Maskeradkläder för barn – så gör du dem själv!

8/10/2020
barn med mask - maskeradkläder för barn

Det är inte bara under Halloween som barn och vuxna gillar att klä ut sig, även om det kanske är lite extra poppis då – maskeradfester kan man ha året om. Jätteroligt såklart, att barnen får förvandlas till sina idoler eller favorit-karaktärer, men det kan också kännas i plånboken och innebära ännu ett stressmoment när du ska ut på stan i rusning och hitta ”rätt dräkt”. Så, varför inte prova att fixa maskeradkläder för barn på egen hand? Det behöver inte vara så svårt.  Här hittar du ett par enkla kostym-idéer du lätt pysslar ihop själv!

Vad har du hemma?

En förutsättning för att skapandet ska vara billigt och enkelt är att du utgår ifrån vad du faktiskt har hemma. Så att du i bästa fall inte behöver köpa någonting alls, förutom möjligtvis någon liten detalj. Kolla i garderober och skåp, och glöm inte att kolla i kökslådorna, där kan man hitta en massa användbara prylar du inte ens visste att du hade!

Extra bra grejer är:
  • lakan, dukar – tyg överhuvudtaget
  • hattar
  • smink
  • urvuxna kläder
  • vattenfärg
  • knappar
  • kartonger och wellpapp
  • tuschpennor.

Förmodligen är det få människor som har alla dessa saker liggandes hemma bara sådär, men du kommer långt på att ha några av dem!

barn med ansiktsmålning - maskeradkläder för barn

Gör det tillsammans & håll det enkelt 

Vissa är jätteduktiga på att pyssla och kan knåpa ihop mästerverk av ingenting, vissa är bra på… andra saker. Ta inte i för mycket, utan försök att hålla det enkelt. Låt ditt barn vara med från början och komma på idéer och tankar kring utklädnaden. Det brukar kunna bli en väldigt fin upplevelse för alla inblandade och det är betydligt lättare att nå ett uppskattat slutresultat om ni har samma utgångspunkt. Tänk också på att börja i god tid, så ni slipper stressa, och kanske till och med har tid att börja om från början om något skulle gå fel. Smart va?

Är ni inga direkta pysslare så satsa mer på att skapa en häftig sminkning, det kommer man långt på!

barn med ansiktsmålning

Maskeradkläder för barn – 6 enkla utklädnings-ideér

Spöke

Det här är förmodligen den allra enklaste maskeradkostymen - den kräver i stort sett bara ett lakan och lite vattenfärg! Leta rätt på ett lakan ni kan offra, och klipp hål för ögonen och måla med svart färg runt hålen. Vill ni satsa lite extra på ansiktsmålning kan det vara en rolig idé att låta lakanet hänga från axlarna och ned, och istället sminka barnets ansikte som en döskalle. Du hittar en inspirationsbild lite längre ned.

Tjuv

Även den här utklädnaden är väldigt enkel att åstadkomma med saker man har i sin egen garderob. Ni kommer långt med en randig tröja, trasiga/smutsiga byxor, och en mössa/rånarluva. Hittar ni en säck eller påse att fylla med ”pengar”? Toppen!

Tips! Klipp av foten på ett par genomskinliga strumpbyxor, detta blir en rolig rånarluva som barnet kan trä över huvudet.

Pirat

Här krävs det att ni är beredda att offra ett par klädesplagg - en pirat har ju alltifrån hela och rena kläder... Hittar ni några plagg ni kan avvara? Då är det bara att köra igång! Gör några hål i en tröja och ett par byxor, smutsa ner kläder och ansikte med vattenfärg. Sminka eventuellt svart runt ögonen. Kanske hittar ni en gammal snusnäsduk som passar bra att ha i håret?

Tips! Gör en ögonlapp av ett par svarta strumpor och lite tråd.

Clown

Denna utklädnad handlar till allra största del om sminkningen. Hitta en inspirationsbild att utgå ifrån – en clown kan se ut på många olika sätt. Vågar ni kan det vara roligt att färga håret i någon rolig färg – ett bra tips är att måla med vanlig vattenfärg! Kombinera olika färger och mönster på kläder. Kanske kan ni även hitta en rolig hatt?

Pippi

Att många barn älskar Pippi är ingen hemlighet, är ditt barn ett av dem? Då är det bara att leta rätt på röd vattenfärg och lite illa-matchande kläder. Måla håret rött med vattenfärgen och använd ståltråd och diadem för att få flätorna att stå rakt ut. Vad gäller smink så räcker det att sminka rosiga kinder och lite fräknar – KLART!

Djur

Har ditt barn ett favorit-djur? Vad bra! Då är det bara att hitta kläder som har rätt färg och så kan ni lägga extra vikt vid sminkningen (om ni vill). Se exempelbild ovan. Hitta en inspirationsbild att utgå ifrån, så att du och barnet har samma förväntningar på resultatet. Har djuret horn eller öron kan du klippa ut former från papper eller kartong och fästa på ett diadem eller med hjälp av ståltråd. Har djuret svans kan du använda tyg och fästa fast den med snören runt barnets midja.

Detta är tips som inte innebär flera timmars knåp och pyssel. Skulle ni dock vilja satsa lite mer om kostymskapandet, och äger en symaskin, hittar du dräkter du lätt kan tillverka hemma här.

Och på cchobby.se hittar du instruktioner för hur du kan skapa enkla maskeradkläder för barn.

barn med ansiktsmålning

Hemligheten till lyckade maskeradkläder för barn

Det kanske låter klyschigt, men ett nöjt barn är den allra viktigaste ingrediensen för en lyckad utklädnad. Så se till så att du har helt klart för dig hur barnets förväntningar ser ut, och att dessa ligger på en rimlig nivå. Gör de inte det, så försök att sänka dem  innan ni påbörjar projektet för att slippa onödig besvikelse. Oavsett vad ni kommer fram till att barnet ska klä ut sig till, så är ett hett tips att hitta en eller ett par inspirationsbilder som ni kan använda som målbild. På så sätt har ni samma vision och kan hjälpas åt att nå dit.

Tänk på:
  • hitta rimliga inspirationsbilder
  • börja i god tid
  • prov-sminka innan
  • less is more.

En bra tanke att ha med sig är också att ju mer barnet faktiskt kan hjälpa till själv, desto viktigare är slutresultatet. Det vill säga: en femåring har förmodligen inte alls samma krav på kostymen som en elvaåring har – anpassa dina egna förväntningar utefter barnets. Visst är det väl roligare att ha gjort en hyfsad maskeraddräkt tillsammans med ditt barn än en super-avancerad som barnet inte varit med att skapa alls?

Är det ditt barn som fyller och ska ha maskerad? Vad kul! Här hittar du de bästa tipsen för hur du gör kalaset till något roligt både för dig och barnen! Och här hittar du recept på enkla och roliga tårtor du kan baka själv!

På vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa mer om HLR för barn, få tips om vilka stolar som är bäst för de allra yngsta, och vilka badleksaker barnen tycker bäst om.

Du hittar även filmtips för de allra yngsta och våra favoritfilmer för barn från 7 år.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: