background-shape

När börjar barn le?

・ Barns utveckling
tag
När börjar barn le – det är en fråga som många nyblivna föräldrar ställer, eftersom det är ett så efterlängtat ögonblick.
när börjar barn le?

När börjar barn le – det är en fråga som många nyblivna föräldrar ställer, eftersom det är ett så efterlängtat ögonblick. Själva har de garanterat lett och strålat mot sina barn sedan det föddes så det är en härlig känsla när leendet besvaras eller barnet uttrycker glädje helt på eget bevåg, genom att le.

Det första leendet bör ha kommit vid två månaders ålder

Barn utvecklas otroligt snabbt det första året. Milstolparna kommer slag i slag och det kan vara svårt att veta vad man ska hålla utkik efter och vara beredd på som förälder. Barn brukar kunna lyfta lite på sitt huvud och kontrollera ansiktets rörelser vid 1–2 månaders ålder och ungefär då kan man också få se deras första leenden. Om man tycker att det ser ut som att barnet ler tidigare är det snarare något rent fysiologiskt och inte kopplat till något barnet känner.

Men frågan är vad som ska räknas som ett leende. Ett svar är att ett barn börjar le när du känner att det gör det, även om det kanske inte ser ut som ett skolboksexempel på ett leende. En bebis har inte lärt sig hur ett leende “ska se ut” utan det är frågan om ett helt oförfalskat uttryck som speglar känslor barnet upplever.

Leenden är kommunikation

När barnen börjar känna igen sina föräldrar efter 4–5 månader är det i sig en anledning för barnet att brista ut i ett leende. I och med det börjar ett samspel som är väldigt viktigt och som sker så pass automatiskt att man inte behöver tänka på det som förälder. Bebisen och dess närstående vuxna ler mot varandra för att de helt enkelt upplever glädje och nyfikenhet. Barnet börjar härma de vuxna och leendet blir mer så som vi kanske tänker oss att det ska se ut. Men alla ler olika, det gäller inte minst små barn.

Ett leende kan vara ett sätt för en bebis att “busa” med en vuxen och ett uttryck för vad man faktiskt skulle kunna kalla för en tidig form av humor. Det hävdar i alla fall Mikael Heimann, professor emeritus i utvecklingspsykologi. Det har forskats en hel del på små barn och deras leenden. Inte bara för att fastställa svaret på när barn börjar le utan för att fördjupa vår kunskap om varför de gör det.

Vad ska man göra om ett barn inte ler?

Alla barn utvecklas olika och allt för många föräldrar oroar sig för mycket över att deras barn inte utvecklas “som de ska”. Mer än nio gånger av tio är det inget problem överhuvudtaget utan en normal variation. Hur barnet utvecklas följs av utbildade sjuksköterskor och barnläkare i samband med de kontroller man tar barnet till. Om något inte är normalt så upptäcks det då. Dessa kontroller är också ett bra tillfälle att ställa frågor om det är något man oroar sig över som förälder. Det är normalt att undra när barn börjar le, men man ska alltså inte vänta allt för otåligt. Förr eller senare händer det och det är helt klart en höjdpunkt väl värd att vänta på.

Läs mer om när barn får sina första tänder här