background-shape

När lär sig barn att gå på toaletten

Hur vet man när man ska börja potträna? När lär sig barn gå på toaletten?

Blöjorna har gått igenom en teknisk revolution sedan nittiotalet, de fungerar så bra så att barnet kan kissa flera gånger utan att blöjan börjar lukta eller läcker vätska. Ytskiktet i blöjan är silkeslent och känns torrt för barnet, inget svider eller skaver. Mor och farföräldrar som kommer ihåg de gamla plaskvåta blöjorna som hasade ner, hängde tunga och läckte berömmer de nya funktionella blöjbyxorna som alltid är torra och lätta att sätta på och ta av. Blöjorna finns i alla storlekar från den för tidigt födda upp till en stor fyraåring. Men när är det dags för barnen att byta klädesplagg? När lär sig barn att gå på toaletten?

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Industrin som tillverkar blöjorna har troligtvis gjort jättevinster eftersom barnen använder blöja längre idag, än i slutet på nittonhundratalet. Blöjorna är bekväma för barnet det svider inte när man kissat och dagens föräldrar som bägge är ute i förvärvslivet har svårt att hitta tid för att träna barnet att bli blöjfri och torr. Fördelarna med att blöjorna är så hudvänliga mot barnet och praktiskt funktionella kan balanseras mot statistiken att barnen använder blöjorna längre och tränas att bli blöjfria senare. Alltså har tiden när barn lär sig att på på toaletten förskjutits en aning.

Barn behöver föräldrarnas, barnvaktens och förskolans fulla engagemang för att träna att gå på pottan eller toaletten. Det sker oftast inte över en natt, även om det finns barn som så fort dom förstått hur man gör, släpper blöjan för gott och blir torra. Att lära sig att göra sina behov i pottan eller på toaletten kräver planering, träning och kunskap från föräldrarna och barnet behöver känna sig involverad och samtycka till att släppa blöjan.

När byter barn från potta till toalett? När lär sig barn gå på toaletten?

När är det normalt att sluta med blöja

Eftersom blöjorna var så mycket sämre konstruerade förr så var det också en större lättnad för barnet att slippa bära runt på en tung blöja. Blöjbytena var också fler till skillnad mot dagens blöjor som håller sig torra länge. När barn lär sig att gå på toaletten med dom nya blöjorna, visar det sig är äldre, rent statistiskt.  

Barnavårdscentralen – BVC ger information till föräldrarna om pott och toaletträning när bebisarna är cirka 10 månader gamla, alltså innan 1 årsdagen. Eftersom alla barn utvecklas högst individuellt på alla plan, så kan en del barn börja sin träning tidigt och andra lite senare. Forskningen pekar inte ut en idéalålder men slår fast att det är en fördel att börja träna barnet relativt tidigt, än att vänta tills barnet blir äldre. 

När bebisen är 18 månader- ett och halvt år, då har de flesta rest sig upp från krypandet och går ganska stadigt runt i hemmet. Föräldrarna och barnvakten känner barnet och kan nu se på barnets uttryck när de stannar upp för att kissa i blöjan eller när de behöver bajsa. Barnet kanske inte heller vill ha på sig blöjan efter blöjbytet och drar i blöjan. Om barnet får en chans att potträna innan den så kallade “trotsåldern” så kan det vara en stor fördel. När barnet fyller 2 år så börjar den att utveckla sitt eget jag, skiljt från mammans. Barnet vill gärna visa vad det vill i olika sammanhang och testar sin vilja gentemot föräldrarna, barnvakten eller syskon. Startar man toaletträning mitt i denna utveckling kan det lätt slå fel, så det är bättre att börja tidigare.

När lär sig barn använda toalettpapper själva?

Om du hamnat i situationen att barnet är tre eller fyra år och fortfarande har blöja, så behöver du inte skämmas för det, som sagt så utvecklas barn högst individuellt och det kan hända att familjelivet inte har haft förutsättningarna för att göra träningen med barnet tidigare. Många barn har blöja i tre och fyra årsåldern. Det är aldrig försent att träna barnet på ett tryggt sätt och göra sig av med blöjan.

Hur lär jag barn att gå på toaletten

Blöjor tar en stor plats i barnfamiljens budget och det kan finnas roligare saker att lägga pengar på för barnen. Det kan också vara skönt att slippa att släpa runt på blöjor varje gång man skall gå utanför hemmet eller resa bort. När barnet har lärt sig att gå på toaletten upplevs många gånger som en stor lättnad för familjen – en milstolpe har nåtts.

När du bestämt dig för att lära ditt barn att gå på potta eller toaletten bör du göra en noggrann planering för när det skall ske. Familjen med syskon och barnvakten skall veta när, var och hur träningen skall ske. Det kan vara en stor fördel om du läser på hur man går tillväga. Du kan hitta mycket information på nätet och det finns handledningsböcker för föräldrar och förskolepersonal.

Tidpunkten för träningen är viktig – optimalt är om ni kan tillsammans vara lediga och ägna mer tid åt barnet utan stress. Barnet skall må bra och vara friskt, då har ni bäst förutsättningar för att lyckas. Det är ingen idé att träna barnet när det är hemma med en förkylning och du vabbar. Förbered genom att skaffa en trevlig stabil potta eller en insats till toalettstolen och en fotpall för barnet. Se till så att du har frottéplast till sängen eller skyddspapper till bilbarnstolen, barnet är inte torrt från första dagen.

Sist men inte minst, berätta för barnet vad ni skall göra tillsammans. Det spelar ingen roll om barnet är 18 månader eller 3 år, berätta om att nu skall barnet få gå på pottan och toaletten och slippa blöjan. Låna bilderböcker på biblioteket där barnet kan se hur maten blir till näring och också bajs som sen skall lämna kroppen. Hur en del av det vi dricker omvandlas till urin som vi kissar ut. Det finns pekböcker för de minsta och mer faktabaserade böcker för den äldre 4 åringen. Det finns böcker som avdramatiserar bajsandet och visar hur alla djur och vi människor bajsar. 

När lär sig barnen gå på toaletten själva ?

Du kan skapa en rutin när barnet skall sitta på pottan, som morgon, kväll och efter matstunderna. Det skall vara roligt och lugnt att gå på pottan eller toaletten. Fördelen med pottan framför toaletten är att den kan följa med in i alla rum så det kan bli lättare när barn lär sig att gå på toaletten.

Kom ihåg att du lär ut detta till barnet, barnet kommer snart att känna igen när blåsan ger signalen att gå och kissa eller när avföringsreflexen signalerar att man är bajsnödig. 

Optimala kriterier för att börja toaletträning

  • Planera tiden när ni kan fullfölja toaletträning utan stress.
  • Barnet skall vara friskt och har lärt sig att gå.
  • Barnet skall kunna sitta stadigt på en potta.
  • Berätta för barnet vad ni skall göra ihop.
  • Involvera syskon, barnvakt och förskolan så att ni handlar konsekvent.
  • Se till att hemmet är lugnt och tryggt när ni sätter igång.
  • Läs på om vad som är viktigt när man toalettränar.
  • Läs för barnet och låt barnet bläddra i kiss o bajsböcker.
  • Tjata inte på barnet, det skall vara en lugn inlärning.
  • Ta det med ro om barnet kissar på sig eller bajsar i byxan.
  • Bli aldrig arg när barnet inte hinner till toaletten.
  • Ge beröm och visa barnet vad de gjort i pottan eller toaletten.
  • Ha med ombyte när ni går ut eller till förskolan.

Om barnet är rädd för toalettstolen så visa hur den fungerar, låt barnet trycka på knappen och spola ner papper eller vattnet som man tvättar penslarna med när ni målat. Visa barnet vad dom gjort i pottan. När barnet får se sin avföring eller urinen i pottan eller på toaletten, då förstår även det lilla barnet varför ni tränar och vad träningen är bra för. Det är viktigt att ge beröm och ännu viktigare att inte bli arg när barnet kissar eller bajsar på sig. Tala om för barnet att sånt händer “alla” ibland, och det är inget att skämmas över – nästa gång går det bättre. Det är vanligt att barn som börjar skolan kissar på sig någon gång, ibland är de upptagna i leken eller så hinner dom inte fram till toaletten. 

När barnet har blivit torr på dagen så kan du pröva att ta bort blöjan på natten. Låt inte barnet dricka timmen innan läggdags och skydda madrassen med plastad frotté. Det händer att barn kissar på sig i sömnen långt efter blöjan är borta, det är normalt och inget att oroa sig för.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Lycka till med pott och toalett träningen!

Här kan du fortsätta läsa om när det är dags att lägga blöjan åt sidan!

tag