockor och strumpor är perfekta för att lägga glas, ljuslyktor, prydnadsgrejer och annat ömtåligt i. Bra både för miljön och platsen i lådor och kartonger.

10 Boka barnvakt

Barn är underbara, men vid en flytt kan de lätt hamna i vägen. Hitta en grannungdom via appen Yepstr som kan rycka in några timmar och gå till lekparken, eller spela spel medan du konkar på möbler. Boka barnpassning

barnvakt på timme stockholm

Låt en ungdom i närheten passa hunden, eller hitta en barnvakt under flytten.

Med dessa 10 flyttips är vi mer än säkra på att din flytt kommer att gå så smidigt som möjligt. Vill du ha ytterligare matnyttiga flyttips så får du gärna kika vidare på dessa sidor:

HSB- Tips inför flytten

Fortum – Checklista för din flytt

If – När du ska flytta

Boupplysningen – Flyttpacka

och glöm så klart inte det viktigaste!

Skatteverket – flyttanmälan

Lycka till nu!

P.S
Vad erbjuder vi för jobb?

Via appen kan ungdomarna ta alla möjliga uppdrag som läggs ut i deras närområde. Du som kund kan lägga ut annonser om det mesta du kan tänkas behöva ha hjälp med i hemmet. Det kan vara allt från  barnpassning, husdjur, trädgårdsarbete, läxhjälp till festhjälp.  Nedan finner du information om hur du använder appen.

FAKTA/ Så fungerar Yepstr för dig som kund
 1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
 2. Lägg gärna till ett par tider när ni kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så ni kan se dem ha kul tillsammans!
 3. När ni hittat en (eller ett par) bra matcher så bokar och betalar ni direkt i appen.
fakta / extrajobb med yepstr för dig som ungdom
 1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km i ditt närområde.
 2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
 3. När du hittat ett uppdrag som passar dig är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
 4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
 5. När uppdraget är klart kommer beställaren att betala i appen, och pengarna landar på kontot inom en vecka.

Landa ditt extrajobb – Gör som Tina och få jobb direkt med Yepstr

Vägen till tinas extrajobb

Tina letade frenetiskt efter ett extrajobb vid sidan av studierna, vilket visade sig vara svårare än hon trodde.

En nedladdad app förändrade hennes liv.
– Jag fick extrajobb direkt när jag anmälde mig på Yepstr, berättar hon.

Tina Tran är en ambitiös 18-årig tjej som vill göra bra ifrån sig i gymnasiet, och dessutom tjäna en extra slant på fritiden. Planen var att hitta ett extrajobb – vilket var lättare sagt än gjort. 

Att vara ung och försöka ta sig in på arbetsmarknaden kan många gånger vara en uppförsbacke. Tina är en av ungdomarna som hade svårt att hitta ett extrajobb vid sidan av studierna.
– Jag hittade inte ens ett sommarjobb. Men en dag såg jag på Instagram om en app som berättade om jobb för ungdomar och jag laddade ner den direkt.

Appen var Yepstr och gav Tina ett jobb omgående.

Visserligen var uppdraget att putsa fönster, och det var inget Tina tränat på speciellt mycket.
– Men det gick bra och jag har hoppat in på andra saker också, som flytthjälp och barnpassning.

Ladda ner Yepstr och skapa din annons

Bara det senaste året har Tina tagit ett 30-tal uppdrag via Yepstr. Och nu har hon hittat rätt.

– Jag har alltid varit ambitiös i skolan, och på Yepstr hittade jag en tjej som behövde hjälp med matematik och tyska. Det är två ämnen som jag är duktig på, så hon och jag var en perfekt matchning. Läxläsning har blivit min specialitet.
– Det har varit fantastiskt att testa många olika jobb, det har gjort det lättare för mig att inse vad jag är bra på. Dessutom har jag fått ett CV som jag kan visa upp för framtida arbetsgivare.

Har uppdragen aldrig krockat med ditt eget skolarbete?
– Nej, jag tittar på uppdragen som kommer in och anpassar valen efter hur mycket jag själv måste plugga,  det fungerar väldigt smidigt.

Vad gör du med pengarna som du tjänat?
– Jag sparar allt. Jag är väldigt sparsam av mig.

Tina passar på att hylla personen som startade Yepstr:
– Jacob Rudbäcks idé med appen var att vi alla har grannar med olika kompetens som vi kan ta hjälp av. Det behöver inte vara krångligare än så. Jag har bara tagit uppdrag i Täby där jag bor och tycker att det är skönt att inte behöva åka långt.

Jacob Rudbäck, VD och grundare av Yepstr, blir stolt när han hör om Tinas upplevelser: 

yepstr, jacob rudbäck, extrajobb

Jacob Rudbäck

– Tina har helt rätt. Idag känner vi inte våra grannar längre, så det är svårare än någonsin att hitta hjälp. Känns så kul att få vara med och hjälpa grannar ta hjälp av varandra på ett tryggt, enkelt och rättvist sätt.
– Dessutom vill de allra flesta undvika att betala svart och på Yepstr kan de ta hjälp tryggt, vitt och fair, säger Jacob Rudbäck.

p.s

Vad erbjuder vi för jobb?

Via appen kan ungdomarna ta alla möjliga uppdrag som läggs ut i deras närområde. Du som kund kan lägga ut annonser om det mesta du kan tänkas behöva ha hjälp med i hemmet. Det kan vara allt från  barnpassning, husdjur, trädgårdsarbete, läxhjälp till festhjälp.  Nedan finner du information om hur appen fungerar.

FAKTA/ Så fungerar Yepstr för dig som kund

 1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
 2. Lägg gärna till ett par tider när du kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så du kan se dem ha kul tillsammans!
 3. När du hittat en (eller ett par) bra matcher så bokar och betalar du direkt i appen.
 4. Du får tid för annat som ett träningspass eller den där dejten du sett fram emot så länge! Lycka till!
fakta / extrajobb med yepstr för dig som ungdom
 1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km i ditt närområde.
 2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
 3. När du hittat ett uppdrag som passar dig är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
 4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
 5. När uppdraget är klart kommer beställaren att betala i appen, och pengarna landar på kontot inom en vecka.

© 2019 Yepstrs blogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.