Barnfilmer – våra favoriter för barn från 7 år

16/10/2020
Madagascargänget

Det finns lägen då en bra film kan få även det argaste, ledsnaste eller sjukaste barnet på bättre humör. Men det är inte alltid så lätt att hitta den där filmen. Utbudet är enormt, inte bara av filmer utan även av streamingtjänster… Har du också fastnat i djungeln av barnfilmer? Det är lugnt. Vi har nämligen samlat några av de mest omtyckta filmerna för barn från 7 år, och som vi tror att även du som förälder kan uppskatta att kika på. Du hittar dem alla i listan nedan, och där står det också var du hittar dem. Så att du kan lägga tid på annat än att leta film. Varsågod!

Letar du efter tips på bra barnfilmer för yngre barn hittar du en lista över de populäraste filmerna för de allra yngsta här!

Animerade barnfilmer – 6 supertips från nu & då

Vaiana
Bilden kommer från dn.se

Vaiana

Vaiana är en Disney-film som kom 2016 och nominerades till en Oscar för bästa animerade film. Är ni på jakt efter en riktig äventyrsfilm är det här filmen för er! Den handlar om den viljestarka och orädda flickan Vaiana som är dottern till hövdingen över en polynesisk stam i Oceanien. Vaiana har valts ut av själva havet för ett väldigt speciellt och viktigt uppdrag, och hon ger sig därför ut på en minst sagt spännande seglats.

Du hittar filmen att hyra eller köpa på Viaplay och SF Anytime. Den ingår i utbudet på Disney+.

Elsa i Frost - barnfilmer
Bilden kommer från Disney

Frost 

Du lär inte ha missat Disneys fullträff om Elsa – prinsessan med långt blont hår och magiska krafter. Första filmen kom 2013 och vann inte bara alla barns hjärtan utan även Oscar för bästa animerade film och bästa sång. Frost handlar alltså om Elsa, en flicka med magiska krafter som innebär att hon kan få det att snöa, och förvandla saker och ting till is. Allt är frid och fröjd till Elsa en dag råkar skada sin syster Anna med sina krafter och efter det blir ingenting sig likt.

Frost kan du hyra eller köpa på Viaplay och SF Anytime. Den ingår i utbudet på Disney+.

2019 kom filmens uppföljare Frost 2 och gjorde även den succé. Du hittar den på samma ställen som den första.

Upp - barnfilmer
Bilden kommer från buff.se

Upp

En av Pixars animerade barnfilmer som visserligen har ett par år på nacken, men vars popularitet aldrig tycks mojna. Filmen handlar om den pensionerade ballongförsäljaren Carl som bestämmer sig för att uppfylla sin dröm om ett riktigt äventyr på hög höjd. Med honom följer en ung fripassagerare, och tillsammans är de med om en mängd roligheter på vägen.

Filmen har prisats på flera håll och vann hela två Oscar – en för bästa animerade film och en för bäst filmmusik när den kom 2009.

Du hittar den att hyra eller köpa på Viaplay och SF Anytime. Den ingår i utbudet på Disney+.

Happy Feet - barnfilmer
Bilden kommer från justwatch.com

Happy Feet

Happy Feet är en riktig humörhöjare som kom 2006 och tilldelades en Oscar för bästa animerade film. Filmen handlar om pingvinen Mummel som har ett stort problem – han kan inte sjunga, vilket alla kejsarpingviner måste kunna för att hitta en livskamrat. Alla oroar sig för Mummel, men det inser de snart att de inte behöver göra, han har nämligen helt andra talanger…

Happy Feet ingår i utbudet på Netflix. Du hittar den också att hyra eller köpa på Viaplay och SF Anytime.

Madagascargänget
Bilden kommer från empireonline.com

Madagascar

Madagascar är en familjekomedi gjord av Dreamworks och hade premiär 2005. Den blev minst sagt populär och fick ganska så direkt både en och två uppföljare. Filmen handlar om ett kompisgäng bestående av ett lejon, en zebra, en giraff och en flodhäst. Alla har de levt hela sina liv i en djurpark i New York och varit nöjda med det, till den dagen de hör att pingvinerna tänker rymma. Det blir ett fartfyllt äventyr med både sång, dans och tankeställare.

Filmen ingår i utbudet på C More, Netflix och Viaplay. Du kan även hyra eller köpa den på SF Anytime,

Hitta Nemo
Bilden kommer från aftonbladet.se

Hitta Nemo

Den där lilla orangea fisken som letar efter sin pappa, visst har du hört om den? Tänkte väl det. Filmen Hitta Nemo är inte bara poppis, den är också väldigt bra. Visst, den kom inte direkt igår, men vad gör det när den redan är en klassiker? Filmen är gjord av Disney Pixar, och handlar om den lilla clownfisken Nemo som kommer bort från sin pappa och är med om alla möjliga roligheter och läskigheter på sin äventyrliga färd för att hitta honom.

Filmen fick en Oscar för bästa animerade film när den kom 2003.

Du hittar Nemo att hyra eller köpa på SF Anytime, Viaplay och Disney+.

Spelfilmer

Animerat i all ära, men ibland kan det vara roligt att titta på ”riktig” film. Här hittar du lite blandade tips på spelfilmer.

Sunes sommar - barnfilmer
Bilden kommer från ttela.se

Filmerna om Sune

Första filmen om Sune, Sunes sommar, kom 1993 och gjorde dundersuccé. Den handlar om Sune och hans familjs husvagnssemester. De skulle egentligen åkt till Grekland, men det var för dyrt så det fick bli en campingresa istället. Kärleksbekymmer blandas med klantigheter av Sunes pappa Rudolf, och skapar en skrattretande komedi för hela familjen.

Sedan dess har det tillkommit hela 5 barnfilmer till om Sune – Sune i Grekland (2012), Sune på bilsemester (2013), Sune i fjällen (2014), och nu de senaste filmerna Sune vs. Sune (2018) och Sune – Best Man.

Klassikern Sunes sommar ingår i utbudet på C More, och på Netflix hittar du Sune i Grekland, Sune på bilsemester och Sune i fjällen.

Viaplay och SF Anytime kan du hyra eller köpa samtliga Sune-filmer.

Astrid Lindgrens karaktärer
Bilden kommer från astridlindgren.com

Astrid Lindgrens barnklassiker

Man kan inte sammanställa en lista med barnfilmer utan att ta med Astrid Lindgrens klassiska berättelser. Första boken om Pippi Långstrump kom år 1944 och var först ut av en lång lista av böcker om roliga, spännande och annorlunda karaktärer författade av Astrid Lindgren. Berättelserna har filmatiserats både i serieformat och långfilmer, och på senare år har det även kommit animerade filmversioner.

Att Pippi är omåttligt populär bland barn är nog inget du missat, men kanske har du glömt bort Emil, Tjorven, Madicken, Ronja och den där lustiga grabben med propeller på ryggen? Även de har en massa hyss och roligheter för sig och brukar uppskattas av barn i alla åldrar.

SVT Play hittar du de gamla inspelningarna (halvtimmesklipp) av Pippi, Vi på Saltkråkan och Madicken helt gratis.

C More och SF Anytime har både klipp och filmer av i stort sett alla Astrid Lindgrens berättelser som du kan hyra eller köpa. Där hittar du inte bara originalinspelningarna utan även de animerade versionerna.

Några av filmerna kan du också hitta på Viaplay och Google Play.

vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa mer om HLR för barn, få tips om vilka stolar som är bäst för de allra yngsta, och vilka badleksaker barnen tycker bäst om.

Du hittar även mer information om adhd och autism, och råd kring vad du kan göra om ditt barn drabbas av ögoninflammationförstoppning eller vattkoppor.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: