background-shape

5 tips för dig som ska träffa en ny barnvaktsfamilj – yepinlägg

ny barnvaktsfamilj yep stories

Att träffa en ny barnvaktsfamilj

Det här blogginlägget handlar om att möta en ny barnvaktsfamilj för första gången, och har skrivits av vår helt suveränt duktiga Yep Tove. Tove har lång erfarenhet av att arbeta som barnvakt via Yepstr och har gjort det under flera år. Här delar hon med sig av sina bästa tips för dig som precis ska träffa en ny familj för första gången.

Hitta extrajobb

Att träffa en ny barnvaktsfamilj med vetskapen om att nästan all fokus ligger på dig är inte alltid speciellt lätt. Jag skulle snarare säga att det är en av de svårare situationerna du kan hamna i arbetsmässigt. Speciellt om det är en relativt ny situation för dig och du inte är särskilt van vid att träffa nya människor. Första intrycket vet vi ju alla är otroligt viktigt. Men hur får man till det i samband med nervositet och press? För att familjen ska bli till din barnvaktsfamilj behöver de ju kunna känna både tillit och förtroende till dig som ska passa deras barn. Så det måste du visa att du kan ge!

Jag tror att en väldigt viktig sak är att vara så lugn du bara kan. Självklart är det okej att vara nervös, det tror jag vi alla är eller var, första gångerna vi träffade en ny barnvaktsfamilj. Men det är viktigt att nervositeten inte tar över hela situationen. Men hur ser man till det då, att vara lugn och stabil i det du gör och säger?

Förbered dig så blir du lugnare

Tänk gärna igenom vad du ska säga innan du träffar dem. Tänk igenom vad som är viktigt att få fram när du presenterar dig själv, så att du är säker på det. En väldigt bra sak att göra innan är att ha några frågor på lager till barnvaktsfamiljen. Till exempel, vad är barnet/barnens favoritaktivitet? Finns det några allergier? Vart finns den närmaste lekplatsen? Att ställa frågor är en perfekt sak att göra för att hålla igång samtalet men även för att visa att du är engagerad och vill detta.

Jag tror att så länge du behåller ditt lugn och självförtroende så löser sig resten på vägen. Nedan kommer 5 snabba och enkla tips för att lyckas med ditt första möte hos en ny barnvaktsfamilj!

Mina 5 bästa tips till barnvakter

  1. Innan du knackar på, ta ett djupt andetag! Det är jätteviktigt att inte glömma bort andningen i jobbiga situationer.
  2. Gör inte “döda fisken” handslaget när du hälsar på familjen för första gången. Döda fisken är alltså när du inte alls lägger någon kraft i ditt handslag, det känns väldigt oengagerat och blygt. Ett stadigt handslag är en viktig grund för ett bra första intryck inför en ny familj!
  3. Jobba bort de negativa tankarna såsom “Nej det här gick inte bra”, “Inte kommer den här familjen vela ta hjälp av mig” och så vidare. Tänk inte så! Familjen har valt att prata med dig av en anledning och så länge du är glad och positiv så kommer allting säkert gå galant!
  4. Rikta mycket fokus på barnet/barnen om möjligheten finns. Fråga hur de mår, eller vad de gillar att göra. Det visar både engagemang men även så får förhoppningsvis barnet/barnen mer förtroende för dig.
  5.  Nämn gärna vad du har för tidigare erfarenheter av barn, kanske har du något syskon eller passat något barn inom släkten tidigare? Om inte, var ärlig med det och säg att du inte har någon tidigare erfarenhet men är ivrig att skapa din första!
ny barnvaktsfamilj tove

Hoppas att detta hjälpte en smula och ett stort lycka till! Barnvaktsjobbet är verkligen något speciellt!

Tove

Vill du läsa fler tips och tricks från våra andra ambitiösa Yeppar?