background-shape

Borsta tänder på barn

Hur borstar man tänder på barn på bästa sätt?

Att hjälpa sina barn att borsta tänderna är grundläggande för att barnen skall lära sig hur man borstar rätt, för att få en daglig rutin och för att hålla tänderna rena och hela. Rekommendationen från tandläkare och tandhygienister är att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Att upprätthålla en regelbunden rutin för att borsta tänder hos barn är avgörande för deras allmänna munhygien och hälsa – hela livet.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Borsta tänder på spädbarnet och upp till 2 år

Redan vid 4 månaders ålder kan tandköttet börja klia och det är en tand på väg att bryta igenom. Det finns till och med barn som föds med ett par tänder på på väg ut, men de flesta barn får sin första tand mellan 4 och 8 månader. Det är vanligt att babyn blir lite kinkig, gråter på natten och hen kan också få en lätt feber. Barnet tar sig i munnen och det rinner saliv på hakan och ner på bröstet.

Borsta tänder på barn till dess att de lärt sig ordentligt

När den den nya lilla vita linjen brutit igenom är det dags att börja borsta tanden på barnet. Barnet kan få den första tandborsten som en leksak att bita på. Det finns små mjuka borstar med runda skaft som är lämpliga för babyn att hålla i och bita på. Som förälder kan du använda en mild tandkräm med låg fluorhalt och börja att borsta tänderna och tandköttet -mjukt och lätt. Under 2 år bör man använda den lägsta koncentrationen av fluor.

Det är viktigt att tandborstningen blir en kort trevlig rutin. Barnet får leka med borsten och själva tandborstningen av föräldrar kan ske snabbt under sång och lek, på skötbordet när barnet ligger ner. Då är det enkelt att se alla tänder, så att man kommer åt att borsta alla.

Borsta tänder på 2 till 4 åringar

Vid 3 års ålder har de flesta av de 20 mjölktänderna vuxit ut och nu är det viktigt att rutiner kring tandborstningen följs. Nya tänder är extra känsliga för karies och barnen behöver en daglig rutin för att hålla munnen ren och tänderna hela.

Du behöver borsta tänderna med en mild fluortandkräm på barnet efter frukost och innan barnet går till sängs på kvällen. När tänderna är borstade så behöver dom vila från mat och dryck ett par timmar. Låt barnet dricka vatten och undvik småätande. Barnet kan borsta själv när hen vill det, men ha som rutin att du får borsta före eller efter barnet. Man behöver inte skölja efter man borstat, det är bra att fluoren får ligga kvar i munnen. När barnet kan sitta eller stå, då kan du stå bakom barnet och borsta barnets tänder.

Undvik godis, kakor, saft och läsk. Bakterier gillar socker och när bakterierna äter sockret så bildas karies. Det är bra att bestämma tidigt att man bara äter godis en dag i veckan.

Välj rätt tandborste för tandborstning

Borsta tänder på 5 till 8 åringar

Vid 5 års ålder börjar barnen att tappa sina mjölktänder och de nya stora vuxentänderna, som skall räcka livet ut, tränger undan mjölktänderna. Först kommer framtänderna, barnen vickar på sina små lösa tänder och det kan vara lite känsligt med tandborstningen när tanden hänger på en tråd eller när det finns ett sår efter mjölktanden. Man får vara lite försiktig när man hjälper barnet och fortfarande ha en mjuk borste men med lite högre koncentration av fluor i tandkrämen. Tandfén är en bra tröst i början när barnet är lite rädd för att det skall göra ont. Fyra stycken nya kindtänder skall ta sin plats i munnen och dom är gropiga och behöver uppmärksamhet när man borstar.

Alla nya tänder är extra känsliga för kariesangrepp, det kan ta upp till 2 år för emaljen att bli riktigt stark. Hjälp barnet att komma åt kindtänderna i tandborstningen och se till så att barnet borstar rätt. Varje tand för sig, alla tänder på insidan, alla tänder på utsidan, tandköttet och tuggytorna. Håll på rutinen med lördagsgodis och undvik läsk och sötsaker som fastnar i  tänderna som kladdigt godis, chips och ostbågar.

Borsta tänderna på 9 till 12 åringar

Man kan väl inte borsta tänder på en 12 åring? Nej det är nog inte ens många 9 åringar som går med på att du borstar tänderna på dem. Om du lärt ditt barn hur man borstar tänderna rätt så blir din roll att se till att rutinerna följs; att man borstar ordentligt efter frukost och vid sänggående med fluortandkräm, låter tänderna vila efter tandborstningen och att undvika småätande mellan måltiderna.

När barnen går till skoltandvården så kommer dom att få beröm – eller att få råd om hur dom skall sköta sina tänder bättre. Om du har möjlighet så följ med barnet. Du får tillsammans med barnet information om hur det står till med ditt barns tandhälsa.

Borsta tänder – tonåringar

När barnet har blivit tonåring så kan hen börja använda tandtråd eller tandstickor för att göra rent mellan tänderna. Innan tonåren är mellanrummen större och har barnen borstat med fluor så räcker det. Vid 14 års ålder har alla 28 permanenta tänder vuxit ut. Har du gett ditt barn en chans att förstå att tänderna skall räcka livet ut och tränat in goda vanor med tandborstning, då känner de flesta tonåringar när tänderna är kladdiga och det är dags att borsta tänderna. Först vid 20 årsåldern växer visdomständerna ut och då har man hela sina tanduppsättning på 32 tänder.

Till vilken ålder bör man borsta tänder på barn ?

Fluortanten

På 1960 talet var tandhälsan dålig i Sverige så man införde att tandsköterskor och tandhygienister åkte ut till grundskolorna, och barn i låg- och mellanstadiet fick skölja munnen med en fluorlösning. Tandhälsan hos dessa barn blev genast bättre. Bakterierna som livnär sig på matrester tål inte fluor och man kan undvika hål i tänder – karies. Fluor stärker också emaljen så att ett begynnande kariesangrepp kan gå tillbaka. De flesta tandkrämer har fluor och folktandvården kan även pensla en del barn med fluor i förskoleåldern.

Man har på senare år upptäckt att tandhälsan i Sverige har försämrats igen. Det finns ett överflöd av läsk och godis och stora delar av maten vi köper, som bröd och konserver, innehåller mycket socker. Vikten av att borsta rätt är inte heller lika vanlig i alla kulturer, så nu finns det projekt med att gå ut till skolorna, ”fluortanten” är tillbaka igen! Fluortantens dag är 1 September. 

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Fluortantens råd

  • Tänk på att tänderna skall räcka hela livet, ta hand om dom.
  • Borsta med fluor morgon och kväll.
  • Låt tänderna vila mellan måltiderna-småät inte.
  • Drick vatten.
  • Håll extra koll på nya tänder speciellt kindtänder.
  • Ät bara sötsaker en gång per vecka.

Vill du veta mer om barns fantastiska tänder? Läs vidare om barns första leende här!

tag