background-shape

Roliga lekar att leka med barnen

Roliga lekar att leka med barnen

 

Barn kan vara de mest fantasifulla, men också de mest otåliga individerna som finns. Deras tålamod tar ibland slut snabbt och då gäller det att ha några ess i rockärmen så att de kan sysselsättas. Att ha några roliga barnlekar för alla tillfällen på lager som både du själv och barnen uppskattar kan rädda många slitsamma situationer. Att komma på saker att göra med barnen kan vara svårt. Vänd dig då hit för att få tips på roliga aktiviteter ni kan göra tillsammans!

Hitta barnvakt idag

Vad behöver barnen just nu?

Barn har en enorm tillgång i sin breda fantasi. Det är också det som gör det rätt enkelt att leka med barn. För dig som vuxen kanske det inte är lika lätt. Det är inte så konstigt. För barnen är ju leken en naturlig del av deras vardag medan vi som vuxna främst leker tillsammans med dem. 

När du ska välja en passande lek är ett tips därför att utgå från vad barnet behöver just nu. Är det uppe i varv och behöver lugnas ner? Då kanske en riktig klassiker som trasiga telefonen kan vara ett bra alternativ. Där får barnet en stunds lugn och ro, samtidigt som hen får träna sig på koncentration och uppleva det där spännande i att inte veta vad som kommer viskas i ens öra.

Äldre barn kan gilla en utmanade grupplek

De något äldre barnen kan gilla att både utmanas själva i leken, men också att utmanas som lag eller grupp. Charader är en av många roliga lekar som går hem både en vanlig måndagskväll och på kalaset efter att tårtan har ätits. Välj ett tema och låt barnen själva skriva ner saker på lapparna utifrån det temat. Därefter kan barnen delas in i två grupper och tävla som lag. Här aktiveras alla i gruppen samtidigt, även fast det bara är ett barn i taget som visar sina charader. 

Vilka roliga lekar fungerar inomhus?

När det är dåligt väder utomhus kanske det inte är så lockande att vistas på gården. Då kan det istället vara lämpligt att hitta på lekar inomhus. Det finns mängder av möjligheter för inomhuslek som du kan ta vara på när du vill underhålla de små!

Kurragömma och bygga koja

Riktigt små barn brukar gilla att leka kurragömma. Det finns något roligt i att få gömma sig och vänta på att bli hittad. Om barnen har vuxit ur den åldern när det är en aktuell lek kan du istället uppmuntra dem till att bygga en koja i vardagsrummet. När kojan väl är klar kan barnen få skapa en egen historia om vem som bor där. Förhoppningsvis kommer barnen efter ett tag bli så inspirerade av leken att de självmant kan fortsätta leka.

Pyssla och lek

Pysselstunder är inte bara bra för skaparglädjen och fingerfärdigheten. De kan också vara utmärkt inspiration för en kommande lek. Plocka fram allt pysselmaterial du har tillgängligt och låt barnen skapa sina egna figurer. När figurerna är klara kan du senare uppmana barnen att skapa en liten teaterföreställning med figurerna som de får spela upp för dig

Gömma nyckeln

Gömma nyckeln går ut på att en i gruppen placerar ett föremål någonstans i rummet, exempelvis en nyckel. De andra ska sedan leta efter nyckeln genom att få ledtrådar. Ledtrådarna kan antingen vara “varmt” eller “kallt” beroende på när man närmar sig det gömda föremålet. Det går också att ge ledtrådar som “fågel”, “fisk” eller “mittemellan” för att ge en ledtråd om på vilken höjd föremålet finns. 

 

Roliga lekar som passar både inom- och utomhus

En mängd saker går att göra både när ni är inne och ute. Nedan följer några tips på sådana aktiviteter. 

Tomtesmyg

I tomtesmyg är det en som är tomten. Tomten står en bit ifrån de andra med ryggen mot dem. När tomten har ryggen mot de andra ska de försöka smyga fram till tomten för att klappa den på ryggen. Men, tomten kan när som helst vända sig om och den som rör sig då måste gå tillbaka till början och börja om.

Björnen sover

Ett barn får vara björnen som sover medan de andra cirkulerar runt björnen samtidigt som man sjunger “Björnen sover”. När sången är slut vaknar björnen och ska försöka fånga de andra. Den som blir fångad är björn nästa gång.

Kull

Olika varianter av kull kan passa för större inomhusytor eller för att lekas utomhus. Kull kan varieras på många sätt genom att den som blir tagen kanske är den som antingen blir tagare. Det går också att göra så att den som blir tagen exempelvis måste ställa sig som en staty och blir befriad först när någon annan kommer fram och klappar den på axeln. Krypkull är en annan variant, där du som blir tagen ska stå stilla med benen brett isär tills någon annan kryper mellan dem för att befria dig.

Behöver du tips på passande lekar för barnkalas? Vi har samlat våra bästa tips Här 

tag
Barn har en enorm tillgång i sin breda fantasi. Det är också det som gör det rätt enkelt att leka med barn. För dig som vuxen kanske det inte är lika lätt.