background-shape

God mat för barn och vuxna

・ Barnpassning
tag
Att hinna med att hinna experimentera med mat kan var svårt i vardagen, därför har vi skrivit några tips om hur du skapar god mat för barn och vuxna

Att äta mat som alla i familjen gillar och som är hälsosam är en viktig del av vardagen. Men det kan vara något av en utmaning, inte minst med småkräsna barn i familjen. Här kommer vi att ge tips kring hur man kan planera måltiderna och ge förslag på god mat för barn och vuxna. 

Hitta barnvakt här!

Vilka kvalitéer ska god mat som passar alla ha?

Man kan, för att göra det lätt för sig, generalisera lite och säga att mat som ska vara god för både barn och vuxna bör ha följande kännetecken:

 • Inte vara alltför kryddstark men heller inte smaklös
 • Vara någorlunda välbekant men inte vara helt uttjatad
 • Ha lagats utifrån ett bra recept eller av någon som klarar att improvisera
 • Se aptitlig ut på tallriken och servas i lagom portioner
 • Ha flera olika komponenter
 • Vara möjlig att variera

Veckomeny med allas favoriträtter

Ett sätt att lyckas med maten är att ha ett möte eller en pågående process som innebär att alla får ge förslag på goda rätter. Låt alla i familjen ge tre förslag och ge samtidigt ett veto var. Då ser man snabbt om det är flera som gillar samma maträtter och kan undvika dem som någon absolut inte vill äta. Alla i familjen kommer sedan överens om att ge varandras mat en chans och efter lite experimenterande har ni förhoppningsvis en uppsättning rätter som funkar för alla och som ni kan variera mellan. 

Att göra en veckomeny har även andra fördelar, ni kan till exempel storhandla allt på samma gång och planera in måltiderna utifrån hur mycket tid ni har olika dagar.

Exempel på rätter som alla i familjen brukar gilla

Här följer några exempel på nyttiga och lättlagade maträtter som alla brukar gilla:

 • Vegetariska köttbullar
 • Ugnsrostade rotfrukter
 • Ugnsbakad lax
 • Spagetti med köttfärssås
 • Hemlagad pizza
 • Fish & chips (fiskpinnar i nödfall)
Mat som passar alla är en essentiell del av vardagspusslet, men god mat för barn och vuxna kan vara svårt ibland

I sina enklaste former är kanske dessa rätter en aning tråkiga för vuxna, åtminstone i långa loppet. Men vi har valt ut dem delvis för att de kan varieras och även tillagas med lite mer exklusiva råvaror. När man lagar mat till barn kan det vara en bra idé att byta ut någon ingrediens på en välbekant rätt. Annars kan barn vara rätt konservativa och inte vilja stoppa något i munnen de inte känner igen. 

God mat för både barn och vuxna kan vara krångligt men vissa maträtter kan lagas på olika sätt, samtidigt. Var och en kan till exempel ha sin egen del av pizzan med sin egen favorittopping. Rotfrukter kan placeras i grupp på ugnsplåten och ena halvan av en laxsida kan vara preparerad på ett annat sätt än den andra. Vissa köttbullar kan rullas med färsk riven vitlök och finhackad persilja, andra utan och så vidare.

Gör det möjligt för alla att ge maten en personlig touch

Att var och en kan använda salt och kryddor efter eget behag är en självklarhet. Många rätter kan även kombineras med sådant som inlagda grönsaker, ketchup, olika sorters senap, riven ost eller lingonsylt. För ett barn som kanske inte får exakt vad det vill ha till middag är det trevligt att i alla fall kunna påverka måltiden med goda tillbehör. Ni kan också få ett barn att gå med på att äta något det kanske inte ätit innan mot löfte om en smarrig efterrätt.

Det är skillnad på fest och vardag

Att laga mat på ett trevligt och lite annorlunda sätt på helgen eller när det är fest brukar vara ett bra sätt att få alla att låta sig väl smaka. Att grilla över glödande kol är en klassiker i sammanhanget. Ett våffeljärn är en annan kul pryl och en tillagningsmetod som kan göra det roligare och mer intressant att äta maten. Våfflor kan göras nyttiga och serveras med olika röror.

Olika typer av plockmat är en annan helg- och festfavorit för hela familjen. Tacos är ett exempel på mat där alla kan plocka ihop sin egen kombination utifrån ett urval av råvaror. Att servera flera smårätter är överhuvudtaget ett säkert kort om ni vill att alla ska kunna äta något de är nöjda med. Men det är kanske inte hållbart att ha det som standard.

Vad som är gott för både barn och vuxna beror lite på var ni bor

I Italien funkar pasta med parmesan och hemlagad tomatsås för i princip alla, från små barn till pensionärer som tappat några tänder. I Sverige har vi tillgång till det mesta i en vanlig matbutik men allt är inte lika bra hela året och det är kul att experimentera med lokala råvaror. Det gäller särskilt om barnen får veta från vilka gårdar olika råvaror kommer eller om de har sett fiskarna komma in med fångsten som det doftande rökeriet sedan tar hand om. Kanske har ni själva plockat svampen eller kokat sylt på egna bär? Sådant gör maten godare för både barn och vuxna.

Hitta barnvakt här!