Guide: Vi jämför Sveriges populäraste barnvaktstjänster

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
6/4/2020
välja barnvakt

Svårt att hitta rätt bland alla barnvaktstjänster? 

För att du ska spara tid så hittar du här nedan en kort jämförelse mellan några av landets största barnvaktstjänster där du kan se vad som faktiskt skiljer dem åt.

Det här med att hitta barnvakt är inte lätt, eller hur? Marknaden är full av aktörer, många snarlika, men ändå med skillnader vad gäller erbjudanden, upplägg och regler. Så hur ska man då veta vilket av alla alternativ som är bäst?

Ingen kommer göra valet åt dig, så nedan finner du en jämförelse av några av landets största barnvaktstjänster. Kanske kan det hjälpa dig lite på traven.

Vad som passar dig och din familj bäst, vet ju trots allt bara du. Lycka till!

Hemfrid

Hemfrid startades 1996 och erbjuder utöver städning, flytthjälp, trädgårdshjälp och vardagsomsorg för äldre, även barnvaktstjänster.

Samtliga anställda hos Hemfrid har genomgått en ansöknings- och anställningsprocess där man gör bakgrundskontroll och kräver utdrag från belastningsregistret. Alla anställda omfattas av kollektivavtalet och är försäkrade hos Hemfrid.

  • På hemsidan kan du skriva in ditt postnummer och direkt se om de har barnvakter i ditt område. Du får då även upp timpris.
  • Du fyller i kort information kring hur många barn det är som ska passas, vilka åldrar, hur ofta de ska passas, samt vilka specifika behov som finns. De tar sedan kontakt med dig för att få ytterligare info.
  • De tar fram och presenterar ett par olika kandidater, och den du tycker låter allra bäst för uppdraget får du möjlighet att träffa.


Prisnivå:
från 195 kr/timme (efter RUT).
Säkerhetstänk:
Bakgrundskontroll + utbildning i HLR.
Speciellt för företaget: Erbjuder flera tjänster utöver barnpassning.

Yepstr

Yepstr startades 2015 och är en digital plattform och mötesplats för ungdomar som vill jobba och vuxna som vill ha hjälp. Än så länge sker allt i en app, och i största utsträckning gäller det barnpassning, men du kan även få hjälp med trädgårdsarbete, läxläsning och hundpassning. 

Vid registrering verifieras alla användare med BankID. Och för att hjälpa båda parterna på traven så kan du ta del av ungdomarnas omdömen från tidigare uppdrag innan du kontaktar dem. 

Yepstr har flest barnvakter i Sverige, och på hemsidan kan du på en karta se hur många som bor i ditt område. Alla ungdomar är försäkrade hos Yepstr och all betalning sker via appen. 

  • På hemsidan fyller du i ditt mobilnummer och får då ett sms med en länk för att ladda ner appen i Google Play eller App Store. Detta är gratis.
  • När du laddat ner appen får du tillgång till ungdomarnas profiler och kan ta del av deras personliga beskrivningar, hur gamla de är, vilka intressen de har, samt hur långt bort de bor.
  • Du kan även tydligt se ungdomens omdömen från tidigare utförda uppdrag.
  • När du hittat en kandidat du gillar, bokar ni tillsammans in en intervju.


Prisnivå:
Enligt egen överenskommelse, men Yepstr förespråkar en lön som är i enlighet med fackförbundets rekommendationer (från 80 kr/timme).
Säkerhetstänk:
Alla användare verifieras med BankID och alla ungdomar är försäkrade. (Läs mer om säkerhet på Yepstr)
Speciellt för företaget: Yepstr är helt gratis att använda, utan avgifter. Du väljer själv en barnvakt i ditt område och betalar endast lönen som barnvakten tjänar.

Yepstrs hemsida

myNanny

myNanny startades 2007 och har fullt fokus på barnvaktstjänster för barn från 0 år.

Samtliga barnvakter är anställda av myNanny och har genomgått en ansöknings- och anställningsprocess där man gör bakgrundskontroll och kräver utdrag från belastningsregistret. Alla är certifierade, HLR-utbildade och försäkrade hos myNanny.

  • På hemsidan kan du skriva in ditt postnummer och direkt se om de har barnvakter i ditt område. 
  • Du anmäler intresse på hemsidan och de tar sedan kontakt med dig för att få mer information om barnet/barnen, önskemål kring upplägg och specifika behov. 
  • myNanny tar fram en kandidat som de tror skulle passa för ditt uppdrag, presenterar kort denna över telefon, och känns det bra så hjälper de till att boka in ett kostnadsfritt möte.


Prisnivå:
från 149 kr/timme (efter RUT).
Säkerhetstänk: Bakgrundskontroll + utbildning i HLR.
Speciellt för företaget: Finns på många småorter.

myNannys hemsida.

Nannynu!

Nannynu! startades 2007 och har fullt fokus på barnvaktstjänster.

Samtliga anställda hos Nannynu! har genomgått en ansöknings- och anställningsprocess där man gör bakgrundskontroll och kräver utdrag från belastningsregistret. Barnvakterna får även en nanny-certifiering och utbildning i hjärt- & lungräddning samt barnolycksfall. De är alla försäkrade hos Nannynu!.

  • På hemsidan fyller du i ett formulär och de kontaktar sedan dig inom en arbetsdag för att samla mer information och skapa din kundprofil.
  • De hittar sedan en kandidat som du får se en videopresentation av. Känns det bra hjälper Nannynu! till att boka in ett kostnadsfritt möte med den utvalda kandidaten.

Prisnivå: Från 149 kr/timme (efter RUT).
Säkerhetstänk:
Bakgrundskontroll + utbildning i HLR.
Speciellt för företaget: Alla anställda genomgår företagets egna nannycertifiering som bland annat innefattar kommunikation och barnkunskap.

Nannynu!s hemsida 

Nannyakuten

Företaget startades 1997, men blev Nannyakuten 2009, och fokuserar helt på barnvaktstjänster. Speciellt för Nannyakuten är att de, som namnet antyder, erbjuder ”akut” barnpassning. Detta innebär att du som är bosatt i någon av storstäderna, med kort varsel (inom 48 h) kan boka en barnvakt.

Samtliga anställda hos Nannyakuten har genomgått en ansöknings- och anställningsprocess där man gör bakgrundskontroll och kräver utdrag från belastningsregistret Alla barnvakter går dessutom en intern-utbildning (Nanny-skolan) samt en kurs i hjärt- och lungräddning. De är försäkrade hos Nannyakuten.

  • På hemsidan kan du fylla i ett kontaktformulär och de tar sedan kontakt med dig, inom en arbetsdag, för att få mer information och skapa din kundprofil.
  • De hittar en kandidat och presenterar denna via mejl. Ibland presenteras ett par kandidater. Och ni får boka in en intervju som sker i ert hem med vald/valda kandidat/er. Mötet är kostnadsfritt vid regelbundet behov inte vid sporadiskt eller engångsbehov.


Prisnivå:
Från 149 kr/timme (efter RUT).
Säkerhetstänk:
Bakgrundskoll + utbildning i HLR.
Speciellt för företaget: Erbjuder ”akut” barnpassning inom 48 timmar. 

Nannyakutens hemsida.

Babysits

Babysits har funnits sedan 2008 och en digital mötesplats där föräldrar och barnvakter själva tar kontakt med varandra. Du kan boka på deras hemsida eller ladda ner appen i App Store eller Google Play. I och med detta upplägg sker det inga anställningsprocesser, utan varje medlem registrerar sig på egen hand.  Ansvaret för bakgrundskoll och liknande ligger därför istället hos varje enskild person.

Användarnas identitet verifieras genom att de bekräftar telefonnummer och e-post, alternativt kopplar ihop sitt konto på Babysits med andra online-konton, exempelvis Facebook.

  • På deras startsida skriver du in ditt postnummer och får då upp profiler på personer som finns i ditt område.
  • Du kan direkt ta del av deras personliga presentationer, mer information om deras tidigare erfarenheter och utbildningar, samt vilka dagar och tider de kan jobba. På en karta kan du också se ungefär var de bor.
  • Du kan kostnadsfritt lägga ut ett uppdrag, och barnvakterna kan då ta kontakt med dig, men vill du själv kunna ta kontakt med någon av deras medlemmar måste du köpa Babysits premium-prenumeration för 169kr/mån. Prenumerationen har ingen bindningstid och du kan du avsluta den när du vill.


Prisnivå:
Enligt egen överenskommelse.
Säkerhetstänk:
Medlemmarnas identitet verifieras genom telefonnummer/online-konton.
Speciellt för företaget: Du väljer själv barnvakt, pris och upplägg. Allt sker på hemsidan eller i appen.

Babysits hemsida.

Stor & Liten Barnpassning

Stor & Liten Barnpassning startades 2010 och erbjuder barnvaktstjänster.

Samtliga anställda hos Stor & Liten Barnpassning är över 17 år och har genomgått en ansöknings- och anställningsprocess där man gör bakgrundskontroll och kräver utdrag från belastningsregistret. De får även en HLR-utbildning via Stor & Liten.

På hemsidan kan du se alla barnvakters profiler, var de bor och ta del av mer information om vad de studerar/studerat och vilka andra jobberfarenheter de har. Du kan även se deras önskemål kring uppdrag. Samtliga barnvakter har på sin profil även en videopresentation av sig själv. 

  • På hemsidan fyller du i var du bor, lite mer information om ditt barn samt vad du önskar ha hjälp med. Du blir sedan kontaktad inom 14 timmar (gäller vardagar).
  • De hittar en kandidat som de presenterar och du kan själv gå in och kika på dennes personliga profil. Därefter bokar ni in ett kostnadsfritt möte.


Prisnivå:
Från 129 kr/timme (efter RUT)
Säkerhetstänk:
Bakgrundskontroll + utbildning i HLR
Speciellt för företaget: Du kan se alla barnvakters personliga profiler innan du bundit upp dig på något. 

Stor & Litens hemsida.

 
Mer läsning:
Läxhjälp och barnpassning på distans
Från vilken ålder kan man börja med barnvakt?
Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: