Krigsspel för barn

30/4/2021
En ps4 kontroll som används av ett barn för att spela krigsspel|ett barn som spelar ett krigsspel||Ett barn som spelar på en switch

Nästan alla föräldrar måste någon gång ta ställning till hur de ska förhålla sig till krigsspel för barn. Krig är ett mörkt tema och det krävs en viss psykologisk mognad för att ett barn ska kunna gestalta krig genom lekar och spel utan att det riskerar att bli lite problematiskt. Men det ska också sägas att rädslan för vissa lekar ofta är onödigt stor.

På 70-talet argumenterades det mot lekar som indianer och cowboys, och även serietidningar och rollspel har väckt starka reaktioner. Här kommer vi att koncentrera oss på dataspel och konsolspel eftersom det förmodligen är den typ av krigsspel som flest barn kommer i kontakt med idag.

Leken är ett sätt att processa det mörka

Man ska vara försiktig med att begränsa barn i hur de får leka. Det är ofta någon form av behov som ligger bakom en återkommande lek. Det är ingen slump att barn gillar att leka spöken, vampyrer och även krig. Leken är helt enkelt ett sätt att närma sig ett jobbigt ämne och göra det mindre skrämmande. Men att spela krigsspel för barn framför datorn är inte riktigt samma sak eftersom fantasin inte har spelrum som under fri lek. Att ta del av någon annans berättelse kan vara mer skrämmande än att hitta på en egen.

Krigsspel är okej om barnet kan skilja på fantasi och verklighet

En rädsla som många föräldrar har är att ett barn som spelat mycket dataspel kanske inte reagerar så starkt “som det borde” på en nyhetssändning från en av verklighetens krigszoner. Barn som spelat krigsspel ett tag slutar att ha en känslomässig relation till det som händer. Att människor dör på skärmen blir något helt neutralt och i den mån den som spelar är känslomässigt involverad så handlar det om känslan av att vinna eller förlora.

Ett barn som spelar på en switch

Forskningen ger dock inget stöd för att våldsamma spel skulle leda till att spelaren själv blir våldsam eller en känslomässigt avtrubbad person inför det som händer på riktigt. Krigsspel är extremt vanligt i vissa åldersgrupper och om det var farligt så är det något vi skulle veta med säkerhet.

Små barn ska dock inte spela krigsspel. Det är inte säkert att de förstår vad som händer och det är troligt att de känner obehag av vad de ser. Mindre barn kan behöva prata om spelen de spelar men det här med att skilja på fantasi och verklighet är faktiskt så pass enkelt att de flesta barn klarar av det långt innan de är kapabla att spela krigsspel.

Spel ska inte flytta fram gränserna

Man ska göra skillnad mellan olika krigsspel för barn. Vissa är helt klart mindre lämpliga än andra. Om barn attraheras av spel som är mer våldsamma än vanligt kan det handla om en vilja att bryta tabun och om att flytta fram gränserna för vad som är rimligt. Den tendensen är inte helt hälsosam.

Som vårdnadshavare kan det var bra att ha koll på om barnet spelar krigsspel som anses vara extrema, eller om det är vanliga krigsspel det handlar om. Dataspel och konsolspel kan, oavsett om de har krigstema eller inte, vara beroendeframkallande och locka barn och ungdomar att tillbringa alldeles för mycket tid framför datorn. Om ett barn blir på dåligt humör av att inte kunna spela har det förmodligen spelat för mycket.

Dataspel tränar flera viktiga egenskaper

Men precis som man kan ha anledning att problematisera överdrivet spelande är det viktigt att veta att dataspelande också utvecklar viktiga färdigheter. Det gäller inte minst actionladdade spel som innebär att den som spelar behöver ha bra koordination och fatta snabba beslut. Många kända krigsspel för barn är av den typen. Hjärnan och ögat får också träning i att uppfatta förändringar av dataspel med högt tempo. Det kan vara en fördel vid bilkörning. Det finns också krigsspel för barn där man ingår i lag och då är spelandet en social aktivitet som kan ge viktiga färdigheter.

ett barn som spelar ett krigsspel

Respektera åldersgränserna

Dataspel har åldersgränser så om du är en vuxen som är osäker på vad som är okej för ditt barn är det egentligen bara att följa dem. PEGI, Pan-European Game Information, är en organisation som granskar dataspel och sätter åldersgränser utifrån flera olika faktorer.

När det gäller spel där det förekommer våld mot karaktärer är åldersgränsen ofta 12 år eller högre. Man kan alltså säga att det är först 12-åringar som ska börja spela krigsspel för barn, och inte riktigt små barn. Dataspel med grovt och verklighetstroget våld har en högre åldersgräns. Den kan faktiskt vara så hög som 18 år i vissa fall.

Ju mer abstrakt desto mindre skrämmande är krigsspel för barn

Schack, Sänka skepp och det populära brädspelet Risk är exempel på en slags krigsspel som inte många problematiserar. Våldet är där väldigt abstrakt och känns inte skrämmande på samma sätt som när en närbild på en döende person fyller skärmen i ett dataspel. Det är ofta först när våldet blir grafiskt som röster höjs mot spelet.

När det gäller närgångna skildringar av våld är det inte alltid de renodlade krigsspelen som är värst. Det enormt populära spelet GTA (Grand Theft Auto) är en serie bil- och gangsterspel där helt meningslösa mord på oskyldiga visas väldigt detaljerat. Det finns ännu mer extrema spel som dock inte nått en jättepublik.

Rollspel kan verka spännande och oskyldigt men inlevelsen kan bli väldigt stark eftersom man följer samma karaktär genom ett längre äventyr. Om det förekommer ett väldigt våldsamt inslag i ett rollspel kan det skrämma barnet mer än händelserna i ett typiskt krigsspel. Åldersgränsen ger en tillförlitlig bild av hur mycket vuxet innehåll som förekommer i spelet.

Jargongen är lika viktig som hur våldsamt ett krigsspel är

När det gäller krigsspel för barn där det finns verkliga motståndare, och man inte bara spelar mot datorn, är det ofta så att spelarna kan kommunicera med varandra. Många barn förbättrar sin engelska på det sättet. Det är dock viktigt att det är bra stämning i chattarna och mellan spelarna om de kan prata med varandra inne i själva spelet. Tyvärr är det inte alltid så, jargongen kan vara brutal och det är viktigt att vårdnadshavaren har koll på den. Krigsspel för barn får inte bli en sluten värld som vuxna knappt har tillgång till. Ju mer de vet om barnens spelande desto större chans har de att fatta rätt beslut.

Olika typer av krigsspel

Krigsspel kan vara ganska olika varandra och brukar delas in i tre huvudkategorier

  • Turn baserade krigsspel
  • Realtids krigsspel
  • First person shooters

Turn baserade krigsspel

Turn baserade krigsspel innebär att spelen är indelade i drag som man kan utföra utan att behöva känna någon tidspress. Många av de lite mer avancerade krigsspelen är i den här kategorin. Vanligtvis är de inte gjorda specifikt för barn, eller ens en särskilt ung målgrupp. Total War är ett krigsspel som bygger på historiska miljöer eller på fantasi, beroende på vilken version av spelet det handlar om. Det är inte ett lämpligt krigsspel för barn eftersom det är för avancerat.

Realtids krigsspel (RTS – Real Time Strategy)

Starcraft, Age of Empires, DOTA, League of Legends och Tribal Wars är spel i den här kategorin. Inget av dem är ett krigsspel för barn men många börjar spela dem i nedre tonåren eller ännu tidigare eftersom det är spel man tidigt kommer i kontakt med.

krigsspel för barn är oftast helt okej, sålänge de inte blir alltför verkliga, som en riktig simulering

First person shooters

FPS, alltså first person shooters är kanske den mest kända typen av krigsspel. Här upplever man allt genom sin karaktär – i första person. Det ger en stark närvarokänsla och det är i regel blixtrande snabb action det handlar om. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) är i den här kategorin och kanske ett av de mest kända dataspelen alla kategorier. Det är inte heller ett krigsspel för barn, men många barn som intresserar sig för dataspel tidigt kommer att vilja testa Counter-Strike. Förmodligen medan de egentligen är lite för unga.

Vilka krigsspel är bäst för barn?

Om man har bestämt sig för att låta barnen spela krigsspel men vill välja ett som inte är så våldsamt och ändå riktigt kul, så har vi tre rekommendationer:

  • Fortnite
  • Overwatch
  • Nerf Arena

Fortnite, som har en åldersgräns på 12 år, har snabbt blivit otroligt populärt. Spelet innehåller skjutande men det är inget överdriver fokus på våld. Grafiken påminner om en tecknad film och är alltså inte realistisk.

Overwatch är ett spel som liknar Fortnite men striderna utkämpas i andra miljöer. Både Overwatch och Fortnite spelas online mot andra personer och alltså inte bara mot datorn. I spelen är det skicklighet som avgör hur framgångsrik man blir.

Nerf Arena är ett krigsspel för barn som vi tror kan fungera även om barnen är under tio år gamla. Det är visserligen ett first person shooter spel men det är vapen som skjuter skumgummibollar man använder och tonen är väldigt skämtsam.

Ett annat tips är att många spel låter dig ställa in hur blodiga effekterna ska vara. Det går alltså att spela vissa krigsspel för barn i ett läge som är lite mer barnvänligt.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: