background-shape

Vilken månad föds det flest barn

Vilken månad föds det flest barn i Sverige?

Bara för ett par år sen så var Mars den månad i Sverige när det föddes flest nya barn, mitten av Mars infaller 9 månader efter midsommarafton.  Den 10 Mars är den dag då flest människor har födelsedag. På senare år har den populäraste månaden att föda förskjutits något till sommarmånaderna Juni och Juli.

Hitta barnvakt idag

När föds de flesta barnen

En fullgången graviditet varar mellan 39 och 40 veckor, man brukar säga att man väntar barn i 9 månader. De flesta mammor föder efter en hel graviditet, så en mamma kan planera när – i påföljande år hon behöver barnomsorg och barnvakt. En del mammor, cirka 7 % går över tiden upp till 42 veckors lång graviditet och ca 5 % av mammor föder sina barn för tidigt – prematurt. Flest barn föds det på våren och i början av sommaren.

Vilken månad föds det minst barn

Enligt statistiken så föds det minst barn i November och Februari. Dessa mammor har alltså blivit gravida i Februari respektive Maj. Men man måste komma ihåg att detta är inget statiskt, allteftersom omständigheterna kring samhället och livsbetingelser ändrar sig, så ändrar sig också statistiken. Den månaden som statistiska centralbyrån har mätt lägst nyfödda barn var Mars 1941 då föddes det bara 6389 barn. Detta var efter det att Nazisterna ockuperade Norge, det var en orolig tid i Sverige.

Vilken är den månad det föds flest barn?

Vilken månad föds det flest flickor

Det föds fler pojkar än flickor, man anser att ”flickspermier” dvs spermier som bär X kromosomen är långsamma men starka och lever längre. Så beroende på när ägglossningen sker i förhållande till samlaget tror man sig kunna räkna ut om X kromosomen vinner i längden – kapplöpningen till ägget. Det går inte att säga vilken månad som det föds flest flickor, vanligtvis föds det fler barn

9 månader efter julledighet eller sommarsemester.

Vilken månad föds det flest pojkar

Det föds 105 pojkar på 100 flickor. Spermien som blir till en pojke när den smälter samman med ägget bär på Y kromosomen. Forskningen säger att “pojkspermier” med Y kromosomen är snabbare än flickspermier men lever inte lika länge. Beroende på tidpunkten mellan samlaget och ägglossningen bestäms om Y kromosomen vinner racet till ägget. Många föräldrar har försökt ta dessa beräkningar i beaktande för att få det kön de önskade, ibland lyckas dom men lika ofta blir det – tvärtom vad de önskade sig.

Hitta barnvakt idag

Det går inte att säga vilken månad det föds flest pojkar. De flesta barn föds cirka 9 månader efter julledighet eller semestern på sommaren. Det sägs att under krigstider föds det fler pojkar än flickor. Dödligheten bland män är också större så därför jämnar antal människor relativt kön ut sig i längden.

Läs vidare om när dessa barn ler för första gången!

tag