Rolig mat för barn

30/4/2021
Mjölk och flingor är rolig mat för barn med formrika flingor|deep fried fish and chips|

Rolig mat för barn är mat som äts upp i större utsträckning än tråkig mat, för att det var kul att äta den. Här ska vi ge tips på hur du kan leka och experimentera med maten för att göra den extra lockande för barn.

Mat som föreställer något kan bli en succé

Precis som vuxna äter barn inte bara med munnen utan även med ögonen. Ful och tråkig mat är inte lika lockande att stoppa i sig som rolig mat. Barn brukar tycka att det är kul med oväntade effekter. Att baka en födelsedagstårta i form av något som barnet gillar är en klassiker. Även nyttig mat kan föreställa något. Grönsaker kan till exempel skäras upp så att det blir ett ansikte med gurkskivor som ögon, rivna morötter som hår och en tomat som har delats på mitten kan bli en stor clownnäsa mitt i alltihopa. Här finns det egentligen inga gränser, förutom dem som fantasin sätter. Ibland kan det räcka med att “måla” en krumelur med ketchupflaskan för att ett lättroat barn ska äta lite mer till middag. Ibland kan det krävas något mer extravagant för att väcka ett barns intresse.

Ett annat sätt att få mat att föreställa något är att använda pepparkaksformar och stansa ut figurer. Här behöver du inte använda pepparkaksdeg, utan det går bra med till exempel formbröd, falukorv eller lasagneplattor. Det finns också köksredskap som du kan använda för att göra fina former när du skivar grönsaker. En mandolin är ett enkelt manuellt redskap som ger dig möjlighet att skapa rolig mat för barn.

Ytterligare en möjlighet är att utnyttja det faktum att vissa livsmedel kan se ut som något helt annat än vad det är. Broccoli som fås att stå upp blir väldigt lik ett träd och blomkål, skuren på rätt sätt, ser ut som en hjärna.

deep fried fish and chips

Servera klassiker på ett nytt sätt

Vissa maträtter blir tråkiga för att de äts för ofta. Men med en liten twist kan till exempel fiskpinnar blir rolig mat för barn. Dessutom blir det väldigt gott med hemmagjord remouladsås. Testa att placerade dem i korvbröd eller att tillaga dem i brödrosten. En annan otroligt enkel grej är att trä köttbullar på grillspett tillsammans med broccoli eller andra grönsaker. Frysen är ett bra hjälpmedel för den som vill laborera med mat. Gör isglass av nyttig juice med hjälp av särskilda formar.

Maträtter som SKA ätas på ett speciellt sätt, till exempel med pinnar eller fingrarna kan också attrahera barn. Helt enkelt för att det representerar något nytt. Det är inte utan anledning som väldigt många barn älskar sushi.

Att laga mat är roligt för barn

Rolig mat för barn är ofta mat som barnet själv har varit med att laga. Det ska helst ske under trevliga former tillsammans med föräldrarna, eller alldeles självt beroende på ålder. Även om ett barn inte klarar att se helheten och utföra alla moment som krävs för att laga en viss maträtt så finns det alltid något det kan hjälpa till med. Sen kan man förstora upp barnets insats och ge det mycket beröm för den goda maten.

Om det handlar om lite äldre barn som kan handskas med spisen och varma stekpannor och kastruller (som gärna får vara lite mindre i formatet) är följande rätter exempel på lämpliga matprojekt för barn:

  • Muffins
  • Pannkakor
  • Minipizzor med botten av libabröd
  • Mixade soppor

Ät mat som barnet har en relation till

Ett sätt att väcka barns intresse för mat är att äta sådant som det nyss lärt sig något om eller är intresserade av, av någon anledning. Det kan handla om en film eller ett barnprogram där en särskild maträtt har en framträdande roll. Pettson och Findus pannkakstårta är ett känt exempel. Om det ska vara lite nyttigare kan det vara en rolig utmaning att försöka laga lika god ratatouille som råttan i filmen Råttatouille. Ni kan också passa på att äta maträtter från ett land som barnet är nyfiket på, känner någon från eller ska resa till. Rolig mat för barn kan alltså vara sådant som passar in i deras värld och har igenkänningsfaktor.

Ratatouille är mat som kan vara vääldigt rolig för barn att äta eftersom de har en relation till den pga barnfilmen

Rolig mat som kan köpas i butiken

Att barn kan behöva lite extra motivation för att äta ordentligt har varit känt länge. Inom livsmedelsindustrin finns en mängd produkter som är tänkta att var kul att äta. Det kan handla om pastabitar i form av bokstäver som man kan skriva barnets namn med på tallriken. Eller om lustiga kex och kringlor, även om det kanske hamnar i kategorin snacks snarare än mat. När vi pratar om sötsaker finns det massor av tillbehör som kan piffa upp till exempel en kaka eller tårta. Karamellfärg är en klassiker.

Kombinera nyttig mat med goda efterrätter

För barn kan en måltid i första hand kännas som en transportsträcka fram till efterrätten. Testa att alltid servera en god efterrätt till en specifik maträtt som barnet inte är jätteintresserad av. Hur många hade älskat ärtsoppa om det inte var tradition att servera plättar eller pannkakor efteråt? Man kan också bestämma att göra något utöver det vanliga som ett sätt att motivera barn att äta något som de inte tycker är jätteroligt. Utlova till exempel en glassbuffé efter det att barnen ätit fisk fem gånger utan att klaga.

Uppmuntra barn att leka med maten

Lek inte med maten är en standardfras många föräldrar använder ibland. Men vad är egentligen problemet? Leken är barnets “modus operandi” och så länge det äter är det väl bara kul om biskvierna i nyponsoppan blir till båtar som ett jättemonster äter upp? Bara det inte urartar. Att använda ketchup som teaterblod eller att leka tentakelmonster med spagetti som sticker ut från munnen blir mer äckligt än kul.

Ge måltiderna en trevlig inramning

Rolig mat för barn kan också handla om att man lyckas skapa en positiv inramning till måltiderna som gör att barnen ser fram emot dem. Det kan handla om att berätta om något man varit med om som man blev extra glad av eller om att presentera maten på ett fint eller roligt porslin. Helgmiddagar kanske kan avnjutas på någon annan plats än vid köksbordet eller som inledning på en annan gemensam aktivitet.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: