background-shape

Laga mat med barn

・ Barnlekar
tag
Laga mat med barn som en lärande lek

Laga mat med barn

Många barn kan vara ganska kinkiga med vad det äter. Men har de varit med och lagat maten brukar misstänksamheten försvinna och matlusten infinna sig. Att laga mat med barn är en väldigt bra pedagogisk aktivitet som de kan lära sig jättemycket av. Dessutom gillar barn att härma vad vuxna gör och kan verkligen tycka att det är jätteroligt att få vara med och utföra vardagliga aktiviteter som kanske du som vuxen tycker är ganska tråkiga. Här ska vi ge några tips till dig som har barn som du vill prova att laga mat med.

Hitta barnvakt idag

Slipp välja mellan att laga mat och ta hand om barnen

Att engagera barn i matlagningen innebär att du inte behöver underhålla dem med annat i ett läge när du egentligen borde laga mat. Det ger dig kanske möjligheten att laga mat från grunden istället för att till exempel värma ett halvfabrikat i micron. Det kan bli både tidsbesparande och roligt att laga mat med barnen eftersom du är med dem samtidigt som ni får något gjort. Behövs något tips på maträtter kan du alltid kika in här!

Välj rätter med rätt svårighetsgrad

Att man kan laga olika avancerad mat med barn beroende på hur gamla de kan låta självklart. Det optimala är att låta barnen göra något de kommer att lyckas med men som ändå innebär en liten utmaning för dem. Men vilka rätter barn kan vara med och laga beror faktiskt på hur man går tillväga. Att laga mat tillsammans med barn kan innebära att man arbetar med ganska avancerad matlagning men att barnet då får ansvara för vissa moment som är lagom utifrån hur mogna och erfarna det är. Det får gärna vara något som sätter en synlig prägel på det som lagas. Att låta barn dekorera en tårta är en klassiker och något som det egentligen inte går att misslyckas med så länge man inte förväntar sig att det ska se ut precis som om en vuxen hade gjort det. 

Om man bryter ner matlagning i enskilda moment är det inte så mycket som är svårt egentligen. Det svåra är att ha överblick och att göra saker i rätt ordning. Det gäller inte minst om det är en hel middag med olika rätter som ska förberedas. Att ha överblick får man kanske ta på sig som vuxen, så länge det inte är äldre barn som lagar mat. Till dess kan man låta barnen ta hand om till exempel potatismoset eller dressingen. Då har de bidragit med något viktigt till helheten. 

Att laga mat med barn brukar ofta vara kul både för föräldrar som för barn

Experimentera fram snygga upplägg

Barn äter med ögonen i stor utsträckning och hur maten är presenterad är viktigt. Många barn föredrar när ingredienser är separerade på tallriken istället för blandade. Men när de blandar en sallad själva så vet de ju vad de äter, och är kanske inte lika kinkiga med det. Barn kan också tycka att det är roligt att experimentera med det invanda för att åstadkomma något helt nytt. En kakform kan användas när man gör omelett, och fiskpinnar kan ätas med bröd som om det var korvar. Barn kan ofta ha riktigt bra idéer när det handlar om att göra om saker.

Visa utan att mästra

Bejaka gärna barns idéer så länge de inte är helt uppåt väggarna och förstår maten ni lagar. Istället för att resonera som om du, i egenskap av att vara vuxen, sitter inne med facit kan du berätta hur du skulle ha gjort eller vad som fungerat för dig tidigare. Men var också medveten om att vi lär mycket genom våra misstag. Barn har lättare att förstå varför till exempel en sås skär sig, om de själva har sett det hända någon gång. Sen kan du visa hur man räddar en skuren sås med hjälp av en äggula.

Recept har massor med bra information för barn

Även om du själv inte brukar använda recept när du lagar mat finns det en klar poäng i att göra det när du lagar mat med barn. Att följa och läsa recept ger barn känsla för mått, vikt och proportioner. Det är något som man behöver ha med sig för att senare kunna improvisera i köket. Om receptet inte är extremt pedagogiskt kan du själv förklara varför man behöver gör vissa moment i en viss ordning och att det finns en koppling mellan hur något smakar och hur mycket man har i av det. Försök även att förklara olika processer, som vad det innebär att brödet jäser och varför vissa råvaror blir tjockare när de vispas eller värms. 

Lär barnen att smaka på maten medan de lagar den. Då lär de sig snabbt hur lite salt och kryddor man behöver för att ändra karaktären på en rätt. En annan sak man kan prata om när man lagar mat med barn är varifrån olika råvaror kommer. Tänk på att många små barn har svårt att hantera att man äter delar från djur, men man kan ju heller inte sticka under stol med det.

Hitta barnvakt idag