När slutar barn sova middag?

20/4/2021
Ett barn som sover i fina nyckelpigemönster|

Om ett barn ska sova middag eller inte är en viktig fråga för en familj. Det påverkar alla familjemedlemmars planering och dygnsrytm. Här ska vi framförallt gå till botten med frågan "när slutar barn sova middag?" och svara på när det är lagom för barn att sluta.

Vad menas med att sova middag?

Barn sover olika mycket i olika åldrar och det finns även individuella skillnader mellan barn i det här avseendet. Riktigt små barn sover egentligen inte middag utan dygnet är indelat i många perioder av sömn och aktivitet. Att de har ett sömnbehov på 15–18 timmar per dygn är inte ovanligt. Med att sova middag menas ofta den sömnperiod som ett barn i 2–5 årsåldern har mitt på dagen, ofta efter lunchen. I den åldern har sömnbehovet minskat med några timmar och det räcker oftast med en lång sömnperiod på natten och en kort mitt på dagen. Ofta avsätts en timme till att sova middag, inklusive insomning och uppvaknande. I vissa förskolor vilar barnen på en bestämd tid varje dag men det var vanligare förr än det är dig.

Hur påverkas nattsömnen av att barn sover middag?

När barn slutar sova middag kan de få både lättare och svårare att somna på kvällen. Att sova middag kan faktiskt innebära att barnet sover bättre på natten. Detta eftersom det inte blir irriterat på grund av att det är alldeles för trött, och på grund av det får svårt att somna. Barn som inte sovit tillräckligt kan bli överaktiva snarare än trötta på kvällarna och ha svårt att somna trots att de verkligen borde göra det.

Om ett lite äldre barn har svårt att somna på kvällen men sover middag kan insomningsproblemen bero på middagsluren. Det gäller särskilt om barnet sover middag och snabbt uppnår djupsömn. Då kan bara 20 minuters sömn ge lika mycket vila som en längre men ytligare sömnperiod på kvällen eller natten. Det är egentligen något som talar för att man ska låta barn sova middag, men barnets sömnperiod ska ju även fungera med andra familjemedlemmars sov- och kvällsvanor. Om man inte vill att en middagslur ska störa nattsömnen är det viktigt att barnet inte sover middag för sent. Vaknar det efter klockan tre på eftermiddagen efter att ha sovit middag så är det egentligen för nära nattningen på kvällen. Risken för att barnet inte kommer vara tillräckligt sömnigt för att kunna sova i rimlig tid blir då ganska stor.

Många barn slutar sova middag när de fyllt fem

I tvåårsåldern kommer de flesta barn in i en period av mycket aktivitet. Det är inte bara det att de är fysiskt aktiva utan de utforskar världen med alla sinnen och har mycket att bearbeta varje vaken timme. Det innebär att de ofta blir mycket trötta någon gång mellan det att de vaknar och går till sängs på kvällen. De behöver helt enkelt sova middag.

Den här fasen brukar pågå tills barnet fyllt fem. Då avtar behovet, vilket innebär att många barn slutar sova middag när de är runt fyra eller fem år gamla. Från och med den åldern är det ofta jämnare fart som gäller, från morgon till kväll. Ett barn som börjat skolan har heller inte samma möjlighet att sova middag som tidigare eftersom det inte är en del av skolplanen.

När slutar barn sova middag? svar på frågan

Om du vill att ditt barn ska sluta sova middag kan det vara en bra idé att korta vilostunden steg för steg. Då blir det inte en dramatisk övergång från att sova middag till att inte göra det. När barn slutar sova middag är alltså en fråga där svaret till viss del ligger i föräldrarnas händer. Men det gäller att även vara lyhörd gentemot barnet. Många föräldrar vill ha så mycket ensamtid som möjligt på kvällarna och föredrar att barnet somnar tidigt. Men barnets behov bör komma först och man ska ha väldigt goda skäl för att hindra ett barn som vill sova en stund på dagen från att göra det. I ideala fall så slutar ju barn att sova middag när de inte längre behöver göra det. Tips om hur du kan minska sömnen finns på babyhjälp.

Tecken på att det är dags att sluta sova middag

Är du osäker på om det är bra för ditt barn att sova på dagen? Här är några saker som tyder på att det kan vara dags för ditt barn att sluta sova middag:

  • Tar det lång tid att natta barnet?
  • Är barnet oroligt istället för att sova under vilan på dagen?
  • Får det inga negativa konsekvenser de dagar då barnet hoppat över middagsluren?

Alla barn är olika

Egentligen finns det inget bra svar på frågan, när slutar barn sova middag. I alla fall inte för den som vill ha ett exakt svar. Barn slutar sova middag när de är olika gamla. Skillnaderna kan bero på familjens dygnsrytm eller på att barn helt enkelt är olika. Den finns biologiska förklaring till att många barn vill sova middag. Kroppen utsöndrar olika hormoner beroende på vad det är för tid på dygnet eller hur ljust det är ute.

Alla barn sover inte middag

Bara för att ett barn är i den åldern då de flesta av dess jämnåriga sover middag är det inte säkert att det har den vanan. Det finns helt enkelt barn som sover bra hela natten och som inte tycks ha behov av en längre sovstund mitt på dagen. Märker man att det är så ska man inte försöka få barnet att sova på dagen till vilket pris som helst utan låta det vara som det är. Så länge barnet verkar må bra.

I många familjer sover alla middag

I stora delar av världen är det vanligt att inte bara barn utan även vuxna sover middag eller tar en siesta mitt på dagen. Där är det ganska självklart att barnen faller in i det mönstret eftersom det kanske inte finns några vuxna som kan ta hand om dem. Att de flesta sover middag i vissa kulturer kan ha att göra med att det är väldigt varmt mitt på dagen och att affärer och annat har öppet längre än i Sverige men stänger en stund mitt på dagen. När slutar barn sova middag i Sydeuropa? Kanske aldrig!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: