background-shape

Rapa bebis

・ Barnpassning
tag
att rapa en bebis, Är det nödvändigt?

En ritual som många nyblivna mammor har är att se till så att en bebis alltid rapar efter att den ätit. Det gäller oavsett om de ammat från bröstet eller druckit från flaskan. Men varför gör man det och är det verkligen nödvändigt? Förhoppningsvis känner du att du fått bra svar på dessa två frågor efter ha läst den här texten!

Hitta barnvakt idag

Vad kan det leda till om barnet sväljer luft?

Många barn sväljer ganska mycket luft medan det ammar. En del av den kan komma upp som en liten kräkning när barnet ätit färdigt, men det kan också vara så att barnet rapar av sig självt för att få upp luften. Om bebisen inte rapar av sig själv väljer många föräldrar att aktivt försöka få barnet att göra det.

Det man vill uppnå genom att hjälpa ett spädbarn att rapa efter att det svalt luft är framförallt följande saker:

 • Minska risken för att barnet ska drabbas av magknip
 • Minskad risk för kräkning
 • Motverka gaser i magen och hicka

Om barnet vaknar

Många bebisar somnar under tiden de ammar. Sedan vaknar de när de lyfts upp och blir klappade på i ryggen, eller vilken metod man nu använder för att rapa bebisen. Om bebisen sedan har svårt för att somna igen kan man fråga sig om det verkligen är värt det. Måste bebisen rapas till varje pris? Nej, men ofta kan man faktisk rapa en bebis som sover.

Alla bebisar behöver inte rapas

en kvinna som matar sin bebis

Om din bebis sväljer mycket luft vid amning eller flaskmatning finns det god chans att hen rapar av sig själv. Det är ju en naturlig reflex och inget som ett barn behöver lära sig egentligen. Det finns också barn som inte sväljer luft under matningen, och då är det bara irriterande med någon som ska klappa det på ryggen, kanske ganska envist om inget händer. Man ska alltså bara rapa en bebis om det behövs.

Hur vet man om bebisen behöver rapa?

Om nu inte alla bebisar behöver rapas, hur vet man om ifall ens egen behöver hjälp med att få upp luft som svalts under amningen? Det visar sig på olika sätt och det är viktigt att lära sig att tolka sitt barns signaler. Här är några tecken på att ett barn har svalt luft och kan behöva rapa:

 • Barnet verkar rastlöst
 • Barnet är inte intresserat av att äta trots att det borde vara hungrigt (luften kan göra så att det känner sig mätt)
 • Barnet tycks ha ont i magen kort efter att det ammat eller har druckit ur nappflaskan

Alternativ till att rapa en bebis

Det finns fler saker du kan göra än att rapa barnet för att komma åt problemet med att det sväljer luft. För många hjälper det att ändra positionen under amningen. Hur barnet ammar har alltså stor betydelse för hur mycket luft det riskerar att få i sig medan det gör det. Prova olika amningspositioner och se om ett byte kan få din bebis att svälja mindre luft.

Om du inte ammar utan ger din bebis bröstmjölksersättning ur flaska kan det vara så att nappen har ett för stort hål så att barnet måste svälja för snabbt. Då finns det risk för att det får i sig mer luft än om hålet hade varit mindre. Det är viktigt att nappen hela tiden är full med vätskan du ger, då minskar risken för att det ska komma in luft. Det är något som du kan styra genom att ändra vinkeln på flaskan. Idag finns det nappflaskor som är särskilt framtagna för att motverka att barnet sväljer luft och som är försedda med en luftventil. Att använda en amningsnapp för att skydd bröstvårtan kan också göra så att bebisen får med för mycket luft.

Bebisar kan ha ont i magen av fler olika anledningar

Det händer att bebisar gråter efter att de ätit. Det kan bero på att de har ont i magen, men behöver inte vara orsaken till gråten. Om det är magont så kan orsaken givetvis vara utebliven rapning, men det är långt ifrån säkert. Det kan bero på att tarmarna inte är färdigutvecklade eller på att barnet reagerar mot något som finns i bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen. Medfödd laktosintolerans är extremt ovanligt och inget man behöver oroa sig för. Då är det troligare att bebisen bara behöver rapa.

att rapa en bebis kan ge en avslappnande effekt för barnet

Hur gör man för att få sin bebis att rapa?

Om det är uppenbart att en bebis sväljer luft vid matning eller om du vill testa om kinkighet efter maten beror på det kan du testa följande för att få barnet att rapa:

 • Håll barnet med magen mot dig och huvudet mot axeln, stryk det över ryggen eller klappa det försiktigt på rumpan eller mellan skulderbladen.
 • Att gå omkring med barnet är ibland allt som behövs.
 • Ta en paus och försöka rapa barnet under måltiden istället för när det ätit klart.
 • Lyft upp barnet så att det står eller vilar upprätt i din famn.
 • Se till så att du inte håller barnet på ett sätt som hindrar luften från att komma ut, att ha det över axeln är inte idealiskt.
 • Prova att ha barnet liggande på mage innan du tar upp det.

Ska man vara orolig om barnet kräks?

Många oroar sig för att spädbarn som kräks inte får i sig tillräckligt med mat, men det brukar vara så lite som kommer upp att det inte är någon fara. Barnet reglerar det där själv och äter tills det är mätt. Kräkningar beror oftast på att det ätit för mycket. Så länge barnet går upp i vikt som det ska behöver man inte oroa sig. Tror man att ett barn kräks regelbundet på grund av en annan anledning än att det svalt luft ska man ta kontakt med en läkare. Ofta beror det på att magmunnen inte är helt färdigutvecklad och då kommer det att lösa sig av sig självt så småningom.

Hur länge behöver en bebis rapa efter maten?

Bebisar blir med tiden bättre på att amma eller dricka ur flaska utan att få i sig luft. Efter några månader brukar bebisen rapa av sig själv, om den behöver det.

Vill du läsa vidare om barnens utveckling? klicka här!

Hitta barnvakt idag