background-shape

3 års trots

・ Barns utveckling
tag
3 års trots kan vara riktigt irriterande och sluta högljutt, hur hanterar man det bäst?

3 års trots kommer ofta med buller och bång! Under den här tiden kan du som förälder uppleva att det enda ditt barn kan säga är ett enda ord: nej. Barnet kanske inte gå med på något av dina förslag, är bråkig och utåtagerande. Det här kan vara en krävande tid för dig som förälder, men försök behålla lugnet och kom ihåg att det är en period som kommer gå över.

Det finns flera konkreta saker du kan tänka på och verktyg du kan ta till för att hantera barnets 3 års trots. Några av tipsen kommer från erfarna barnläkare och psykologer. De är experter på trots i treårsåldern och hur du kan hantera den utan att bli alltför frustrerad på situationen.

Hitta barnvakt här!

Vad är 3 års trots?

Treårstrots är barnets sätt att utforska och följa sin egen vilja. Detta går främst ut på att säga emot allt och att styra över det lilla barnet faktiskt har möjlighet att styra över, som om det ska äta eller klä på sig. Ditt barn kommer vilja göra som hen själv vill, oavsett om du håller med eller inte.

3 års trots är svårhanterligt när barnen sätter sig på tvären

Treårstrotsen kan egentligen inte kopplas till den specifika åldern tre, men det är oftast i den åldern trotsen blir tydlig. Alla barn har faktiskt testat sin egen vilja ända sedan de var små bebisar. Det som händer i treårsåldern är att de möjligen kommer börja göra det här mer intensivt än de gjort tidigare.

Välj dina strider

3 års trots är krävande. Irritation och ilska är vanliga känslor hos föräldrar som har ett trotsigt barn. Ett tips är att du ska välja dina strider. Även fast du kanske är helt säker på att du inte vill att barnet ska agera på ett visst sätt så kan det i vissa fall vara bättre att låta det passera. Men du ska samtidigt inte heller vara rädd för att det kommer uppstå bråk. Som förälder kommer du ibland hamna i perioder när du och ditt barn bråkar mer än vanligt. Det är inte farligt. När det känns stressande eller tungt, så försök påminna dig själv om att trotsperioderna kommer att gå över. De är aldrig där för att stanna för evigt utan bara tillfälliga.

Barn har inte ett fullt utvecklat konsekvenstänk

Har du bråkat med ditt barn som vill gå till förskolan i baddräkt när det är vinter? I sådana situationer måste du tänka på att ett barn inte har samma konsekvenstänk som du har. Barnet kan inte räkna ut att om hen går till förskolan i baddräkt kommer hen frysa. Faktum är att barnet inte ens kommer kunna förstå det här även fast du försöker förklara det.

Det är lätt hänt att man som vuxen glömmer bort detta och har för höga förväntningar på sina barn. Därför ska du inte heller tänka att du har misslyckats när du hamnar i diskussioner med ditt barn, eller när ni börjar bråka.

Belöning och avledning

Ett sätt att hantera konflikter under barnets 3 års trots är att använda sig av olika metoder. Två metoder som brukar fungera bra är belöning och avledning. Om du märker att ditt barn släpper sitt trotsiga humör när du flyttar hens fokus till något annat, använd dig av det knepet. Det samma gäller med belöningar. Om det får barnet att släppa sin trots, använd belöningar. Alla barn är olika och svarar på olika metoder, så pröva dig fram till vad som fungerar bäst för ditt barn.

Vissa bråk ska man undvika i största möjliga mån

Det finns vissa konflikter som sällan leder till något positivt. Sådana bråk ska du som förälder undvika så långt du kan. 3 års trots som gäller mat och sömn är sådana som bör undvikas. Detta för att barn inte kan somna på kommando, och bråk rörande maten kan i värsta fall resultera i att barnet får en negativ upplevelse av mat och måltider. Men, du ska inte heller gå med på allt. Du behöver inte steka pannkakor varje dag för att barnet inte vill ha den mat som serveras. Där behöver du sätta gränser. Men undvik att tvinga barnet att äta upp allt som är på tallriken eller att ta till dylika åtgärder eftersom det kan förvärra situationen i det långa loppet.

Om det är vid läggdags som det blir bråk så försök att lugna ner barnet genom att skapa en avslappnad miljö. Jobba på att skapa rutiner för sänggåendet så att barnet känner sig tryggt i situationen. Läs en bok, sjung en sång och varva ner. Att börja bråka om barnet inte vill sova kommer enbart resultera i att barnet blir uppjagad och stressad, och det är inte rätt sinnesläge för att kunna somna.

treårstrots är mycket vanligt för barn men nästa tuffa period kommer vid 6

Bekräfta barnets känslor

Ditt barn kommer uppleva många känslor. De kan vara arga, ledsna eller besvikna. När du ser att ditt barn har en känsla, bekräfta den och sätt ord på den. Exempelvis genom att säga “Jag ser att du är arg”. Det kan hända att ditt barn kommer svara med att säga att du är dum eller något liknande. Bekräfta även den känslan. Du kan till exempel svara något i stil med “Känner du så? Det måste vara en jobbig känsla”. Ett barn som är i trotsåldern kan uppleva att det är skönt att få sina känslor bekräftade, istället för att du ska försöka ta bort barnets känsla, förminska den eller säga emot.

Det är ingen idé att försöka argumentera mot 3 års trots

Eftersom barnet känner så många känslor i sina trotsiga perioder så gör det ingen nytta att du försöker argumentera eller tala barnet till rätta. Om barnet är arg för att hen fick fel pålägg på mackan lönar det sig alltså inte att säga “men det är väl inte så farligt, du gillar ju den här osten”. Det kommer inte lösa problemet utan snarare göra att situationen blir värre.

Hitta barnvakt här!

Sätt tydliga ramar för barnet och för situationen

Under treårstrotsen är det extra viktigt att ha tydliga ramar och att påminna ditt barn om dem. Det kan ibland upplevas som att du argumenterar, men det finns en stor skillnad. Det är du som vuxen som sätter ramarna och bestämmer hur de ska se ut. Du ska bestämma när det är matdags och när det är sovdags. Du bestämmer vad ni ska äta. Du bestämmer att barnet behöver gå på toaletten eller byta blöja innan ni ska iväg någonstans.

Ditt barn kanske kommer ifrågasätta det här under trotsåldern. Men du ska påminna barnet om vilka ramar som gäller för er som familj. Låt barnet vara arg och säga att du är dum eller att hen inte tycker om dig. Men stå upp för de ramar du har.

För att förbereda er som föräldrar har vi även knopat ihop en artikel om 6 års trots!