background-shape

När slutar barn sova på dagen?

när slutar barn sova på dagen? långt ifrån spädbarnsålder, men det minskas övertid

När barn slutar sova på dagen är olika för alla. För en bebis räcker det inte att sova på natten utan barnet behöver flera sovstunder under dygnet. Stunderna blir färre och färre i takt med att barnet blir äldre men även barn som är flera år gamla kan både vilja och behöva sova en stund på dagen. Det är vanligt att barn går från flera till en extra sovstund på dagen när de är 1,5–2 år gamla.

Ofta är det bara att följa barnets naturliga behov och låta det sova på dagen om det vill. Men ibland kan man behöva agera för att barnets sömn ska fungera utifrån de vanor man behöver ha i en familj för att vardagen ska fungera. Det är dock viktigt att även barnets behov av sömn finns med i ekvationen, visst är små barn anpassningsbara men bara till en viss gräns. Svaret på frågan ”När slutar barn sova på dagen?” beror alltså mer på föräldrarna än på barnet själv.

Hitta barnvakt här!

Hur bra barnet sover på natten är avgörande

När barnet får all den sömn det behöver under nattvilan är det i regel lagom för det att sluta sova på dagen helt och hållet. I vilken ålder det sker kan variera ganska mycket och det beror också på om barnet är hemma och kan sova när ni vill eller om det följer aktiviteterna på förskolan.

Ett barn som är 3–6 år gammalt kan behöva upp emot 12 timmars sömn om dagen och det är inte alltid det somnar i tid på kvällarna för att det ska hinna få tillräckligt med sömn på natten. Då är en tupplur på dagen nästan nödvändig. På många förskolor har man dock tagit bort vilan, som tidigare var något av en institution. Så om ett barn i förskoleåldern ska kunna sova på dagen måste det bli efter det att det kommit hem från förskolan. Då finns det istället en risk att det blir så nära inpå nattvilan att den störs. Man brukar säga att det är bra om ett barn som sover på dagen har vaknat senast klockan tre på eftermiddagen. Annars kommer det att vara vaket längre på kvällen.

ett barn som sover på dagen i en hänggunga

Så vänjer du av barnet vid att sova middag

Om du själv vill att barnet ska sluta sova på dagen för att det kanske blir oroligt och är svårt att natta på kvällarna kan du prova att korta dagsvilan steg för steg. 25 minuter efter lunchen är ganska lagom innan du vänjer barnet vid att inte sova på dagen. Om du inte vill väcka barnet allt för bryskt kan du pröva att låta det sova i mörker och sedan tända en svag lampa eller dra undan gardinerna när det är dags att vakna.

Det är svårt att få till det perfekt

Det är alltså lite krångligt att planera för barnets sovstunder så att det får tillräckligt mycket sömn. Men det måste inte vara perfekt för att det ska fungera tillräckligt bra. Ett barn som sover lite för lite på natten och inte hinner vila på dagen kompenserar ofta för det. Det kan ske genom att det:

  • Somnar i bilen
  • Sover extra länge på helgerna
  • Somnar till en stund i soffan
  • Somnar extra tidigt någon gång då och då

Hitta barnvakt här!

tag