background-shape

Vad ska jag tänka på när jag väljer barnvakt?

・ Barnpassning
tag

Att lämna bort sitt barn till en barnvakt kan kännas nervöst, jobbigt och stressigt. Det blir inte bättre av att det finns ungefär lika många tips kring barnpassning, som det finns föräldrar. Vi har gjort det enkelt och samlat allt på samma ställe.

Hitta barnvakt idag

Hur hittar jag barnvakt?

Det första man kan göra när man börjar leta barnvakt, är att fråga sig hur behovet ser ut? Hur ofta kommer jag behöva hjälp med mitt barn? Detta kan förstås variera med stressiga perioder på jobbet, semestrar och skollov. När det är klart är det dags att hitta en barnvakt.

Släkting

Vanligt är förstås att man vänder sig till en släkting. Farmor och farfar, ett syskon eller en kusin. Det är inte ovanligt att detta är det första steget man tar, och speciellt mor och farföräldrar vill ofta mer än gärna hjälpa till.

Det finns många fördelar med att använda en släkting som barnvakt. Ni känner varandra väl, och delar troligtvis samma grundläggande värderingar. Chansen är stor att din släkting redan hittar bra i ditt hem och vet hur saker fungerar. Det blir dessutom billigt – det är ju sällan farmor förväntar sig kompensation för att spendera tid med sitt barnbarn.

Att jobba som barnvakt är ett mål för många, Filippa hittade det!

Ungdom

Men det är inte alltid farmor är tillgänglig, eller så bor era släktingar i en annan stad. Visst kan du vända dig till professionella nanny-bolag. Men då har du en omständig process framför dig, dessutom är det dyrt och du har inte mycket kontroll över vem som hamnar hos dig i slutändan.

Att jobba som barnvakt är ett klassiskt första jobb för många ungdomar. Kanske känner du någon ungdom eller kommer i kontakt med grannens tonåring. Om du inte har någon ungdom i din närhet kan du komma i kontakt med massvis av trygga och trevliga ungdomar som letar efter extrajobb via Yepstr.

Barnvakt är vad vi brukar kalla ett relationsbaserat uppdrag. Med detta menar vi uppdrag som kräver ett närmare samarbete – en relation som bygger på förtroende. Därför har vi gjort det enkelt att boka in intervjuer direkt i appen.

Trots att du redan har kommit i kontakt med en ungdom som kan passa dina barn, rekommenderar vi er ändå att använda er av Yepstr. Om ni båda är registrerade och hanterar betalning via Yepstr, är ungdomen försäkrad under uppdraget och vi tar hand om hantering av kontrolluppgifter till Skatteverket. Vitt, tryggt och enkelt.

Ungdomar är tålmodiga och har massor energi att hänga med på att bus och upptåg barnen hittar på. Du får alltså inte endast en person som underlättar din vardag, ditt barn får en otrolig förebild att se upp till.

Goda förebilder för bättre självkänsla, läs mer på i vår artikel:
Hur hjälper jag mitt barn till bättre självkänsla?

barnpassning stockholm
Få hjälp med barnpassning via Yepstr – enkelt, smidigt och schysst mot alla inblandade.

Hur länge kan jag bara borta från mitt barn?

Alla barn är olika, så det finns ingen absolut sanning när det kommer till tid och regler kring barnpassning. Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström berättar för rullavagn.nu att man redan efter de första månaderna kan börja vara borta från barnet kortare stunder, och så fort barnet är uppåt 1 år är det helt upp till var och en vad som passar.

Hur länge ditt barn klarar sig utan dig beror mer på personlighet än ålder, menar Bergström. Vissa barn vill absolut inte vara ifrån sina föräldrar, andra tycker bara det är roligt med nya människor och spännande miljöer.

Om ditt barn är oroligt att vara utan dig, kan det vara en bra idé att vara noggrann med både barnvakt och miljö. Längtar man efter mamma eller pappa, kan det hjälpa att vara hemmavid nära en trygg famn som man känner igen. Via Yepstr har du kontroll över hela processen. Du lägger upp en annons, och får själv chatta, intervjua och välja den kandidat som passar din familj allra bäst. Goda relationer leder till goda samarbeten.

Hur ung barnvakt
Hur länge kan jag lämna mitt barn med barnvakt. Expertens rekommendation på Yepstr.

Hur påverkas barn av att vara ifrån föräldrar?

Man gör aldrig fel i att lämna sitt barn hos en barnvakt. Givet att personen är trygg och välkänd för alla kommer det inte skada eller påverka barnet negativt. Du gör till och med ditt barn en tjänst, fortsätter Malin Bergström. Att få möjlighet att hänga med en härlig barnvakt och skapa relationer med andra än sina föräldrar lägger ofta grunden för ett socialt och utåtriktat barn.

Hur fungerar barnvakt via Yepstr, läs mer här.

Tips vid barnpassning

Vad ska man mer tänka på när du ska anlita barnvakt?

 • Börja med att vara borta kortare stunder och öka successivt. På det sättet vet ditt barn vad som sker, och att du snart kommer tillbaka. Om du har ett större helkvällsevenemang på gång, kan det vara bra att ta detta med i planeringen så ditt barn hinner vänja sig.
 • Instruera barnvakten att stanna hemma eller i annan trygg miljö som ditt barn känner till.
 • Välj en trygg barnvakt. Detta kanske inte ens behöver nämnas, men se gärna till att träffa personen flera gånger, gärna hela familjen så du vet att alla trivs tillsammans. Använda Yepstrs intervjufunktion.
 • Behåll barnets vanliga rutiner. Se till att du har tid att gå igenom rutinerna med barnvakten. All matnyttig info som gör tiden när ni är borta så normal som möjligt
 • Var tydlig med att vinka hejdå. Det hjälper inte att smyga undan utan att ditt barn märker något. Tala om för barnet att du ska vara borta en stund, och vinka glatt hejdå!
jobba som barnvakt stockholm
Anlita en barnvakt via Yepstr och få tid över till annat.

Vad behöver min barnvakt veta

Vi vill inte att du ska gå hemifrån och undra om du glömt något. Här listar vi 9 saker som du kanske kan informera din barnvakt om innan du lämnar hemmet.

 • När ni beräknas vara tillbaka. Kommer ni tillbaka sent? Se till att din barnvakt har ett tryggt sätt att ta sig hem på. Kanske kan du erbjuda att betala taxi eller bussbiljett?
 • Telefonnummer! Alltid bra att lämna en lista på alla nummer som är bra att ha.
 • Nattning! När ska barnen vara i säng, eller vill du ha dem i pyjamas med borstade tänder när ni kommer hem.
 • Mattider är lika viktigt som sovtider. Ska din barnvakt laga middag, och i så fall vad?
 • Om barnet är lite äldre, får barnet ha kompisar över?
 • Gå igenom hur tv, padda, spis och micro fungerar innan du går.
 • Har ni några regler rörande tv-tittande eller dataspel?
 • Har ditt barn några allergier eller sjukdomar som är viktiga att ha koll på.
 • Se till att mat och snacks finns – det är både trevligt och viktigt för orken.

Vi är säkra på att ni kommer hitta en perfekt barnvakt via Yepstr.

Hitta barnvakt idag

Hitta barnvakt i närheten, ladda ner Yepstr!