background-shape

När lär sig barn sitta?

・ Barns utveckling
tag
När lär sig barn sitta? ska man hjälpa dem?

Som alltid när det handlar om barns utveckling börjar de inte göra en viss sak vid en viss tidpunkt utan det är individuellt hur de utvecklas. Sen beror det lite på vad man menar. Det är skillnad på att själv kunna sätta sig upp och att sitta och svaja lite efter att någon placerat en kudde eller annat stöd bakom ryggen. När lär sig barn sitta då? Barn brukar börja sitta utan stöd när de är någonstans mellan 5 och 12 månader. Ofta sker det parallellt med att barnet börjar krypa. Med stöd kan de börja sitta någon månad tidigare än så. Nästan alla barn vänder sig om innan de sätter sig upp.

Hitta barnvakt här!

Lär inte barn att sitta för tidigt

Man brukar säga att det inte är bra om barn sitter upp för tidigt. Du ska alltså inte hjälpa ditt barn att sitta innan det själv kan sätta sig upp eller åtminstone kan sitta ganska stabilt. Muskulaturen i ryggen behöver vara tillräckligt utvecklad för att ett barn ska kunna sitta utan att falla omkull. Om ett barn är tidigt med att sitta så kan det också leda till att det inte lär sig att krypa “ordentligt”. Då kan det bli så att det hasar på rumpan istället för att krypa och det kan i sin tur leda till låsningar i korsryggen som i värsta fall ger problem senare i livet. Man ska inte vara alltför orolig över detta men det kan alltså vara bra att inte uppmuntra sittande innan barnet börjat krypa och redan börjat lära sig en annan och bättre krypteknik än att hasa på rumpan.

Vissa barn hoppar över krypfasen helt och hållet och då kan man naturligtvis inte vänta på att barnet ska krypa innan det börjar sitta. Prata gärna med en läkare eller sjuksköterska på barnavårdscentralen när du är där på ett rutinbesök om du har frågor gällande ditt barns utveckling. Oftast är det inga problem ens om ditt barn tar sig fram genom “rumpgång”, som man brukar kalla en sittande krypstil.

Barn som lär sig sitta för tidigt kan få problem senare i livet, ge det tid

Konsten att sitta, steg för steg

Det är inte så att en bebis plötsligt bara sätter sig upp, som en blixt från klar himmel. Motorisk utveckling är en process och barnet kan inte sitta innan dess muskler, balans och motoriska förmåga är tillräckligt utvecklad. Man behöver egentligen aldrig påskynda barnets utveckling men det är viktigt att man inte hämmar den. Här är några saker som kan vara bra att tänka på för dig som vill att ett barn ska kunna få en stark rygg och ta sig igenom de steg som förbereder det för att sitta upp:

  • Vänj barnet vid att ligga på mage (förutom när det sover), när det lyfter på huvudet stärks nackmusklerna.
  • Var försiktig med att använda babyskydd ofta och i långa perioder, i ett sådant har barnet ingen möjlighet att öva upp rörelseförmågan.
  • Bär på ditt barn, förutom alla andra fördelar med att ha det nära stimulerar det barnets ryggmuskler.
  • I samband med att barn lär sig sitta, uppmuntra barnet att börja krypa.

Hitta barnvakt här!

Vill du läsa mer om barns utveckling och viktiga milstolpar?