Under hökens vingar kom: En rolig lek för barn

26/5/2023
Barn som leker under häkens vingar kom|Ett barn som springer ifrån höken

Har du någonsin hört talas om den spännande svenska leken "Under hökens vingar kom"? Det är en populär lek för barn som är mycket rolig! 

Hur man leker “under hökens vingar kom”

"Under hökens vingar kom" är en lek där barn bildar en cirkel och håller varandra i hand. Ett barn står i mitten och låtsas vara höken, medan de andra är fåglarna. Målet är att höken ska fånga fåglarna och föra dem under sina vingar.

För att starta leken sjunger höken ut "Under hökens vingar kom, kom, kom!" Denna fras innebär att fåglarna (de andra deltagarna) ska springa under hökens vingar och försöka undvika att bli fångade.

Hökens uppdrag är att fånga så många fåglar som möjligt. När en fågel väl är fångad blir denne den nya höken, och leken fortsätter med en ny runda. Det är en spännande jakt när fåglarna försöker fly hökens räckhåll!

Ett barn som springer ifrån höken

En lek man inte tröttnar på alltför lätt

Att leka "Under hökens vingar kom" är inte bara roligt utan hjälper också barnen att utveckla sin motorik, koordination och lagarbete. Det är ett bra sätt att hålla barnen aktiv och brukar vara en mycket uppskattad utomhuslek för både små och lite medelstora grupper. Den inkluderar alla barnen i leken så att ingen känner sig utanför. Om du själv har svårt att hålla barnen aktiva med lekandet kan man alltid be om hjälp av en barnvakt!

När man leker leken är det viktigt att barnen är snälla och omtänksamma mot varandra. Som äldre kan du hjälpa till att låta alla turas om att vara höken och se till att leken sker säkert. Undvik att leka på farliga platser där barnen kanske skadar sig. Leken handlar om att ha kul och skapa glada minnen tillsammans.

Generellt brukar lekar utomhus vara uppskattade av barn men enligt mig är denna aktiva lek en av dem bättre. Sen kanske jag är smått partisk eftersom jag lekte det som barn, men det kanske bara är ett bevis på att det är en tidlös klassiker!

Så samla barnen, bilda en cirkel och sjung ut "Under hökens vingar kom!". Spring och njut av leken och låt spänningen skjuta i höjden och se barnens leenden växa sig breda!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: