Beräkna förlossningsdatum

9/8/2021
Beräkna förlossningsdatum för att kunna planera lättare|

Om du är gravid är du nästan garanterat nyfiken på när barnet kommer att komma. Tyvärr så finns det inget säkert sätt att beräkna förlossningsdatum förrän precis när det är dags. Här ska vi dock berätta om vad du kan göra för att skapa dig en så bra bild som möjligt av när en förlossning kan tänkas ske. Det handlar alltså om BF, en vanlig förkortning för beräknat förlossningsdatum.

Så gör du för att beräkna förlossningsdatum

Man kan beräkna vilken dag förlossningen kan förväntas ske på flera olika sätt. Den vanligaste metoden är att man börjar räkna från den dag då den senaste mensen började. Det är alltså den dagen som räknas som den första dagen på graviditeten trots att befruktningen då ännu inte har skett. Om en kvinna har oregelbunden menstruation ger inte denna beräkningsmetod ett lika säkert resultat. Ofta får man hjälp av en barnmorska med att fastställa vilken vecka man är i, och då kan det göras en korrigering utifrån hur lång menscykeln brukar vara.

En genomsnittlig graviditet varar i 40 veckor, eller 280 dagar. Så när man bestämt vilken dag graviditeten börjat kan man också ringa in den dag i kalendern då barnet, statistiskt, kommer att födas genom att lägga till 280 dagar. Sen är det såklart ganska sällan som ett barn verkligen föds på just den dagen. En förlossning är normal om den sker någon gång mellan vecka 37 och 42. En förlossning kan som bekant också vara betydligt kortare eller längre än vad som är normalt så man ska absolut inte stirra sig blind på ett datum utan bara ha det som riktmärke. I Sverige föds 92 % av alla barn i spannet 37–42 veckor. Men det är bara 4,6 % av alla barn som föds exakt på det från början beräknade förlossningsdatumet.

Det kan vara svårt att beräkna förlossningsdatum eftersom alla barn utvecklas olika

Barnmorskan kan beräkna förväntat förlossningsdatum

Via den ultraljudsundersökning som brukar göras av en barnmorska någon gång under vecka 17–20 går det att få en tydligare bild av hur graviditeten framskrider. Hittills har ju beräkningen av förlossningsdatum i princip byggt på gissningar utifrån ett statistiskt underlag. Ultraljud ger information om kvinnan som undersöks, och hennes barn. Det går såklart fortfarande inte att fastställa på vilken dag barnet kommer att födas, men en liten indikation får man på om det kan förväntas bli en tidig, sen eller normal förlossning. Enda sättet att veta exakt förlossningsdatum är att göra ett planerat kejsarsnitt.

Därför är det bra att räkna ut förlossningsdatumet

Det händer så otroligt mycket under en graviditet att det kan vara skönt att ha lite koll på vad man kan förvänta sig under graviditetens olika veckor. Det kan förstås ändå skilja sig mycket åt från kvinna till kvinna hur de olika faserna upplevs. Inte minst är det bra att veta ungefär när förlossningen är beräknad. På så sätt riskerar man inte att planera in viktiga saker när man kan behöva åka till förlossningsmottagningen närsomhelst. Det är också bra att ha hunnit förbereda hemmet före förlossningen så att allt är klart senast vecka 36 eller så.

Vill du tjuvstarta och lära dig lite barnsånger innan barnet kommer kan du leta vidare här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: