background-shape

Hur många tänder har ett barn

Hur många tänder har ett barn vanligtvis? Är du orolig att det saknas något? Läs här!

Redan i mammas mage, i fosterlivet läggs grunden för barnets framtida tänder. Inne i käkbenet på det nyfödda barnet finns anlagen för både mjölktänder och  permanenta vuxentänder. Ett fåtal barn föds med början till synliga tänder i munnen, men för de flesta barn spricker mjölktänderna fram vid 6 – 8 månaders ålder. Så hur många tänder har ett barn?

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

I käkbenet finns tandanlagen som består av celler som har till uppgift att bilda tänder. När cellerna utvecklas så blir de dentin och emalj. Dentin är den sorts benvävnad som tänderna består av och när tänderna växer ut i munnen då mineraliseras och hårdnar tänderna. 

Babyn får 20 stycken mjölktänder, 10 stycken upptill och 10 nertill i munnen. De två framtänderna i underkäken tittar fram först och därefter kommer framtänderna i överkäken. De sista mjölktänderna som växer ut är kindtänderna och de kommer först när barnet är cirka 18 månader det vill säga ett och ett halvt år.

Hur många tänder ett barn har är samma för de flesta, men kan variera beroende på hur de växer

Föräldrarna förstår ganska snart när de första tänderna är på väg ut, bebisar undersöker allt med munnen men nu händer något annat, bebin är ofta irriterad och gnällig och ur munnen rinner det rikligt med saliv. Bebin kan också få lätt feber och om man känner på tandköttet så kan man känna att tänderna är på väg. Tandkötter kan bli lite rött och det kan vara skönt för barnet om man masserar tandköttet med fingret eller låter barnet bita på en mjuk bitring. Det finns bitringar som man kan lägga i kylen och sen låta barnet tugga på. När den lilla tanden spricker ut så är besvären över. 

När tänderna växer fram varierar från individ till individ, men har inte någon tand kommit vid 18 månaders ålder så bör man kontakta BVC som kan förmedla kontakten med tandvården.

Vid tre års ålder så har de allra flesta barn fått alla sina mjölktänder.

Tänderna hårdnar först när de vuxit ut och emaljen är känslig och inte färdigutvecklad, så det är viktigt att börja med tandborstning tidigt. Bästa tiden att börja är faktiskt när de första tecknen på att bebisen skall få en tand uppstår. Då kan man gnugga tandköttet med en mjuk tandborste. Det finns en tandborste i handeln med ett litet runt skaft som bebin kan hålla själv utan att riskera att köra ner den i halsen. De flesta barntandkrämer är milda och innehåller en låg procent av fluor, det står på också på tandkrämen till vilken ålder den är avsedd för.

När tappar barn mjölktänderna

När barnen är mellan 5 och 7 år så börjar mjölktänderna att lossna. I förskoleklassen är det mycket vanligt att se hur barnen vickar på sina lösa tänder och jämför med varandra hur många de tappat. Anledningen till att mjölktänderna tappar fästet är att de permanenta tänder vill växa ut och förstör rötterna till mjölktänderna. När mjölktanden inte längre hålls fast – så trillar den ut. Ibland fastnar den i ett äpple eller någon annan mat och ibland lyckas barnet vicka så att de plötsligt har tanden i handen. 

Det finns också en tradition att tandfén kommer på natten, barnet lägger den tappade tanden i ett glas vatten på sängbordet. På morgonen har den tappade tanden förvandlats till en slant vilket är ett stort ögonblick för barnet – hur kunde tandfén veta?

Först växer de permanenta tänderna i underkäkens mitt ut och tränger bort mjölktänderna. Därefter står tänderna i mitten av överkäken på tur, och ett par stora permanenta framtänder tar plats i barnets mun. Efterhand tappas det och fylls på med nya tänder, de första permanenta kindtänderna kallas 6-årständer. Hörntänderna i överkäken kommer sist av framtänderna. Först när barnet är mellan 9 och 13 år har de tappat alla mjölktänder och ersatt dem med permanenta tänder.

Är det skillnad på antal tänder beroende på kön?

Pojkar och flickor får lika många tänder, det är ingen skillnad.

Hur många tänder har ett barn nu då? Barnet har nu 28 tänder som skall fungera hela livet, därför är det också oerhört viktigt att rutinen med tandborstningen följer med hela vägen. Om man tar hjälp av en barnvakt på kvällen kan det vara bra om de har koll på tandborstningsrutinen och kan hjälpa att visa barnen.

En tonåring har en högre procent av fluor i tandkrämen. Alla kindtänder bör få extra uppmärksamhet och borstas väldigt noga. De är ojämna och har invikningar och vrår och är precis som alla tänder sköra innan emaljen blivit riktigt hård. Det är alltid risk för karies i alla tänder men nya tänder är utsatta för större risk.

Fluoren gör så att bakterierna – tandtrollen inte kan skada tänderna.

När kommer visdomständerna? 

De allra sista tänderna som sitter längst in i käken kallas visdomständerna. De växer fram först i 25 årsåldern – om de kommer fram alls. En del får besvär med visdomständer som inte riktigt växer ut och som kan göra ont på grund av karies eller att de har svårt att få plats i käken. Tandläkare kan operera ut visdomständerna om de ställer till med problem. 

Tändernas utveckling hos barn sker olika, så hur många tänder ett barn har kan skilja sig från andra i samma ålder

 Hur snabbt växer tänderna hos barn

När de stora framtänderna växer ut i överkäken så tar dom stor plats i munnen. Dessa tänder skall vara hela livet ut, och dom kan se jättestora ut när barnets huvud och ansikte inte riktigt vuxit till vuxen storlek. Tänderna fylls på efterhand som de trycker ut mjölktänderna. Barnets tunga hjälper till att hålla tänderna på rätt plats i munnen. Och de flesta tandrader sitter rätt efter ett tag. Hastigheten på tillväxten när tanden kommer ut skiljer sig inte från barn till barn. Hörntänderna i överkäken kan vara lite luriga eftersom de kommer sist av framtänderna och måste tränga sig till sin plats. Ibland kan de hamna framför eller bakom de andra tänderna, då kan tandvården hjälpa till att rätta till med hjälp av tandreglering.

Barnen blir kallade tidigt till folktandvården så att tandläkaren kan se att allt ser bra ut; Att alla tänder finns där och att de får plats. Det finns undantag och avvikelser, en tiondel av alla barn får inte alla tänder, vissa barn kan ha ärftliga faktorer som ger dubbeltänder, för många tänder eller smala spetsiga tänder. Om tandläkaren ser felaktigheter så kan barnet röntgas för ytterligare information och sen får barnet hjälp med att få en funktionell och snygg tandrad. Tandläkaren kan också göra en tandreglering vid kraftiga över eller underbett.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Viktigast av allt är att de permanenta tänderna skall räcka länge – hela livet. Att lära barnen pausa mellan måltiderna, att inte äta godis ofta och att borsta tänderna två gånger om dagen är att ge barnen en chans att ha tänder som fungerar – hela långa livet ut. 

tag