När slutar barn med blöja

10/11/2022
När slutar barn med blöja? Är det värt att fylla på förrådet?

Dagens blöjor är en teknisk genialitet jämfört med blöjor några år innan millennieskiftet. Från en nedkissad blöja som hängde som en våt klump mellan barnets ben till en blöjbyxa som känns torr trots att barnet kissat mer än en gång. De äldre blöjorna var tunga av kiss och avföringen kunde dessutom läcka ut på sidorna. Den våta blöjan gjorde huden röd i stjärten och irriterade barnet så till den grad att barnet grät för att signalera att blöjan behövdes bytas. Så när tar det slut? När slutar barn med blöja?

Dagens blöjor är töjbara och lätta att sätta på, ser roliga ut med bilder och finns i alla storlekar, från det riktigt lilla nyfödda barnet till en stor fyraåring. Blöjan har en innovativ design som gör att vätskan från kisset lagras och sprids i blöjans undre skikt medan ytskiktet, som ligger mot barnets hud, känns silkeslent och torrt. Det luktar inte urin när barnet kissat, så oftast byts blöjan vissa tider på dagen istället för att den måste bytas. Blöjan är också lätt att öppna upp och slänga när barnet bajsat. 

När barn slutar med blöja är självfallet mycket individuellt

Det är en stor vinst för föräldrar att det har skett en revolutionerande utveckling av blöjan, enkla snygga blöjbyxor i rätt storlek, som är sköna att ta i och som funkar med att  hålla barnet torrt. Funktionaliteten är ett stort plus för det lilla barnet som inte behöver lida av att blöjan är obekväm och att huden svider. 

När barnet börjar gå bra, då börjar man som förälder att tänka på att slippa blöjorna och lära barnet att gå på pottan eller toaletten. Blöjorna är inte billiga och tar en stor del av hushållskassan, och barnet som har börjat äta vanlig mat - bajsar också därefter.

Men när är det dags att ta fram pottan, när är det möjligt att barn slutar med blöja?

När är det normalt för barn att sluta med blöja

När barn är redo att sluta med blöja varierar en del och är rätt individuellt. Barnet är redo att lära sig att sitta på pottan eller toaletten när barnet ger signaler om att det skall kissa, bajsa eller inte vill ha blöjan på sig. Barnets utveckling är alltid individuell på alla plan, och det gäller även träningen att sluta med blöja och att gå på pottan eller toaletten.

Barnavårdscentralen - ger info till föräldrar om blås och tarmkontroll tidigt, redan vid 10 månaders ålder. Det betyder inte att alla barn bör börja träna redan innan de fyller 1 år, men det är viktigt att föräldrar är beredda och kan se signaler. Forskningen säger att det är bättre att börja vänja barnet att vara utan blöja hellre tidigare än senare. Tidigare kan vara vid 18 månaders ålder dvs när barnet är ett och ett halvt år. Barn slutar ibland med blöja senare än när de själva kanske hade varit redo för. Idag är det många barn som inte slutar med nattblöjan förrän vid 4 års ålder. 

När slutar egentligen barn med blöja?

Blöjorna som gjort en sådan fantastisk utveckling har också bidragit till att barnen blir torra senare idag än i början av nittiotalet, när blöjorna hade sämre uppsugningsförmåga och orsakade mer besvär för barnen. Om man bortser från kostnaden så finns det inte samma motivation att slänga blöjan varken för föräldrarna eller barnen.

När barnet rest sig från krypandet och lärt sig att gå ordentligt, då kan man börja att lära och träna barnet att gå på toaletten eller pottan. Det finns bra trevliga pottor som är sköna att sitta på och det finns en insats att sätta på toalettstolen så att öppningen blir mindre och barnet kan sitta bekvämt på toaletten.

Föräldrarna bör uppmärksamma barnens signaler när de blir kissnödiga eller bajsnödiga och hjälpa dom att förstå fördelen med att göra behoven på pottan istället för i blöjan. När det lilla barnet kissar i blöjan så släpper dom ut lite kiss då och då. När barnet få träna så kan de känna igen - när urinblåsans signalerar att den är full. Samma gäller avföringsreflexen som säger till barnet att nu är det dags att bajsa. Sittställningen på pottan gör det lättare för barnet att tömma tarmen och bajsa.

Föräldrarna bör ha en plan för hur de tänker potträna och informera förskolan och barnvakten om hur man tänkt sig att göra. Potträningen är ett lärande som skall vara roligt och kännas tryggt för barnet. Det finns roliga böcker att läsa för barnet som handlar om kiss och bajs. En regelbundet lärande för att gå på pottan skall helst ske under en tid när barnet är friskt, och när familjen inte är stressad och har tid för inlärningen. Träningen skall vara lustfylld och inte ske under något som helst tvång, eller besvikelse när barnet kissar på sig. Låt träningen ta sin tid när barnet sett att bajset hamnat i pottan och får hjälp med att torka sig, då förstår också barnet varför det är bra och kan känna fördelen med att inte ha blöja.

När borde man sluta fylla på med blöjor hemma?

Hur får jag mitt barn att sluta med blöja

Barn vänjer sig vid att ha blöja och om du väntat upp till tre eller fyra års ålder med att lära barnet att bli torr, kan det vara svårare och ta längre tid att träna barnet. Anledningen till att man bör börja med träningen innan 2- årsåldern är “trotsåldern”. Vid två års ålder vill barnet hävda sig själv och bygga upp sin självständighet. Tvååringen vill bestämma saker och börjar man träna att släppa blöjan i denna ålder är det lätt att barnet sätter sig på tvären. Träningen blir en kamp om vem som bestämmer och leder till tråkiga konflikter.

När barn har blöjan i treårsåldern så har blöjan har blivit en vana och trygghet för barnet, men var lugn, alla barn lär sig förr eller senare att gå på pottan och toaletten.

  • Gör en plan tillsammans med barnet så att det känner sig involverad i processen.
  • Läs modern litteratur med råd och hjälp.
  • Gör träningen och inlärningen under en stressfri tid när ni är lediga och kan hjälpa barnet på bästa sätt. 
  • Låna hem bra barnböcker om kiss och bajs så att barnet kan visualisera vad som sker i kroppen när dom äter, dricker och sen behöver göra sina behov.
  • Låt barnet spola toaletten och visa att den inte är farlig.
  • Prata med barnvakten och förskolan så att alla som är med barnet, tränar konsekvent.
  • Låt barnet ta sin tid och tjata inte på barnet så att det ledsnar.
  • Förbered med plastad frotté till sängen, barnvagnen eller bilstolen.
  • Bli aldrig arg om barnet kissar eller bajsar på sig, säg att det inte gör något och att det går bättre nästa gång.
  • Visa barnet kisset och bajset i pottan så barnet förstår. Ge beröm!

En del barn blir blöjfria under dagen först, och behöver blöja på natten en tid till. När barn slutar med blöja kan variera baserat på tiden på dygnet. Pröva med att inte låta barnet dricka för mycket timmen innan de skall sova. Ge nattvällingen tidigare eller inte alls, och låt barnet gå och kissa innan de lägger sig. Med en plastad frotté under lakanet så slipper ni en blöt madrass när olyckan är framme.

Barn kissar upp till fem gånger per dag. När barnet är blöjfri så kommer det att komma tillfällen när barnet under lek glömmer att gå eller inte hinner till pottan eller toaletten. Det är OK, se till att barnvakten eller förskolan alltid har tillgång till ombyte - rena trosor/kalsonger och rena byxor. Det är vanligt ända upp till skolåldern att barn råkar komma försent till toaletten. Ett torrt barn kan också kissa på sig en natt i sängen, det är inte heller något ovanligt eller något att bli arg för. Barnet kanske skäms så det är viktigt att inte späda på den känslan utan att istället tala om - att det är sånt som händer. 

Lycka till med att lära ditt barn att sluta med blöja!

Vill du läsa mer om barnens olika milstolpar kan du kika in vårt inlägg om barnens utveckling mellan 1 och 2 år!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: