background-shape

Sömnschema bebis

・ Barnpassning
tag
Att ha ett ordentligt sömnchema för en bebis är A och O

Det lilla barnets sömn är i många familjer helt avgörande för hur vardagen fungerar. En bebis kan behöva ett sömnschema för att livet ska bli uthärdligt. Det handlar först och främst – men inte enbart – om bebisens behov. En mamma som måste amma eller en pappa som måste ge välling flera gånger varje natt, och sedan har svårt somna direkt efteråt, kommer snart att brytas ner. Dagarna tillbringas sedan i ett sömngångarartat tillstånd. Ett sömnschema för en bebis är helt enkelt ett sätt att organisera vardagen så att den fungerar bättre för alla i familjen.

Ett sömnschema är kort och gott ett schema för när ett barn bör sova, som man sedan håller sig till. Man lägger och väcker barnet på bestämda tider och kombinerar det med amning eller med att ge vällning.

Hitta barnvakt idag

Fördelar med ett sömnschema för bebis

Det kan ta lite tid att få ett sömnschema för en bebis att fungera. När det väl gör det så har det dock flera fördelar:

  • Att sova på regelbundna tider brukar förbättra barnets sömnkvalitet på sikt.
  • För föräldrarna innebär ett sömnschema för en bebis att de får mycket större möjlighet att planera sin vardag och göra saker som inte har att göra med bebisen.
  • När ett sömnschema fungerar för en bebis brukar nattningen gå snabbare.
  • En bebis som följer ett sömnschema kommer inte att vakna lika många gånger mitt i natten.
  • Alla i familjen kommer att få mer sömn med ett sömnschema för bebis.

Hur ska ett sömnschema för en bebis se ut?

Det är naturligtvis mycket viktigt att ett sömnschema för en bebis bygger på dess eget sömnbehov. Hur många timmar per dygn en bebis behöver sova kan variera lite, men man kan ha som utgångspunkt att det handlar om 14–16 timmar per dygn.

De flesta bebisar har behov av en lång sömnperiod på natten, helst 10–12 timmar. Utöver den långa sömnperioden behöver bebisar sova tre eller fyra gånger under dagen. Hur långa dessa sömnperioder är måste inte bestämmas exakt utan det kan få variera lite. Sammanlagt bör det dock inte handla om mer än fyra timmar om barnet inte sovit väldigt dåligt under natten.

Ett barn som sover i fina nyckelpigemönster

Så får du sömnschemat att fungera

För att ett sömnschema för en bebis ska fungera optimalt gäller det att dels vara konsekvent och verkligen väcka och lägga barnet på bestämda tider men också vara lyhörd inför barnets behov. Ett specifikt sömnschema är inte bäst för alla barn och du får vara beredd på att experimentera lite med tiderna i början. Ett bra sätt att få sovstunderna på dagen att fungera är att kombinera dem med aktiviteter som hjälper barnet att falla i sömn. Somnar det när ni är ute med vagnen är det inte fel att schemalägga den aktiviteten. Här kan du läsa mer om hur barnets sömnschema kan se ut.

Hur länge ska barn ha ett sömnschema?

Bebis är man upp till ett års ålder enligt gängse definition och åtminstone så länge kan ett sömnschema komma till stor användning. Många har det betydligt längre än så. Det brukar bli naturligt att sluta med sömnschemat när barnet börjar i förskolan där vilan redan är inplanerad.

Kan inte barnet följa sin egen sovrytm?

Ett sömnschema för en bebis kan ha flera fördelar. Om ett barn har rimliga sovvanor kan man också låta det följa sin egen sovrytm. Då kan man låta nattningen ta den tid det tar.

Det som är problematiskt i många familjer är att man vill natta barnet i barnets egen säng. Då blir den nattande föräldern bunden till den platsen. En annan metod är att låta barnet somna i köket, i TV-rummet eller var man nu behöver vara som förälder. Då gör det inte lika mycket om barnet inte somnar direkt.

Hitta barnvakt idag