background-shape

Lilla snigel är en klassisk svensk barnvisa

・ Barnsånger och vaggvisor
tag
Lilla snigel publicerades första gången 1957 och är en simpel visa med enkla rörelser som gör att den passar bra till väldigt små barn.
Lilla snigel

 

Lilla snigel publicerades första gången redan 1957 och har sedan dess underhållit miljontals barn. Det är en väldigt simpel visa som passar sig bra till mycket små barn, och den har också enkla rörelser som gör den väldigt uppskattad. Man vet inte vem som skrivit låten, men den är med i samlingen Våra visor, och den boken stod Lennart Hellsing, Yngve Härén och Knut Brodin för. Därför är det enkelt att säga att det också är dessa herrar som ligger bakom visan. Sedan dess är den självskriven under i stort sett alla sångsamlingar vi har med barn i Sverige, från kyrkans barntimmar till förskola och babyrytmik. 

Hitta barnvakt idag

Lilla snigel består av två verser

Vanligtvis har folk bara hört talas om den första versen, där vi sjunger för snigeln att han ska akta sig, för annars tar vi honom. Det finns dock ytterligare en vers utöver denna, där texten istället går ‘Lilla snigel, kom till mig, jag vill krama dig’. Till båda verserna av låten finns det rörelser som man kan göra tillsammans med sitt barn och de är så enkla att även väldigt små barn kan vara med och härma dig. Under hela första delen av visan vevar du ditt finger fram och tillbaka, som att du skulle säga ajabaja till snigeln. När du sedan sjunger ‘Annars tar jag dig’ så tar du tag i ditt barns fot, hand eller dylikt. I andra versen så vinkar du till dig ditt barn under största delen av låten, för att sedan ta barnen i dina armar och krama det. 

Bra introduktion till både teckenspråk och gitarr

Lilla snigel passar också perfekt som visa om du skulle vilja introducera ditt barn till teckenspråk eftersom visan består av väldigt få ord och fraser. Det finns flera olika filmer på YouTube som visar hur du tecknar Lilla snigel för ditt barn. Det är totalt sex olika tecken, vilka är lätta att lära sig för föräldrar och/eller pedagoger. 

Lilla snigel är också en perfekt visa om du som förälder vill spela gitarr för ditt barn, eftersom den i stort sett inte kräver några som helst förkunskaper. Visan består av två ackord, och dessa kan du som förälder lära dig på bara några minuter om du övar. Kan du bara ta ackorden D och A7 så kan du spela hela låten sedan. När du sedan bemästrar dessa två ackord kan du med enkelhet också lära dig G-ackordet, och med dessa tre ackord kompa väldigt många olika barnvisor, som till exempel Blinka lilla stjärna, Dansa lilla nallebjörn, En sockerbagare och många fler!

Lilla snigel passar sig väldigt bra till små barn

 

Lilla snigel på svenska

Lilla snigel, akta dig

Akta dig, akta dig

Lilla snigel, akta dig

Annars tar jag dig!

Lilla snigel, kom till mig

Kom till mig, Kom till mig

Lilla snigel, kom till mig

Jag vill krama dig!

 

Lilla snigel på engelska

Little snail, beware

Beware, beware

Little snail, beware

Otherwise I’ll take you

Little snail, come to me

Come to me, come to me

Little snail, come to me

I want to hug you!

 

Lilla snigel på persiska

Halazon kochek, ahesteh

Ahesteh, ahesteh

Halazon kochek, ahesteh

Shayad begiramet!


Vi har samlat fler svenska klassiska barnsånger här