background-shape

Topp 5 Disneyfilmer

Om du fick välja vilka som är de bästa 5 filmerna som Walt Disney har gjort, vilka skulle du välja? Vilka är de topp 5 disneyfilmer som ligger nära till hjärtat? Den första bild jag får i huvudet är filmsnuttarna som vi serveras varje Julafton, vi som traditionellt tittar på Kalle Anka och ljuständningen på TV. Jag tänker på när Snövit dansar runt med dvärgarna och på tomteverkstaden där leksakerna produceras på löpande band för att samlas i tomtens jättestora julklappssäck. Askungen som får hjälp av mössen med en balklänning och dom pipiga rösterna som sjunger sången som alla barn kan sjunga med i, trots att textraderna måste sjungas väldigt fort. Jag tänker på Lady och Lufsen som sprider sin romantiska kärlek i fullmånens sken, en scen som en drömmare som jag kan applicera på mitt eget liv, trots min ålder.

Hitta barnvakt idag

Om sanningen skall fram så fick jag som mamma aldrig sitta ner och titta på Kalle, det var fullt upp att göra i köket för att göra klart julbordet. Först på senare år har jag gett mig själv tillåtelse att sitta ner på julafton och se de gamla favoriterna och sen få en glimt av de nya Disneyfilmerna.

Filmletandet är över! Här är våra topp 5 disneyfilmer!

Barnbarnen däremot var noga att dra ner mig i soffan för att se Ratatouille, Lejonkungen och Frost. Alldeles underbart är det som vuxen se en välanimerad film med ett kärleksbudskap mot världens ondska och med skön svängig musik. Jag föredrar nutida animation mot de mer platta tecknade filmerna, filmer som ger en rejäl verklighetsflykt, där timmarna flyger fram och känslan efteråt är fylld av hopp om livet och en bättre värld.

Här kommer mina val, vilka är dina?

Djungelboken

Den första av mina topp 5 disneyfilmer är rätt självklar. Jag älskar Djungelboken i alla dess former, boken av Rudyard Kipling från som skrevs 1898. Pojken Mowgli som föds i Indiska djungeln och blir hittad av den svarta pantern Bagheera för att sen bli uppfostrad av vargar. Pojken har ett gott liv med vargarna men utsätts sen för faror vid möten med olika rovdjur, och Mowgli måste lämna djungeln för att se sin människoby igen. Djungelboken av Disney från 1967 är en härlig tecknad saga fylld av drömmar, farligheter och sköna sånger – alla kan sjunga Baloos sång: Var nöjd med allt som livet ger…

Jag längtade efter att se den nya Djungelboken som kom på bio 2016, nu kändes hela filmen plötsligt verklig och upplevdes mer farlig. Alla djuren är datoranimerade i CGI (computer generated imagery) den enda figuren som inte är animerad är Mowgli. Filmen som gavs ut av Walt Disney pictures levde upp till förväntningarna – Bagheera, Baloo, Shere Khan, Kung Louie och Mowgli går aldrig ur tiden.

Lejonkungen

Disneys tecknade film Lejonkungen är från 1994 och handlar om en lejonungen Simbas öde på Afrikas savann. Simba är prins och son till det regerande Lejonkungaparet. Simba och hans pappa Kungen blir lurade och hotade av kungens bror och Simbas farbror. Den lilla lejonungen Simba jagas på flykt hemifrån med ett tungt samvete. Simba får två mycket goda vänner i djungeln, Pumbaa som är ett Vårtsvin och Timon en Surikat. Vännernas ideologi bygger på Hakuna Matata. Till slut hittar Simbas barndomsvän Nala honom och han börjar sin resa hem.

Lejonkungen är en klassisk disneyfilm som spelas än spelas på repeat i många barns hem

Lejonkungen från 2019 är datoranimerad i CGI (computer generated imagery) och berättar historien med nya grepp. Djuren har fantastiska röster som Donald Glover och Beyoncé och svenska röster som John Lundvik och Molly Hammar. Det är en häpnadsväckande upplevelse att se filmen med sina fantastiska animationer och sin gungande musik. 

Filmerna om Lejonkungen är stora kassasuccéer och omtyckta i hela världen. Därför hamnar även denna högt upp bland mina topp 5 disneyfilmer.

 Hakuna Matata är Swahili och betyder: Det finns inga bekymmer.

Aladdin

Disneyfilmen och musikalen Aladdin släpptes 1992. Filmen är animerad och bygger på en Arabisk folksaga från sagoboken Tusen och en natt. Aladdin en fattig pojke skickas in i en grotta av Jafar, som är vesir till sultanen, för att hämta en magisk lampa som innehåller en ande.  Aladdin och Abu apan flyger på en magisk matta och Aladdin träffar Jasmine som är dotter till sultanen och vänskap uppstår.

Robin Williams och Linda Larkin i USA, och Peter Jöback i Sverige är kända röster från filmen.

Aladdin är en rolig film med bra musik och filmen gör en fin och romantisk skildring av denna urgamla tusen och en natt historia. Filmen gjorde braksuccé, gick med stor vinst och fick många priser, bland annat två Oscars och Grammy Awards för årets bästa låt.

Ratatouille

Ratatouille är en fransk grönsaksrätt men också en fantastisk animerad film från Pixar animation och utgiven av Disney Pictures. Filmen handlar om en liten råtta Remy, som lever i Paris. Remys högsta dröm att bli Chef – förste kocken på en Parisisk restaurang. Till sin hjälp har han spöket Gusteau, Remys idol, och sin vän Linguini som hjälper till i restaurangen som garbage boy – soppojke Det är en charmig, rolig film, snyggt animerad med en skön fläkt av Paris. Filmen har vunnit många stora priser och älskar du fransk mat och Paris så kan jag varmt rekommendera Ratatouille.

Ratatouille är självfallet en av våra topp 5 disneyfilmer!

Mulan

Sist bland mina topp 5 disneyfilmer, väljer jag Mulan, kanske för att jag såg den filmade versionen nyligen och tycker att det är en vacker film och en fin historia. Mulan bygger på en traditionell kinesisk historia: Hua Mulan, och den animerade versionen släpptes 1998. Den kinesiska flickan Mulan har ett starkt Chi – livskraft och är fantastisk i kampkonst. Hennes pappa är en äldre man som varit krigare och när män från byn blir inkallade för att försvara dynastin, tar Mulan sin pappas plats, med hans krigardräkt och svärd. Mulan rymmer hemifrån och söker sig till ett förband utklädd till pojke.

Den nya versionen av Mulan släpptes 2020 och är en filmatisering av samma historia. Filmen utspelar sig i en kinesisk dynasti och är inspelad i provinsen Xinjiang i Kina. Filmen blev omdiskuterad och kontroversiell eftersom man tycktes ha ändrat på historien och hade ett västerländskt produktionsteam istället för ett kinesiskt. Xinjiangprovinsen är också ökänd för att ha interneringsläger för de jagade folket Uigurer. Filmen som spelades in och släpptes under Covid Pandemin blev försenad och gick med storförlust.

Mulan 2020 är i mitt tycke en mycket vacker film med sina kinesiska panoramalandskap och fina skildring av folket. Den starka ninjaliknande flickan som bryter mot traditionen och blir erkänd för sin ärlighet, skicklighet och mod är helt i linje med dagens kvinnofrigörelse. Nåt som slår mig också är att slagsmålen är skickligt gjorda utan överdrivet utdragna scener av fult våld, som är vardagsmat i många filmer och serier idag.

Disneyfilmer

Egentligen så hade det varit bättre att skriva en lista som heter Disney topp 20. Det finns så många bra filmer och när man söker i minnet eller letar i Disneys utbud så dyker gamla filmer upp som är fint tecknade med fantastiska historier som alla är njutbara. Nu lever vi en modern tid och jag måste erkänna att man blir bortskämd av att se CGI – dataanimerad film. Robin Hood från 1973 eller Ringaren av Notre Dames från 1996, med sina lite platta tecknade figurer, står sig slätt i jämförelse med den förförande bilden i en ny dataanimerad film.

Trots den sämre tekniken i de äldre filmerna så värmer historierna hjärtat i hög grad.

Jag ser fram emot en ny version av Ringare i Notre Dame med samma historia, men animerad med den senaste datatekniken. Jag rekommenderar dig att se de Disney filmer du missat, eller att se om filmerna och sen göra din egen lista.

 Det är skönt att ha barnasinnet kvar!

Kanske är du en barnvakt som letar efter bra barnfilmer att titta på tillsammans med busfröet du passar? Då hoppas vi verkligen att denna artikeln var till hjälp för dig!

Hitta barnvakt idag

Behöver ni ytterligare tips på filmer för de ännu mindre individerna? Kika in detta inlägg om barnfilmer!

tag